إِذَا قَالَ الْعَبْدُ: أَسْتَغْفِرُ اللهَ الَّذِي لَا إِلٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ، غُفِرَ لَهُ وَإِنْ كَانَ مُوَلِّيًا مِنَ الزَّحْفِ. كر وَابْنُ النَّجَّارِ عَنْ أَنَسٍ.
İzâ kâle’l-abdü: “Estağfirullâh ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûme ve etûbü ileyhi” ğafera lehû ve in kâne müvelliyen mine'z-zahfi.
Bir insan şu duayı yapıyor;
“Estağfirullâh elllezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyu'l-kayyûme ve etûbü ileyhi.” Bu kadar.
Bunu dediğinden dolayı ğufira lehû. Mağfireti ilahiyeye mazhar olur. Ğafera da okunur, Allah mağfiret eder.
Ve in kâne müvelliyen mine'z-zahfi.
Eğer bu adam büyük bir günah işlediyse, hatta günahı düşman karşısından, askerlikten kaçmış olsa. Düşmandan kaçmak büyük günah. Bu adam bu büyük günaha irtikap etmiş olsa dahi, ondan sonra tövbe edip öyle ölse, Allah onun o günahını da affeder.
Askerlikten kaçma, muharebeden kaçma büyük günah. Büyük günahların diğerleri de buna teşmil olunabilir. Bu en büyüğü yani. Hiç insanın vicdanı kabul etmez. Ölürsek ölürüz ama memleket kurtulacak, vatan kurtulacak, dindaşların kurtulacak, iffet kurtulacak, ırz namus kurtulacak. Bunun için ben ölürsem öleyim ziyanı yok. Fakat bu aptal korkak kaçtı, kendini kurtarabilmek için. Memleket ne olursa olsun, millet ne olursa olsun, ırz namus ne olursa olsun ben kurtulayım da dedi kaçtı.
Bu kaçışından dolayı büyük bir günah işledi. Pişman oldu niçin kaçtım ben diyerekten. Dedi ki; Estağfirullâh ellezî lâ ilâhe illâ...
Dua büyük. Ben öyle bir Allah’tan istiğfar ediyorum ki eşi yok, bir Allah, mülkün sahibi. El-hayyü'l-kayyûm. Hayat O’nda, kayyumluk O’nda.
Bunu demek suretiyle Cenâb-ı Hak, ve etûbü ileyh de diyor. Rücû ettim Sana artık, tâib oldum, müstağfir oldum. Ğufira lehû, mağfiret olundun.