Yaz aylarında artan sıcaklıklar, mikroorganizmaların çoğalmasına zemin hazırlayarak gıda zehirlenmesi riskini artırıyor. Süt ürünleri, et, salata ve mayonezli yiyeceklerin hijyen ve saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlara göre, açıkta satılan yiyeceklerden kaçınmak, pişirme ve saklama kurallarına uymak zehirlenmeyi önlemenin temel yolları arasında yer alıyor.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinletici yiyecek ve içeceklere yönelim artarken, sıcak hava koşulları bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında ise gıda zehirlenmeleri geliyor.
Yüksek sıcaklıkların mikroorganizmaların çoğalmasına uygun ortam oluşturduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, "Yazın sıcak hava, mikroorganizmalar için adeta bir şölen ortamı oluşturur. Özellikle hijyen ve saklama koşullarına dikkat edilmesi şart” dedi.
Zehirlenme belirtileri neler?
Gıda zehirlenmesinin genellikle besinler yendikten birkaç saat içinde kendini belli ettiğini ifade eden Diktaş, “En sık gördüğümüz belirtiler bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, ateş ve halsizlik olurken, genel olarak şikayetler 1 ila 3 gün içinde hafifliyor” şeklinde konuştu. Çocuk, yaşlı ve bağışıklığı zayıf kişilerde tablonun daha ağır seyredebildiğini vurgulayan Diktaş, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti.

Zehirlenmemek için nelere dikkat edilmeli?
* Açıkta satılan yiyeceklerden uzak durun.
* Özellikle güneşte beklemiş sütlü ve mayonezli ürünler çok risklidir.
* Et ve tavuk ürünlerini iyice pişirin.
* Ellerinizi sık sık yıkayın, özellikle yemek öncesinde ve tuvalet sonrasında.
* Gıdaları buzdolabında saklayın ve mümkün olduğunca temiz, güvenilir içme suyu kullanın.
* Şehir dışındaysanız şişelenmiş su tercih edin.”
Y. Şafak