İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:11 Güneş05:51 Öğle13:06 İkindi16:58 Akşam20:09 Yatsı21:43
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %81
Türkçe
24 Şevval 1445 3 Mayıs 2024 Cuma
24 Şevval 1445
İmsak
04:11
Güneş
05:51
İşrak
06:32
Öğle
13:06
İkindi
16:58
Akşam
20:09
Yatsı
21:43
Giriş Yap

Helal Avcılık, Kapı Çalmanın Adabı, Komşu Hakkı, Kadının Camiye Gitmesi, Taharetlenmek

Mehmed Zahid Kotku Sohbetler

el-Hamdülillahi rabbilâlemin ve’l-âkibetü li’l-müttekîn. Vessalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ muhammedin ve âlihî ve sahbihî ecmaîn.

İ’lemû eyyühe’l-ihvân enne efdale’l-kitâbi kitâbullah ve enne efdale’l-hedyi hedyü muhammedin sallallahu aleyhi ve sellem ve şerra’l-umûri muhdesâtühâ ve külle muhdesin bid’ah ve külle bid’atin dalâleh ve külle dalâletin fi’n-nâri. Ve bi’s-senedi’l-muttasıli ile’n-nebiyyi sallallahu aleyhi ve selleme ennehû kâl:

İzâ erselte kelbeke’l-mükellebe ve zekerte ve semmeyte fe kül mâ emseke aleyke. Sadaka Resûlullah fî mâ kâl.

Her şeyin bir usûlü var. Matlup olan  karnını doyurmak değil, lokmanın helal olmasına dikkat etmektir.

Şimdi, avcılık hususunda avı vurmak kolaydır. Fakat vurulan av besmelesiz vurulursa o besmelesiz kesilen hayvan gibidir. Besmelesiz kesilen hayvanın hali ne olursa besmelesiz vurulan kuş vesaire onun da hâli aynıdır.

Onun için nasıl ki bir koyunu alırken veya götürürken besmele çekmeniz kâfi değildir. Onu ne zaman keseceksiniz o zaman yatırır, bismillahi Allahuekber der kesersek o bismillah makbuldür. Binâenaleyh avcıların silah doldururken bismillah demeleri kâfi değildir.

Ya?

Onu atacağı zamanda bismillahı çekip atması lazımdır. Böyle yapmadığı takdirde besmelesiz kesilen hayvanlar gibi olur da.

Şimdi bu avlar bir köpekle tutuluyor. Bir de tabi böyle vurularak tazılarla olan avcılıkta Efendimiz buyuruyor ki;

İzâ erselte kelbeke. “Köpeğini işaret verdin yolladın. Köpek gidiyor ama.” el-Mükelleb. “Usta köpek.”

Her köpek olmaz. Her köpeğin işi değil, usta, ustalaşmış. Bu da hiç olmazsa üç tecrübe geçirir. Üç tecrübede hayvan avını yemeden getirirse bu demek artık usta olmuştur.

Ve zekarte ve semmeyte bismillah. “Hayvana gösteriyorsun avı gidip getiriyor.” Fe-kül mâ emseke aleyke. “Onun getirdiği avı sen yersin.”

Salarken bismillah diyeceksin. Onu dedikten sonra köpeğin tutup getirdiği senin için helaldir.

Ve in katele. “Hayvan yedi, katletti öldürdü. Öldürse de getirdi.”  Ve in erselte kelbeke’l-lezî leyse bi-mükellebin. “Usta değil, ustalığı taahhuk etmemiş köpeğin.”

Yani terbiyelemiş daha. Avı getirmiyor sahibine. Bu  köpeği gönderdiğimiz vakitte;

Leyse bi-mükellebin ve edrakte zekâtehu. “Fakat getirdi ama diri hayvan. Diri olduğu için hemen bismillah deyip kestik hayvanı. Kestiğimiz vakitte.” Fe-kül. “Bunu da ye, bu da senin için helal.”

Ve kül mâ radde aleyke sehmüke. “Ok attık, attığımız okla da vurduğumuz kuşu, o da bizim için helaldir, onu da yeriz.” Ve in katele ve semmillâhe. “Allahu Teâlâ'nın ismini anarak yaptığımız bu avlarda vurulsalar da ölseler de bu kesilmiş gibi olur, yani yemesi caizdir.”

Buhârî ve Müslim'de bu müşterek.

İkinci bir hadiste yine;

İzâ erselte kilâbeke’l-muallemete.

Yukarıdaki hadiste mükelleb dedi, buradaki hadiste daha açık olarak da kilâbeke’l-muallemete. “Öğrenmiş köpek.”

Öğrenmiş köpeğin, yani usta köpek. Bu da üç defa avı sana getirmekle belli olacak.

Ve zekerte’smallâhi. “Allahu Teâlâ'nın da ismini andın, bismillah dedin köpeği yolladın.” Fe-kül mimmâ emsekne aleyke. “Bunun getirdiği sana helaldir, yersin.” Ve  in katelne illâ en ye’küle’l-kelbü. “Öldürdü ama kendi yemek için öldürdü köpek.” Fe-innî ehâfü en yekûne innemâ emsekehu alâ nefsihi. “O zaman onu kendi için tutmuş demek ki, senin için tutmamış ki yiyor.”

Kendi için tutmuş yiyor, onu sen yiyemezsin artık.

Ve in hâletehâ kilâbün min ğayrihâ. “Avcılar çok, köpekler de çok yani köpekler hepsi birden gitti bir yere.” Fe-lâ te’kül. “O köpeğin getirdiğini yeme sen artık.”

Çünkü kimin köpeği getirdi onu, hangisinin köpeği olduğu belli olamayacak.

Ve in hâletehâ kilâbün min ğayrihâ fe-lâ te’kül. “Onu yeme.” Fe-inneke lâ tedrî eyyühâ katele. “Bilmiyoruz ki hangi köpek onu tuttu da kopardı.”

Onun ağzından mı aldı, nasıl aldıysa... Bu  da öyle.

Ve in rameyte’s-sayde. “Oku attık kuşa.” Fe-vecedtehu ba’de yevmin. “Bugün değil de ertesi gün.” Ev  yevmeyni. “Yahut daha ertesi gün avı bulduk.”

Orman bir yerde bulamadık, bir iki gün sonra bulduk.

Leyse  bihi illâ eseru sehmike. “Baktık ki bizim attığımız ok bu hayvanın üzerinde. Bu bizimdir öyleyse.” Fe-kül. “Onu ye.”

Eğer göl gibi bir yerdeyse, deniz gibi bir yerde ise;

Ve  in vekaa fi’l-mâi. “Eğer hayvan oku yedikten sonra suya düşerse.” Fe-lâ te'kül. “Onu yeme artık.”

Belki suda boğularaktan.Onun için kendisinin içi rahat olmaz.

Allah kusurlarımızı affetsin.

Yani avcılıkta en mühim olan şey, gerek tazısında gerek silahında ava atacağı vakitte besmeleyi unutmamak. Buna insanın kendisini alıştırmakla olur. Ağzına zikrullaha ve besmeleye alıştıran insan hiçbir zaman bundan gaflet etmez fakat bundan gafil ise attığı vakitte hiç haberi bile olmaz. O daima hemen gözü avdadır onun, hiç aklına Allah ismi gelmez. Onun  için o câiz olmaz.

Onun için bu av hayvanları satılırken bazı insanlar özenir de alır. Bunlara dikkat edilmeli. Et  çok her yerde elhamdülillah, eskisi gibi değil ki. Eskiden bulunmazmış da bir insan nafakası için bir av ararmış. E şimdi öyle değil elhamdülillah. Onun için avcının avına tenezzül etmemeli. Kendin yapabilirsen ne âlâ. Halbuki kendinin yapmasına da müsaade yoktur bugün. Bugün çünkü bol, o hayvanın canını yakmaya lüzum yok. Olmasa neyse. Onu  büyüklerimiz yapmış ama gıda bulamamışlar.

Onun için zaruret olmadıkça boşu boşuna dolaşmak var. Saatlerce  dolaşırsın. Saatlerce  dolaşmak iyi, idman yaparsın ama vakit de geçer, namaz vakti geçer. İbadet vakti geçer abdesti vakti geçer. Karın içerisinde, soğuğun içerisinde bu akıl işi değil ama Allah göstermesin. Bir kere bunlara müptela olunca insan terk edemiyor. Ama avda her zaman nasip olmaz ki insana. Birgün  akşama kadar dolaşacaksın da.

Hac yolunda bir efendi yanıma düştü. Adanalı imiş. Bilgin bir efendi, yaşlı başlı. Evlat dedi sana bir nasihatım olsun iyi dinle dedi. Üç şeyi dedi insanlar bırakamaz. Avcılık bir, dilencilik iki, siyaset üç dedi. Bunların içine girdin mi bu bataktan kendini kurtaramazsın dedi. Onun birisini unuttuydum da, neydi acaba diye düşünüyordum, şimdi aklıma geldi.

İze’ste’zene ehadüküm selâsen fe-lem yü’zen lehû fe’l-yerci’.

Kapıyı çaldık tak tak tak, yahut zile bastık bir. Ses yok. Bir  daha bastık ses yok. Bir daha bastık ses yok, döneriz artık. Dördüncü  çalmaya yahut zırrrrr... diye uzun boylu çalmaya lüzum yok. Üç defa izin istedik izin çıkmadı. Belki bir ihtiyacı var, haceti var, bir şeysi var, falanı filanı var. Üç defadan sonra artık tekrar çalmaya lüzum yok.

Bunun  ravileri uzun. İmam Malik, Ahmed b. Hanbel, Buhârî, Müslim, İbn Hibban Hz Ebû Musa’dan ve Ebû Sa’îd’den; Taberani ve Ziyâ el-Makdisî Cündüb hazretlerinden rivayet etmişler.

Onun için kapıları çalarken hem de acele etmemeli. Çalıyor, sanki kapının önünde adam bekçiymiş gibi açıversin kapıyı. Canım biraz bekle bakalım! Arkasından zır, arkasından zır, arkasından zır...

Yahu burada bekçi mi var? Kapının önünde nöbetçi mi bekliyor da sana kapıyı hemen şıp diye açsın! Biraz sabırlı ol bakalım, belki abdesttedir, belki helâdadır. Belki yatıyordur, dinleniyordur, her çeşitli hâli var evin. Belki evin içerisi dağınıktır hemen açmaya imkân olmaz. Teennî her şeyde iyidir.

İze’ste’zene ehadüküm ehâhu en yağrize haşebetehu fî cidârihi fe lâ yemna’hu.

Hepimizin ihtiyaçları olan duvarlar araya girdi. Komşu bizim duvara bir tünek koyacak, altına gölgelik yapacak kümes yapacak, oda yapacak ama direklerini bizim duvarın altına koyacak.

“Sakın buna siz mâni olmayın.”

“Bu duvar benim. Ne hakkın var senin benim duvarımın üzerine bu direği koymaya. Yap bir duvar kendin, koy üzerine.” sakın buna tenezzül etmeyin. Koysun, duvar orada boş duruyor. O duvarın üzerine komşundur, kardeşindir, koysun direğini yapsın yapacağı bir şeyini. Ondan sana bir zarar gelmez.

Onun için;

İze’ste’zene ehadüküm. “Rica ediyor, ben böyle bir şeye ihtiyacım var. Senin şu duvarın üzerine direklerimi koyayım yapayım.” Fe-lâ yemna’hu. “Ona mâni olma.”

İze’skenallâhu teâlâ ehle’l-cenneti’l-cennete. “Ehli cenneti, cennete koydu Cenâb-ı Hak.” Bakıye fi’l-cenneti mekânün efyahu. “Çok geniş yer kaldı cennette.”

Herkese köşkler verildi, saraylar verildi fakat bir tarafı bomboş kaldı cennetin.

Fe yüskinallâhu sittîne ve selâse mietin âlemin. “Cenab-ı Hak 360 tane âlem halk eder buradan.” Küllü âlemin ekberu mine’d-dünyâ. “Ama her âlem dünyadan büyük.”

Böyle 360 âlem, içinde ne kadar mahluk var Allah bilir. Bunları iskan eder orada.

Münzü hulikat ilâ yevme yenkatıu.

İki tanecik kaldı şurada söylemesem olmaz galiba.

İzâ esleme’l-abdü. “Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resûlullah dedik müslüman olduk.” Fe-hasüne islâmühu. “İslâm'a da riayetkarız, emirlerini tatbik ediyoruz, yasaklarından kaçıyoruz, kurtuluyoruz.”  Keteballâhu külle hasenetin kâne ezlefehâ. “Onun yaptıkları bütün haseneleri Cenâb-ı Hak 10 misli olaraktan yazar. Defterine yazılır.” Ve muhiyet anhu küllü seyyietin. “Müslüman olduktan sonra evvelce yapmış olduğu ne kadar hatalar varsa onlar da silinir.”

İslâm'dan evvel yaptıkları fenalıkların hepsi silinir. Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resûlullah dediği vakitte, bak ne kadar büyük kelime-i tayyibe ki İslâm'dan evvel çok kabahatler yapmış ama siliniyor, hepsi siliniyor.

Sümme kâne ba’de zâlike’l-kısâsu: el-hasenetü bi-aşri emsâlihâ. “Ondan sonra kısas var.”

Bir  kere müslüman oldun, ondan sonra hata yaparsan her yaptığın hatanın cezasını göreceksin. Hasenelerine de on mislinden 700 misline kadar. On mislinden, herkesin demek yaptığı şeydeki hâlisâne niyetine göre kimisine 10 verilir, kimisine 100 verilir. Aynı iştir, kimisine 700 verilir.

Bunun ameli ona göre 10 verilmiştir. Bu daha ihlasla yapmış, 100 verilir. Bu daha âlâ yapmış, 700 verilir. Aynı, ikisi de bir namaz kılıyorlar. Bir Fâtiha bir Kulhüvallah okudu. İkisi  de, bu da  bu da  bu da... Ama bu 10 aldı, bu 100 aldı, bu 700 aldı.

Neden?

Gönüllerinin Allah'a bağlanışı nispetinde.

Bazısı da sıfır alır.

Niçin?

Namazı kılar hiçbir şeyden haberi olmaz.

Ha şunu da tekrar edeyim. Hacılık güzel, namaz güzel, oruç güzel, bütün ibadetler güzel. Günahlardan kaçmak, o daha güzel ama altında Allahu Teâlâ'nın rızası şart.

İlâhî ente maksûdî ve rızâke matlûbî.  

Bu umumi bir kaidedir, hiç değişmez. Her işin altında  Allahu Teâlâ'nın rızasının gözetlenmesi lazımdır. Onun için ben hacıya gittim bu kadar günahlarım döküldü ya oh. Şu  kadar namaz kıldım, geceleri böyle yaptım. Şu kadar tesbihim var.

İyi ama Rıza-i ilahi kazanabildi mi ya?

Allah senden razı oldu mu bakalım?

Allahu Teâlâ'nın razı olduğu bir kul olabildin mi bakalım?

İster hacı ol, ister hoca ol ne olursan ol. Allahu Teâlâ'nın razı olduğu bir kul olabilmek.  

Onun için çok rica edeceğim, çok okuyunuz. Gazzalî'nin muhabbet kısımlarını güzel okuyunuz, tekrar tekrar okuyunuz. “Okuduydum ben bunu.” diye geçmeyin. Diğer kitaplarını da okuyun, hepsinde ayrı ayrı fadail vardır. Gece günü dörde bölmek lazım diyorlar, bazısı altıya bölmüş mesela. Hiç olmazsa bütün gün ömrünü yorgunlukla geçirme. Geceleri hiç olmazsa yarım saat, bir saatte mutâlaa ile meşgul olur insan.  Bu mutâlaarda bilmediği birçok şeyleri insan öğrenir. Hergün  hocanın önünde vaazında bulunamaz ama e kitaplar da birer vâizdir. Onlar da elimizde oldukça onlardan büyük istifadeler edebiliriz.

Allah cümlemizi gaflet uykusundan uyandırsın.

Hubbü’d-dünyâ ra'sü külli  hatîetin. “Bütün hataların başı dünya sevgisinden ileri gelir.”

Onun için Cenab-ı Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in ashab-ı kiramın büyüklüğü neden ileri geliyor?

Fedâke ebî ve ümmî yâ Resûlallah. “Canımız, anamız, babamız, her şeyimiz senin yolunda feda olsun!” diyebildiler de o yüksek makama nâil oldular.  Biz ise bugün bunların hiçbirisini yapmaktan aciziz yani.

Allah cümlemizi affetsin. Tevfikat-ı samadaniyesine mazhar etsin.

Cemiyet hayatına alışmak lazım. Cemiyet,  bir vücut bir cemiyettir. Bir vücut yerinde ağrı oldu muydu bütün vücut muzdarip oluyor yahu. Bütün vücut muzdarip oluyor. Demek ki biz de bu ıstırabın olmaması bizim vücudumuz morfinlenmiş.

Elimiz kesiliyor haberimiz olmuyor, ayağımız kesiliyor haberimiz olmuyor, şunu yapıyorlar haberimiz olmuyor.

Neden haberimiz olmasın yahu?

Bu vücut bak canlı kanlı hissediyor insan. Ama  morfini vurunca kesiliyor çat çat çat.. Adam hissetmiyor.

Neden?

Adam morfini vurdu da ondan işte.

İslâm'ın aleyhindeki şeylerle gönüller doldu muydu o morfindir işte, yeter o morfin. Şeytanın okları birer morfindir yani.

Onun için günahlar zehirden ibarettir, günahlar zehirden ibarettir. Bal kaymak ne kadar yersen ye, şu kadar zehir yuttu mu nasıl yuvarlanabiliyorsa insan, günahlar da insanları öyle yuvarlar. Onun için en mühim şey günahlardan kaçmaktır.

Allah cümlemizi affetsin.  Tevfikat-ı samadaniyesine mazhar etsin. Günahlardan kaçınıp rızasını gözetleyen bahtiyar kullarının arasına kabul etsin.

el-Fâtiha.

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play Affedici Olmak, Günahlardan Kaçınmak, İnsanın Yaradılışı, Cennete Gidecekler, Yatarken Okunacak Dualar 03.01.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Ağrı İçin Dua, Hastalığın Günahları Temizlemesi, Sıkıntı İçin Dua 21.12.2021 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play Allah Bir Kavmin Hayrını İsterse, İdareciler, Hakimler, Alimler, Namaz, Misafir, Abdest, Yolculuk, Cömertlik 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Allah İçin Birbirini Sevenler, Kuran İlmi, Abid ve Alim, İbadet 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Allah Korkusu, Allahı Zikretmek, Hacca Gitmenin Faydaları 23.06.2022 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Allah Resulune İtaat, Şükretmek, Cemaatten Ayrılık 21.12.2021 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play Allah Sevgisi, İyilik Yapanlarla Birlikte Olmak, Gönül Sahipleri 24.08.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Allahı Bilmek, Ramazan, Sünnetlere Uymak, Allahı Zikretmek, Komşuluk Hakkı, İçkinin Zararı 04.04.2022 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play Allahı Görür Gibi İbadet Etmek, Kırk Hadis Ezberlemek, Cennete Sokan Şeyler 04.02.2022 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Allahın Hayır Murad Etmesi, Şükür, Komşuluk, Nefis, Rızık, Kalp Gözü, Allahın Rahmeti, Hendek 21.12.2021 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play Allahın Lanetine Uğrayanlar, Cennet 18.08.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Allahın Sevdiği Kullar, Güzel Ahlak, Allahı ve Peygamberi Sevmek, Miskinleri ve Fukaraları Sevmek 21.12.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play Allahın Sevdiği ve Sevmediği Kişiler ile İlgili Hadisler 31.03.2022 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Allahın Varlığı, Anababa Hakkı, Kanaat, İktisat 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Anne Baba Ziyareti, Nimete Karşılık, Fazladan İstemek, Şehidlik, Cehennemden Korunma Duası, İlim 08.12.2021 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Avcılık, Misafirlik, Komşuluk, İçki, Faiz, Rüşvet, Zekat, Cennet 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play Ayakkabı Giymenin Adabı, Meclise Girmenin Adabı, Namaz, Secde, Kaybolan Eşya 03.01.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Bidatler, Dünya ve Ahiret, Allah Korkusu, Allahın Sevdiği Kimseler, Boş Konuşmamak 31.01.2022 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play Bina Yapmak, Allahın Hayır Vermesi, Vahiy, Aç ve Susuzlar, Deprem, Cömertlik, İffet 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play Büyük Günahlar, Namazdan Çalma, Katil 12.09.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Büyüklerden Nasihat, Az Konuşma, Az Yeme, Az Mal, Cömertlik, İsar 13.01.2023 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Cami ve Mescid Kültürü, Züht, İlim, Öldürülen Kişi, Ashaba Hakaret, Methetmek, Ucub 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Camilerin Önemi, Gönlü Allaha Vermek 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play Camiye Gitmek, Abdesti Düzgün Almak, Gösterilen Yere Oturmak, Topluluğa Gidince Yapılacaklar 07.01.2022 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play Cenaze, Esneme ve Hapşırma, Anne Babaya Dua, Evlilik, Kabir Azabı, Düşünmek, Deccal, İlim Öğrenmek 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Cennet Ehli, Akıl, Namaz, Ahlak, Hayırlı Evlat 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play Cennet, Sadaka, Alimler, Övmek 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play Cennete Sokacak Şeyler, Gizli Şehvet, Para Mal Mülk, Gıybet 21.12.2021 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Cennetin Güzellikleri, Cehennem Azabı 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Cin ve Şeytandan Korunmak, Melekler, Cennetteki Misk, İnsanın Üstünlüğü 31.01.2022 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Cömertlik, Cumanın Önemi, Haram Mal, Müezzinlik, Kulun Hayrı, Allah Sevgisi, Namazda Saf Tutmak 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play Cuma, Cennetin Dereceleri ve Güzellikleri 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play Cuma, Hıyanet 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play Çok Yemek, Haram Lokma, Yemek Yedirme Mükafatı, Yemek Adabı, Riya, Yemekte Niyet 21.12.2021 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play Dargınları Barıştırmak, Birleşmek, Allah İçin Sevmek ve Kızmak 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play Davet Adabı, Niyet 22.08.2022 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play Din Nasihattir, Ashabı Suffe, Kalp Yumuşaklığı, Yetime Merhamet Etmek, Allahın Rızasını Kazanmak 21.12.2021 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play Din Nasihattir, Ulemaya Tabi Olmak 30.11.2022 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play Dua, Kötü Huylar, Zikretmek, Komşuluk, Cehennem, Kalp, İftira, Susmak, Aşırı Sevmek, Abdest Almak 03.12.2021 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Dünyaya Geliş Amacımız 31.08.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Ezan Okunması, Şefaat, Peygamber Sünneti, YüzükTakmak, Rasulluh Rüyası, Tekasür Suresi, İyi Ahlak 08.12.2021 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play Fakirlikten Kurtulma Duası 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Fakirlikten Kurtulma Duası, Hz. Fatımanın Duası 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play Ganimet Malları, İlim Ehline Hizmet, Müslüman Kadın, İffet 18.08.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Gayba İman, Deccal, Allaha İman, İlmin Önemi, Abdest Almak, Namaz, Salat ve Selam Getirmek 07.01.2022 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Gece Namaz ve Dua, Misafir, Kalp Temizliği, Elçilerin ve İmamların Seçilmesi 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Gece Namazı, Yaşlılara Mükafat, Çocuğa Namaz Eğitimi, Büyük Havuzda Abdest, Yüksek Binalar Yapmak 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Geçimlilik, Gerçek Alim, Abid, Tefekkür, Çok Gülmek, Ayıplamak, Övmek, Ticaret Ahlakı 03.01.2022 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Hac İbadeti 23.06.2022 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Hac, Şeytan, İbrahim AS, Kadir Gecesi, Ana Baba Rızası, Salavat, İbadetlere Devam 19.04.2022 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play Hac, Yolculuk, Secde 23.06.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Haccın Faziletleri ve Sevapları 23.06.2022 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play Hain Olmak, Kibir, Hadislerin Önemi, Mazlumun Duası 04.02.2022 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Haram, İslamiyet, Namaz, Oruç, Zekat, Meleklerin Safları 07.01.2022 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play Haram, Taksime Rıza, Casusluk, Haset, Şirk, Cehalet, Kibir 31.08.2022 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play Haramdan Sakınmak, Yahudi Komşu, Allahtan Korkmak, Namaz 04.02.2022 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Haramlardan Kaçınmak, Allah Korkusu ve Sevgisi, Muttaki Kul Olmak İçin, Allahın Kulunu Sevmesi 31.01.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Haramlardan Kaçınmak, Allah Korkusu, Zekat Vermek, Hayvanlara Acımak, Sılai Rahim, Miskin Hakkı 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Hatipler, Bilginler, Ahir Zaman, Nefs, Namaz, Münafıklar, Medine, Peygamberimizin Beşer Olması, Gönül 02.12.2021 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play Hayvanlara Muamele, Secde, Namaz, Kıyamet 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play Heva, Şehvet, Kendini Beğenme, Haramdan Kaçmak, Takdire Rıza, Zekat, Sılahi Rahim 04.02.2022 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Hırsızlık, Manen Ölüm, Arınma (Mahviyet), Hz.İbrahim, Hz Ebubekir 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Hizmetkarın Hakkı, Dul ve Yetimler, Namaz, Oruç, Zekat, Alimin Tövbesi, Feraset, Hz. Fatıma 04.02.2022 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Horoz ve Merkep Sesi, Huy Değişmez, Batıya Özenmek 31.03.2022 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Hz. Ebubekirin Peygamber Sevgisi, Kaside-i Bürde 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play İbadetler, Günahlardan Vazgeçmek, Cemaat Adabı, Yemek ve Namazda Tercih, Ezan Okununca Duaların Kabulü 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play İçki, Nefsin Oyunları 31.08.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play İhanet, Cennet Nimetleri, Hacamat, Peygamberimizi Sevmek, Allahın Sevdiği Kullar 14.12.2021 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play İman, Halvete Girmek, İtikaf, Mal Biriktirmek, Zenginlik, Hanımlar, Allahı Zikretmek 14.12.2021 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play İman, Haya, Takva, Zikrullah 14.12.2021 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play İnsan Olmak 31.08.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play İtikat, Fazla Yemek, Yemek Niyeti, Davet Niyeti, Namaz Niyeti, Hasta Ziyareti, Cenaze, Mümini Sevindirmek 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play Kadının Namazı, Safları Sık Tutmak, Harama Bakmamak, İyilik, Sancağı Şerif, Ana Baba İçin Hac, Gönül, Sır 23.06.2022 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play Kardeşlik, Amin 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Kardeşlik, Dargınların Barışması, Sevgiye Vesile Olacak Şeyler 31.03.2022 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play Kasidei Bürde, Bismillahillezi Duası, Allaha Tevekkül, İsa (AS), Musa (AS), Yahya (AS), Nuh (AS) 31.08.2022 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Kaside-i Bürde, Hz.Ebubekir 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Kendimizden Aşağıdakilere Bakmak, Sılai Rahim, La Havle, Musab, Selman, Ebu Zer 31.08.2022 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play Kibir, Haya, Ahde Vefa, Emanet, Dinde Gayret, Vera 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Kişi Sevdiğiyledir, Açlık ve Tokluk 31.08.2022 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play Komşuluk, Rızık, Zikrullah, Kuran Öğrenmek 21.12.2021 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Korku ve Ümit, Peygamber Hastalığı, Şifa, Tesettür, İçki, Ümmetin Fitnesi, Alim ve Amir, Cibril Hadisleri 31.01.2022 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Kötü Alimler, Fitnelere Koşmamak, Camiler Allahın Evi, Kuran ve Kıraat 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Kötü Amel, Rızkın Kesilmesi, İyilik Yapmak, Son Nefes, Cennet 14.12.2021 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play Kuran Okunan Ev, Beytül Mamur 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play Kuran Okununca Melekler, Beytül Mamur 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Kuranı Kerim Okumak, İhlas Suresi 26.08.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Kuranı Kerim, Ay Tutulması, Kabir Azabı, İnsanın Yaratılısı, Deccal 02.12.2021 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Kuranı Kerim, Peygamberimizi Sevmek, Alimler 17.08.2022 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play Kuranı Kerime Hürmet 30.09.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Lailaheillallah, Namaz, İflas durumu, Borçlu Alacaklı İlişkisi, Ahir Zaman Belirtileri, Rüyalar, Allah Korkusu 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Medine, Surun Üflenmesi, Kıyamet, Cennet, Cehennem 24.08.2022 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play Meftaya Telkin Vermek, Ölüm Sonrası, Namazda Gönlü Allaha Çevirmek, Namazdan Sonra Okunacaklar 03.01.2022 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play Mehdi (A.S), Alimler, Faiz, Rasulullah, Cemaate Uymak, Haramdan Kaçınmak 21.12.2021 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Misafire İkram, Sılai Rahim 31.08.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Misvak, Kurban Kesmek, Vasiyet Yazmak, Soru Sormak 23.06.2022 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play Muhabbetullah, Peygamberimizi Sevmek, İman, Yağmur, Ameller Niyete Göredir 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Muharrem Ayı İçindeyiz, Aşure, Hakka Girmek, Hayvanlara Eziyet, Oruç 29.07.2022 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Muharremin Başı, İhlas Suresi, Haramdan Kaçınmak, Subhanallah Demek 29.07.2022 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Muhtaca Yardım, Komşu Hakkı, Temizlik, Dua, Hac ve Umre, Cennet Nimetleri 23.06.2022 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play Musab bin Umeyr, Telkin, Sılai Rahim, Ana-Baba Hakkı, Allah Korkusu 31.08.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Namaz Sonrası Dua, Haram, Rızık İcin Dua, Şehitleri Ziyaret 18.08.2022 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play Namaz, Amin 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play Namaz, Peygamberimizin Son Peygamber Olması, Fatıma İsminin Anlamı, Eyyamı Bid Orucu, Cehenneme Haram Kılınanlar, İyi Amel 03.12.2021 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Namaz, Sözünde Durmak, Komşusunun Emin Olması 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Nefisle Mücadele, İslamın Şartları, Papazın Müslüman Olması 31.08.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Nefs-i Emmare, Kainata Bakış, Çocuk Yetiştirme, Kaside-i Bürde 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play Oruç Sabrın Yarısıdır, İlim, Güzel Ahlak, Ahir Zaman 16.08.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Ölü Doğan Bebek, Gece Namazı, Cennet, Kısas 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Ömür Geri Gelmez, Şirk, Gayri Meşru İlişkiler 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Peygamber Efendimiz (S.A.S) in Duaları ve Şefaati 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Peygamber Efendimizin Rüyası, İbadetlerin Ahirette Önemi, Ahiret Hayatı, Nafile Namaz, Hutbe, Cuma Namazı 14.12.2021 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play Peygamber Efendimizin Ümmeti İçin Korktukları, Yıldızlara İnanmak, Riya, Tuli Amel 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play Peygamberimizin Merhameti, Tevbe Etmek, Yaşların Özellikleri, Yüksek Bina, Şeytana Dua, Evlilik Duası 07.01.2022 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Peygamberimizin Özellikleri, Beşer Olması, Şefaat, Sünnete Uymak, Son Peygamber, Cuma Günü, Yalancılık 15.12.2021 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Ramazan Duası, Baba Dostunu Ziyaret, Kadir Gecesi 19.04.2022 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Ramazan, Cami Yapmak, İtikaf 19.04.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Ramazan, Orucun Tutulması, Güzel Ahlak, İnsan Konuşmasına Dikkat Etmeli, Müstehcen Konuşmak 19.04.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Ramazanın Onbeşi, Azimet Ruhsat, Ruhun Beslenmesi, İtikaf 15.04.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Ramazanın Son On Günü, İtikaf 19.04.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Rızkın Allahtan Olması, Bereket, İçkinin Pis Olması, Peygamberimiz, Namaz 07.12.2021 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play Rüya, Ahir Zamanda Zaman, Borç Vermek, Oruç, Nefs Terbiyesi, Kabir 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play Rüyada Peygamber Efendimizi Görmek, Anne-Baba Kabir Ziyareti 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Sabah Akşam Dua, Selamlaşma, Kötü Arkadaş, Yatarken Dua, Sıkıntı Duası, Koku, İkram 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Selam Vermek, İman, Hac, Gönlün Temizliği, Kemale Ermek 23.06.2022 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Söz Dinlemek, İmam, Makam Sahibi, Tevazü, Cenazeler, Hızır (A.S), Nefs, Arılar 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Sünnet Olmak 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Süt Emme, Oruç, Yetim, Sükut, Nafile İbadet, Huzurla Namaz, Komşu Hakkı, Vera 31.08.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Şifa Duası, Hastalığın Faydaları, Dile Dikkat Etmek, Şeytanın Hileleri, Eşler Arasına Girmesi, Şirk 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play Şirk, Hırsızlık, Zina, İsyan Etmek, Dert Nimeti, Bolluk, Allahın İnsanı Övmesi 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play Takva Sahibi, İman, Haramlardan Kaçınmak, Ticaret, Haya, Şükür, Sabır, Abdest, Ahlakı Süslemek 14.12.2021 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Tartışmada Susmak, Rızık Temini, Deccalin Geldiği Gün, Hamamlara Gitmemek, Evde Bulunması Zaruri Olanlar 08.12.2021 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Taş Kalpli Olmak, İlim Öğrenmek, Yetime Yardım Etmek, Zikir, Şükür 04.02.2022 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play Tefekkür, İlim, Amel, Niyet, Sünnete Uymak, Efendimizi Sevmek, Müslümanlar Kardeştir 08.12.2021 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Tevbe Etmek, Müslümana Eza, Güvenilir Tüccar 21.12.2021 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play Uyuyunca ve Uyanınca Şükretmek, Selam Vermek, Oruç Tutmak, Olduğu Gibi Görünmek 03.01.2022 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Üç Şifa Kaynağı, Emlak, Şiir, Şefaatçi Kimseler, Yedi Şehitlik Mertebesi 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play Ümmetin Azabı, Alimler, İlim Sahibi, Rasulullahı ve Allahı Sevmek, Namazda Şaşırmak 07.12.2021 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Vahdehu La Şerike Leh, Zikir, Yemek Adabı 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play Veren El Olmak, Riya, En Güzel İhsan, Haccın Amacı, Evliyanın Kalbi, Kötü Huyları Terbiye 23.06.2022 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play Vesvese, Sağ El Kullanmak, Cennet ve Cehennemdeki Durum 31.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Yakin, Afiyet, Ramazan Orucu, Namaz, Zekat Vermek, Komşu Hakkı 04.04.2022 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play Yatarken Okunacak Dua, Peygambere Uymak, Koku Sürünmek, Zekat, Haram Para, Müezzinlik, İlk Ezan 21.12.2021 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Yatma Adabı, Koku Sürme Adabı, Zekat 02.08.2022 playlist oku playlist ekle 17 playlist like
playlist play Yemek Adabı, Açlık Sıhhattir 23.08.2022 playlist oku playlist ekle 12 playlist like
playlist play Yemekte Dikkat Edilecekler 24.08.2022 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play Yere Düşen Lokma, İçki ve Sarhoşluk, Kardeşlik, Komşu, Bulaşıcı Hastalıklar, Yıldırımdan Korunmak İçin 29.07.2022 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play Yunus (A.S) ın Duası, Sabah İbadeti, Hanzalanın Yıkanması, Allahı Sevdiren Kişiler, Nefs, Ticaret, Mehdi 14.12.2021 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Zikir, Borç İçin Dua, Cimrilik, Meşakkatlere Karşı Dua 30.11.2021 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play Zikir, Şükür, İbadet, Fukaraya Yardım, Şirk, Şehvet, Oruç, Gıybet, Cennet ve Cehenneme Götürenler 04.02.2022 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Sağlık, Sıhhat, Afiyet
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Sağlık, Sıhhat, Afiyet
Sağlık, Sıhhat, Afiyet Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close