İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39 Öğle13:07 İkindi16:56
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 16°C Nem %66
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
Giriş Yap

31.12.1999 - Ramazan, İlmin Önemi, Takva, Mümin Kardeşini Sevindirmek

Cuma Sohbetleri

Aziz ve sevgili kardeşlerim. Değerli Ak radyo dinleyenleri;

Allah'ın selâmı, rahmeti, bereketi üzerinize olsun.

Ramazan-ı şerîfin rahmetlerinden, bereketlerinden, nimetlerinden, kısmetlerinden, ikramlarından âlemlerin Rabbi, Mevlâmız sizleri büyük miktarlarda hissedar eylesin, nasipdar eylesin. Büyük nimetlere, lütuflara mazhar olun. Cenâb-ı Hak dünya ve âhiretinizi mâmur ve mesut eylesin.

Hatîb-i Bağdâdî ve Taberânî'nin Ebû Ümâme radıyallahu anh'ten rivayet ettiği bir hadisle sohbetime başlamak istiyorum. Peygamber Efendimiz umumi bir hitapla şöyle buyurmuşlar:

Yâ eyyühe'n-nâs! Aleyküm bi'l-ilmi kable en yukbeda ve kable en yurfa'. el-Âlimü ve'l-müteallimü şerîkâni fi'l-ecr ve lâ hayra fî sâiri'n-nâsi ba'd.

Umumi bir konu. Her zaman vurguladığım ve teşvikte bulunduğum bir saha bu.

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:

Yâ eyyühe'n-nâs! "Ey insanlar!" Aleyküm bi'l-ilm. "Size ilim öğrenmek başlıca ana amaç olsun, iş olsun; size onu tavsiye ederim. Baş vazifeniz, önemli işiniz olsun."

Aleyküm, Arapça'da bir terim. "Sizin üzerinize" demek. "Sizin üzerinize ilimle ilgilenmek, onu öğrenmek bir görev olsun." gibi bir mânası var. Peygamber Efendimiz; "İlim öğrenin." diyor; bir de şöyle buyuruyor:

Kable en yukbada. "İlim kabzolunmadan, alınmadan önce." Ve kable en yürfea. "Yeryüzünden semâya kaldırılmadan önce ilmi öğrenin!" el-Âlimü. "İlmi bilen kişi." Ve'l-müteallimü. "İlmi öğrenmeye hevesi olan talebe, öğrenci." Şerîkâni fi'l-ecr. "Sevapta, mükâfatta, Allah'ın verdiği ecirde ortaktır."

O da sevap alır, öbürü de sevap alır. Yarıya bölüşmek değil de ikisi de ecir kazanırlar. Alim öğrettiği için büyük miktarda sevap, ecir alır; öğrenci de öğrendiği için büyük sevap alır.

Lâ hayra fî sâiri'n-nâsi ba'd. "Bunlardan sonra, öteki insanlarda hiçbir hayır yoktur." diyor Peygamber Efendimiz.

O halde kendimizi, ailelerimizi, çoluk çocuğumuzu hiçbir hayır olmayan kimse durumuna düşürmeyelim.

Ne demek?

"İlimle meşgul olalım, ilim öğrenelim!" demek.

Biliyorsunuz benim mesleğim ilim yolu. Üniversite hocası olarak yaşadım, çalıştım, emekli oldum. Tabi ben okuyorum. Çok okunacak şey var, çok güzel kitaplar var ve biz maalesef, o kitaplar kütüphanemizde bulunduğu halde, onların feyzinden, içindeki bilgilerin güzelliğinden yararlanmakta biraz gevşek davranıyoruz.

Sahabe Hayatından Tablolar kitabı önümde; onu okuyorum ve hepinize bu konuşmamda onu tavsiye edeceğim. Bu kitap kütüphanenizde varsa birinci cildinden okumaya başlayın ve bu Ramazan bitmeden, her gün yirmi sayfa, otuz sayfa, kırk sayfa çoluk çocuğunuzla okuyun. Lütfen sahabe-i kirâmı tanıyın!

Sahabe Hayatından Tablolar rıdvanullahi aleyhim ecmaîn. Bir cildi de hanım sahabilerle ilgili; o da çok önemli. Bakalım Peygamber Efendimiz'in asr-ı saadetinin o mübarek evliyâları, o mübarek insanları nasıl insanlarmış?

Önce kâfir ve müşrik olanlar, sonradan nasıl olmuş da evliyâ olmuşlar, Allah'ın sevgili kulları olmuşlar?

Nasıl İslâm'a girmişler?

Nasıl çalışmışlar, İslâm'ı nasıl yaymışlar? Çok önemli görüyorum!

Kardeşlerim şimdi bana telefonla,

"İtikâfa gireceğiz, sünnettir, bu vazifeyi yapacağız. İtikâfta ne çalışma yapalım?" diye sordular.

"Bu Sahabe Hayatından Tablolar kitaplarını, üç kitabı bitirin."

Nasıl bitireceksiniz?

Gayret göstererek, çok okuyarak bitireceksiniz, hem de çoluk çocuğunuzla. Çünkü insan gözleri yaşararak okuyor ve hakiki imanın, insanı nasıl değiştirdiğini görüyor.

21. asır, tevhid asrı.

Bu nasıl olacak?

Çalışmamızla olacak! Sahabe-i kirâm gibi çalışmamızla olacak!

Nasıl sahabeden bazı şahıslar -okuduğunuz zaman göreceksiniz- azılı İslâm düşmanı iken, Kur'an düşmanı iken, Peygamber Efendimiz'in hasmı iken, ona kin tutan, onu öldürmeye çare arayan kimseler iken; nasıl olmuş da mü'min-i kâmil haline gelmişler, ashâb-ı kirâmden olmuşlar? Nasıl olmuş da cennetlik insanlar olmuşlar? Nasıl hayatlarını İslâm'a vakfetmişler; Allah yolunda mallarını, canlarını nasıl sarf etmişler?

Bunu başka türlü, başka kitaplardan öğrenmek mümkün olmuyor.

Nasıl öğreneceğiz?

Uygulamalı öğreneceğiz. Sahâbe-i kirâm nasıl uygulamışsa, hayatlarını nasıl geçirmişlerse o sahabe hayatından sahneleri görerek; çizilmiş sahneleri, kelimelerle tasvir edilmiş sahneleri, şahsiyetlerin hayatlarını, davranışlarını okuyarak anlayacağız. Bu bize çok lazım.

Yirmibirinci asırda, 2000 yılında, tevhidin yayılması için lâ ilâhe illallah'ın hâkim olması için, İslâm'ın muzaffer olması için çalışacağız. Nurunun sönmeyeceğini Allah celle celâlüh garanti etmiştir:

"Allah'ın nurunu söndürmeye ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar, Allah'ın nuru sönmeyecek." diye Cenâb-ı Hak teminat veriyor. O nurunun sönmemesinde görev almak önemli, sevabı kazanmak önemli! Biz çalışalım, biz sevap alalım.

Amerika'dan, Avrupa'dan, İngiltere'den, Fransa'dan, Almanya'dan, İsveç'ten bazı kimseler müslüman oluyorlar, İslâm'a hizmet ediyorlar, kardeşlerimiz oluyorlar.

Fransız bir aile; kocası doktor, hanımı doktor. Yıllık izinlerini alır almaz ilaç fabrikalarını dolaşıp bağış olarak ilaçları alıp dosdoğru Afganistan'a varmışlar. Yıllık izinlerini hastanede görev yaparak geçirmek üzere varmışlar, ilaçları dağıtmışlar, mücahitlere yardım etmişler. Bunu bana Fransa'da anlatmışlardı, ben de sohbetlerimde söylemiştim.

O diyarlarda İslâm'ın güzelliğini anlayan o kardeşlerimiz nasıl çalışıyorlar, ne kadar güzel çalışıyorlar.

İslâm için çalışacak insan eksik kalmaz; ama biz İslâm'dan mahrum kalmayalım. Şehitlerin torunları, evliyâullahın torunları; "Benim dedem şeyhti. Benim ecdadım sahabelerdendi. Ben Peygamber Efendimiz'in neslinden seyyitlerdenim." vesaire diyen kimseler şimdi çoluk çocuklarıyla İslâm'dan, imandan uzaklaşıp İslâm'a hizmet şerefini başkalarına kaptırırlarsa çok yazık olur, dedeleri üzülür.

Onun için var gücümüzle ilim öğrenmeye çalışalım. İslâm için nasıl hizmet edeceğimizi sahabe-i kirâm'dan öğrenelim. Çünkü en güzel insanlar onlar; şek şüphe yok. Efendimiz teminat vermiş, beyan etmiş; oradan biliyoruz.

Hayrun-nâsi karnî.

"İnsanların en hayırlıları, benim asrımda yaşayan insanlardır."

Sümme'llezîne yelûnehüm, sümme'llezîne yelûnehüm.

Birinci sırada ashâb-ı kirâm'dır. İkinci sırada tabiîndir, üçüncü sırada tebe-i tabiîndir. Bunların fazilet sırası böyledir. Hayatlarını öğrenmek lazım. Gözyaşlarıyla okuyun. İslâm'ın ne kadar güzel olduğunu, imanın ne kadar heyecan verici olduğunu o sahnelerden, o okuduğunuz sayfalardan siz de anlayın; aklınızı başınıza toplayın.

Çünkü bir de tehdit var; tehlike işareti, ikazı var:

Kable en yukbeda. "İlim kabz olunacak, yani ilim çekilip alınacak."

Kabz olmak ne demek?

"El koymak" demek.

İlim Cenâb-ı Hak tarafından alınacak, ilim kalmayacak.

Hadîs-i şerîfte Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor ki;

"Allah ilmi verdikten sonra kulların akıllarından, gönüllerinden, kalplerinden, hafızalarından ilmi çekip almaz, kabzetmez."

İlmi kabzetmesi nasıl olur?

Velâkin yakbidü'l-ulemâ'. "Alim, fazıl, kâmil, zarif, edib, şerif kimseleri, büyük mübarek insanları alır."

O evliyâ, mübarek ulemâ-i muhakkıkîn gidince, geriye cahil insanlar kalır. Hindi gibi kabaran, davul gibi öten, içi boş, yetersiz cahil insanlar kalır.

İnsanlar dini öğrenmek için onlara soru sorarlar; "Şu nasıl olacak, bu nasıl olacak?" diye fetva sorarlar, mesele sorarlar. Akıllarına gelen veya karşılaştıkları müşküllerin, Cenâb-ı Hakk'ın rızasına göre nasıl çözümleneceğini öğrenmek isterler, sorarlar, onlardan fetva isterler.

Fe-eftev bi-gayri ilm. "Onlar da, ilim olmadan; atarak, tahminen fetva verirler."

İlim olmadığı zaman da cahilin fetvası çok kötüdür, çok tehlikelidir. Dinin tahribi öyle olur. Onlar fetva verirler.

Ne yaparlar?

Hem kendileri dalalete düşerler, hem de kendilerine soru soranları dalalete düşürürler, saptırırlar. Dindarlar böyle saptırılmış olur, din ayaklar altına düşmüş olur. Alimler gidecek, böyle bir durum olacak; o duruma gelmeden evvel ilmi öğrenin.

Ve kable en yurfea.

"İlim çekilip alınacak." Bir nimetin kadr u kıymeti bilinmedi mi Cenâb-ı Hak o nimeti kadr u kıymetini bilmeyen insanların elinden alır. Cenâb-ı Hakk'ın kânun-u ilâhîsi böyledir.

Âyet-i kerîmede de bildiriliyor:

Le-in şekertüm, le-ezîdenneküm. "Şükrederseniz şükrettiğiniz nimeti daha da arttırırım." Ve le-in kefertüm. "Eğer nimetin kadrini bilmez, nankörlük eder, kâfir olursanız münkir olursanız." "O zaman Cenâb-ı Hakk'ın azabı şiddetli olur, nimeti de alır."

Kıymeti bilinmeyen nimet elden gider.

İlim de kıymeti bilinmeyince alınacak. Çünkü insanlar artık ilme aldırmıyorlar. Neyle meşgul oluyorlar? Dünyevi şeylerle, ceplerini doldurmakla, eğlenmekle, keyifle, zevkle, sefa ile meşgul oluyorlar. İlim, iman, ihlâs, itikat olmayınca, Allah'ın azabından korkmayınca, Allah'ın lütfunun elden kaçırılmasının, ne kadar acı ve feci olduğunu bilmeyince, düşünmeyince, kâfirce, münafıkça, müşrikçe, dinsizce yaşayınca Cenâb-ı Hakk'ın azabı şiddetli olur.

Bunları insan hiç düşünmez ama bu dünya hayatı seksen yıl da olsa, yüz yıl da olsa çok kısadır, rüzgâr gibi geçer. Ecel aman vermez, Azrail yakayı bırakmaz, imtihan biter. Kişiler buradaki dünya hayatına veda edecekler. Hiç kimse ölümden kurtulmuş değil. Herkes o ecel şerbetini içecek, herkes o kapıdan geçecek. Muhakkak bu böyle.

İmtihan biter. İmtihan bittiği sırada, perdeler kalktığı zaman Firavun da; "Ben de Benî İsrâil'in inandığı Allah'ın varlığını, birliğini şimdi kabul ediyorum, inandım. Ben de müslümanlardanım." demiş ama yeis halindeki imanın kıymeti yok. Çünkü zaten Allah her şeyi gösteriyor, perdeler kalkıyor.

O bakımdan ilim kabz olmadan evvel; İslâm'ın, imanın ilmini öğrenin. Yani laf kalabalığı değil, kîl ü kâl değil, "şu şöyle dedi, bu böyle dedi" değil:

"Ben mü'min olarak yaşayacağım, Allah'ın sevgili kulu olmak istiyorum, bu nasıl olacak?"

İlim bu.

Allah'ın rızasını kazanmayı sağlarsa ilim insana fayda verir. Allah'ın rızasını kazandırmayan, Allah'ın rızasının yolunu göstermeyen, sonunda insanı cennete götürmeyen, cenneti kazandırmayan, cehenneme düşüren bilgilerin hepsi demek ki faydasız.

Gerçi İslâm'da bütün bilgiler; "Müslümanlar onları öğrensin." diye emredilmiştir, bilgi değersiz değildir. Ama bilgiyi kullanmayıp da insan imtihanı kaybederse kendisini kurtaramazsa dünyada kâfir, müşrik olarak yaşayıp da âhirete hâib ve hâsir, mahv u perişan olmuş vaziyette gider de kahr-ı ilâhîye, azab-ı ikâb-ı ilâhîye uğrarsa o zaman başarısız olmuş oluyor.

Bu duruma düşmeyin. Siz düşmeyin, çoluk çocuğunuz düşmesin, akrabanız düşmesin, vatandaşlarımız düşmesin, ırkdaşlarımız düşmesin. Benî Âdem, bütün insanlar düşmesin. Hepsi cennete gidecek olsa cennette hepsine çok bol miktarda yer var. Herkes için zaten cennette ve cehennemde yer hazırlanmış. Biz herkesin cennete gitmesini istiyoruz.

Söylüyoruz anlayan anlıyor, anlamayan anlamıyor. Hatta bazıları da bize "Bölücülük yapıyor. diyormuş. Hâşâ! Kesinlikle herkesin iyiliğini istiyoruz! Hz. İsa aleyhisselam'a sevgimiz saygımız sonsuz. Hz. İsa aleyhisselam'ın yeri, şöyle göğsümüzün sağ tarafında. Musa aleyhisselam'a sevgimiz, saygımız sonsuz; onun yeri şöyle göğsümüzün sol tarafında. Göğsümüze, bağrımıza basmışız, o mübarekler bağrımızda taht kurmuş.

İbrahim aleyhisselam'ın yeri, Nuh aleyhisselam'ın yeri, Âdem Atamız'ın yeri... Hepsinin bağrımızda tahtları var, onların hepsini seviyoruz. Onların söylediklerini söylüyoruz. Onların hayatlarında vazife gördükleri esnada insanlara söylediklerini söylüyoruz. Dikkatle dinlerseniz sözlerimizin hak olduğunu, hayır olduğunu, herkesin hayrına olduğunu anlar.

Mugalata yapıp da; "Bölücülük yapıyor, ayrımcılık yapıyor." Tabi ayırım olacak.

Bilenle bilmeyen bir olur mu? İyilik yapanla kötülük yapan bir olur mu? Hırsızla dürüst bir olur mu?

Elbette bir ayırım olacak. Ama bu ayırım, bilimsel bir ayırımdır. Kötüyü, iyiye teşvik eden bir ayırımdır, kötünün kötülüğünü engelleyen bir ayırımdır. Elbette kötünün karşısına çıkıp birilerinin onun kötü olduğunu söylemesi lazım. Yanılanlara; "Yanlış gidiyorsunuz." demesi lazım.

Burada yollara koca levhaları koyuyorlar. Geliş gidişi ayrı olan yolların çıkış yerine kırmızı levha koyuyorlar; wrong way, go back! "Buradan girme, yanlış bir istikamettir! Girersen hemen geriye git, çünkü burası çıkış yeridir. Buradan girersen ters taraftan gelenlerle çarpışırsın." diye ters yöne girmek isteyenleri ikaz ediyorlar.

Biz de ters yöne gitmek isteyenlere, wrong way "Yanlış yol!" dersek bu ayırımcılık olmaz. Go back! "Geriye dön!" dersek "İyiliğini istiyoruz." demektir. Aslında onların kurtulmasını istiyoruz. Çünkü vazifemiz o!

Aziz ve sevgili kardeşlerim;

Allahu Teâlâ hazretleri hepimize hakkı hak olarak görüp ona uymayı, batılı batıl görüp ondan sakınıp korunmayı nasip etsin.

Biliyorsunuz; sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz pek çok hadîs-i şerîflerinde Deccal'den bahsediyor. Ben bunları bazı toplantılarda bahis konusu ettim, oradaki hoca kardeşlerim de bahis konusu etsinler; Deccal ile ilgili hadîs-i şerîfleri toplasınlar!

Bütün peygamberler ümmetlerine Deccal'i anlatmışlar. Deccal gelirse sizin torunlarınız, yaşayanlar Deccal'in çıktığı zaman, Deccal'le karşılaşırlarsa sakın aldanmasınlar, kanmasınlar. Onun sözü aldatıcıdır, davranışları kandırıcıdır. Deccal'e kanmasınlar. Onun alnında, Hâzâ kâfirun yazıyordur. "Sağ gözü kördür; sadece solu görür, sağ tarafı görmez." diye sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bildiriyor.

Deccal hadislerinden çıkacak en umumi sonuç nedir?

Birçok insan yoğun bir şekilde, kesif bir şekilde, büyük çoğunlukla aldatmacalara kanacak, doğru sanacak, kapılacak. Peygamberler bunu hatırlatıyor:

"Aman! Böyle usta, mahir aldatıcılara kapılmayın, kanmayın." diye her peygamber ümmetini Deccal'den tahzir eylemiş. İkaz eyleyip korunmalarını ihtar eylemiş. Hepsi sakındırmış.

Demek ki aldatıcılık var, demek ki kandırmaca var, demek ki büyük yanılgılar var, demek ki tarihî yanılgılar var, demek ki toplumsal olarak da büyük çapta yanılgılar olabiliyor.

Çaresi ne?

İlim!

Nasıl ilim?

Kalbi nurlandıran gerçek ilim. Laf salatası, dedikodu, kîl ü kâl değil.

Her kitabı okumamak lazım.

"Kitabın yazarı o konuda salahiyetli mi?" diye, iyice emin olmadan, bilenlere sormadan her kitabı okumamak lazım.

Camide bir kitap gördüm, benim kütüphanemde olmayan bir kitap. Aldım, "okuyayım" diye sayfaları açtım; sahabe hayatını anlatan bir kitap. Aleyhinde bir şey olmasın diye ismini vermiyorum. Maksadım ticaretini baltalamak değil, kötülemesini yapmak değil. Sonra onun anlattığı konuları, yanımdaki diğer muteber ana kaynaklardan inceledim. Baktım ki isimler yanlış, olaylar yanlış; beni yanıltacak. Hemen o kitabı bıraktım, iade ettim.

Neden?

Çünkü değersiz insanların, câhil insanların, -iyi niyetli de olsa- bilgisiz insanların yazdığı kitaplar, insanı yanıltır, yanlış sonuca götürür. En alim insanların, en değerli, salahiyetli insanların yazdığı, en değerli kitapları okumak lazım.

İlim elden kaçmadan önce, kendiniz öğrenin, çoluk çocuğunuza öğretin. Yavrularınızı cehennem ateşinden koruyun. Ailelerinizi cehennem ateşinden koruyun.

Dünya üzerinde çok büyük aldatmacalar var; çok büyük seks, sefahat, afyon, esrar, milletlerin, nesillerin bozulmasına sebep olacak şeyler var. Bu işlerde büyük paralar dönüyor, sanayi haline gelmiş. Çok müstehcen şeyler var, çoluk çocuk kapılabiliyor, tutamıyorsunuz. Yavrunuz, delikanlınız, yiğidiniz, kızınız elinizden kaçıyor.

Onun için çok çalışmak lazım! Çok gayret göstermek lazım! Bunun yolunu söylüyorum:

Tevhid Yılı'ndayız. Tevhidi güzel anlamak için tevhidin insanı nasıl değiştirdiğini, imanın ne kadar güçlü olduğunu, ne kadar güzel olduğunu; yolumuzun, İslâm'ın ne kadar haklı olduğunu anlamak için "Sahabe Hayatından Tablolar" kitabımızı neşr ettik, hediye ettik, kütüphanenizde duruyor. Elinize kalemi alarak, üç cildini bu Ramazan sonuna kadar bitirin. Ramazan'dan sonra da Şevval'de devam edersiniz.

Biliyorsunuz Ramazan orucu bittikten sonra, altı gün de Şevval ayı orucunu Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz tavsiye ediyor.

"Onu da tuttuğu zaman, bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur." diye hadîs-i şerîflerde tavsiye buyuruyor. O bakımdan Ramazan'da ilmi tamamlayamadıysanız Şevval'de tamamlarsınız.

Elbette Ramazan'daki güzel alışkanlıklarımızı, Ramazan'dan sonra devam ettirmek için alışkanlık ediniyoruz.

Ramazan'da ne alışkanlıkları edindik Hocam?

Nelere alıştık?

Oruç tutmaya alıştık. Sahura kalkmaya, teheccüd namazı kılmaya alıştık. Camilere gitmeye alıştık; yatsı namazını, sabah namazını camide kılmaya alıştık. Kur'ân-ı Kerîm'i okumaya, mukabeleye alıştık; hafızları dinlemeye alıştık.

Ne kadar güzel!

Az yemeye alıştık, ikrama alıştık, ziyâfete alıştık, davet vermeye, insanların duasını almaya alıştık.

Ramazan ne kadar bereketli, ne kadar güzel bir ay, aziz ve sevgili kardeşlerim.

Alim çok sevap kazanır. Alim şehitten de üstündür. Alimler şefaat edecek. Cennetin kapısında Cenâb-ı Hak onlara;

"Durun, burada istediklerinize şefaat edin, istediklerinizi kurtarın." diyecek.

Mü'minlerden, günahkâr olanların, günahlarının affedilip cennete girmesi için şefaat edecekler.

Alimin derecesi, şehitten de yüksek. Müteallim, yani öğrenci, öğrenme durumunda olan da sevabı alacak. Öğrenmenin yaşı yoktur. Bizim örfümüz, âdetimiz güzeldir; hocalar camilerde, kürsülerde dersleri anlatır, kitapları takip eder. Onların müdavimi yaşlı insanlar vardır. Emeklidir, ak sakallıdır, camiye bastonla gelir ama o dersleri kaçırmaz. Çünkü ilmin yaşı yok; o yaşta öğrenir, uygular.

Öğrendiğinizi uygulayın; bir! Bir de başkalarına öğretin; iki!

Önce çocuklarınıza, hanımınıza, akrabanıza, sonra derece derece yakınlarınıza öğreteceksiniz.

Her türlü imkân ve müktesebatınızla, var gücünüzle İslâm'ı korumaya çalışacaksınız. Çünkü birileri var gücüyle İslâm'ın nurunu söndürmeye çalışıyor, müslümanları mahvetmeye çalışıyor. Müslümanlara yeryüzünde hayat hakkı bile tanımıyorlar da toptan imhaya, yani "jenosit" dedikleri katliama, bir ırkı topuyla yok etme yamyamlığına girişiyorlar ve birileri de sessiz sedasız onları destekliyor. Bazı hainler, zalimler, fasıklar, facirler ve beyinsizler de o zalimlere alet oluyor.

Biz ne yapacağız?

Biz de sahabe gibi dinimizin yayıcısı, savunucusu, öğreticisi olacağız.

Allah'ın nuru sönmeyecek. Kıyamete kadar İslâm'ı tutan, İslâm'ı savunan, İslâm'a yardımcı olan, İslâm için cihat eden bir topluluk, bir zümre var olacak.

Dilerim ki Allah bizleri ve sizleri onlardan eylesin.

Hiç olmazsa üç hadîs-i şerîf okuyalım diye ikinci hadîs-i şerîfi okuyorum. Efendimiz yine umumi bir hitapla başlamış, şöyle buyuruyorlar:

Yâ eyyühe'n-nâs. "Ey insanlar!" İttehizû takva'llâhi ticâreten. "Takvâyı; titiz, temiz, hassas, dikkatli müslüman olmayı, günahlardan, haramlardan kaçınmakta çok dikkatli, iyi müslüman olmayı kendinize bir ticaret edinin, bir hal edinin!" buyuruyor.

Fe-inne hayra'z-zâdi't-takvâ. "En hayırlı mal, azık, yolda bir insana en çok yarayacak şey takvâdır."

Âhiret yolunun gıdası; peynir ekmek, süt yoğurt değildir. Ahiret yolunun gıdası; takvâdır. Âhiret yolunda sağlam yürümek için cennete ulaşabilmek için tehlikeleri aşabilmek, geçebilmek için bâdirelerden kurtulmak için herkesin takvâ ehli olması lazım, müttakî kul olması lazım. Titiz, temiz, salih, halis, dikkatli, uyanık müslüman olması lazım.

"Bunu kendinize ticaret edinin."

Ye'tîkümü'r-rizku bilâ bidâatin ve lâ ticâretin. "Mal, sermaye, dükkân, ticaret olmadan rızkınız o zaman size geliverir." buyurdu.

Sonra Peygamber Efendimiz delil olarak şu âyet-i kerîmeyi okudu:

Ve men yettakı'llâh. "Kim takvâ ehli olursa, titiz, güzel müslüman olursa." Yec'al-lehû mahracâ. "Allah onu sıkıntılardan çıkarır. Ona sıkıntılardan bir çıkış yolu yaratır."

Daraldı, çevrildi, kuşatıldı, sıkıntılar sardı, bastırdı ama Allah onu kurtaracak bir çıkış yolu yaratır.

Ve yerzukhü min haysü lâ yahtesib. "Onu hiç ummadığı, hesab etmediği yerden rızıklandırır."

Demek ki Cenâb-ı Hak seviyor, rızıklandırıyor.

"Nasıl rızıklandırır, misal verebilir misiniz?"

Verebilirim.

Benî İsrâil'i, Musa aleyhisselam'ın ümmetini, ashabını Firavun'dan kurtardı. Firavun'dan kaçtılar, denizden geçtiler, Firavun boğuldu. Çöle geldiler, muazzam bir çöl...Fırın yok, bakkal yok, kasap yok, para yok, mal yok, köy yok, şehir yok... Orası orduların, hazırlıklı zümrelerin geçemediği, durakladığı uzun büyük bir çöl...Orada Cenâb-ı Hak onlara bıldırcın eti ile kudret helvası yedirerek besledi. Bulutla ile gölgelendirip güneşten kavurmadan öbür tarafa geçirdi.

Demek ki Cenâb-ı Hak, -tarihte misalleri çok- Allah'tan korkanı rızıklandırıyor, gökten bıldırcın yağdırıyor.

Başka bir misal söyleyeyim:

Peygamber Efendimiz 300 kişilik bir askerî birliği göndermişti. Onlar da düşmanları bir yol güzergâhında bekliyorlardı. Gelirse savaşacaklar, geçirmeyecekler. Ama azık yoktu, mal yoktu; Medine'de de yoktu. Peygamber Efendimiz komutana, 300 kişinin başkanına bir torba hurma verdi. O komutan da vazife uzun, azık az, eldeki hurmalar az, sayı da fazla olduğundan –300 kişiler- hepsine günde bir hurma veriyordu.

Muhterem kardeşlerim bir günde bir hurma... Bastırarak söylüyorum ki bilin! O mübarekler nasıl cihat etmişler, anlayın. Bir hurma veriyordu. Onlar bir hurmayı hemen yiyip bitirmiyorlardı, ağızlarında çocuğun meme emdiği gibi emiyorlardı, üstüne su içiyorlardı. Bir hurma ile yetiniyorlardı, nihayet o da bitti.

Ama düşman gelmedi, vazife devam ediyor. O sırada denizden büyük bir balina  balığı karaya vurmuş; Allah vurduruyor. Müsebbibü'l-esbâb olan, her türlü olayı yaratan, halkeden, rızkı gönderen Allah, balinayı kenara vurdurdu. Koca balina...

Bunlar ne yaptılar?

Balinanın başına gittiler. Taze et, kokmamış balık eti. Balinayı kendilerine azık yaptılar. Orada 300 kişi, bir ay daha kaldı. Balinanın etini kesip kesip yiyip yaşamalarına devam ettiler. Çünkü torbalarındaki hurma da bitmişti.

Balık öyle büyüktü ki -muazzam bir şey demek ki ama işte Cenâb-ı Hak nasip ediyor- gözünün çanağına, çukuruna on üç kişi sığıyordu. "Bakalım ne kadar büyük?" diye, komutan; "Girin bakalım." demiş. Büyüklüğünü ölçmek için sokmuş; balığın gözünün çukuruna on üç kişi giriyordu. Sonra kaburga kemiklerini, yani kılçıklarını çattıkları zaman, altından deve ile geçiyorlardı, koca bir kemer gibiydi. Onu bir ay yediler.

Sonra "Yâ Resülallah, düşman görünmedi, vazife bitti." diye Peygamber Efendimiz'in yanına geldiler. Peygamber Efendimiz'e olanları anlattılar. Dedi ki: "Onu Allah size rızık olarak göndermiş."

O olmasaydı orada o kimseler açlıktan ne yapacaklardı?

Cenâb-ı Hak "kulum" dedi yarattı, rızkını da vaad etti, kader sayfalarına yazdı. Balığı gönderiyor, balık etini yediriyor.

Peygamber Efendimiz "Onu size Allah göndermiş, Allah'ın hususi ikramı. Allah'ın ikramı olduğu için bize de verin, biz de tadalım." dedi, kendisi de o etten tattı.

Oralar çok sıcaktır, onu hatırlatayım. Hemen kuruyordu, pastırma gibi oluyordu. Arabistan'da da, sıcak günlerde kurban kesildiği zaman, bedevîler etleri toplarlar, taşlara sererler. Etler hiç kokuşmaz, hemen kurur. Ondan sonra o kurumuş etleri, zamanı geldikçe pastırma gibi ıslatıp kaynatıp yerler.

Cenâb-ı Hak müttakî kulları rızıklandırabiliyor. Bunun tarihten, gerçeklerden misallerini verdim. Demek ki hepimiz müttakî kul olacağız. Kimisi bana;

"Hocam! Müslüman olduğum için şu sıkıntıyı çekiyorum, bu sıkıntıyı çekiyorum; ne tavsiye edersiniz?" diye soruyor.

Takvâyı tavsiye ederim.

Neden?

Allahu Teâlâ hazretleri müttakî kulları rızıklandırıyor da ondan. Âhiret yolculuğunun en önemli sermayesi, en kıymetli sermayesi, âhiret yolculuğunda en iyi azık takvâdır da ondan. Allah müttakî kulları sever de ondan.

İnna'llâhe mea'l-müttakîn. "Allah, müttakî kulların yanında yer alır, onların safını destekler, onlardan yana olur." da ondan. Ne rızkınız geri kalır ne işiniz geri kalır.

Ve in tasbirû ve tettekû lâ yedurruküm keydühüm şey'â. Cenâb-ı Hak "savaşta bile müttakî olursa sabrederse zaferi müttakîlere, sabreden mücahitlere verir."

Onun için ey beni dinleyen sevgili kardeşlerim!

Müttakî kul olun, imanınızı korumaya dikkat edin. Allah hem rızıklandırır hem de umduklarınıza nâil eder.

Bir de bugün yine hatırlatayım:

Abdullah b. Mes'ud'u çok seviyorum, Kur'an'ı çok iyi bilen bir sahabi. Allah şefaatine erdirsin. Radıyallahu anh vefat edeceği zaman Hz. Osman ziyaretine gelmiş de;

"Hastasın, şimdiye kadar almadığın maaşları bari bu sefer al." diye teklif edince, demiş ki:

"Benim onlara ihtiyacım yok."

Zâten sağlığında almamış, şimdi de vefat ediyor, ölüm yakınken ne yapacak parayı?

Hz. Osman demiş ki;

"Senden sonra kızlarına kalır." demiş:

"Ey Emîrü'l-mü'minîn! Ben öldükten sonra kızlarımın aç, açık mı kalacağını sanıyorsun? Ben onlara Vâkıa sûresini ezberlettim. Peygamber Efendimiz hadîs-i şerîfinde buyurmuştu ki; 'Kim Vâkıa sûresini ezberler, her akşam okursa hayatında asla yokluk, sıkıntı, fakirlik çekmez.' Ben onlara onu öğrettim, onlar sıkıntı çekmezler." dedi.

Bunu da bilin! Vâkıa sûresini her akşam okuyun, ezberleyin. Cenâb-ı Hak hem maaş versin hem rızık versin hem işlerinizi rast getirsin hem de Allah'ın sevgili kulu olun.

İkinci hadîs-i şerîf de çok önemli. Hadîs-i şerîfi söyledikten sonra Efendimiz, âyet-i kerîme ile de sebebi beyan eylemiş.

Üçüncü hadîs-i şerîfi okuyarak dersimi bitirmek istiyorum.

Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyorlar:

Yâ Enes! E mâ alimte enne min mûcibâti'l-mağfireti idhâlüke's-sürûri alâ ahîke'l-müslim, tüneffisü anhü kürbeten ve tüferricü anhü gammen ev türcî ileyhi day'aten ev takdî anhü deynen ev tühlifühû fî ehlihî.

Enes radıyallahu anh Efendimiz'in tavsiyesi olduğu için iyice hatırında tutmuş, o rivayet ediyor. İbn Ebi'd-Dünyâ kitabına kaydetmiş bu hadîs-i şerîfi.

"Ey Enes!"

E mâ alimte. "Sen hiç bilmedin mi ki bilmiş olman lazım, bil ki." Min mûcibâti'l-mağfireti. "Cenâb-ı Hakk'ın insanı afv u mağfiret eylemesinin sebeplerinden birisi; onu icap ettiren, mağfireti sağlayan, insanı Allah'ın mağfiretine mazhar edecek işlerden birisi." İdhâlüke's-sürûri alâ ahîke'l-müslim. "Mü'min kardeşinin gönlüne sevinç sokmandır, onu sevindirmendir. Mü'min kardeşinin sevinmesi, senin mağfiret olunmana sebep olur."

Mü'min kardeşlerimiz ne kadar?

Bir milyarın üstünde, bir buçuk milyar mü'min kardeşimiz var. Çevremizde, Kuzey Irak'ta, Kafkasya'da, Balkanlar'da, Kıbrıs'ta, Kırım'da, Cezayir'de, Tunus'ta, Somali'de, Afrika'da, Asya'da ve dünyanın pek çok yerinde mü'min kardeşlerimiz var. Onları sevindirmemiz lazım. Onları düşünmemiz lazım, onları desteklememiz lazım.

Afv u mağfiret istemiyor muyuz?

"Allah'ım! Beni affeyle. Şu Ramazan'da beni bağışla, hatalarımı günahlarımı mağfiret eyle! Bundan sonraki ömrümde, beni iyi kul olmaya muvaffak eyle. Huzuruna vardığım zaman yüzümü ak eyle. Cehenneme atıp ateşlere yakma; cennetine dâhil eyle, Habibin'e komşu eyle." demiyor muyuz?

Diyoruz.

İşte onun yolu; mü'min kardeşine, müslüman kardeşine sevindirici bir iş yapman.

Tüneffisü anhü kürbeten. "O bir sıkıntıdan daralmışsa ona bir nefes aldıracak bir destek yaparsın." Ev tüferricü anhü gammen. "Yahut da, bir şeye gamlanmış, kederlenmiş ise sevindirirsin, o gamını, kederini giderirsin."

"Niye üzülüyorsun? Üzülme kardeşim, tamam, ben onu halledeyim." dersin. Onun o üzüntüsünü feraha, sevince çevirirsin.

Ev türcî ileyhi day'aten. "Yahut kaybını ona buluverirsin, kaybettiği şeyi telâfi ediverirsin, gösteriverirsin. Yitiğini bulmakta ona yardımcı olursun." Ev-takdî anhü deynen. "Yahut borcunu ödeyiverirsin."

"Tamam, senin borcunu ödedim, üzülme kardeşim." dersin; sevinir.

Ev tuhlifühû fî ehlihî. "Yahut da o cihada filan gitmişse ailesinin başında reis yoksa hanım ve çocuklar yardımcısız kalmışsa gidersin, onlara yardımcı olursun."

"Sizin büyüğünüz yok, çarşıdan bir şey alınacak mı, size bir yardımım dokunabilir mi? Bir hizmetim var mı?' diye gidersin."

Bazı kardeşlerimiz bu devirde seyahat oluyor, gidiyorlar:

"Hocam! Ben gittim, geldim. Bizim eve falanca arkadaş gitmiş, filanca arkadaş gitmiş. 'Bir ihtiyaç var mı, alınacak bir şey var mı bacı?' demiş. Maşaallah! Benim yokluğumda yardımlarını esirgememişler." diyor.

Bazısı da diyor ki böylelerine de rastladım:

"Hocam! On beş gün işlerim için seyahatteydim, döndüm geldim. Hiç kimse kapımızı çalmamış. Bizim hanım ve çocuklar çok sıkıntı çekmişler." diyorlar.

Seyahate gitmek de olabilir, âhiret yolculuğu da olabilir. Adamcağız ölmüş, dul karısı kalmış, yetimler kalmış; yardımcı olmak lazım.

Siz de bu yardımları yapın. Türkiye'de var, Kafkasya'da var, Grozni'de var. Bosna'yı çoktan unuttuk, Kosova'yı unuttuk. Sanki oralarda ortalık gül gülistan mı? Kuzey Irak'ta, Somali'de, Afrika'da...Dünya'nın her yerinde o kardeşlerimize özellikle Ramazan'da iyilik yapmanın, onları sevindirmenin, onların duasını almanın sevabı çok.

Ramazan'da yapılan iyiliğin sevabı, Ramazan dışında aynı iyiliği yapsan alacağın sevabın yetmiş kat daha fazlası. Onun için zekâtlarınızı verecekseniz Ramazan çıkmadan önce verin.

Allahu Teâlâ hazretleri riyadan, gösterişten, korusun. Amellerin sevabını kaçıran veya kat kat ecir alınmasını engelleyen sebeplerden korusun, kurtarsın. Bu gibi durumlara düşürmesin.

Ramazan'ı çok güzel geçirmeyi nasip etsin, Ramazan'ın feyzinden bereketinden tam istifadeyi nasip etsin. Eski günahlarımızı tamamen silsin. Kul haklarını bizim namımıza onlara ödeyip bizi kul haklarından da kurtarsın. Çünkü onlar daha çok zor. Günahlar tevbeyle gidiyor da kul haklarını sahibi ile konuşmak lazım. Cenâb-ı Hak bizi kul haklarından da kurtarsın, günahlardan da kurtarsın.

İnsan  haramlara, günahlara bulaştı ise haram lokma yediyse onlardan vücudunda hâsıl olan etlerin cehennemde yanması tehdidi var. Onlardan da kurtarsın, rahmeti deryasında onları da temizlesin. Hepimizi annemizden doğduğumuz gündeki ilk suçsuz, günahsız, tertemiz halimizdeki gibi bu Ramazan'da yeniden doğmuş gibi, tertemiz eylesin.

Bundan sonra da defter-i âmâlimizi günahlarla, isyanlarla kirletmemeyi, mülevves hale getirmemeyi nasip etsin. Sevgili kulu olmayı nasip etsin. Ömrümüz bitip de âhirete göçtüğümüz zaman sevdiği razı olduğu kul olarak varmamızı, cennetiyle cemâliyle müşerref olmamızı, Peygamber Efendimiz'in komşuluğuna ermemizi, cemâlini görmemizi, selamına ermemizi nasip eylesin. Rıdvân-ı ekberine cümlemizi nâil eylesin.

Bi-hürmet-i ism-i âzâm ve bi hürmet-i nebiyyihi'l-ekrem ve bi-hürmeti şehr-i Ramazân ve bi-hürmeti şehri sıyâmi ve'l-kıyâm ve bi-hürmeti'l-ezkâr ve'l-ibâdâti ve't-taat ve bi-hürmeti esrârı sûreti'l-Fâtiha.

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 01.03.1996 - Ramazan Sonrası Şevval 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 01.03.1997 - Alimlerin Önemi ve Üstünlükleri, Çeşitleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 01.05.1998 - Hicri Yılbaşı, Oruç Tutmak, Müslümanlara Düşen Toplumsal Görevler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 01.07.1994 - Belalara Sabır ve Şükür, 4 Şeyden Sakınmak, Kuran-ı Kerim 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 01.08.1997 - Müslümanların Sıkıntılarıyla İlgilenmek, Allaha, Rasulüne, İmama, Müslümanlara Samimiyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 01.09.2000 - Günahkar Uyarma, Yöneticilerin Veballeri, Ölümden Sonra Pişmanlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 01.10.1999 - Namaz Vaktinde Nida Eden Melek, Sabır Göstermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 01.11.1996 - Tevbe Etmek, Allah İçin Sevmek, Sevginin Gerekliliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 01.12.1995 - Borç Vermenin Sevabı, Sadaka ve Zekatın Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 01.12.2000 - Ramazanda Verilen Beş Şey, Orucun Faziletleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.01.1998 - Ramazanın Faziletleri, Teravih, Kadir Gecesi 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 02.02.1996 - Ramazanın İlk Haftası 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 02.02.2001 - Ahiretin Hayrı, Dünyanın Geçiciliği, Peygamber Efendimiz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 02.04.1999 - Hacdan Dönüşler, Lebbeyk Demek, İlim Öğrenmek, Eşe ve Çocuğa İkram Sadakadır 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.05.1997 - Muharreme Yaklaşıyoruz, Alimlerin Çeşitleri ve Kıymeti, Alim Olmaya Çalışmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.06.1995 - Hicri Yıl ve Aşure Günü Orucu, Hicri Yıl Girmiş 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.06.2000 - Tefekkür, Amel Niyet ve Sünnete Uygunluk 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 02.07.1999 - Peygamber Efendimizine İman, İslam Olmak, Hicret 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.08.1996 - Salih Kimseleri Anmak, Sıkıntılar İçin Estağfirullah, Kin Tutmak, Kıskançlık, İbadeti İsteksiz Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 02.09.1994 - Kalbin Paslanması, Ölümü Düşünmek, Kuran-ı Kerim Okumak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 03.01.1997 - Ramazan Ayetleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 03.02.1995 - Ramazanın İlk Haftası, Ramazanı Değerlendirmek 03.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 03.03.2000 - Salavat, Müminler, Cennet, Yahudiler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 03.04.1998 - Hac Günleri, Zilhiccenin İlk Günü, Arife, Hicret, Günahlardan Uzak Durmak, Kurban Bayram öncesi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 03.06.1994 - Hac Sonrası, İnanç, İmanın Özelliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 03.07.1998 - Allah Sevgisi, Peygamber Efendimizin Doğumu, Salavat Getirmek, Ümmete Hizmet Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 03.09.1999 - Zikirin Faydası, Abdest, Fakih Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 03.10.1997 - Muhabbet, Hediyeleşme, Misvak, Tevbe, İyi İnsan Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 03.11.1995 - Yalnızlığın Yararları 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 03.11.2000 - Kimseye Yük Olmamak, Zikrin Kıymetli Olduğu Zamanlar, Kuran-ı Kerim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 04.02.2000 - Hakkı Söylemek, Alimlerin Susması, Mümine Belaların Gelmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 04.04.1997 - Hac Yaklaşıyor, Kültürümüze Sahip Çıkmak, İyi Niyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 04.04.1997 - Zilhicce Ve Hac Yaklaşıyor, Evi İbadetle Şenlendirmek, Ecdadın Mirasına Ve Kültürümüze Sahip Çıkmak, Küçük Yaşta Eğitim 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 04.06.1999 - İlim Talep Etmek, İlmin Sadakası, Ganimet Malı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 04.08.2000 - Zenginlerin Hali, Fakirin Hakkı, Kötü Alimler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 04.10.1996 - Mümin Kardeşini Sevindirme, Cennetteki Arazileri İbadetle Mamur Hala Getirme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 04.11.1994 - Sahih Kaynakların Önemi, Sahte Şeyhlere Dikkat, Hak Yolda Olmak, Hakkı Söylemek 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 04.12.1998 - Erhamerrahimin Demek, Vefat Haberi Almak, Azrail 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 05.01.1996 - Berat Kandili, Günahları Affedilmeyecek Kişiler, Berat Gecesinde Yapılması Gerekenler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 05.01.2001 - Gerçek İman ve Tezahürleri, İman ve Namaz , Allah Sevgisi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 05.06.1998 - Estagfirullah, Zikir, Musibetler Karşısındaki Haller 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 05.07.1996 - Rahman, Rahim ve Hay Olması, Ellerin Açılıp Dua Edilmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 05.07.1998 - Mevlid Kandili Sohbeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 05.08.1994 - Allahtan İstemek, Cennet, Her İşte Allahın Rızasını Düşünmek, Cehennemden Korkmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 05.09.1997 - Yardımlaşmak, Tasavvufun Çeşitli Yolları 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 05.12.1997 - Hayat Gayesi, İsraf, Namazın Önemi, Mekke 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 06.02.1998 - Kulun Vazifesi, Kuranın Anlaşılması, Ramazandaki İyi Halin Devam Etmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 06.03.1998 - Cuma Namazının Önemi, Diğer Ülkelerdeki Rahatlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 06.04.1995 - Sabır, Doğru Yol, Mescitleri Doldurmak, Allah İçin Arkadaşlık Yapmak, Seherde İbadet Etmek 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.05.1994 - Rızkın Kesilmesi, Tövbe Etmek, Seher Vaktinde İbadet 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 06.08.1999 - Gaziye Yardımcı Olmak, Müslümana Yardımcı Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 06.09.1996 - Hamdetmek, Estagfirullah, Laileheilallah Demek, Allahın Kula Kızmasıyla Kulda Değişen Haller 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.10.2000 - Dinini Öğrenmek, Ahir Zamanda Belâların Gelmesi, Dinden Çıkan Alim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.11.1998 - Helal Kazanç, Doğru Arkadaş Edinmek, Sağlam Dostluklar, Sünnete Sarılmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 06.12.1996 - Şaban, Miraç Kandili Öncesi, Ramazana Hazırlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 06.12.1996 - Tevbe Etmek, Gönlü Allah ile Olmak, Ramazana Hazırlık 05.03.2021 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 07.01.2000 - Ramazanın Son Günleri, Veda 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 07.02.1997 - Ramazanın Son Cuması ve Bayram, Niyetin Önemi, Allah Yolunda Para Harcamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 07.03.1997 - Alim Olmak, Kabenin Anahtarı, Eman Vermek, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 07.04.1995 - Allah Güzeldir Güzeli Sever, Cemalullah, Allah Nimeti Üstünde Görmek İster, Kibir 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.04.2000 - Hicri yıl 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 07.04.2000 - Kalplerin Pası, Veli Kullar, Riya, Pazartesi ve Perşembenin Fazileti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.05.1999 - Oruç, Namaz, Gusül, İlmihal Bilgisi 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 07.06.1996 - Peygamber Efendimizin Zühd Sahibi Olması, Rüşvet, Dünyayı Sevmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 07.07.2000 - Aktarırken Yalnış Aktarmak, Allahın Gazabı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 07.08.1998 - Müslümanların İşleriyle İlgilenmek, Edepsiz Olanlar, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 07.10.1994 - Müminlerin Güzel Özellikleri, Emin Olmak, Ahir Zaman 15.01.2021 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.11.1997 - Bildiğini Uygulamamak, Alimin Önemi, Peygamber Efendimizin Kıyafet Tavsiyleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 08.01.1999 - Kadir Gecesinin Önemi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 08.03.1996 - Salavat Getirmek, 20 Kişiye Selam Vermek, Ezanı Tekrar Etmek, Cemaate Devam Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 08.05.1998 - Hesap Yapmak, Dünya Müslümanları, Batıl Din, Doğru İnanç, Çanakkale Savaşı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 08.08.1995 - Peygamber Efendimizin Doğumu, Son Peygamber Oluşu, Peygamberlerden Üstünlüğü 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 08.08.1997 - Merhamet, Acıma, Emri Maruf Nehyi Münker 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 08.10.1999 - Medinenin Önemi,Tarihi, Sadaka, Tevhidin Önemi 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 53 playlist like
playlist play 08.11.1996 - Kabenin O Zamanki İnşaatı, Kabe-i Muazzama 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 08.12.1995 - Şaka, Mizah Ölçüsü, Kendisi İçin İstediğini Kardeşi için İstemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.01.1998 - Ramazan Gufran Ayıdır, Kuran Ayıdır 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 09.02.1996 - Ramazanda Mukabele, Zekat 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 09.05.1997 - 1 Muharrem 1418, Hicri Yılbaşı, Hicri Yıl İlk Günü 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 09.06.2000 - Peygamber Efendimizin Soyu, Asaleti, Son Peygamberliği, Makam-ı Mahmud 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 09.07.1999 - Kurtuluş İslamda, Peygamber Efendimizin Şefaati, Salih İnsanların Azalması, İlim 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 09.08.1996 - Doğanın Korunmasına Verilen Önem, Ateş, Peygamberimizin Fakihliği, Salatu Selam Getirmek, Selamın Önemi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.12.1993 - Hamd Etmek, Allaha Tam Teslimiyet ve İrfan Gözü ile Bakmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 09.12.1994 - Recep, Şaban ve Ramazanın Önemi, Tevbede Acele Etmek, İnancın Doğru Olması 26.01.2022 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 10.01.1997 - Ramazanın İlk Günü, Ramazanda Sevaplar, Tavsiyeler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 10.02.1995 - İlk On Gün, Ramazan 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 10.04.1998 - Kurban Bayramı 4. Gün, Mekkeden Ayrılmadan Veda Tavafı, Haccın Muhteşemliği 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 10.05.1996 - Ahlakı Güzelleştirmek, Evlenmek, Hamileliğin ve Çocuk Büyütmenin Sevabı, Nikah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 10.06.1994 - Allahtan Korkmak, Zenginlik, Adalet, Cimrilik, Kendini Beğenme, Nefsine Uyma, Yemek Yedirme, Selam Verme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 10.09.1999 - Allah Yolunda Yürümek, İlimsiz Fetva Vermek 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 10.10.1997 - Amerikadaki İnanç, Tevhid İnancı, Ölümden Sonra Dirilmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 10.11.1995 - Mümin Kulların Kaza ve Kader Karşısındaki Tavırları, Mümin Kulların Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Cömertlik, Allah Rızası İçin Şehit Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 10.12.1999 - Ramazan, Orucun Mükafatı, Orucun Sevabını Götürecek Olanlar 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 11.02.1994 - Ramazanın Fazileti 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 11.02.2000 - Bela, Hasta Ziyareti, Musibete Uğrayan Kimse, Müslümanın Yardımına Koşmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 11.04.1997 - Mescid-i Haram Ziyareti, Seher Vakti İbadet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 11.06.1999 - İstanbul'un Fethinden Sonra, Romanın Fethi, Subanallah Demek, Deccal 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 11.07.1997- Hayırlı Yardımcılar, İdarecilerin Sorumlulukları, İyi Niyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 11.08.2000 - İnsanı Cennete Götüren Ameller, Selam, Gece Namazı, İyi Geçim, Sıla-i Rahim, İlim Öğrenmek, Takva 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 11.10.1996 - İftira Atmak, Evlenmek, Abdestin Fazileti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 11.11.1994 - Ahir Zamanda Cahillik, Emri Maruf, Sünnete ve Kurana Sarılmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 11.12.1998 - Mescid Yaptırmak, Meleklerin Girmedikleri Evler, Ömürün Kıymeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 12.01.1996 - Dünya Kaygısının Nelere Sebep Verdiği, Ahireti Düşünmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 12.02.1999 - Oruç Tutmak, Her Sene Hacca Gitmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 46 playlist like
playlist play 12.03.1999 - İtikafın Sevabı, Allahı Zikretmek, Çocuklar Arasında Adalet, Miras, Koca ve Anne Hakkı 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 12.04.1996 - Hacda Sabırlı Olmak, İyi Niyetin Kıymeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 12.05.2000 - Emanet, Doğruluk, Komşu, Sadaka, Vakıf, Lanetleme, İçki 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 12.06.1998 - Toplum Hayatının Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 12.07.1996 - Komşuluk Hakkı, Güzel Ahlak, Akıllı İnsan 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 12.09.1997 - Anne Babaya İtaat, Allah ve Peygambere İtaat, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 12.11.1993 - Cuma Gününün Faziletleri, Temizlenmek, Camiye Erken Gitmek, Cuma Günü Salavat-ı Şerife Getirmek 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 12.12.1997 - Endonezya, Jakarta, Peygamber Efendimizin Sıfatları, Cennet-Cehennem 10.07.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.01.1995 - Gönlün Önemi ve Gönül Kırmamaya Dikkat Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.02.1998 - İnanç Özgürlüğü, Tercihler, Ümmetten Bozulmayacak Olanlar, İçkinin İçilmesi ve Sunulması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 13.02.1998 - İnanç Özgürlüğü, Tercihler, Ümmetten Bozulmayacak Olanlar, İçkinin İçilmesi ve Sunulması, Allah 10.02.2023 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 13.03.1998 - Kurban ve Arife Orucu, Cemaatle Namaz, Nafile Oruçlar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.08.1999 - Gazilerin Önemi, Müslümanın Güçlü Olması,Tefekkür 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 13.10.1995 - Karadeniz Gezisi, Cenneti İsteyip Ona Göre Çalışma Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 13.11.1998 - Miraç Kandili 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.12.1996 - Şaban Ayı, Sünnet Yolu, Dünyayı Terketmek, Ramazana Hazırlık, Salavat 04.03.2022 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 14.01.2000 - Deccal, Kehf Sûresi, Hz.İsâ 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 14.02.1997 - Aile Eğitimi, Hicret Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 14.03.1997 - Cahillik, Akıl Zenginliği, Tefekkür, Cennete Giremeyecek Kişiler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 14.04.1995 - Kötü Huyun Ameli Bozması, Hased 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 14.04.2000 - Aşure Gününde Oruç, Alışveriş Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 14.05.1999 - Adaletli Olmak, Cehennem, Çocuk ve Eş İmtihanımız, Adaletli Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 14.06.1996 - İlim Öğrenmek, Hoca ve Talebe 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 14.07.2000 - Anne Babasının İhtiyacını Görmek, Allah İçin Sevmek, Zahidin Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 14.10.1994 - Marifetullah, Arif Olmanın Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 14.11.1997 - Mehmed Zahid Kotku, Gerçek Akıllı İnsan, Nefsi Terbiye Etmek, Evliyaların Anılması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 15.01.1999 - Kadir Gecesi Geçti, Ramazanda Zekat ve Fitre Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 15.02.1996 - Kadir Gecesi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 15.05.1998 - Belaların Gelmesi ve Sebebleri, Lailaheillallah Demek, Kardeşinin İhtiyaçlarını Görmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 15.08.1997 - Peygamber Efendimiz Özellikleri, Ahlakı, Şefaati, Hanımlarına Davranışı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 15.10.1999 - Dua, Salavat, Doğru Söz Söylemek, Sıla-i Rahim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 15.11.1996 - Recep Ayının Faziletleri, Kuran Okumak, Kalp ve Dil Temizliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 15.12.1995 - Allaha ve Peygamberimize Kendimizi Sevdirmek, Emanete Riayet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 15.12.2000 - Kadir Gecesi, Şehitler, Sıddıklar, Tervaih 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 16.01.1998 - Ramazanda İtikafa Girmenin Sevabı 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Muharrem, Aşure Günün Önemi, Orucunun Fazileti, Muharremde Neler Yapılmalı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 16.06.1995 - Okul Yaz Tatilini İyi Değerlendirmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 16.07.1999 - Allah ve Resulune İtaat, Yöneticiler, Zikir Ehli 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 16.08.1996 - Gıybet, Tartışmaya Girmemek, Çok Konuşmamak, Helal Kazanç 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 16.12.1994 - Kanaatkar Olmak, Söylenenle Yapılanın Bir Olması, Sadaka Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 17.01.1997 - Evliyaların Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 17.02.1999 - Müslümanlara Yardım, Dua 18.12.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 17.03.1994 - Ramazan Bayramı Sonrası, Zikir, Şükür, Eş Seçiminin Önemi, Arkadaş 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 17.03.2000 - Kurban Bayramı, Bayram Gecelerinin İhyası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 17.04.1998 - Haccın Önemi, Ziyaret Edilecek Mescitler, Toplumsal Durumlar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 17.05.1996 - Yarın Hicri Yıl, Hilali Gözlemlemek, Müslümanlara Düşen Vazifeler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 17.06.1994 - Tatili Değerlendirme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play 17.09.1999 - Adaletli Hükmetmek, Amel-i Salihada Acele Etmek, Deccal 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 17.10.1997 - Tevhidin Faziletleri, Doğru İnanç, Temizlik, Müslüman Kardeşine İyilik Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 17.11.1995 - Allaha ve Resulune Yakın Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 17.11.2000 - Allahı Zikretmek, Ölümü Düşünmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 18.02.2000 - Kuranın Önemi, Kuran Öğrenmenin Önemi 26.05.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Salatu Selam, Ziyaret Etmek, Sadaka Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 18.06.1999 - Şehit Olmak, Ayetel Kürsi ve İhlas Suresinin Faziletleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 18.07.1997 - Hac, Müslümanlar, Tefekkür 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 46 playlist like
playlist play 18.08.1995 - Peygamber Efendimizin Şefaati, Merhameti, Paylaşımcı Olmak, Aile Sevgisinin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 18.08.2000 - İyiliği Hor Görmemek, İmanın Tadı, Munakasa, Cennet, Cehennem 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 18.10.1996 - Kadın ve Erkekte Kıyafet Ölçüsü, İlimin Önemi, Hastalığın Sevabı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 18.12.1998 - Şabanın Son Günleri, Oruç İle İlgili Hadisler, Ramazan Geliyor 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.01.1996 - Berat Kandili, Ramazana Yaklaşırken Dikkat Edilecekler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 19.01.2001 - Allahın Sevdiği Haller, Hakla İyi Geçinmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 19.01.2001 - Dua Edenin Eli Boş Kalmaz, Allah Verdiği Nimeti Görmek İster, Peygamber Efendimizin Merhameti 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 19.03.1999 - Zilhiccenin 10 Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 19.04.1996 - Haccın Faziletleri, Hacının Şefaati 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.05.2000 - Peygamber Efendimizin Saçını Ağartan Sûreler, Şehidler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 19.06.1998 - Dünyanın Kıymetsizliği, Afiyet İstemek, Zikir 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 19.07.1996 - Özgürlük Anlayışı, Eşler Arası İletişim, Muhabbet, Anne Babanın Çocuguna Bakması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 19.08.1994 - Peygamber Efendimizin Doğumu ve Vefatı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 19.09.1997 - Dili Tutmak, Susulacak ve Konuşulacak Yerler, İlim ile Amil Olmak, Zamanın Kıymetini Bilmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 49 playlist like
playlist play 19.11.1999 - Kabir Ehline Yapılacaklar, Ahde Vefa, Haramdan Sadaka Vermek, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.12.1996 - Şaban Ayındayız, Allahın Lütfuna, Kaderine, Rızka Rıza 19.03.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 19.12.1997 - Doğru İnanç, Allaha İtaat, Rasulullahın Namazı, Nimetlere Şükür, Dünya Müslümanlarını Unutmamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 20.01.1995 - Hayır İşlemek, Hayra Vesile Olmak, Şerden Sakınmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 20.02.1998 - Ramazan Sonrası Dikkat Edilecek Hususler 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 20.02.1998 - Ramazan Sonrası Dikkat Edilecek Şeyler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 20.03.1998 - Cennet Ehline İkramlar ve Alimin Önemi, Allahu Teala 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 20.06.1997 - Hz. Ali, Kulluk, Dünyaya Rağbet Etmek, Ahiret, Cehennem 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 20.07.2000 - Fitne Zamanı Hayırlı Amellere Sarılmak, Toplum Ahlakı, Sadaka, Zekat, Buğz Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 20.08.1999 - Zikirin Faydaları, Tatil,Kuran Kursu, Fakih Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 20.10.2000 - Dünya ve Ahiret İçin Çalışmak, Hastanın Duası 20.11.2020 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play 20.11.1998 - Ahir Zaman Haramdan Mal Kazanmak, Müslümanın Arıya Benzemesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.01.2000 - Gaziye Yardımcı Olmak, Şehide Mükafat 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 21.02.1997 - İnsanların Hayırlısı, Ramazanda Zekat, Ayet-el Kürsi 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 21.03.1997 - Amil ile Abid Arasındaki Fark, Tövbe, Zikir 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 21.04.2000 - Nefse Uymak, Allah Rızası İçin Öfkelenmek, Allah Rızası İçin Yaşamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 21.05.1999 - Önce Allahın Kitabını Öğrenmek, Kuranın Öğrenilmesi, Fetih Haftası 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 21.06.1996 - Salavatın Faziletleri, Mütevazi Olmak, Cematin Önemi, Avlanmanın Sakıncaları 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.07.1995 - Sabır ve Şükür, Kurana İtaat Mükafatları, Cennete Dört Vesile 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 21.07.2000 - Salih Amellere Koşmak, Gece Karanlığı Gibi Fitneler Olması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 21.10.1994 - Ölümü Hatırlamak, İbret Almak, Nasihat, Başkasının Ayıbına Bakmamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.11.1997 - Zulmetmek, Affetmek, Hidayet, Hamdetmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 22.01.1999 - Ramazandan Sonra, Şevval Orucu, Kurban Arifesi, Nafile Oruçlar 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 22.05.1998 - Dilin Önemi, Haktan Yana Olmak, Uzun Ömürlü Müminin Değeri 25.12.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 22.07.1994 - Cemaat Sevabı, Nefsi Yenmek, Tasavvuf, Allah'ın Emirlerine Uymak, Nefs Terbiyesi, Kulluk 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 22.08.1997 - Mücahit, Hurafeler, Sıla-ı Rahim Yapmak, Emirlerin, Yöneticilerin Veballeri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 22.10.1999 - Ölüm Sonrası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.11.1996 - Miraçtan Önce, Helal Kazanç, Ailenin İhtiyaçlarını Görmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 22.11.1996 - Ticaret, Helal-Haram Kazanç, İlim Talep Etmenin Niyeti, Komşuluk 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.12.1995 - Allahın Kudreti, İslamın Güzelliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 22.12.2000 - İlmin Önemi, Kadir Gecesi Temennileri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 23.02.1996 - Ramazan Bayramının Son Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 23.04.1999 - Kurana Bağlılık, Sadaka, Yardımlaşma, Anne Babayı Hoşnut Etmek, Birlik ve Beraberlik 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 23.05.1997 - Gıybet, İftira, Dedikodu, Müslümanın Heybeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 23.07.1999 - Mağfiret İstemek, Tevbe, İman Kıymeti, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 23.08.1996 - İçkinin Kötülüğü, İlim Öğrenmek, Genç Yaşta Kuran Öğrenmek, Hadis Öğrenmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 23.08.1996 - İlim Öğrenmek, Affedilmek, Genç Kuran Öğrenmek, Hadis Öğrenmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 24.01.1997 - Allah Rızası, Ramazandan Sonraki Halimiz, Ayet el-Kürsi, Keramet 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 24.02.1995 - Ramazandan Sonra Halimizi Muhafaza Etmek 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 24.03.1995 - Mazluma Yardım, Müslüman Kardeşliği, Yardım Etmek, Dertlenmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 24.09.1999 - Mazlumun Duası, Günahlar, Kötü Arkadaş 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 24.10.1997 - Meleklerin Dua Ettiği Üç Zümre, Alim, Cömert, Zalim, Aşikare, Günahkar, Bidatçi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 24.11.1995 - Recep Ayına Girerken Dua, Recebin ve Üç Ayların İçerisindeki Kandil Geceleri 19.02.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 24.11.2000 - Orucun Faziletleri ve İncelikleri 25.03.2022 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 24.12.1993 - İlmin ve Alimin Önemi ve İbadetin Anlamı, Yeryüzünün Işıkları, Varisleri 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 24.12.1998 - Oruçlunun Duası 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 25.02.2000 - Allah Bir Kavmin Hayrını İsterse Alimleri Çogaltır, İyi ve Kötü Kavimler, Misafirin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 25.03.1994 - İlimin Önemi, İlimin Mükafatı, Bahar Ayına Giriyoruz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 25.04.1997 - Haccın Muhteşemliği, Hacdan Sonra, Şehit Mertebeleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 25.06.1999 - Bidatçiye Hürmet, İdarecilerin Vasıfları, Merhamet Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 25.07.1997 - Mümin Kardeşe Sevgiyle Bakmak, Evde Namaz, Kuranı Anlamak, Sabretmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 25.08.1995 - Akra, İlahi Ente Maksudi ve Ridaike Matlubi, Müslümanların Genel Durumu 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 25.08.2000 - Fitne Zamanında Güzel Kulluk, Sünnete Sarılmanın Karşılığı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 25.09.1998 - İlimle Meşgul Olmak, Dini Ögrenmek, Fakih Olmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 25.10.1996 - İçi Temizlemek, Ahiret İçin Hazırlanmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 26.01.2001 - Kabir, Kıyamet Alametleri, Müslümanca Yaşamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 26.02.1999 - Allahın Sevdiği Davranışlar, Namazı Kabul Olanlar, Kulluğu Güzel Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 55 playlist like
playlist play 26.03.1999 - Zilhiccenin 10 Günü, Arefe ve Aşure Orucu, Bayram Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 26.04.1996 - Hac Hadisleri, Zekat, Hacıların Duası, Arefe Orucu 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Hicri Yıl Geliyor, Aşurede Olan Olaylar, Hicri Yılda Oruç Tutmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Hicri Yıl Geliyor, Muharrem Oruçları, Aşurede Olan Olaylar, Yılı Oruçla Kapatıp Oruçla Açmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 26.05.2000 - İlim ve Alimin Önemi, Alimin Vefatı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 26.06.1998 - Helal Kazanç, İhtiyacını Görmek, Darlıktan Sonra Kurtuluş, İkram Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 26.07.1996 - Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 57 playlist like
playlist play 26.08.1994 - Allahın Rızasını Kazanmak, Hayırlarda Yarışmak, Nefsi Dizginlemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 26.09.1997 - Allahın Sevmedikleri, Sevgide ve Buğzda Aşırıya Kaçmak, Mal, Eş ve Evlatla İmtihan, Kalpler Allahın Elinde 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 26.11.1999 - Büyük Konuşmak, İnşallah Demek, Edep, Yasin Suresi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 26.12.1997 - Ramazan Öncesi Yapılması Gerekenler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 27.01.1995 - Dünyanın Faniliği, Kabir Hayatı, Asi Olmamak, İbadet ve Taat Etmek, Şükredici Olmak 24.12.2021 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 27.02.1998 - Müslüman Kardeşine Yardım Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 27.05.1994 - Haccın Önemi, Alimin Abide Üstünlüğü, Cumanın Faziletleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 27.06.1997 - Musibetin Sebepleri, Zekatın Önemi, Allah Bir Topluma Gazap Etmişse Bunun İşaretleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 27.07.1996 - Mevlid Kandili, Peygamber Efendimizin Soyu, Peygamber Özellikleri Ve Ona Tabi Olmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 27.09.1996 - Toplumu Düzeltmek, Azap, Umumi Gelir, Günah İşleyenleri İkaz Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 27.10.1995 - Zikrin Faydaları, Toplumda İyiliği Yaymak, Topluma Karşı Görevler, Kardeşi Sevindirmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 27.10.2000 - Kardeşini Kendisine Tercih Etmek, Haksız Kazanç, Ölümden İbret Alın 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 27.12.1996 - Şaban Ayı, Oruç ve Allahın Rızasını Gözetmek 03.03.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 28.01.2000 - Gaziye Yardım Etmek, Mescid Yapmak, Müslümana Yardım Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 28.02.1997 - Peygamber Efendimize İtaat, Kuran-ı Kerim Okumak, Cennet, Cehennem, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 28.03.1997 - Faiz, Zina 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 28.04.2000 - Hasta Ziyareti, Belalara Sabır, Rıza, Müslümana Yardım 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 28.05.1999 - İslamın Küfre Galip Gelmesi, Zaferler, İslamın Yayılması Yeni Fetihler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.06.1996 - Allahın Cömert Olması, Alimin Önemi, Cömertliğin Çeşitleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 28.07.2000 - Allah'ın Sevdiği ve Kızdığı İşler,Tevbekâr Genç Günahkar Yaşlı,Cuma Gününde Yapılacaklar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.10.1994 - Nefsini Küçültmek, Mütevazı Olmak, Malını Hayra Vermek, Sözünü Tutmak, Müslümanın Özellikleri 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.11.1997 - İmanı Korumak, Müslümanın Hali, Recep Ayının Son Günleri 12.03.2021 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 29.01.1999 - Allahın Rızasını Gözetmek, Müslüman Akıllı Olmalı, İslama Hizmet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.03.1996 - Peygamber Efendimizin Şemaili, Merhameti, Adetleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.04.1994 - İyilik ve Kötülükte Niyetin Önemi, Nefisle Mücadele 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.05.1998 - İstanbul 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 29.08.1997 - Cehennemde Cennette Ebedi Kalmak, İslam 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 29.09.1995 - Dört Çeşit Göz Hakkında Bilgiler 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.10.1999 - Peygamber Efendimizi Görmek İstemek, Allah Sevgisi ve Merhamet, İslamı Yaymak, Sadaka ve Dua, Cennet Ehli 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 29.12.1995 - Rasulullahın Rüyası, Seher Vakti, Teheccüd, Hz. Ebubekir, Rüya Tabiri, Hz. Aişenin Rüyası 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.12.1995 - Rüyaların Önemi, Rüyaların Hakikati 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.12.2000 - Ramazan Bayramı, Ramazan Sonrası Durum, Alimlerin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 30.01.1998 - Ramazan Bayramı, Ramazandan Sonra İbadetlere Devam Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 30.04.1999 - Müslümanın Temiz Olması, Melekler, Hocaya ve Öğrenciye Saygı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 30.06.2000 - Sabır ve Takva, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 30.08.1996 - İstihare, İstişare Yapmak, Yolculuk, Tevbe Duası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 30.12.1994 - Gıybet, Haramlardan Sakınma, İlmiyle Amel Etmek ve Dünyaya Tamah Etmemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 31.01.1997 - Aşrul Evahir, Ramazanın Son On Günü, Kadir Gecesini Değerlendirmek 03.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 31.03.1993 - Günah İşleyeni Engellememek, İyi İşlere Vesile Olmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 31.05.1996 - Müslüman Kardeşine Yardım Etmek, Borçluya Mühlet Tanımak, İstiğfar Etmek, La Havle ve La Kuvvete 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 31.10.1997 - Tüm İnsanlığa Merhamet, Cömertlik, Cesurluk, Huysuzluk ve Cimrilik 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 31.12.1997 - Ramazanın İlk Günleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close