Gençlerin sosyal medyayı yoğun şekilde kullanmasının ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan uzmanlar, bunu önlemek için ailelerin çocuklarıyla iletişimi ve kendi teknoloji kullanımlarını gözden geçirmeleri gerektiğini belirtiyor.
Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak, teknoloji bağımlılığı ifadesi yerine "dijital davranışsal bağımlılıklar" kavramını kullanmayı tercih ettiklerini belirtti.
4 belirti var
Günlük teknoloji kullanımının bağımlılık düzeyine ulaştığının nasıl anlaşılabileceğine ilişkin kabul edilen 4 belirti olduğunu kaydeden Arıcak, şunları söyledi:
"Bu belirtilerden birincisi, zihnin sürekli internetteki bu işle uğraş içinde olması. İkincisi kontrol kaybı. Üçüncüsü, olumsuz sonuçlarına rağmen oynamaya devam etme. Olumsuz sonuçlar özellikle çocuklarda çok çeşitli olabiliyor. Fiziksel olabiliyor. Gözleri artık iyice bozuluyor, göz numarası ilerliyor. Sürekli bilgisayar başında eğik durmaktan omurgası eğilmeye başlıyor, kamburu çıkıyor. Dördüncü belirti ise belirtilerin üçünü de kapsayacak çok önemli bir kriter olan işlev kaybı. Oyun bağımlılığı ile çocuk ciddi anlamda hayatında biyolojik, psikolojik ve sosyal olarak işlev kaybı yaşamaya başlıyor."
Çocuklar sosyelleştirilmeli
Arıcak, ailelerin, çocuklarına erken yaşta telefon ya da tablet vermemesi gerektiğini vurgulayarak, "Anne babaların mutlaka çocuklarıyla güvene dayalı bir ilişki geliştirmeleri, çocuklarına mutlaka zaman ayırmaları gerekiyor. Çocuklarının ilgi ve becerilerine göre bir spor, sanat, müzik, resim gibi, güzel sanatlar gibi bir alana yönlendirmeleri gerekiyor.
Yani çocuğu sadece eve kapatmak, güvenliğini sağlamak için sadece derslerine, akademik gelişimine odaklanmak yeterli değil. Çocuğun, hayatı dengeli yaşayacak bir ortama ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

Önerilerini sürdüren Arıcak, şunları kaydetti:
"Çocuk mutlaka sağlıklı beslenmeli. 3 öğün yemeğini ailesiyle birlikte masada yemeli, okuldaysa yemekhanede yemeli. En az 7-8 saat uyku uyumalı bir çocuk. Ayrıca mutlaka arkadaşlarıyla sosyal ilişkileri olmalı. Yüz yüze ilişkileri olmalı. Ailesiyle, akrabalarıyla, tanıdıklarıyla, sosyal ilişkilerine zaman ayırıyor olmalı. Çocuk bunları dengeli bir şekilde yapıyorsa, bilgisayar oyunlarına zaman ayırabilir. Bu süre günde 1 saat de olur, 3 saat de olur. Yeter ki dengeli bir yaşamı olsun."
AA