Cemaatle Namaza Devama Cehennemden Azadlık Verilir - 24.03.1985

Cemaatle Namaza Devama Cehennemden Azadlık Verilir - 24.03.1985
Men sallâ fî mescidi cemâatin erbaîne leyleten lâ tefûtühü'r-rek'atü'l-ûlâ min salâti'z-zuhri kütibe lehû bihâ itkun mine'n-nâri.
Hz. Ömer radıyallahu anh'ten bir hadîs-i şerîf.
Peygamber Efendimiz buyurmuş ki;
"Kim 40 gece namazını cemaatle kılınan mescitte kılarsa..."
Lâ tefûtühü'r-rek'atü'l-ûlâ. "Allahu ekber dediği zaman, imamın kıldığı ilk rekâtı kaçırmadan, hemen orada hazır bulunarak..."
Sonuna yetişerek değil, işin başında...
Min salâti'z-zuhri. "Öğlen namazından itibaren..."
Kütibe lehû bihâ itkun mine'n-nâri. "Ona 40 günlük cemaate devamından dolayı cehennemden âzatlık beratı yazılır, eline verilir."
"Al, bu kâğıt senin yanında dursun; sen cehennemden âzatsın, seni cehenneme atmak isteyenlere gösterirsin, cennete gidersin."
Cehennemden âzatlık beratı verilir.
Nasıl yapacakmışız?
Cemaatle namaz kılınan yere, cemaate müdâvemet edecekmişiz.
Cemaatimizden gıpta ettiğim kimseler var; her namazda gelirler elhamdülillah, burada ön safta yerlerini alırlar, namazlarını kılarlar. Burada bulunduğum zaman onları görmediğim zaman şaşırırım, memleketine, bir yere gitmişse ancak öyle... Muntazam kılarlar. İşte o devamın bereketi, Allahu Teâlâ hazretleri öyle kimseleri cehennemden âzat edecek.
Şimdi burada ne dedi?
Fî mescidi cemâatin dedi. Mescit demek, "secde mahalli" demektir. İnsan tek başına evinin bir odasında mescit edinirse; Allahu ekber orada namaz kılabilir, o da mescit. Ama mescidi cemâatin demek, "cemaatin toplanıp da namaz kıldığı yer" demek.
Çünkü İslâm'da topluluğun, birlik ve beraberliğinin çok kıymeti var da birçok kimse bu işin farkında değil. Cemaat kıymetli, muhabbet kıymetli, kardeşlik kıymetli, bereket onda, hayır onda... Onun için, evinde kıldığı namazdan burada kıldığı namaz daha sevaplı.
Ne dedi?
Erbaîne leyleten dedi. "40 gece" dedi. Maksat "40 gün" demek.
Ondan sonra; lâ tefûtühü'r-rek'atü'l-ûlâ dedi. Yani şartı nedir?
Namaza başında yetişecek, kuyruğunda değil. Başında, imamın arkasında hazır bulunacak, ilk rekâta yetişecek.
Mine's-salâti'z-zuhri dedi. "Öğle namazından başlayarak böyle devam ederse..." demek.
Neden mine's-salâti'z-zuhri dedi?
Öğle namazını kılacak, akşam var arada, yatsı var, sabah namazı da daha güneş tam doğmadan kılınıyor. O taraftan itibaren bir günlük beş vakit namazı kılmanın ifadesi bu.
Beş vakit namazı 40 gün camide kılarsa kendisine bir diploma verilir. Beratı belki genç kardeşlerimiz anlamaz. Eskiden padişahlar berat verirlerdi. "Bizim Sultan Hamit'ten kalma beratımız var, bak upuzun açılıyor, teneke kutunun içinden çıkartayım, göstereyim." İşte onun gibi, artık nasılsa, Allah'ın onu cehennemden âzat ettiğine dair mânevî bir berat eline verilir.
Cemaatle Namaza
Verilen Beraatlar -
Cemaate Devam
Etmek - 01.05.1986
