İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İşrak06:24 Öğle13:05 İkindi17:01 Akşam20:22 Yatsı22:00 İmsak03:53 Güneş05:39
Hava - Hava durumuAçık 9°C Nem %56
Türkçe
17 Zilka'de 1446 15 Mayıs 2025 Perşembe
17 Zilka'de 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
03:53 05:39 06:24 13:05 17:01 20:22 22:00
Giriş Yap

21.01.1990 - Peygamber Efendimizin Yemin Etmesi, Bayram Namazına Gitmesi, Hutbesi, Zemzemin Faziletleri, Ailenin Önemi

Özel Gün Ve Geceler

Bismillâhirrahmânirrahîm

el-Hamdü lillâhi rabbi’l-âlemîne hamden kesîran tayyiben mübâreken fîh, alâ külli hâlin ve fî külli hîn. Ve’s-salâtüve’s-selâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve men tebi’ahûbi-ihsânin ilâ yevmi’d-din.

Emmâba’d:

Fa’lemû eyyühe’l-ihvân fe-inne efdale’l-hadîsi kitâbullah ve efdale’l-hedyi hedyü seyyidinâ Muhammedin sallallahu aleyhi ve sellem. Ve şerre’l-umûri muhdesâtuhâ ve külle muhdesetin bid’atün ve külle bid’atin dalâletün ve külle dalâletin ve sâhibehâ fi’n-nâr. Ve bi’s-senedi’l-muttasılı ile’n-nebiyyi sallallahu aleyhi ve selemle ennehû kâl:

كَانَيَحْلِفُ:لَاوَمُقَلِّبِ الْقُلُوبِ

Kâne yahlifu:lâ ve mukallibi’l-kulûbi.

Peygamber Efendimiz şu söylediğim ibareyle yemin ederdi: Lâ ve mukallibi’l-kulûb.

Burada mukallibu diye ötre harekelemiş. Vav yemin vavı olduğundan mukallibil kulûb olacak. Metni takip eden kardeşlerimizin dikkatini çekerim. Orası yanlış harekelenmiş.

Buharî ve Ahmed b. Hanbel rahmetullâhi aleyhimâ’nın kitaplarında var.Tirmizî ve Neseî’de de varmış. İbn Ömer radıyallahu anhümâ’dan.

Peygaber Efendimiz yemin ettiği zaman... Çeşitli yemin şekilleri var da...Bir tanesini hatırlarsınız, nasıl yemin ediyordu?

Vellezî nefsî bi-yedihî.“Canım kudreti elinde olan, o Rabbü’l-âlemîn Allah’a and olsun.”diye, bir yemin şekli bu.

Vellezî nefsî bi-yedihî.“Nefsim yed-i kudretinde olan Allah’a yemin olsun.” diye tercüme ediyorlar.

Ama “yed-i kudret” deyince millet 6’dan sonraki 7 rakamı sanıyor, yedi kudret sanıyor. Allah’ın kudretinin sonu mu var?

7’ye,3’e,5’e [ihtiyacımı var?]

Yanlış bilgi [veriyorlar.]

“Nefsim yed-i kudretinde olan Allah’aand olsun.”

Ne demek?

“Kudreti elinde” demek.

Yed,“el” demek.Oradaki 7 rakamı değil. 6, 7, 8, 9 dediğimiz7 rakamı değil.

O karışıklık olmasın diye vellezî nefsî bi-yedihî sözünün tercümesini nasıl demek lazım?

“Canım kudreti elinde olan, Allah’a yemin olsun.”

“Dilerse yaşatır, dilerse öldürür, dilerse yükseltir, dilerse alçaltır, dilerse zengin eder, dilerse fakir eder... Herşey O’nun kudretindedir. Canımın akıbeti; onun buyruğuna bağlı, ne dilerse öyle yapar.” demek oluyor. Tabii imandan doğan güzel bir yemin şekli...

Burada da bir başka yeminini görmüş oluyoruz.Birisi bir şey söyledi;

“Şöyle mi bu iş, yâ Resûlallah?”

Lâ.“Hayır.”Ve mukallibi’l-kulûb “Gönülleri,kalpleri kılıktan kılığa, halden hâle çeviren Allah’a and olsun ki öyle değil.” diye böyle yemin ederdi.

Lâ ve mukallibi’l-kulûb

Mukallibi’l-kulûb ne demek?

“Kalpleri, gönülleri istediği tarafa döndüren Allah” demek. Dilerse sevdirir, dilerse nefret ettirir.

“Falanca hocaefendiyi çok seviyorum.”

“Mübarek, neden seviyorsun?”

“Vallahi bilmem, Allah bir sevgi vermiş içime, seviyorum.”

İşte kalbi o tarafa döndüren Allah...

Allah bir kulu sevdi mi yakın meleklerine emreder ki;“Ben filanca kulumu seviyorum, sizde sevin.”Onlarda semavât ehline seslenirler ki;“Allah filanca kulu seviyor, sizde sevin.”Onlar da yerdeki varlıklara bildirirler ki;“Allah filanca kulu seviyor, sizde sevin.” Böylece Allah’ın sevdiği bir insanı melekler sever,gök ehli sever, yer ehli sever,herkes sever.

Allah dilediğini de sevdirtmez.Nefret uyandırtır.

Allah dilerse; insanın gönlünü hoş eder,dilerse boş eder, dilerse mutlu eder,dilerse mutsuz eder, dilerse mü’min eder, dilerse kâfir eder.

O, Erhamü’r-râhimîn olanAllahu Teâlâ hazretlerine,kulluğunun edebine riâyet etmedi de ondan tepetaklak gitti.Bu edepsizliğinin cezasıdır.

Edep bir tâc imiş,nur-uHüdâ’dan

Giy ol tâcı, emin ol her beladan

Edep, Allah’ın nurundan bir nurdur, insanın başında mânevî bir taçtır.İnsan edepli oldu mu Allah’ın lütfuna erer.Edepsiz oldu mu kahrına, gazabına uğrar.

Onun için,

Kalpleri çeviren Allah’tır. Hâkim olan Allah’tır. Halden hâle döndüren Allah’tır.

“O kalpleri, gönülleri oradan oraya çeviren, ters-yüz eden, aksi istikamete, farklı farklı hallere çevirmeye muktedir olan Allah’a yeminler olsun ki; mesele senin dediğin gibi değil,öyle değil, şöyle.” diye,Peygamber Efendimiz’in yemininde bunu kullandığı olurdu.

Bundan sonraki rivayet:

كَانَيَحْمِلُ مَاءَزَمْزَمَ

Kâne yahmilu mâe zemzeme.

“Peygamber sallallahu aleyhi ve selem Efendimiz zemzem suyunu taşırdı.”

Ne demek “taşırdı”?

Yani hacdan, Mekke’den Medine-i Münevvere’ye gelirken taşırdı, isteyenlere ikram ederdi. Onun için hacılar böyle yapıyorlar, bidonlara dolduruyorlar, gittikleri yerlerde [ikram ediyorlar.]İyiki bu bidonlar çıktı. Eskiden ağzı lehimli, galvaniz, zemzem tenekeleri vardı. Daha eskiden kim bilir nasıl getiriyorlardı?

Eskiden herhalde zemzem suyu getirmek daha zordu.Zaten develerle; sallana sallana üç ayda gidecek, üç ayda gelecek. İstanbul’dan hac yolculuğu üç ay gitmek, üç ayda gelmek,altı ay, üç ayda vaktini oralarda geçirse,Ramazan’ı orada yapar,iki bayram arasında oturur, haccı yapar, gelir; bir sene. Bir senelik nafakasını ailesine bırakacak da hacca öyle gidecekti eskiden...

Şimdi elhamdülillah hacıları,umrecileri Yeşilköy havaalanına gidiyoruz, uçağa bindiriyoruz,“Hadi selâmetle!” uğurluyoruz. O Mekke-iMükerreme’ye varıyor,biz burada trafikten daha karşı tarafa, Üsküdar’a geçemiyoruz.O varıyor. Allah’ın büyük lütfu...

Eskiden zemzem suyunu görmek çok zormuş, şimdi damacanalarla[alıyoruz].Bir arkadaşımız;“Elhamdülillah! Hocam, 27 bidon getirdim,iç içebildiğin kadar.” diyor. Maşaallah, kalabalık aile hâlinde gitmişler,her birisi şu kadar getirmiş.

Peygamber Efendimiz zemzem suyunu taşırdı.

Zemzem suyu öyle sıradan bir su değildir. Zemzemsuyu yeryüzünün en şerefli sudur. Hangi niyetle içilirse ona fayda verir, deva verir. Açlık gitsin diye içilirse, insanı doyurur.

Ebû Zerr-i Gıfârî hazretleri müşriklerleb ir inatlaşmaya girdi;lâ ilâhe illallah dedi, hücum ettiler, vurdular. Kâbe’nin örtüsüne saklandı.Ertesi gün yine lâ ilâhe illallah dedi, yine kavga gürültü... Yine Kâbe’nin örtüsüne saklandı. Onu dışarıya da çıkartmadılar.Örtüye saklandı mı vuramıyorlar, Kâbe’ye hürmetlerinden vurmaya korkuyorlar.Örtünün altına saklanınca bir şey yapamıyorlar. Kapıyı da kilitliyorlar,dışarı çıkmak yok. Kâbe’nin etrafında,tavaf yerinin çevresinde... Bir ay orada kaldı! Yemek yok, ekmek yok... Bir şey var;zemzem suyu var.

Peygamber Efendimiz sordu:

“Yâ Ebâ Zerr, ne yedin, ne içtin?”

“Zemzem suyu içtim yâ Resûlallah.”

Şişmanlamış,kilo almış.

Zemzem suyunun içinde her türlü mineral var.Şimdi tabii çok çekildiğinden bilinmiyor. Eskiden zemzemin üstünde bir de kaymağı olurmuş. Sabaha kadar çekilmeyip durdu da sabahleyin bir kovayı daldırdın mı zemzemin üstünde zemzem suyu kaymağı olurmuş.Eskiden kaymak tabakası da birikirmiş. Tabii şimdi boru suyun içine girdiğinden, motorla çalışıp çektiğinden o kaymağı yemek herkese nasip olmuyor. Ama eskiden öyle olurmuş.

Zemzem kuyusunun kendisi bir kuyudur; fakat belli bir mesafesinden sonra yan tarafa doğruHacer-i Esved’in olduğu köşeye doğru,Kâbe’ye doğru bir kolu gider. Ona “zemzemin kursağı” derler.Zemzem kuyusu aşağı doğru bir kuyu gider ama-içine dalgıç daldığı zaman- bir de Kâbe tarafına doğru bir kol gider,oradan şırıl şırıl su gelir.Suudlular içerisine dalgıç indirmişler,temizlemişler, birçok malzeme çıkartmışlar.Kim bilir neler çıkarttılar...Söylemiyorlar ama onun içinde neler vardır, ne tarihî malzeme vardır...Zemzem kursağını orada okumuştum; zemzemin içinde bir yol var, aşağıya dalgıçla dalsa, Kâbe’ye doğru bir yol gidiyor, onun altına doğru geliyor.

Allah, o mübarek sudan; yerinde kana kana içmeyi, maddî mânevî her türlü hastalıktan sâlim olmayı, ilm-i nâfi/faydalı ilme sahip olmayı, geniş rızka sahip olmayı, her türlü hastalıktan şifa bulmayı nasip etsin.

Babamın kulağının üstünde, el ayası kadar bir hastalık oldu. Deri kabarıyor,patır patır çatlıyor, kabuk gibi...Fakat acımıyor,sulanıyor, tatlı tatlı kaşınıyor.Doktorlar, ilaçlar; çare yok... Senelerce devam etti.

Babamın şurasında, sağ kulağının üzerinde el ayası kadar bir yer.Kabuklu bir şey.

Mantar gibi bir hastalık, neyse yani, kabukları patır patır patlıyor.Geçmiyor da... Tabii ben Ankara’da oturuyorum, arada geliyorum, yine gidiyorum. Bir ara bir geldim,baktım,babamda o rahatsızlık yok.

“Ne oldu baba?” dedim.

“Onu Hicaz’da bıraktık.” dedi.

“Nasıl bıraktın?”

“Geçsin diye zemzem suyu sürdüm, geçti.” dedi.

Doktorların iyi edemediği,ilaçların çare etmediği rahatsızlık böyle gitti.

Bu zemzem suyu, Allah’ın mübareklik vermiş olduğu bir su, hayrı, şerefi hiçbir suya benzemez.

كَانَيَخْرُجُإِلَىالْعِيدِمَاشِيًاوَيَرْجِعُ مَاشِيًا

Kâne yahrucu ile’l-îdi mâşiyen ve yerciu mâşiyen.

[“Peygamber Efendimiz bayrama yürüyerek çıkardı,bayram namazı kıldıktan sonra yürüyerek dönerdi.”]

İbn Ömer radıyallahuanhümâ’dan “hasen hadis” diyeİbnMâcerahmetullâhi aleyhrivayet eylemiş.

“PeygamberEfendimiz bayrama yürüyerek çıkardı,bayram namazı kıldıktan sonra yürüyerek evine dönerdi.”

Bayram zamanı kalabalık çok oluyor. Bayram namazını dışarıda kılmak, “namazgâh” denilen açık yerde kılmak daha iyidir. Bazı mezheple,r bu kanaate varmışlar.Peygamber Efendimiz’in zamanında da Medine-i Münevvere’nin etrafında -şark tarafında, yani Bakî kabristanı tarafında- bir kalesi, suru vardı,orada kılarlarmış.Bayram namazını, şark kapısından çıktıkları zaman ki meydanlık yerde kılarlarmış.Efendimiz yürüyerek gidermiş, yürüyerek gelirmiş.

Neden?

Sevabı çok.

Neden?

Dağlar, taşlar, ağaçlar,yerler, hepsi; “Evet yâ Rabbi! Bu benim üzerimden geçti, camiye gitti, namazı kıldı.” diye şahit olur.

Onun için camiye gelen kimsenin,bir yoldan gelip öbür yoldan gitmesi daha iyidir. Caminin çeşitli yerlerinde namaz kılması daha iyidir.Sünneti şurada kılar, farzı öbür tarafta kılar, ondan sonra geriye gelir...Allah’a çok şahit topluyor.

Tabii [Peygamber Efendimiz] oradaki insanlarla bayramlaşmak,görüşmek, onlara iltifat etmek,güzel cemâlini göstermek bakımından böyle yapardı. Binekle gitmezdi. Binekle gidilebilir.Haccı binekle yaptığı var, kalabalık izdiham olduğundan...Ama yürüyerek giderdi. O da , her attığı adımda sevap olduğundandır.

Ankara’da çok sevgili bir kardeşimizvar, Cuma vaktinde ziyaretine gittim. Cuma’ya 1 saat kadar var. Hemen ben arabamla gittim, bir kenara park ettim,dükkânına girdim. Selâmunaleyküm. Hemen çıkarttı, kocaman, içi çubuklu bir hacı misi,üzerime sürdü; her tarafım elhamdülillah güzel koku...İyi, kuvvetlibir şekilde -Cuma günü güzel koku sürünmek sünnet-sürünmüş olduk. Hemen ondan sonra kapıyı kapattı,dükkânın kapısına kilidi asmaya başladı. Daha öğlene, bir saat var.“Benim araba şurada.”dedim.“Yok, yürüyerek gidelim hocam,sevabı çok.” dedi.Biz hocayız ama, o da sevap tüccarı maşaallah...

Yürüyerek gidelim, sevabı çoktur.

Efendimiz de bayram namazına nasıl gidermiş?

Yürüyerek gidermiş. Başka bir yoldan yürüyerek gelirmiş. İsteseydi, bir devesi vardı, binebilirdi. O yürümenin fazileti var.

Hani camilere, cemaatlere yetişeceğiz diye yürümeleriniz var ya, onlardan ne sevaplar kazanıyorsunuz, bir bilseniz!.. Allah, ne sevaplar veriyor... Her adımına bir hasene veriyor,bir seyyiesini siliyor, bir derecesini yükseltiyor,insan nice nice hayırlara nâil oluyor.

Diğer hadîs-i şerîflerden iki tanesi de aynı konuyla ilgili, onları da okuyalım.

كَانَيَخْرُجُإِلَىالْعِيدَيْنِمَاشِيًا،وَيُصَلِّيبِغَيْرِأَذَانٍوَلَاإِقَامَةٍ، ثُمَّيَرْجِعُمَاشِيًافِيطَرِيقٍآخَرَ

Kâne yahrucu ile’l-îdeyni mâşiyen ve yusallîbi-ğayri ezânin ve lâ ikâmetin sümme yerciu mâşiyen fî tarîkinâhare.

Ebû Râfi’den hasen rivayetolarak rivayet edilmiş. İbnMâcerahmetullâhi aleyh rivayet etmiş.

“PeygamberEfendimiz her iki bayrama da-Müslümanların iki bayramı var;hangisiRamazan bayramı, Kurban bayramı-yürüyerek giderdi ve namazı ezan okunmadan, ikâmet getirmeden kılardı.”

Öteki namazlarda ezan ve ikâmet getiriliyor ya, Cuma’da oluyor,öyle değil. Bayram namazlarında ezan ve ikâmet olmadan bayram namazını kıldırırdı. Dönüşte de ayrı bir yol kullanırdı.

Üçüncü hadîs-i şerîf:

كَانَيَخْرُجُفِيالْعِيدَيْنِرَافِعًاصَوْتَهُ بِالتَّهْلِيلِوَالتَّكْبِيرِ

Kâne yahrucu fi’l-îdeyni râfian  savtehûbi’t-tehlîli ve’t-tekbîri.

İbn Ömer radıyallahu anhümâ’dan.

“Peygamber Efendimiz her iki bayramda namaza çıkarken, yolda yürürken sesin ilâ ilâhe illallah, Allahuekber diyerek,lâ ilâhe illallah ve tekbir sözlerini hızlı hızlı söyleyerek giderdi, gelirdi.”

Bizde bu namazlara giderken ne yapacağız?

Tekbir getireceğiz.Allahuekber,Allahuekber, lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber, Allahuekber veli’llâhi’l-hamd diyoruz ya,işte onu söyleye söyleye gideceğiz, geleceğiz.Efendimiz öyle yaparlardı.

كَانَيَخْطُبُقَائِمًا،وَيَجْلِسُبَيْنَالْخُطْبَتَيْنِ،وَيَقْرَأُآيَاتٍ، وَيُذَكِّرُالنَّاسَ

Kâne  yahtubukâimen ve yeclisu beyne’l-hutbeteyni veyakrau âyâtin ve yüzekkirü’n-nâse.

Çok kaynaklardan,Câbir b. Semûre  radıyallahuanh’ten rivayet olunmuş.

“PeygamberEfendimiz  sallallahu aleyhi ve sellemhutbe okurken ayakta okurdu. Oturarak konuşmazdı, ayakta konuşur, öyle hutbe îrad ederdi. Konuşmasını iki hutbe hâlinde yapardı. Birinci hutbeyi bitirdikten sonra otururdu.İkinci hutbeden önce, iki hutbe arasında bir oturma yapardı. Hutbelerinde Kur’an’ın âyetlerinden okurdu ve insanlara nasihat ederdi.”

Tabii hatipler ; hem Cuma hutbelerinde, hem bayram hutbelerinde,Efendimiz’in hareketine uygun tarzda hareket ederek hutbeyi öyle îrad ediyorlar.Peygamber sallallahu aleyhi ve selem Efendimiz hem Cuma’da,

hem bayram günlerinde,hem de önemli olaylar olduğu zaman minbere çıkıp öyle hutbe îrad ederdi

başka vesilelerle de hutbe îrad ederdi, hutbe okurdu. Ayakta okurdu.

كَانَيَخْطُبُبِ(قَافْ)كُلَّ جُمُعَةٍ

Kâne yahtubu bi-kâf küllü cumuatin.

“Her Cuma’da Kâf. Ve’l-kur’âni’l-mecîd [1] sûresinin içindeki âyetlerden okuyarak, cemaatine onlardan vaaz ederdi, nasihat ederdi.” diye, bu rivayet; hutbenin muhtevâsı hakkında da bilgi veriyor.

Bundan sonraki rivayet: -Konu değişiyor.-

كَانَيَخْطُبُالنِّسَاءَوَيَقُولُ:لَكِكَذَاوَكَذَا،وَجَفْنَةُسَعْدٍتَدُورُمَعِي إِلَيْكِكُلَّمَادُرْتُ

Kâne yahtubu’n-nisâe ve yekûlu:leki kezâ ve kezâ ve cefnetu Sa’din tedûru maîileyki küllemâ durtü.

Peygamber Efendimiz mâlum evlendi, çeşitli hanımları oldu.O hanımlarla, nikâh için konuşma esnasında;“Sana nikâhın karşılığında mehir olarak, şunları vaad ediyorum.” diye söylerdi.

Ve cefnetu Sa’din. “Sa’d’ın sinisi...” Tedûru maîileyki küllemâ durtü.“Ben nereye gidersem benden sana o gelir.”

Yani,“Sanaböyle ziyafetler de vereceğim.”mânasına mehir meselesini söylerdi.

Mâlum nikâhta, kadının bir hakkı var. Evleniyor;erkek bir taraf, kadın bir taraf,ikisi arasında bir anlaşma oluyor.Buna “nikâh” diyoruz. Nikâh akdi...Bu sosyal ve resmî mâhiyeti olan bir akittir. Kadının hakkı var.O hakkı nedir?

Mehir. Mehir dediğimiz bir hakkı vardır. Kadına bu hakkının verilmesi lazım. Bu hak kadının babasının değildir, başlık parası değildir.Babası kızı satar gibi damada veriyor, parayı cebine indiriyor.Hayır. Bu hak kadının kendisinin hakkıdır ve istemesi lazım, alabilir. Kocanın da vermesi lazım.Ya muaccel olarak verir, ya tehirli olarak,“Münasip bir zamanda,ileriki zamanda vereceğim.” diye vaad eder, öyle verir.

“Nikâh yaparken, bir mehir miktarı konuşulmadı hocam.”

O zaman mehr-i misil dediğimiz şey lazım olur. O asalette bir hanımefendi; o ülkede, o beldede ne kadar mehir takdir edilip alıyor ise o kadar kendisine mehir vermek gerekir.Konuşulmamış olsa bile,mehr-i misil deniyor,emsâlinin aldığı kadar ortalama mehir almak hakkıdır.Bu mehrin hikmetleri çoktur. Kadın o mehir sayesinde mâlî bakımdan güçlü olacak.

Suudi Arabistan’da, hoşuma giden bazı güzel şeyler var. Mehir son derece gerçekçi  miktarda. İstersen kadını boşa,mehrini ver; ama o mehirle kadın rahat yaşayacak kadar bol bir para...

Bizde mehir ne kadar?

Sembolik, nikâh kıymak için.

Ben tarefeynin  isimlerini yazıyorum,dinî nikâh kıyılacak.

“Mehir konuştunuz mu?”

“Bilmem.”

“Ne kadar olsun?”

“Bilmem, siz bilirsiniz.”

“Ben akit yapmıyorum ki, ben sadece yazıyorum. Siz söyleyin bakalım...”

“Üç olsun, beş olsun...”

Bizde sembolik; onlarda gerçekçi, kadının işine yarayan bir miktarda yapılıyor. O güzel bir şey. Çünkü kadının ihtiyacı olabilir.

كَانَيَخِيطُثَوْبَهُ،وَيَخْصِفُنَعْلَهُ،وَيَعْمَلُمَايَعْمَلُالرِّجَالُفِيبُيُوتِهِمْ

Kâne yehîtu sevbehû ve yahsifuna’lehû ve mâya’melu’r-ricâlu fî buyûtihim.

[“Peygamber sallallahu aleyhi ve selem kendi elbisesini dikerdi yamardı, papucunu yamardı, bir yeri sökülürse dikiş diker ve adamlar evlerinde ne gibi işler yaparsa onları yapardı.”]

Sonuncu hadîs-i şerîfi okudum, bitiriyorum.

Peygamber sallallahu aleyhi vesellemnasıl bir peygamberdi?

Çok mübarek,çok mütevâzı. Allah’ın en yüksek mertebeli kulu, fakat son derece mütevâzı bir kul idi. Kendi elbisesini diker, yamardı. Söküğü filan olduğu zaman dikerdi. Papucunu yamardı. Bir yeri sökülürse -pençe yapılıyor, dikiş dikiliyor-papucunun tamirini yapardı.Adamlar evlerinde ne gibi işler yaparsa, Peygamber Efendimiz onları yapardı. Bir aile reisi ya... Bir adam evinde neler yaparsa onların hepsini yapardı.Tevâzuundan, hanımlara şefkatinden, hanımların hukukuna riâyetten,bize örnek olsun diye...

Bizim de evlilik konusunda, iyi bir eğitim görmemiz lazım. Hatta bazen hatırama geliyor ki;

“Evlilik Kursları” diye kurs açalım.

“Allah Allah, o da nereden çıktı?..”

Millet bilmiyor;hem kadınlar hem erkekler evliliğin ne kadar kutsal, sevaplı bir iş olduğunu bilmiyor.Kadın vazifelerini bilmiyor, koca vazifelerini bilmiyor.Birbirine karşı saygı ve sevgi bağlarından haberleri yok. Töresel olarak, bir evleniyorlar;“Anam istedi, babam istedi...” ondan sonra bir ihtilaf; karşımıza geliyorlar, ayrılmaya kalkıyorlar.

Peygamber Efendimiz buyurdu ki;

أَبْغَضُ الْحَلَالِ اِلَى اللهِ

Ebğadu’l-halâliila’llâh et-talak.“Allah’ın en sevmediği helal boşanmadır.”

Boşanma Allah’ın en sevmediği [helaldir.] Evet, helaldir,tamam, olabilir,zamanı gelir,bazı insanlar için lazım olabilir,tamamen o yolu kapatmamak lazım, gerekebilir.Ama en sevmediği helal boşanmaktır.Boşuyorsun; karşıdaki adamın, kadının morali sıfıra iniyor.Zavallı ondan sonra evlenir mi, evlenmez mi, çeşitli [sorunlar] çıkıyor. Allah’ın sevmediği bir şey. Oyuncak değil, ciddi bir şey. Millet bunu bilmiyor.

Koca, bakıyorsun boşamaya karar vermiş.

“Niye boşuyorsun? Gel konuşalım.”

Utanıyor, benim yanıma gelmiyor.

Allah her işimizi güzel yapmayı nasip etsin.

Aile çok önemlidir.

Önemli olduğundan sözü çok uzattım.

Aile cemiyetin temel taşıdır, çocuklarımızın yetişme yeridir. O bakımdan, ailelerimize sahip olalım. Ailemizin sorumluluğu sizlerin bizlerin üzerinedir.Ailenin Allah’ın rızasına uygun yönetilmesiyle mükellefiz.Onları günahlara düşürmemekle, kaydırmamakla, korumakla, onlara Allah’ın emirlerini öğretmekle vazifeliyiz. O bakımdan, aman aile içinde çok dikkatli olalım.Allah’ın rızasını kazanmaya gayret edelim. İki cihanımız hoş olsun, bahtiyar olsun.

Allah-u Tealâ Hazretleri sizi sırat-ı müstakimden ayırmasın. Sevdiği kul eylesin, mârifetûllaha erdirsin, aşkullâhu muhabbetullâhı gönlünüze yerleştirsin. Sevdiği işleri yapmanızı nasip eylesin. Huzuruna sevdiği, razı olduğu kulları olarak varıp, cennetiyle cemâliyle müşerref olmayı nasip eylesin. Peygamber Efendimiz’e komşu eylesin.

Bi-hürmeti esrar-ı sûreti’l Fatiha.

 


[1] Kaf sûresi Kur’ân-ı Kerîm’in 50. sûresidir.

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 00.00.0000 - İyi Ve Kötü Huy, Toplum Ahlakı, Kullara İyilik, Kullara Kötülük 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 00.00.1987 - Berat Kandili, Berat Kandilini İdrak Etmek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 00.00.1999 - Güzel Ahlak, Münafığın Alametleri 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 00.00.1999 - Ramazan, Orucun Faydaları 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 00.00.2000 - İftar Ettirmek, Oruçlunun Yanında Yemek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 00.00.2000 - Ramazan, İftar Ettirmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 00.00.2000 - Ramazanda Sahura Kalkmak, Hilalin Görünmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play 00.12.2000 - Cennetin Ramazan Ayında Süslenmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 00.12.2000 - İftarı Suyla Açmak, Sahura Kalmak, Yalan Yere Yemin, Gıybet 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 00.12.2000 - Orucun Önemi, Orucu Zedeleyen Şeyler, Oruçlunun Mükafatı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 01.07.1990 - Arefe Günü, Arafatta Dua, Hac, Kalb Temizliği 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.11.2000 - Ramazanın İlk Gecesinin Fazileti, Kadir Gecesi, İftar Ettirmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 03.01.2000 - Kadir Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 50 playlist like
playlist play 03.12.1998 - Berat Kandilinde Duaların Kabul Oluşu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 03.12.2000 - Orucun Mükafatı, Oruç Adabı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 04.00.0000 - Allahın Seveceği Kullar 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 04.05.1985 - Berat Kandilinin Faziletleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 05.01.1998 - Ramazanda Takva Sahibi Olmak 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 05.02.1992 - Güzel Ahlakın Önemi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play 05.04.1992 - Ramazandan Sonra, Ramazanın Mükafatı, Sünneti Seniyye 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 05.04.1992 - Ramazandan Sonra, Ramazanın Mükafatı, Sünneti Seniyye, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 56 playlist like
playlist play 05.04.1998 - Kurban Bayramı, Ziyaretleşme, Hediyeleşme 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 05.07.1990 - Hac, Mazlumun Günahını Almak, Dürüst Olmak, Güvenilir Olmak, Sözünde Durmak 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 06.00.0000 - Receb, Şaban, Ramazan, Regaip Kandili, Recebin İlk Günü ve Cuma Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 06.04.1986 - Mirac Kandilinin Önemi, İsra Hadisesi, Oruç ve Nefis Terbiyesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.05.1990 - Bayram Eğlenceleri, Cumanın Önemi, Peygamber Efendimiz 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 06.05.1990 - Bayramda Def Çalınması, Cumaya Temiz Gitmek, Peygamber Sevgisi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 06.11.1997 - Recebin Önemi, Tevbe Etmek, Regaip Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 07.01.2000 - Ramazanın Son Günü 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 07.07.1983 - Dua 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 07.12.2000 - Oruç Tutmak, İftar Ettirmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 08.01.2000 - Bayram Tebriği, Bayramdan Sonra Oruç Tutmak 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 08.08.1995 - Mevlid Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 08.12.1994 - Regaib Kandili, Recebin Önemi, İlk Cuması 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 09.01.1992 - Recep Ayının Faziletleri, Üç aylar 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.02.1997 - Bayram Tebriği, Sadaka Vermek, Şevval Oruçları, Bayram Sonrası 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 10.01.2001 - Güzel Ahlak Sahibi Olmak, Zikir 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 10.10.1989 - Peygamber Sevgisi, Sünnete Uymak 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 63 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Berat Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 60 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Berat Kandili, Allahı Zikretmek, Tevbe Etmek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 11.01.1998 - Ramazandan Sonra Hali Muhafaza Etmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 11.03.1990 - Berat Kandilinin Önemi, İhyası ve Ramazana Hazırlık 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 13.01.1999 - İslamda Kardeşlik 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 13.03.1986 - Recep Ayı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.11.1992 - M.Zahid Kotku Hocaefendi ve Teslimiyet 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 13.11.1993 - M.Zahid Kotku Hocaefendi Anma Programı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.11.1994 - Alimlerin Önemi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 13.11.1999 - Hak Din İslam, Sünnete Uygun Müslümanlık, Tasavvuf 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 13.11.2000 - M. Zahid Kotku Hocaefendinin Özellikleri, Şemaili, Kerametleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 13.12.2000 - Cennet Ve Oruç 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 14.01.1999 - Kadir Gecesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 14.01.1999 - Kadir Gecesinin İhyası 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 14.06.2000 - Mevlid Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 14.09.1999 - Recebin İlk Cuma Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 14.11.1986 - Mevlid Kandili, Peygamberimizin Hadis Yolu Oluşu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 14.12.1997 - Berat Kandili, Affedilecek ve Edilmeyecek Olanlar 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 15.02.1981 - Peygamberimizin İsra ve Mirac, Miraçta Gördükleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 15.02.1996 - Kadir Gecesinin Ramazanın 27.Günü Olması 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 15.06.1985 - Kadir Gecesi, Halis Niyet 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 15.07.1990 - Tevhid, Namaz, Zekat 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 15.07.1997 - Mevlid Kandili, Mekke 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 58 playlist like
playlist play 15.12.1999 - Müminin Güzelliği, Hikmet, Kardeşin İhtiyacını Görmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 15.12.2000 - İtikaf Fazileti 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 16.01.1999 - Sabah Ve İkindi Namazlarının Önemi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 16.04.1997 - Arafat Duası 20.06.2024 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Aşure Günü 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Muharrem, Aşure Gününün Önemi, Orucun Fazileti, Muharremde Neler Yapılmalı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 17.03.2000 - Kurban Bayramı, Kurban Kesmenin Fazileti 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 17.04.1998 - Hac Sonrası, Büyük Mescitlerde İbadet, Avrupa Ülkeleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 17.12.2000 - Gece Namazı, Ramazandan Sonra Alışkanlıkların Devam Etmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Salatu Selam, Ziyaret Etmek, Sadaka Vermek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Yardımlaşma, Hac Manzaraları 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 19.01.1993 - Mirac Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 19.06.2000 - Kuran Kıraati 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 19.09.1991 - Mevlid Kandili, Peygamberimizin Dünyaya Teşrifi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 19.11.1989 - Mescidden Kalkarken Okunacak Dua, Peygamber Efendimizin Bayram Namazına Ailesini Getirmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 19.12.1995 - Mirac Hediyeleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 20.03.1993 - Kadir Gecesinin ve Ramazanın Önemi, Rahmetten Ümit Kesmemek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 20.06.1985 - Bayram Kutlamaları, Ramazandaki Sevaplar, Ramazan Sonrası, Şevval Orucu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 20.06.1985 - Bayram Namazı Öncesi, Ramazandan Sonra, Şevval Orucu, İmanın Tadı, Ramazan Bayramı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 20.11.1988 - Berat Kandili, Sevap Kazanmak 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 21.01.1990 - Zemzemin Taşınması, Peygamber Efendimizin Özellikleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 21.12.2000 - İtikaf, Çocuk Yetiştirme 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play 22.11.1999 - Berat Kandili 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.11.1999 - Berat Kandili, Duhan Suresi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 23.12.2000 - Kadir Gecesinin Önemi, Kuran-ı Kerim 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 24.03.1993 - Ramazanda Kazanılan Mükafatlar, Aileye Verilen Önem, Ramazan Sonrası İbadetler 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 24.10.2000 - Mirac, İsra Hadisesi, Kandili İdrak Etmek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 25.01.1998 - Kadir Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 25.10.1995 - M. Zahid Kotku Hocaefendinin Hayatı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 57 playlist like
playlist play 25.12.1996 - Berat Kandilinin Önemi, Affedilemeyenler 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 26.04.1990 - Ramazandan Sonra İbadetlere Dikkat, Mümin Kardeşine Memnun Etmek, Bayram, Ariflerin Özellikleri 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Aşure Günü, Nafile Oruçlar 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 26.11.1997 - Mirac Hadisesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 26.12.2000 Ramazandan Sonrası, Allahın Adını Anarak Birşey İstemek, Münafığa Efendi Demek, İyilik 20.04.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 27.05.2000 - Mirac Gecesinde Görülenler, Faiz, Namaz 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play 27.07.1996 Peygamber Efendimizin Soyu, Peygamber Özellikleri 06.10.2022 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 27.11.2000 - Ramazan Ayının Başı, Sahur Vakti, İbadet 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 28.04.1984 - Miraçta Peygamberimizin Yaşadıkları 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 28.04.1996 - Kurban Bayramı, Kurban Kesmenin Fazileti 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 28.05.1999 - Fatih Sultan Mehmed'in Kişiliği, Fetih Ruhu 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 50 playlist like
playlist play 28.05.1999 - Fatih Sultan Mehmet'in Çevresi,Fetih Ruhu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 28.09.2000 - Regaip Kandili, Receb Ayının Faziletleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 28.12.1999 - İtikaf 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 29.05.1987 - Ramazan Bayramı, Takva, İman, Ramazandan Sonraki Halimiz 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 29.05.1987 - Ramazandan Sonraki Halimiz 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 58 playlist like
playlist play 29.05.1990 - Vatan, Fatih ve Fetih 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 29.05.1995 - Fatih ve Fetih Ruhu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.05.1998 - Fetih 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 50 playlist like
playlist play 29.06.1985 - Bayram Kutlamaları, Ramazan Sonrası, Şevval Orucu 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 29.08.1993 - Peygamber Efendimiz, Mevlid Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 29.12.1999 - Kul Hakkı, Deccal, Veda Haccı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 30.09.1990 - Peygamber Efendimizin Son Peygamber Oluşu, Peygamber Sevgisi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 31.01.1992 - Mirac Kandilinde Oruç Tutmanın Sevabı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Mahmud Esad Coşan Hocaefendinin Çeşitli Sohbetlerinden Mehmed Zahid Kotku 18.09.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2 Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close