İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:22 Yatsı22:00 İmsak03:53 Güneş05:39 İşrak06:24 Öğle13:05 İkindi17:01
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 19°C Nem %28
Türkçe
17 Zilka'de 1446 15 Mayıs 2025 Perşembe
17 Zilka'de 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
03:53 05:39 06:24 13:05 17:01 20:22 22:00
Giriş Yap

19.11.1989 - Mescidden Kalkarken Okunacak Dua, Peygamber Efendimizin Bayram Namazına Ailesini Getirmesi

Özel Gün Ve Geceler

Bismillâhirrahmânirrahîm.

El-Hamdü lillâhi Rabbi'l-âlemîne hamden kesîran tayyiben müberaken fîh. Alâ külli hâlin ve fî külli hîn. Ve's-salâtu ve's-selâmu alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve men tebi'ahûbi-ihsânin ilâ yevmi'd-dîn.

Emmâba'd:

Fa’lemû eyyühe’l-ihvân fe-inne efdale’l-hadîsi kitâbullâh ve efdale’l-hedyi hedyü seyyidinâ Muhammedin sallallahu aleyhi ve sellem ve şerre’l-umûri muhdesâtuhâ ve külle muhdesin bid’atün ve külle bid’atin dalâletün ve külle dalâletin ve sâhibehâ fî’n-nâr. Ve bi’s-senedi’l-muttasılı ile’n-nebiyyi sallallahu aleyhi ve sellem:

Ennehû kâne lâ yekûmu min meclisin illâ kâl: Sübhânekallâhümme rabbî ve bi-hamdik lâ ilâhe illâ ente estağfiruke ve etûbuileyk. Ve kâl: Lâ yekûlu hünne ehadün haysü yekûmu minmeclisihî illâ ğufire lehûmâ kâne minhü fî zâlike’l-meclis.

An Âişe radıyallahu teâla anhâ rivayet eylemiş ki;

Hz. Âişe-i Sıddîka validemiz radıyallahu teâlâ anhâ rivayet eylemiş ki;

“Peygamber sallallahu aleyhi ve selem; bir meclisten, bir toplantı yerinden, oturmuş olup sohbet etmiş olduğu herhangi bir mahalden kalkarken, muhakkak şöyle buyururdu:

Sübhânekallâhümme rabbî ve bi-hamdik lâ ilâhe illâ ente estağfiruke ve etûbu ileyk.

Mânası:

Sübhânekallâhümme.“Ey benim Rabbim! Seni her türlü noksandan tenzih ederim.”

“Her türlü noksandan münezzehsin.Her şeyin güzel. Her şeyin tam, mükemmel.Her şeyi bilirsin. Her şeyi görürsün. Her şeye kâdirsin. Rabbim, seni tenzih ederim. Sen yüceler yücesin.”

Ve bi-hamdik.“Seni överim. Sana, hamd ü senâ ederim.”Lâ ilâhe illâ ente.“Senden gayri hiçbir ilâh yok.”Estağfiruke ve etûbu ileyk.“Senden mağrifet isterim,sana yönelirim, sana tevbe ederim yâ Rabbi.” derdi.

Hangi toplantıdan, hangi oturduğu meclisten, hangi yerden kalksa bu sözü söylemeden kalkmazdı, muhakkak bu duayı yapardı.

Ve kâl.“Buyururdu ki:”

Lâ yekûlu hünne ehadün haysü yekûmu min meclisihî illâ ğufira lehû mâkâne minhü fî zâlike'l-meclis.“Her kim şu benim söylediğim duaları, sözleri, meclisinden, oturduğu yerden, toplantı ettiği, arkadaşlarıyla buluşup sohbet ettiği yerden, kalkarken söylerse; muhakkak o mecliste,o oturumda, o toplantıda kendisinden sâdır olmuş hata, günah ve kusur varsa bunların hepsi mağfiret olunur, afvolunur.”

Mâlum, toplantıda bazen kalp kırıcı şeyler olabilir, bazen hatalı sözler olabilir, bazen gıybet olabilir, dedikodu olabilir,Allahu Teâlâ hazretlerinin razı gelmeyeceği işler olabilir, sözler söylenebilir. Onlara karşı bir garanti olmuş oluyor. İnsan herhangi bir yerden ayrılırken, bir toplantıdan ayrılırken bu duayı öğrenmeli ve söylemeli ki o meclisten kendisine bir vebal, bir sorumluluk, bir günah yazılmasın, hatası varsa afvolsun.

Sübhânekallâhümme rabbî ve bi-hamdik lâ ilâhe illâ ente estağfiruke ve etûbu ileyk.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in itiyatlarını, âdetlerini, alışkanlıklarını okuyoruz.Efendimiz’in en göze çarpan davranışı, davranış şekilleri dua oluyor. Otururken, kalkarken, her yerde, her zaman belli ki Allahu Teâlâ hazretleri gönlünde, dilinde,aklında, hatırında, daima O’nunla ilgisi en canlı şekilde duruyor. Bu bize tabii örnek olacak bir durum. Her halimizde, her ânımızda, her işimizde bizde Allahu Teâlâ hazretlerini Peygamber Efendimiz gibi hatırımıza getirmeliyiz, hatırda tutmalıyız.

Bunun çaresi nedir?

İşte bu duaları ezberlemek,bu duaları söylemek, bu işleri yapmaktır.

Mesela bir işe başlarken besmele çekiyoruz, güzel. Ondan sonra bir yere oturduğumuz zaman, kalktığımız zaman bunu söylüyoruz, güzel. Kapıdan girerken söylüyoruz, güzel. Camiye girerken duası var,camiden çıkarken duası var. Abdest alırken duaları var. “Kim abdest alırken o duaları yaparsa abdestin hayrını, sevabını görür, nice nice faziletlere nail olur.” diye daha önce okumuştuk. Yeni bir elbise giydiği zaman onun sevabı var, yeni bir ayakkabı giydiği zaman sevabı var, duası var.

O halde bu duaları mânalarıyla beraber ezberlemeliyiz.

Bir zengin kardeşimiz, iş yerinde bir camiye devam ediyormuş. Kendisini de caminin idare heyetine yazmışlar;“Sen bizim idare heyetimize seçildin.”diye bildirmişler.İlk anda hemen reddetmiş;

“Yapamam, işim çok, bulunamam...”

Sonradan düşünmüş ki;

“Ya ben neyi reddediyorum?Allahu Teâlâ hazretlerinin ibadethânelerinden bir ibadethâneye hizmeti reddediyorum. Olur mu öyle şey?Dünya işlerinin hepsi geri kalsın, ben bu işi kabul edeyim.” demiş, tekrar “Tamam, gelin, kabul ettim.” demiş.

Kendisi anlatıyor: “Kendi çapımda küçücük bir anketçik yaptım,10 kişiye sordum.”diyor.

“Sen Allahu Ekber demenin mânasını biliyor musun?”

“On kişiden sekiz kişi bilemedi.” diyor. “Allahu Ekber ne demek, bilemedi.” diyor.

“Valla güzel mânalı bir şey ama...” demiş; o kadar, ötesini diyememiş. Güzel olduğunu bilmiş de daha ötesinde başka bilememiş.

Onun üzerine, bana da gösterdi, küçük bir cep kitabı hazırlamış.Bir imam, bir alim kardeşe vazife vermiş, hazırlatmış. Namazda söylediğimiz her şeyin okunuşunu ve mânasını-eski yazılı, aslî yazılı şeklini, eskimez yazılı şeklini...Eski diyoruz, bundan önce her yerde kullanılıyordu; okulda, şurada burada... Onun için eski diyoruz ama eskimez bu yazı, çünkü Kur’an yazısı ebediyen öyle devam edecek- yazmış. Kitabı gördüm. , yeni yazı ile okunuşunu yazmış, burasına da mânasını yazmış.Namaza gelecek bir insan; abdest almaktan namaz kılıp çıkıncaya kadar ne söylediğini bilsin diye elinden geleni yapmış.

Hoşuma gitti. Bak, iş adamlarının hâli başka oluyor. Ben iş adamlarını daha çok sevmeye başladım. Zeki, pratik insanlar oluyorlar.Hemen gördükleri bir eksikliğin tedbirini, çaresini buluyorlar. Yani hemen teşebbüse geçiyorlar. Herhalde ceplerinde para da olduğundan oluyor biraz, ama her para olan da bu işi yapamıyor, ne yapması gerektiğini bilemiyor.Bu kardeşimizi takdir ettim, prensip sahibi.

Söylediğimiz sözün mânasını bilmeliyiz. Ağzımızdan çıkanı, kulağımız duymalı.

Allahu Ekber diyoruz, ne demek? Elhamdülillah diyoruz, ne demek? Sübhanallah diyoruz, ne demek? Rabbî diyoruz, yâ Rabbi diyoruz, ne demek?

Bazı dualar ediyoruz.

Bazen halkın ezberlemiş olduğu duaları duyuyorum.“Bana köyden birisi öğretti bu duayı hocam, nasıl bu dua?” diyor, güleceğim geliyor, dudağımı ısırıyorum, zor. Öyle bozmuş ki duayı; tersine çevirmiş, allak bullak etmiş. Yalan yanlış okuyor. Olmaz.

Hattâ ta’lemü mâtekûlûn.

Mâlum, namazda insan ne söylediğini, hayramı gidecek, şerre mi gidecek,ters mâna mı çıkacak...Ters mâna çıkacak olursa namaz fâsid olur, bozulur. Okuduğu şeyde mânası terse giderse, namazda olmaz. Onun için bazıları bilmiyor.Çok hatalar ediyor, çok kayıplara uğruyorlar.

Bir şeyi mânasıyla öğrenelim.

Ben mânasını kısaca söyledim. Siz de hatırınızda tutun.

Bir şeyi daha takdir ederek, söylemek istiyorum, Allah razı olsun.

Abdülaziz [Bekkine] Hocamız Abdülaziz Hocamız,böyle benim okuduğum gibi Râmûzü’l-ehâdîs’i okur imiş. Bu kitap bizim, muntazam okunan kitabıdır. Bitince yeniden başa geçeceğiz, yine okuyacağız. Yine bitince -sağ olursak- yine okuyacağız.

Neden?

Tekrarın sevabı var.

Eskiler bunu nasıl okurlarmış?

Sayfadan Arapça’yı açarlarmış,herkes eline kitabı alırmış; hani Kur’ân-ı Kerîm mukabelesi dinliyoruz ya sabahları,elimize Kur’an’ı alıyoruz, hafız efendi okuyor, bizde oradan takip ediyoruz ya; onun gibi okurlarmış. Hızlı okurlarmış. Eee devirler değişti,köprülerin altında çok sular geçti, ne hâle geldik. Eskiden şu kitabı hiç benim böyle izah ettiğim gibi izaha lüzum kalmadan cemaat anlıyormuş.Anlıyormuş da okuyorlarmış, ellerinde kitaplar öyle devam ediyormuş.

Sonra Abdülaziz Hocaefendi Arapça’sını okuyup kısaca mânasını verip geçermiş. Onu da steno gibi gayet hızlı bir şekilde kardeşimiz, ihvanımızdan Osman Bey onu yazmış, bak kitap haline getirdi.O kadar muntazam takip etmiş, o kadar muntazam yazmış ki kitap haline geldi.

Muhterem kardeşlerim!

Güzel bir söz var, deniliyor ki;

el-İlmi saydün ve’l-kitâbetü kaydun.

İlim bir çeşit avdır. Av gibi düşünecek olursak, avlanmak gibi düşünecek olursak; bu yakaladığın avın bağlanması da yazmadır. Yoksa uçar gider. Kuşu yakaladın. Oh ne güzel, tüylü, kocaman,iri, yağlı, güzel bir keklik yakaladın. Uçar gider. Bunun bağlanması yazıyla olur.

Onun için ben diyorum ki gençlere, fakültede de söylerdim, muhtelif konuşmalarımda da söylüyorum;

Herkesin defteri olmalı, bir de küçük kalemi olmalı; hemen şöyle çekebilmeli, yazabilmeli.Yanında bir mendil bulunacak, elini yüzünü silmek için. Tarak bulunacak. Peygamber Efendimiz’in aynası var, tarağı var, misvağı var, üç.

Başka nesi var?

Sakal tarağı var, dört. Bir de gözlerine sürme çekmek için, sürmedan dediğimiz sürmeliği var.Beş şeyi yanından hiç ayırmazmış. Demek ki Peygamber Efendimiz dış şekle de önem veriyordu.Yani dış şekli de ihmal etmiyordu. Saçları, sakalları darmadağın değildi.Devamlı güzel koku kullanırdı.Güzel kokuyu çok severdi.Tîb denilen güzel koku, hangi cinsi olursa; gül yağı mı olur, artık şebboy mu olur, karanfil mi olur, hangisini isterse insan, sürsün.Efendimiz güzel kokuyu çok severdi ve sürünürdü.“Sizin dünyanızdan bana sevdirilen şeylerden biri” diye sıraladığı şeylerden birisi de güzel koku idi.

Demek ki yanımızda, bu devirde bir de ne bulunacak?

Kâğıt ve kalem. Küçük bir defter,ciltli olursa iyi olur. Cildin başına 1 yazarsınız, dolduğu zaman onu koyarsınız; ikinci defteri alırsınız,2 yazarsınız. Bakalım ömrünüzün sonuna kadar kaç tane defter böyle güzel şeylerle dolacak...

Bir hatıra daha nakledeyim.

Raif Bey diye birisi vardı,belediyede müfettiş idi, yüksek bir mevkii vardı. Ama her cuma İtfaiye camiinde -İtfaiye Teşkilatının camiinde- fahrî olarak, Allah rızası için vaaz verirdi. Her şeyini yazmış mübarek. Kaç tane hatim indirmişse kayda geçirmiş. Diyelim ki ömrü boyunca -rakamı hatırımda kalmadı- şu kadar bin Kur’an hatmi yapmış, belli. Kaç tanelâ ilâhe illallah demişse onu hesaba geçirmiş,“Şu kadar milyon lâ ilâhe illallah’ım var.” diye. Ne kadar kelime-i tevhid, ne kadar lafza-i celal, ne kadar sübhanallah; her şeyi belli.

Bir başka arkadaşımız, memuriyete girdiği andan şu ana kadar 30 senelik hizmetinde her maaşını yazmış.Yani ne titiz insanlar var...

Güzel.Bu titizlik, bu intizam çok güzel, gayet iyi. İnsanın ne yaptığını bilmesi çok iyi. O bakımdan bu duaları yazalım, ezberleyelim.

Peygamber Efendimiz’in zamanında o mübareklerin, dikkatleri ne kadar yüksekmiş;Peygamber Efendimiz’i başlarının üstüne kuş konulmuş gibi kıpırdamadan dinlerlermiş.Hani omzuna veya başına bir kuş konsa, kıpırdasa uçacak,aman uçmasın diye nefesi kesilmiş bir vaziyette dinler gibi Peygamber Efendimiz’i öyle dinlerlermiş. Şıp diye hatırlarına alırlarmış; “Efendimiz şöyle buyurdu.” tıkır tıkır, tıkır tıkır kelimeleri söyleyebiliyor.

Biz bu dinleme hafızamızı, dinleyip de hafızamıza yerleştirme melekemizi çok geliştirmemişiz.

Bizim bir ordinaryüs profesörümüz vardı, Edebiyat Fakültesi’nde; hiç önüne defter kitap almadan geçerdi kürsüye, saatlerce ders anlatırdı. İsimler hepsi ezberindeydi, tarihler hepsi ezberindeydi. Derya gibi adamdı.

“Çocuklar” derdi, “bu hafızanızı kullanın, kullandıkça gelişir.” derdi.

Pazu gibidir.İnsan pazusunu kullandıkça...

Nasıl demircinin pazusuyla başa çıkabilir misin?

Ömrü boyunca, boyuna örsün üzerine balyoz indiriyor.İşte onun gibi.

Onun için dikkat ederseniz hafız kardeşlarimizin,  hafızası daha kuvvetli. Bu kadar Kur’ân-ı Kerîm’i ezberlemiş,hafızası yükselmiş. Merak etme, en zeki insanlar tüm hafızasının, tüm beyninin dokuzda birini, sekizde birini kullanıyormuş.Yani geriye dokuzda sekizi kalıyor. İnsan yükleyebildiği kadar,çalışabildiği kadar çalışabilir.

Yanımızda deftersiz gezmeyelim.Küçük zarif bir kalem, küçük zarif bir defter; böyle güzel her şeyi yazalım.

Bazı arkadaşlar var... Benim talebelerimden bir tanesi var,bayağı şimdi meşhur bir yazar oldu. Dikkat ediyorum, prensipleri gayet iyi. Yanında defter, hemen hoşuna giden birşey oldu mu defteri açıyor, “Hocam bir dakika, müsaade” tık tık tık hemen kaydediyor onu. Unutulur,“Ne demişti?” diye insan biraz sonra hatırlamaya çalışır, unutulur. Bu ilmi yakalamak için, yakalayıp bağlamak lazım.Bağlanması yazıyla oluyor. O bakımdan hepimizin defterimiz olursa, kalemimiz olursa her halde epeyce kâr ederiz. Bundan sonraki ömrümüzde onun faydasını görürüz.

كَانَ لاَ يَكادُ يَدَعُ أَحَداً مِنْ أَهْلِهِ فِي يَوْمِ عِيدٍ إِلا أَخْرَجَهُ

Kâne lâ yekâdu yedeu ehaden min ehlihî  fî yevmi îdin illâ ahracehû.

Câbir radıyallahu anh’ten İbn Asâkir rahmetullahi aleyh rivayet etmiş.

“Peygamber Efendimiz neredeyse ailesinden bayram günü hiç kimse komazdı, hepsini bayram namazına getirirdi.”

Şimdi demek ki bu memlekette o yapılmadığına göre,biraz Peygamber Efendimiz’in yaptığı gibi yapmayı düşünebiliriz. Ben şaşırdım ilk önce; bir bayram nasip oldu bana Kâbe-i Müşerrefe’nin olduğu Mescid-i Haram’da; baktım herkes güzel, çocuklarını giydirmişler; kız çocukları, erkek çocukları, hanımlar, beyler, hepsi birden camiye –yani Mescid-i Haram’a, Kâbe’nin çevresinde olan o büyük yere- ailece geldiler.Ben de biraz “Ya hanımları getirmesinler,bizde bayram namazında âdet değildir hanımları getirmek.”diye yadırgadım.Şimdi karşımıza çıkıyor.

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve selem ailesinden kim varsa, hepsini bayrama çıkartırmış. Sevabı var diye, sevinç günü diye bayram namazına getirir, çıkartırmış.

Muterem kardeşlerim!

Bir eksiklik olarak, bizim camilerimizde kadınlara yönelik hizmetlerin çok zayıf olduğunu görüyorum.

Geçenlerde, Süleymaniye camisine gittim. Halinden, tavrından, kıyafetinden bizim üniversiteli hanım kızlardan birisi olduğu anlaşılıyor. Kollarını sıvamış kızcağız, erkeklerin sırasında -hani kapının girişinde sağ tarafta 30 tane,40 tane çeşme var ya, orada-erkekler gibi abdest alıyor. İşin farkında değil. Kızcağız kadınların bilekten yukarısının nâmahrem olduğunu bilmiyor.Erkekler gibi soyunmuş, kollarını sıvamış, orada abdest alıyor. Din ilmi çok zayıflamış.Yani dindar, kızcağız camiye geliyor, namaz kılacak ama orada erkeklerin sırasına girmiş,erkekler gibi...Güldüm ve şaşırdım, bir taraftan da üzüldüm.

Süleymaniye gibi büyük bir cami...Süleymaniye bir sitedir, sadece cami değildir.Cami bu sitenin küçük bir parçasıdır.Süleymaniye camiinin alt tarafı vardır, arka tarafı vardır, yan tarafı vardır, ön tarafı vardır; her tarafı Süleymaniye camisi sitesinin, birer parçasıdır.Medreseler vardır, hepsi yağmalanmış.Bir zamanlar Çingenelerin ikametgâhı halindeydi, ben biliyorum.Metruktu. Sultanahmet camii de öyleydi.

Biz muhterem kardeşlerim, o kadar kötü bir nesiliz, öyle kötü torunlarız ki dedelerimiz mezardan çıksa sanıyorum sorumluları sopayla kovalar,elde sopa, aksakalıyla kovalar.

Neden?

Camileri koruyamamışız.Medreseleri koruyamamışız.Tarihî eserleri koruyamamışız.Kabirleri koruyamamışız. Kabirlere bile tecavüz etmişiz.

Karacaahmet’in yanından geçtim.Karacaahmet İstanbul’un yüz akıdır.

Allah Allah,Karacaahmet nasıl yüz akı oluyor?

Bir sürü selvi vardır, bir sürü yeşillik vardır; hem manzara vardır orada hem temiz hava vardır.İyi bir orası kalmış. İyi ki oradaki kabirdekileri rahatsız etmemişler. Onları da kazıyıp, kürüyüp da oraları da iyi ki apartman yapmamışlar.

Şu İstanbul’da biz eğer kabirleri muhafaza etseydik, İstanbul cennet gibi yemyeşil bir şehir olurdu.Kabirleri kaldırmışız, mescitleri yıkmışız, duvarlarına tecavüz etmişiz, içine ev yapmışız, gecekondu yapmışız.Her taraf berbat...

Edirnekapı’da Ahmed kâmiltekkesi var,ön tarafında bir cami harabesi var; harabe, yıkılmış.Bakmamışız,dedelerin yapıp, bize emanet bıraktığı şeyleri koruyamamışız.

Allah affetsin, bizim kusurumuz varsa.Bizden öncekiler yapmış gibi görünüyor ama bizde bu harabe olanları, yeniden kurtarma çalışması yapmalıyız.

Bir tanesini hatırlıyorum.

Uzun Çarşı denilen,çantacılar çarşısından Rüstem Paşa Camii’ne doğru giderken sağ tarafta bir girinti içinde, sokak içinde idi. Handı.Fatih Sultan Mehmed zamanında yapılmış cami handı, bir Ermeni’nin mülküydü. Ermeni getirmiş, mihrabın olduğu yere, hanın yüznumarasını yapmış.Bak şuuruna... Neyse bizim vicdanlı müslümanlardan bir-iki tanesi bu işin farkına varmış da, para toplamışlar,tarihî eserdir diye orayı istimlak ettirmiş.Şimdi cami olarak hizmet görüyor. Yazıklar olsun onu, Ermeniye satana!Yazıklar olsun orada mihrab yerine yüznumara yaptırana!

Böyle yerler hâlâ çok.Ayvansaray’da sahabe kabri var,caminin duvarları kalmış, orta yerine ayyaşın birisi getirmiş, bir gecekondu koymuş. Mahalle sakinleri diyor ki;

“Ayyaş olmasa yüreğimiz o kadar yanmayacak. Hem caminin içine ,gecekondu kurdu...”

Şimdi şu caminin,Allah saklasın, kubbelerini yok farzedin,duvarları yıkılmış farz edin.Kapısında kitâbesi var,cami olduğu belli ama duvarları yıkılmış, burası açık alan gibi. Sizin oturduğunuz yere birisi gecekondu yapmış.Akşamları da demleniyor orada

Yüreğiniz dayanır mı?

Dayanmıyor.

Ama cami orada hâlâ o durumda!Hâlâ Ayvansaray’da o durumda cami...

Hâlâ Ahmed kâmil tekkesinin karşısında mescit var.Mescidin izleri var, hâlâ duruyor.

Bir zamanlar öyle zalim,öyle hain, öyle kâfir insanlar idareci olarak bulunmuş ki... Mimar Sinan’ın Edirne’de,Selimiye camisi burada, Selimiye camisine bakan bir gerideki tepede onun yaptırdığı bir başka cami var.O hain, zalim vali kazmayla yıkamamış bu ikinci küçük mescidi,dinamit koymuş,dinamit patlattırmış, kubbeyi aşağıya çökertmişler.Duvarları çatlamış, karpuz gibi ayrılmış. Onu gördük. Gittik, o zaman ki Vakıflar Genel Müdürü olan kardeşimiz, Allah razı olsun, bizim kardeşimizdi, oraya tahsisat ayırdı,temele kadar duvarları yıkıldı, yeniden eski haline göre restore edilip cami yeniden yapıldı. Muhterem kardeşlerim! Yani yapılmışı kazmayla yıkamayınca, dinamitle yıkmışlar bir ara...

Düzce’de meşhur bir alimin köyüne gittik.“Okuduğumuz kitaplarda ‘Burada cami vardı, caminin yanında bir de medrese vardı.’ diyorlardı, hani medresesi?” dedik.

“Tamam hocam” dedi yaşlılar,“burada medrese vardı, yıkıldı.” dediler.

Medrese, mektep demek.Mektep yıkılır mı?

Bir zamanlar -güzel bir müessese iken- talebe yetiştirmiş.

Medreseleri yıkmışız. Mektepleri yıkmışız.Camileri yıkmışız. Vakıfları yağmalamışız.

Yani dedelerimizin eserlerini korumasını bilmiyoruz.

Bursa’nın eski valisi,eski müftüsünü çağırmış. Demiş ki;

“İçinde cemaat olmayan, namaz kılınmayan camilerinbir listesi isteniyor, çıkart müftü efendi, getir.”

Müftü efendi bakmış,müezzini olmayan, imamı olmayan,kapısı kapalı kaç tane cami varsa bir uzun liste yapmış,valiye getirmiş. Vali şöyle listeye bakmış, sayfasını çevirmiş, bakmış;

“Çok da uzun bir liste yapmışsın be hocaefendi...”demiş.

Hoca efendinin aklı o zaman başına gelmiş, yüreği cız etmiş, yanmış. Onların hepsi sonra yıkılmış.Yani ihtiyaç fazlası diye yıkılmış.

Muhterem kardeşlerim.

Tarihî eserlere, ecdat yâdigarına hürmet edelim.Kabristanlar da tarihî eserdir. Onların da,orada yatan kimseler oranın sahipleridir, onlar davacı olurlar. Bir çeşme vakfedildi mi, herhangi bir eser vakfedildi mi onu değiştirene Allah lanet eder.Vakfedilen şeyi, vakfedenin şartına göre idare etmek mecburiyeti vardır.

Meseleyi [şuradan] açtık:

Peygamber Efendimiz bayram namazına, ailesinin tüm fertlerini götürüyordu.Mescid-i Nebevî'nin kadınlar kısmı vardı, oraya götürüyordu. Şimdi bizim camilerimizde kadınlar kısmı eksikliği var.

“Hocam çok güzel bir cami yaptık, gel gör mimarisini...”

Hemen soruyorum;

“Kadınlar kısmı var mı?”

“İşte hocam üst kat var...” bilmem ne.

Öyle uydurmaca şeye, benim içim tatmin olmuyor.

Üst kat ama nereden giriyor? Girişi serbest mi? Kadınlar rahatça girip çıkabilir mi?Kadınların abdest alacağı yer var mı,abdest tazeleyeceği yer var mı?

Yok. O zaman yok sayılır. O bakımdan, büyük bir eksiklik.

Eskiler bunu nasıl düşünmüşler anlayamıyorum, bilemiyorum.Bazı camilerde böyle kafesli kısımlar var arka taraflarda,tam ihmal edilmemiş ama... Biraz da...Camiye bayram namazında hiç hanım götürmeyiz,hanımlar evde durur.

Ama Peygamber Efendimiz ne yaparmış?

Ailesinden hiç kimseyi bırakmazmış,götürürmüş.

Demek ki bizde sünnet-i seniyyeden farklı bir tatbikat var.Değiştirmemiz lazım.Her halimizi sünnete uydurmamız lazım.

Allahu Teâlâ hazretleri hepinizden razı olsun.

Fâtiha-ı şerîfe mea’l-Besmele.

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 00.00.0000 - İyi Ve Kötü Huy, Toplum Ahlakı, Kullara İyilik, Kullara Kötülük 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 00.00.1987 - Berat Kandili, Berat Kandilini İdrak Etmek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 00.00.1999 - Güzel Ahlak, Münafığın Alametleri 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 00.00.1999 - Ramazan, Orucun Faydaları 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 00.00.2000 - İftar Ettirmek, Oruçlunun Yanında Yemek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 00.00.2000 - Ramazan, İftar Ettirmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 00.00.2000 - Ramazanda Sahura Kalkmak, Hilalin Görünmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play 00.12.2000 - Cennetin Ramazan Ayında Süslenmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 00.12.2000 - İftarı Suyla Açmak, Sahura Kalmak, Yalan Yere Yemin, Gıybet 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 00.12.2000 - Orucun Önemi, Orucu Zedeleyen Şeyler, Oruçlunun Mükafatı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 01.07.1990 - Arefe Günü, Arafatta Dua, Hac, Kalb Temizliği 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.11.2000 - Ramazanın İlk Gecesinin Fazileti, Kadir Gecesi, İftar Ettirmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 03.01.2000 - Kadir Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 50 playlist like
playlist play 03.12.1998 - Berat Kandilinde Duaların Kabul Oluşu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 03.12.2000 - Orucun Mükafatı, Oruç Adabı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 04.00.0000 - Allahın Seveceği Kullar 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 04.05.1985 - Berat Kandilinin Faziletleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 05.01.1998 - Ramazanda Takva Sahibi Olmak 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 05.02.1992 - Güzel Ahlakın Önemi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play 05.04.1992 - Ramazandan Sonra, Ramazanın Mükafatı, Sünneti Seniyye 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 05.04.1992 - Ramazandan Sonra, Ramazanın Mükafatı, Sünneti Seniyye, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 56 playlist like
playlist play 05.04.1998 - Kurban Bayramı, Ziyaretleşme, Hediyeleşme 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 05.07.1990 - Hac, Mazlumun Günahını Almak, Dürüst Olmak, Güvenilir Olmak, Sözünde Durmak 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 06.00.0000 - Receb, Şaban, Ramazan, Regaip Kandili, Recebin İlk Günü ve Cuma Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 06.04.1986 - Mirac Kandilinin Önemi, İsra Hadisesi, Oruç ve Nefis Terbiyesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.05.1990 - Bayram Eğlenceleri, Cumanın Önemi, Peygamber Efendimiz 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 06.05.1990 - Bayramda Def Çalınması, Cumaya Temiz Gitmek, Peygamber Sevgisi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 06.11.1997 - Recebin Önemi, Tevbe Etmek, Regaip Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 07.01.2000 - Ramazanın Son Günü 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 07.07.1983 - Dua 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 07.12.2000 - Oruç Tutmak, İftar Ettirmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 08.01.2000 - Bayram Tebriği, Bayramdan Sonra Oruç Tutmak 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 08.08.1995 - Mevlid Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 08.12.1994 - Regaib Kandili, Recebin Önemi, İlk Cuması 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 09.01.1992 - Recep Ayının Faziletleri, Üç aylar 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.02.1997 - Bayram Tebriği, Sadaka Vermek, Şevval Oruçları, Bayram Sonrası 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 10.01.2001 - Güzel Ahlak Sahibi Olmak, Zikir 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 10.10.1989 - Peygamber Sevgisi, Sünnete Uymak 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 63 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Berat Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 60 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Berat Kandili, Allahı Zikretmek, Tevbe Etmek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 11.01.1998 - Ramazandan Sonra Hali Muhafaza Etmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 11.03.1990 - Berat Kandilinin Önemi, İhyası ve Ramazana Hazırlık 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 13.01.1999 - İslamda Kardeşlik 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 13.03.1986 - Recep Ayı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.11.1992 - M.Zahid Kotku Hocaefendi ve Teslimiyet 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 13.11.1993 - M.Zahid Kotku Hocaefendi Anma Programı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.11.1994 - Alimlerin Önemi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 13.11.1999 - Hak Din İslam, Sünnete Uygun Müslümanlık, Tasavvuf 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 13.11.2000 - M. Zahid Kotku Hocaefendinin Özellikleri, Şemaili, Kerametleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 13.12.2000 - Cennet Ve Oruç 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 14.01.1999 - Kadir Gecesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 14.01.1999 - Kadir Gecesinin İhyası 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 14.06.2000 - Mevlid Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 14.09.1999 - Recebin İlk Cuma Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 14.11.1986 - Mevlid Kandili, Peygamberimizin Hadis Yolu Oluşu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 14.12.1997 - Berat Kandili, Affedilecek ve Edilmeyecek Olanlar 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 15.02.1981 - Peygamberimizin İsra ve Mirac, Miraçta Gördükleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 15.02.1996 - Kadir Gecesinin Ramazanın 27.Günü Olması 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 15.06.1985 - Kadir Gecesi, Halis Niyet 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 15.07.1990 - Tevhid, Namaz, Zekat 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 15.07.1997 - Mevlid Kandili, Mekke 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 58 playlist like
playlist play 15.12.1999 - Müminin Güzelliği, Hikmet, Kardeşin İhtiyacını Görmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 15.12.2000 - İtikaf Fazileti 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 16.01.1999 - Sabah Ve İkindi Namazlarının Önemi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 16.04.1997 - Arafat Duası 20.06.2024 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Aşure Günü 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Muharrem, Aşure Gününün Önemi, Orucun Fazileti, Muharremde Neler Yapılmalı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 17.03.2000 - Kurban Bayramı, Kurban Kesmenin Fazileti 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 17.04.1998 - Hac Sonrası, Büyük Mescitlerde İbadet, Avrupa Ülkeleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 17.12.2000 - Gece Namazı, Ramazandan Sonra Alışkanlıkların Devam Etmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Salatu Selam, Ziyaret Etmek, Sadaka Vermek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Yardımlaşma, Hac Manzaraları 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 19.01.1993 - Mirac Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 19.06.2000 - Kuran Kıraati 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 19.09.1991 - Mevlid Kandili, Peygamberimizin Dünyaya Teşrifi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 19.12.1995 - Mirac Hediyeleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 20.03.1993 - Kadir Gecesinin ve Ramazanın Önemi, Rahmetten Ümit Kesmemek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 20.06.1985 - Bayram Kutlamaları, Ramazandaki Sevaplar, Ramazan Sonrası, Şevval Orucu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 20.06.1985 - Bayram Namazı Öncesi, Ramazandan Sonra, Şevval Orucu, İmanın Tadı, Ramazan Bayramı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 20.11.1988 - Berat Kandili, Sevap Kazanmak 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 21.01.1990 - Peygamber Efendimizin Yemin Etmesi, Bayram Namazına Gitmesi, Hutbesi, Zemzemin Faziletleri, Ailenin Önemi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 21.01.1990 - Zemzemin Taşınması, Peygamber Efendimizin Özellikleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 21.12.2000 - İtikaf, Çocuk Yetiştirme 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play 22.11.1999 - Berat Kandili 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.11.1999 - Berat Kandili, Duhan Suresi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 23.12.2000 - Kadir Gecesinin Önemi, Kuran-ı Kerim 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 24.03.1993 - Ramazanda Kazanılan Mükafatlar, Aileye Verilen Önem, Ramazan Sonrası İbadetler 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 24.10.2000 - Mirac, İsra Hadisesi, Kandili İdrak Etmek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 25.01.1998 - Kadir Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 25.10.1995 - M. Zahid Kotku Hocaefendinin Hayatı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 57 playlist like
playlist play 25.12.1996 - Berat Kandilinin Önemi, Affedilemeyenler 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 26.04.1990 - Ramazandan Sonra İbadetlere Dikkat, Mümin Kardeşine Memnun Etmek, Bayram, Ariflerin Özellikleri 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Aşure Günü, Nafile Oruçlar 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 26.11.1997 - Mirac Hadisesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 26.12.2000 Ramazandan Sonrası, Allahın Adını Anarak Birşey İstemek, Münafığa Efendi Demek, İyilik 20.04.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 27.05.2000 - Mirac Gecesinde Görülenler, Faiz, Namaz 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play 27.07.1996 Peygamber Efendimizin Soyu, Peygamber Özellikleri 06.10.2022 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 27.11.2000 - Ramazan Ayının Başı, Sahur Vakti, İbadet 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 28.04.1984 - Miraçta Peygamberimizin Yaşadıkları 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 28.04.1996 - Kurban Bayramı, Kurban Kesmenin Fazileti 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 28.05.1999 - Fatih Sultan Mehmed'in Kişiliği, Fetih Ruhu 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 50 playlist like
playlist play 28.05.1999 - Fatih Sultan Mehmet'in Çevresi,Fetih Ruhu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 28.09.2000 - Regaip Kandili, Receb Ayının Faziletleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 28.12.1999 - İtikaf 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 29.05.1987 - Ramazan Bayramı, Takva, İman, Ramazandan Sonraki Halimiz 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 29.05.1987 - Ramazandan Sonraki Halimiz 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 58 playlist like
playlist play 29.05.1990 - Vatan, Fatih ve Fetih 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 29.05.1995 - Fatih ve Fetih Ruhu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.05.1998 - Fetih 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 50 playlist like
playlist play 29.06.1985 - Bayram Kutlamaları, Ramazan Sonrası, Şevval Orucu 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 29.08.1993 - Peygamber Efendimiz, Mevlid Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 29.12.1999 - Kul Hakkı, Deccal, Veda Haccı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 30.09.1990 - Peygamber Efendimizin Son Peygamber Oluşu, Peygamber Sevgisi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 31.01.1992 - Mirac Kandilinde Oruç Tutmanın Sevabı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Mahmud Esad Coşan Hocaefendinin Çeşitli Sohbetlerinden Mehmed Zahid Kotku 18.09.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close