İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak06:50 Güneş08:19 Öğle13:20 İkindi15:47 Akşam18:10 Yatsı19:34
Hava - Hava durumuAçık 4°C Nem %81
Türkçe
18 Recep 1446 17 Ocak 2025 Cuma
18 Recep 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:50 08:19 09:03 13:20 15:47 18:10 19:34
Giriş Yap

21.02.1997 - İnsanların Hayırlısı, Ramazanda Zekat, Ayet-el Kürsi

Cuma Sohbetleri
İNSANLAR EĞRİ OTURSALAR BİLE DOĞRU KONUŞSUNLAR: SİZ MÜSLÜMAN OLMASAYDINIZ ÇOK YAZIK OLURDU

Aziz ve sevgili Akra dinleyicileri,

Cumanız mübarek olsun.

Size bu sohbetimde üç hadîs-i şerîfi nakletmeyi düşünüyorum.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Ebû Bekre radıyallahu anhın -Ebû Bekir değil- rivayet ettiğine göre kendisine sorulmuş.

 اَيُّ النَّاسِ خَيْرٌ مَنْ طالَ عُمُرُهُ وَحَسُنَ عَمَلُهُ قِيلَ فَاَيُّ النَّاسِ شَرٌّ قَالَ مَنْ طالَ عُمُرُهُ وَساءَ عَمَلُهُ

Eyyû’n-nâsi hayrun? Men tâle umuruhû ve hasüne ameluhû. Kîyle fe-eyyü’n-nâsi şerrun? Kâle men tâle umuruhû ve sâe ameluhû.

Eyyû’n-nâsi hayrun? “İnsanların hangisi en hayırlıdır veyahut daha hayırlıdır?” diye sorulduğu zaman buyurmuş ki; Men tâle umuruhû ve hasüne ameluhû. Yine sorulmuş...” Kîyle fe-eyyü’n-nâsi şerrun? “Pekâla... İnsanların en kötüsü kim?” Kâle men tâle umuruhû ve sâe ameluhû. buyurmuş.

Birinci hadîs-i şerîfim bu.

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi veselleme ne sormuş oluyorlar?

Eyyû’n-nâsi hayr? “İnsanların hangisi daha hayırlıdır?” Hayr kelimesi Arapça’da “daha hayırlıdır” mânasına da gelebilir, “en hayırlısı” mânasına da gelebilir. “İnsanların en hayırlısı hangisidir veyahut insanların ötekilerle mukayese edildiği zaman daha hayırlısı kimdir?” diye sorulduğu zaman Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem hazretleri buyurmuşlar ki;

Men tâle umuruhû ve hasüne ameluhû. “Ömrü uzun olan ve icraatı, işleri, amelleri güzel olan.” Uzun yaşlı, çok yaşayan ve bu yaşamı içinde yaptığı işler güzel, sevaplı, faydalı olan kimseler en hayırlı insanlardır buyurmuş oluyor. Aksini sormuşlar;

Fe-eyyü’n-nâsi şerrun? “O halde insanların en kötüleri kimlerdir?” Madem hayırlısı bunlar. En kötüleri hangileridir diye sormuşlar. Men tâle umuruhû. “Ömrü uzun olan.” Ve sâe ameluhû. “İcraatı, fiilleri, amelleri kötü olan.” buyurmuş.

Evet, demek ki mü'min kimse için ömrünün uzun olması iyidir. Çünkü çok yaşadıkça çok sevaplı işler yapar ve sevabı artar. O zaman da insanların en hayırlısı olur.

Bir halk sözü var, benim hoşuma gider. “Ulemânın kocası kocadıkça koç olur. Cühelânın kocası kocadıkça hiç olur.” diye. Halkın arasında böyle bir söz nakledilir; hoşuma gider. Alim olan insan, bilgin olan, İslâm’ı tanıyan, yaşayan, ârif bir kimse kocadıkça tatlılaşır, bilgeleşir, hakîmleşir, daha güzel duyguları daha güzel ifade eden, daha güzel işleri yapan bir insan hâline gelir. Cahil de ihtiyarladıkça artık kontrolünü, kendi kendisini çekip çevirmesini de kaybettiği için gittikçe hiç olur, bunar, ihtiyarlar, yok olur gider diye bir söz var. Bu hadîs-i şerîf bana onu da hatırlatmış oldu.

Demek ki esas itibariyla uzun ömürlü olup da icraatı, bu ömrü içinde yaptığı işler, yaşantısı, faaliyetleri iyi olan insan en hayırlı insan oluyor ama ömrü uzun olup da icraatı, işleri kötü olan insan da en kötü insan oluyor. Çünkü ömrü boyunca herkese zararı dokunacak, şerri büyük mikyasta, büyük miktarda olacak.

Buradan ders olarak neler çıkartabiliriz?

Demek ki insanların en hayırlısı olmak için ömrün uzun olması gerektiğine göre ömrümüzün uzun olması için üzerimize düşen tedbirleri almalıyız. Sıhhatimizi korumalıyız, sağlığımıza dikkat etmeliyiz, vücudumuzu yıpratmamalıyız. Bunu her zaman söylüyorum. Elhamdülillah bizim doktorlarımız var. Bizim kurduğumuz, şifâhaneler, hastaneler, muayenehaneler var. Tıbbî hizmeti daha iyi yapabiliriz. Ben kardeşlerime hasta olmadan önce sağlıklarını korumasını tavsiye ederim. Hasta olduğu zaman doktora gitmek değil de sağlıklıyken doktora gidip, “Benim durumum iyi mi, iyi devam ediyor mu? Yoksa bir yerde ufak tefek bozukluk başlamış mı? Önceden, kısadan, kolayken tamir edeyim.” diye sağlığını korumaya, hıfzı’s-sıhhaya, yani koruyucu hekimliğe dikkat etmesini tavsiye ediyorum.

Doktor kardeşlerime de tavsiye ediyorum. Yiyeceğinize, yaşantınıza dikkat edeceksiniz; böylece sağlığınız korunmuş olacak, dinç kalacaksınız, uzun ömürle yaşayacaksınız. Bu amaçlardan bir tanesi.

Çünkü İslâm’a göre insanın kendi vücuduna, bedenine karşı da sorumlulukları var. Beden Allah'ın emanetidir, onu koruması lazım; yıpratmaya hakkı yok. O halde sigara içip ciğerlerini kurumla, zifirle dolduramaz. O halde içki içip karaciğerini, midesini, aklını, dimağını mahvedemez. O halde kendisini yıpratacak işlerde vücudunu hor kullanamaz. Sorumlu olur... Sağlığını koruması lazım.

Sağlıklı, afiyetli bir yaşamın boş geçmemesi, havaî geçmemesi gerekir; faydalı geçmesi gerekir. İnsanın çalışması, hayırlı işler üretmesi lazım. Vatanına milletine, ümmetine, çevresine faydalı olması, uyumlu olması, güzel işler yapması lazım. Arkasından hayırla anılmasına sebep olacak güzel eserler bırakmalı.

Onun için güzel şeyler nelerdir?

Güzel şeyler Allah'ın sevdiği, aklın, fikrin uygun gördüğü şeylerdir.

İnsan iyi dindar olduğu zaman hayatını, icraatını güzelleştirmiş olacak. Her şeyi dinin emirlerine göre ayarlayacak, tanzim edecek ve kötülüklerden kendisini sıyıracak. Ahlakı, zihni, kalbi, niyeti güzel olacak, icraatı güzel olacak. Böyle bir insan en hayırlı insan olur. Aksi takdirde, icraatı kötüyse, bu ömrü boyunca, yaşadıkça kötülükleri artacak, ahiretteki sorumlulukları, cezası artacak. Mü’min olsa bile bir insan cehenneme düşebiliyor. Kötü icraatından, amellerinden, günahlarından dolayı cehennem de çok yanacak. Allah korusun, Allah etmesin. Onun için sağlığımızı koruyarak yaptığımız icraatın Allah’ın rızasına uygun olmasına dikkat ederek yaşamalıyız.

Bizim bir hafız hattat kardeşimiz var. Bize bir levha hediye etmiş; çok güzel bir hat. Karşımda bulunuyor.

 إِلَهِي أَنْتَ مَقْصُودِي وَرِضَاكَ مَطْلُوبي

İlâhî ente maksûdî ve rıdâke matlûbî. “Yâ Rabbi! Benim amacım, hedefim, maksudum sensin, ben senin rızanı kazanmaya çalışıyorum.” mânasına gelen bir sözdür. Bu bizim amacımızdır, gayemizdir, ana fikrimizdir. Bütün hareketlerimizde bizi o harekete sevk eden ana sebep budur. Biz Allah'ın rızasını kazanmak istiyoruz. Böyle çalışırsak, böyle yaşarsak, insanların en hayırlısı oluruz. İnsanların en hayırlısı olmaya da gayret etmemiz lazım. Hayırsız bir insan olmamalıyız.

İstanbul’un şöyle boğazdan Marmara’ya doğru geçtiğiniz zaman, bazı adaları var. Deniliyor ki, Bunlar İstanbul’un boynuna bir gerdanlık gibi takılmış güzel kara parçaları; Heybeli, Kınalı, Büyükada, Burgaz adası gibi güzel adalar var. Bunların arasında bir de Hayırsız ada var. Hayırsız ada; ot bitmiyor, kayalık, herhangi bir işe yaramıyor, su yok, ağaç yok; ona hayırsız demişler. Öteki adalar ne kadar güzelse o da o kadar çıplak. Sadece martılar konuyor, martı yumurtaları var, belki gübreleri var; hayırsız ada. Adanın bile hayırlısı hayırsızı oluyor.

İnsanın hayırsız bir ömür sürmemesi lazım; bu ana amaçlarımızdan birisi. Biz buraya, bu dünyaya imtihan için geldiğimize, bu yaşam bir imtihan olduğuna göre sevap kazanmaya, Allah'ın rızasını kazanmaya çalışmalıyız ve harıl harıl çalışmalıyız. Hayırlı işlerde koşmalıyız, öncü, önder olmalıyız, server olmalıyız, örnek olmalıyız.

Müslümanların, herkesin parmakla gösterdiği, biz de böyle yapalım diye imrendiği işler yapması lazım. Öğünmek için değil Allah rızasını kazanmak için, hatta saklayabilir.

Evet, ikinci hadîs-i şerîfe geçiyorum.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bir keresinde ashabından bir halkanın yanına uğradı, yanlarına geldi. Muâviye radıyallahu anh'ten. Muaviye, Peygamber Efendimiz'in vahiy katipliğini de yapmıştı ve ashabtandı. Hz. Ali’yi dedemizdir, büyüğümüzdür, ama ötekisi de ashabtan olduğu için onu da seveceğiz, ona da radıyallahu anh diyeceğiz. Çünkü Peygamber Efendimiz, “Ashabım konusunda beni üzmeyin, onların aleyhinde konuşmayın.” buyurmuş. Efendimiz'in o tavsiyesine uygun olarak, her zaman Hz. Ali Efendimiz'den rivayetler geliyordu, bu sefer de Muâviye radıyallahu anh'ten bir hadis geldi.

اَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ  خَرَجَ عَلَى حَلْقَةٍ  مِنْ أَصحَابِهِ فَقَالَ: «مَا أَجْلَسَكُمْ؟» قَالُوا: جَلَسْنَا نَذْكُرُ اللَّهَ وَنَحْمَدُهُ عَلَى مَا هَدَانَا لِلْإِسْلَامِ وَمَنَّ بِهِ عَلَيْنَا ، قَالَ: «آللّهِ مَا أَجْلَسَكُمْ إِلَّا ذَلِكَ؟» قَالُوا: آللّهِ مَا أَجْلَسَنَا إِلَّا ذَلِكَ، قَالَ: «أَمَا إِنِّي لَمْ أَسْتَحْلِفْكُمْ تُهْمَةً لَكُمْ وَلَكِنَّهُ أَتاَنِي جبْرَائِيلُ فأخْبَرَنِي أنَّ اللّه عَزَّ وَجَلَّ يُبَاهِي بِكُمُ الْمَلَائِكَةَ .

Enne Resûlallahi sallallahu aleyhi ve sellem harace alâ halkatin min ashâbihi. Fe-kâle mâ ecleseküm? Kâlû celesnâ nezkürullâhe ve nahmeduhû alâ mâ hedânâ li’l-İslâmi ve menne bihî aleynâ.le Âllâhi mâ ecleseküm illâ zâlike? Kâlû Âllâhi mâ eclesenâ illâ zâlike. Emâ innî lem estahlifküm tühmeten leküm. Velâkinnehû etânî cebrâîlü fe-ahberanî ennallâhe azze ve celle yübâhî bi-kümü’l-melâikete.

Enne Resûlallahi sallallahu aleyhi ve sellem harace alâ-halkatin min ashâbihi. “Peygamber Efendimiz ashâbı kiramının teşkil ettiği bir halkaya çıkıp geliverdi.”

O devirlerde galiba bir âdet, insanlar oturdukları zaman herkes birbirini iyice görsünler diye halka şeklinde oturuyorlar. Halka şeklinde oturunca da başköşe diye bir şey kalmıyor, halkada eşitlik oluyor. Herkes yusyuvarlak olduğu için bunun başı neresi? Dairenin başı belli olmaz; her taraf baş, her taraf kenar. O bakımdan güzel bir oturuş şekli; böyle otururlarmış. Anlaşmak, sohbet etmek için de daha uygun bir oturuş şekli; sohbet halkası deniliyor. Hatta bazı alimlerin talebelerine ders verdikleri zaman bu tarz oturdukları için onların konuşmalarına ilim halkası, sohbet halkası, tedris halkası diye halka; kapının üstündeki halka gibi yuvarlak olduğundan bu isim verilmiş oluyor.

Efendimiz ashâbından bir halkanın üzerine; dairevî oturmuş bir grup insana çıktı geldi. Fe-kâle mâ ecleseküm? “Onlara sormuş, sizi burada toplayan sebep ne? Sizi ne oturttu buraya?”

Muhakkak ki selam da vermiştir. Efendimiz böyle bir topluluğa gittiği zaman kendisi selam verirdi ve selâmı üç defa verirmiş. Esselâmün aleyküm, esselamü aleyküm, esselâmü aleyküm diye muhabbetini göstermek için selâmı tekrar edermiş. Herhalde selam vermiştir de ondan sonra sormuştur.

Ne sebeple oturuyorsunuz, sizi burada oturtan sebep ne? diye sormuş.

Kâlû. “Efendimiz'in sorusuna cevap vermişler.” Celesnâ nezkürullâhe ve nahmeduhû alâ mâ hedânâ li’l-İslâm ve menne bihî aleynâ. Şu sebepten oturduk yâ Resûlallah diye üç şey söylemişler:

Celesnâ nezkürullâhe. Allah’ı zikrediyoruz.” Topluca Allah’ı zikrediyorlar. Ve nahmeduhû. “Ve Allah'a hamd ve senâ ediyoruz.”

Ne sebeple?

Alâ mâ hedânâ li’l-İslâm. “Bizi müşriklikten kurtardı, İslâm nimetiyle şerefyâb eyledi, müslüman olmamızı bize nasip eyledi, bizi İslâm’a sevk eyledi, hidayet ihsan eyledi diye Allah'a hamd ediyoruz.” Ve menne bihî aleynâ. “Ve bu İslâm ile bize bahşettiği nimetlerden dolayı Allah’a hamd ediyoruz.”

Bir kere hidayete ermekten dolayı, müslüman olmuş olmaktan, müşrik kalmamaktan, cahil gafil kalmamaktan dolayı Allah’a hamd ediyorlar bir de İslâm dolayısıyla, İslâm’ın kendilerine sağladığı çeşitli nimetleri düşünerek, Allah’a hamd ediyorlar.

Evet, İslâm insana çok çeşitli nimetler bahşediyor. O kadar çeşitli nimetler bahşediyor ki; İslâm temizlik dini, bizi temizliğe alıştırmış, saçımızdan tırnağımıza, vücudumuzdan ruhumuza varıncaya kadar her türlü temizliğin en güzeli İslâm’da var. Bu bir büyük devlet, saadet, bahşiş, ikram, Allah'ın lütfu.

Sonra yeme, içme, evlenme, mirası taksim etme, çocuklara bakma, annenin çocuklara karşı annelik hizmetleri, çocukların anne babasına hürmetleri, babanın hanımına, çocuklarına bakması, toplum içinde ticaretin aldatmacasız olması, tartının, ölçünün, doğru olması... O kadar çeşitli konular var ki bunları hep İslâm öğretiyor bize ve müslüman olmayan toplumlarda bunlar öğretilmediği için insanlar ne kadar kötü şeyler yaptığını çevremizdeki gayrimüslim topluluklara baktığımız zaman görüyoruz. İslâm olmadığı zaman insanlar ne kadar hunharlaşıyorlar...

Benim dedelerim oraları fethettiğinde nasıl bağdan üzüm koparttığı zaman bağcıyı görmediği için parasını bağa, üzüm kütüğünün üstüne bir mendille bağlamış geçmiş; parasını ödemiş. Ben senin üzümünü parasız almıyorum, gasp etmiyorum. Al işte parası burada asılı. Sen korkup gitmişsin ama ben parasını bırakıyorum demiş oluyor. Benim ecdadım bu kadar zarif hareket etmiş; yaptığı binaların köşelerine serçeler, kuşlar için, küçük kuş köşkleri yapmış. Orada cıvıl cıvıl onlar yuva kuruyorlar, yavruluyorlar; bir şenlik oluyor. Bu bir kuş sevgisi, hayvan sevgisi. Her tarafı çiçeklerle donatmışlar; hatta çinileri çiçek desenleriyle doldurmuşlar. Muhteşem bir tabiat, yeşillik, çiçek sevgisi var. Her şey görüyorsunuz, düşündüğünüz zaman anlıyorsunuz. İslâm’da sonsuz sayısız nimetler var; onları düşünüp Allah’a hamd ediyoruz, Allah’ı zikrediyoruz demişler. Bize hidayet verdiği için, İslâm dolayısıyla bize sonsuz nimetler verdiğinden hamd ediyoruz demişler.

Efendimiz buyurmuş ki;

le Âllâhi mâ ecleseküm illâ zâlike? “Siz bu sebepten başka bir sebeple oturmuyorsunuz, sırf bu sebepten dolayı mı oturuyorsunuz?” diye Peygamber Efendimiz soru olarak sordu. “Allah’a and olsun ki, öyle mi?” diye sordu.

Kâlû Âllâhi mâ eclesenâ illâ zâlike. Peygamber Efendimiz'in o sorması üzerine, Evet, Allah’a and olsun ki biz ancak bu sebeple oturduk, halka kurduk; toplantımız başka bir sebeple değil.” diye cevap verdiler. “Allah için mi, bu sebepten mi oturdunuz? Allah aşkına doğru söyleyin?” deyince, “Evet, Allah aşkına doğru söylüyoruz, bu sebepten oturduk.” dediler. Efendimiz'in ifadelerini takip edin; Peygamber Efendimiz bakın ne kadar zarif. Buyurdu ki;

Emâ innî lem estahlifküm tühmeten leküm. “Ben sizin sözünüz doğru mu, yalan mı diye size suizanda bulunduğum için sizden yemin istemiş değilim.” Bu soruyu sormamın sebebi, “Yalan mı söylüyorsunuz, doğru mu söylüyorsunuz, gerçek mi, hakikaten böyle mi?” diye size kötü bir zan beslediğimden tahkik etmek için bu soruyu sormuyorum; tekit için soruyorum. Yani o işin öyle olduğunun bir kere daha tekrarı için soruyorum.

Velâkinnehû etânî cebrâîlü.Bana şu sırada Cebrail geldi.” Fe-ahberanî. “Bana bildirdi ki”; Ennallâhe azze ve celle yübâhî bi-kümü’l-melâikete. “Allahu Teâlâ sizleri zikrederek meleklerine sizlerle iftihar ediyor; övünüyor, mübahat eyliyor.” Bak benim kullarıma beni zikrediyorlar, müslüman oldukları için bana hamd ediyorlar. Bak İslâm’ın içindeki çeşitli nimetleri kavradıkları için bana hamd ü senâ ediyorlar, şükrediyorlar diye meleklerine övündüğünü Cebrail bana bildirdi. Ben bunu temin etmek için, bunun iyice anlaşılması için o soruyu bir daha sordum. Yani Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, “Bu sebepten oturanların mükafatının bu kadar büyük olduğu açık seçik belli olsun.” diye sordum diyor.

Evet, aziz ve muhterem kardeşlerim!

Bu hadîs-i şerîften çıkardığınız dersleri şöyle bir düşünün. Demek ki Allah’ı zikretmek için topluca oturuluyormuş, bu bir. Yezkurullah. “Allah’ı zikrediyoruz, onun için oturduk.” diyorlar. Demek ki, müslümanlar tek başlarına zikir yaptıkları gibi bir araya geldikleri zaman da Allah’ın lütfunu, nimetini, adını, güzel cümleleri, kelimeleri tekrar ederek topluca zikir yapabilirler; bu çıkıyor. Sonra hamd etmenin ne kadar güzel olduğu, İslâm’ın ne kadar büyük nimet olduğu anlaşılıyor.

Evet, aziz ve muhterem kardeşlerim!

 Siz müslüman olmasaydınız çok yazık olurdu. Biz müslüman olmasaydık hem dünyada hem âhirette çok fena olurduk. Ne mutlu müslüman olanlara!

 اَلْحَمْدُ للهِ عَلَي نِعْمَةِ الْإِسْلَامِ وَهِدَايَةِ الرَّحْمَنِ وَتَوْفِيقِ الْإِيمَانِ

el-Hamdülillâhi alâ ni’meti’l-İslâm ve hidâyeti’r-rahmân ve tevfikı’l-îmân.

Sonra İslâm’ın içindeki bütün emirlerin bir nimet olduğunu, bir güzellik olduğunu da buradan anlıyoruz. Bunlarla, böyle meşguliyetlerle toplanıldığı zaman, o toplantıların Allah tarafından çok sevilen toplantılar olduğu böylece anlaşılmış oluyor aziz ve muhterem kardeşlerim. Demek ki bizde, bu çeşit toplantılar yapmaya gayret etmeliyiz, dikkat etmeliyiz. Ya da toplantılarımızın bu sıfatta olmasına gayret etmeliyiz. İnsanlar toplandığı zaman çeşitli şeyler yaparlar.

Biz de toplanırız, ne yaparız?

Sohbet ederiz, havadan sudan başlarız, havalar nasıl?

Kar yağıyor, soğuk var, yağmur yok; havadan sudan konuşma, birbirleriyle ilgili konuşma.

Bu konuşmalar bazen gıybete, bazen günaha dönüşebilir. Bazen şakaya, şakadan Allah'ın sevmediği mizaha, karşı tarafı üzen şeylere dönüşebilir. Demek ki toplantılarımızın zikrullah olmasını, Allah’a hamd ü senâ olmasını, Allah'ın nimetlerini tefekkür konusunda olmasını sağlamaya çalışmalıyız, bu anlaşılıyor. Böyle yapanların Allah tarafından çok sevildiğini görmüş oluyoruz.

Şimdi üçüncü hadîs-i şerîfe geliyorum.

Belki bunu ayrı bir sohbet konusu da yapabilirdim ama üç hadis okuyacağım dediğim için sohbetim uzasa da bunu da okumak istiyorum.

Üçüncü hadîs-i şerîf Ebû Hüreyre radıyallahu anh'ten. Bu hadîs-i şerîflerin hepsi sahih hadislerdir. Büyük hadis alimlerinin sahihtir, güzeldir dediği hadislerden seçilmiş sağlam hadîs-i şerîfler. Bu en son okuduğum Ebû Hüreyre radıyallahu anh hadisi de Buhârî tarafından rivayet edilmiş ki, Buhârî hadis alimlerinin sultanıdır, en önde gelenidir. Onun için, okuduğum hadislerinin sağlam olduğunu biliniz.

Üçüncü hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimiz bir sûrenin önemini anlatacak ama önemini anlatırken cereyan eden olay, sanıyorum sizin ilginizi çok çekecek, hafızanızda kalacak, siz de başkalarına anlatacaksınız galiba, öyle tahmin ediyorum. Benim çok ilgimi çektiği için sizin de ilginizi çekecek diye düşünüyorum. Ebû Hüreyre radıyallahu anh diyor ki;

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ، قَالَ: وَكَّلَنِي رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِحِفْظِ زَكَاةِ رَمَضَانَ، فَأَتَانِي آتٍ فَجَعَلَ يَحْثُو مِنَ الطَّعَامِ فَأَخَذْتُهُ، وَقُلْتُ: وَاللَّهِ لَأَرْفَعَنَّكَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، قَالَ: إِنِّي مُحْتَاجٌ، وَعَلَيَّ عِيَالٌ وَلِي حَاجَةٌ شَدِيدَةٌ، قَالَ: فَخَلَّيْتُ عَنْهُ، فَأَصْبَحْتُ، فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «يَا أَبَا هُرَيْرَةَ، مَا فَعَلَ أَسِيرُكَ البَارِحَةَ» ، قَالَ: قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، شَكَا حَاجَةً شَدِيدَةً، وَعِيَالًا، فَرَحِمْتُهُ، فَخَلَّيْتُ سَبِيلَهُ، قَالَ: «أَمَا إِنَّهُ قَدْ كَذَبَكَ، وَسَيَعُودُ» ، فَعَرَفْتُ أَنَّهُ سَيَعُودُ، لِقَوْلِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّهُ سَيَعُودُ، فَرَصَدْتُهُ، فَجَاءَ يَحْثُو مِنَ الطَّعَامِ، فَأَخَذْتُهُ، فَقُلْتُ: لَأَرْفَعَنَّكَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، قَالَ: دَعْنِي فَإِنِّي مُحْتَاجٌ وَعَلَيَّ عِيَالٌ، لاَ أَعُودُ، فَرَحِمْتُهُ، فَخَلَّيْتُ سَبِيلَهُ، فَأَصْبَحْتُ، فَقَالَ لِي رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «يَا أَبَا هُرَيْرَةَ، مَا فَعَلَ أَسِيرُكَ» ، قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللَّهِ شَكَا حَاجَةً شَدِيدَةً، وَعِيَالًا، فَرَحِمْتُهُ، فَخَلَّيْتُ سَبِيلَهُ، قَالَ: «أَمَا إِنَّهُ قَدْ كَذَبَكَ وَسَيَعُودُ» ، فَرَصَدْتُهُ الثَّالِثَةَ، فَجَاءَ يَحْثُو مِنَ الطَّعَامِ، فَأَخَذْتُهُ، فَقُلْتُ: لَأَرْفَعَنَّكَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ، وَهَذَا آخِرُ ثَلاَثِ مَرَّاتٍ، أَنَّكَ تَزْعُمُ لاَ تَعُودُ، ثُمَّ تَعُودُ قَالَ: دَعْنِي أُعَلِّمْكَ كَلِمَاتٍ يَنْفَعُكَ اللَّهُ بِهَا، قُلْتُ: مَا هُوَ؟ قَالَ: إِذَا أَوَيْتَ إِلَى فِرَاشِكَ، فَاقْرَأْ آيَةَ الكُرْسِيِّ: {اللَّهُ لاَ إِلَهَ إِلَّا هُوَ الحَيُّ القَيُّومُ} [البقرة: 255] ، حَتَّى تَخْتِمَ الآيَةَ، فَإِنَّكَ لَنْ يَزَالَ عَلَيْكَ مِنَ اللَّهِ حَافِظٌ، وَلاَ يَقْرَبَنَّكَ شَيْطَانٌ حَتَّى تُصْبِحَ، فَخَلَّيْتُ سَبِيلَهُ ، فَأَصْبَحْتُ فَقَالَ لِي رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «مَا فَعَلَ أَسِيرُكَ البَارِحَةَ» ، قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، زَعَمَ أَنَّهُ يُعَلِّمُنِي كَلِمَاتٍ يَنْفَعُنِي اللَّهُ بِهَا، فَخَلَّيْتُ سَبِيلَهُ، قَالَ: «مَا هِيَ» ، قُلْتُ: قَالَ لِي: إِذَا أَوَيْتَ إِلَى فِرَاشِكَ فَاقْرَأْ آيَةَ الكُرْسِيِّ مِنْ أَوَّلِهَا حَتَّى تَخْتِمَ الآيَةَ: {اللَّهُ لاَ إِلَهَ إِلَّا هُوَ الحَيُّ القَيُّومُ} [البقرة: 255] ، وَقَالَ لِي: لَنْ يَزَالَ عَلَيْكَ مِنَ اللَّهِ حَافِظٌ، وَلاَ يَقْرَبَكَ شَيْطَانٌ حَتَّى تُصْبِحَ - وَكَانُوا أَحْرَصَ شَيْءٍ عَلَى الخَيْرِ - فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «أَمَا إِنَّهُ قَدْ صَدَقَكَ وَهُوَ كَذُوبٌ، تَعْلَمُ مَنْ تُخَاطِبُ مُنْذُ ثَلاَثِ لَيَالٍ يَا أَبَا هُرَيْرَةَ» ، قَالَ: لاَ، قَالَ: «ذَاكَ شَيْطَانٌ»

Vekkelenî resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bi-hıfzı zekâti Ramadân. Fe-etânî âtin fe-ce’ale yahsû mine’t-ta’âmi. Fe-ehaztühû Fe-kultü le-erfe’anneke ilâ Resûlillâhi sallallahu aleyhi ve sellem. İnnî muhtâcun ve ‘aleyye ‘ıyâlün ve lî hâcetün şedîdetün. Fe-halleytü anhü. Fe-asbahtu. Fe-kâle Resûlullahi sallallahu aleyhi ve sellem. Yâ Ebâ Hüreyre mâ fe’ale esîruke’l-bârihate? Fe-kultü.Resûlallah şekâ hâceten ve ‘ıyâlen fe-rahimtühû fe-halleytû sebîle. Fe-kâle emâ innehû kad kezebeke ve seyeûdü. Fe-‘araftu ennehû seye’ûdü li-kavli Resûlillâhi sallallahu aleyhi ve sellem fe-rasadtuhû. Fe-câe yahsû mine’t-ta’âmi. Fe-kultü le-erfe’anneke ilâ-Resûlillâhi sallallahu aleyhi ve sellem.le da’nî fe-innî muhtâcün ve ‘aleyye ‘ıyâlün lâ e’ûdü. Fe-rahimtühû fe-halleytü sebîlehû. Fe-asbahtü fe-kâle lî Resûlullâhi sallallahu aleyhi ve sellem. Ebâ Hüreyre mâ fe’ale esîrüke’l-bâriha?Resûlallah şekâ hâceten ve ‘ıyâlen fe-rahimtühû fe-halleytü sebîle. Fe-kâle emâ innehû kad kezebeke ve seyeûdü. Fe-rasadtuhu’s-sâlisete. Fe-câe yahsû mine’t-ta’âmi. Fe-ehaztühû. Fe-kultü le-erfe’anneke ilâ Resûlillâhi sallallahu aleyhi ve sellem ve hâzâ âhiru selâsi merrâtin enneke tez’umu lâ te’ûdü sümme te’ûdü. Fe-kâle da’nî fe-innî u’alimke kelimâtin yenfe’ukallâhu bihâ. Kultü mâ hunne? Kâle izâ eveyte ilâ firaşike fakra’ Âyete’l-kürsiyyi fe-inneke len-yezâle ‘aleyke minallâhi hâfizun. Ve lâ yakrabenneke şeytânun. Fe-halleytü sebilehû. Fe-asbahtü fe-kâle lî Resûlullah. Yâ Resûlallah ze’ame ennehû yu’allimunî kelimâtin yenfe’uni’l-lâhu bi-hâ fe-halleytü sebîlehû. Fe-kâle mâ hiye? Kultü kâle lî izâ eveyte ilâ firâşike fakra âyete’l-kürsî. Min evvelihâ hattâ tahtime’l-âyete. Ve kâle lî len yezâle ‘aleyke minallâhi hâfızun. Ve lâ yakrabake şeytânün hattâ tüsbiha. Fe-kâle’n-nebiyyü sallallahu aleyhi ve sellem Emâ innehâ kad sadake. Ta’lemü men tuhâtıbu münzü selâsi leyâlin yâ Ebâ Hüreyre. Kultü lâle zâke şeytânün.

Vekkelenî resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bi-hıfzı zekâti Ramadân. Ramazan’dan çıktık ya. Ebû Hüreyre radıyallahu anh, “Ramazan zekâtının mallarının korunmasına Resûlullah beni görevlendirdi, bekçi tayin etti.” diyor.

Demek ki Ramazan’da zekât toplanmış. Ramazan’da yapılan hayırlar öbür aylarda yapılanlar gibi değil kat kat fazla mükafatlandırılır. Onun için umumiyetle hesabı iyi olan, sevabı çok kazanmak isteyen müslümanlar Ramazan’da zekâtını verirler. Siz de inşaallah Ramazan’da zekâtlar, sadakalar vermişsinizdir, sadaka-i fıtır vermişsinizdir. Ayrıca fakirlere, yoksullara, dullara yetimlere malî yardımlar yapmışsınızdır.

Allah kabul eylesin, tekrarını nasip eylesin, büyük mükafatlar sevaplar kazanmanızı, kazanmış olmanızı diliyorum.

Ramazan’da mallar, tahmin ediyorum ki hurma gibi şeyler toplanmış. Peygamber Efendimiz Ebû Hüreyre radıyallahu anhı sen bunları bekle bakalım diye vazifelendirmiş. Gece gündüz bekleyecek. Mesela ortada bir sürü hurma yığılı.

Fe-etânî âtin fe-ce’ale yahsû mine’t-ta’âmi. Ebû Hüreyre, “Ben bekçilik yaparken birisi geldi yiyeceklerden avuçlamaya başladı.” diyor. İşte buradan hurma olduğunu anlıyoruz. Toplanan zekâtların hurma olduğu, yenecek bir şey -ta’âm diyor çünkü- olduğu anlaşılıyor. Hasâ yahsû. “Avuçlamak” demek. Herhalde birisi gelmiş, avuçlayıp torba gibi bir şeye doldurmak üzere avuçlamaya başlamış...

Fe-ehaztühû. “Ben de onu yakaladım.” diyor. Vay hırsız, zekât mallarını avuç avuç avuçluyor, torbaya doldurup kaçıracak, hırsızlık yapacak! Ebû Hüreyre radıyallahu anh onu yakalamış.

Fe-kultü le-erfe’anneke ilâ Resûlillâhi sallallahu aleyhi ve sellem. Ona, “Seni Resûlullah’ın huzuruna sürükleyip götüreceğim.” dedim. Hırsızı yakaladı, onu Resûlullah’a götürecek; “Yâ Resûlallah! Bu hırsızlık yaparken benim tarafımdan yakalandı.” diyecek.

Kâle. “Adam demiş ki...” İnnî muhtâcun ve ‘aleyye ‘ıyâlün ve lî hâcetün şedîdetün. Adam mazeret beyan etmiş. Demiş ki, İnnî muhtâcun. “Ben muhtaç bir insanım.” Ve ‘aleyye ‘ıyâlün. “Çoluk çocuğum kalabalık, çok insanlar var.” Ve lî hâcetün şedîdetün. “Şiddetli bir fakr u zarûret içindeyim, onun için yaptım bunu.” demiş; kendisini acındırmış.

Fe-halleytü anhü. “Ben de serbest bıraktım.” diyor. Ebû Hüreyre radıyallahu anh bir şey aldırtmadan elindekileri bıraktırıp hırsızı salıvermiş.

Fe-asbahtu. “Sabaha ulaştım.” Fe-kâle Resûlullahi sallallahu aleyhi ve sellem. Bakın burası önemli, dikkatinizi çekiyorum, siz de kulak kabartın. “Peygamber Efendimiz Ebû Hüreyre’ye demiş ki...”

Yâ Ebâ Hüreyre mâ fe’ale esîruke’l-bârihate? el-Bâriha. Dün gece” demek. “Yâ Ebû Hüreyre! Dün gece senin yakaladığın esirin ne yaptı?” diye sormuş. Daha Ebû Hüreyre bir şey demedi. Peygamber Efendimiz sabahleyin Ebû Hüreyre ile karşılaşınca diyor ki, “Ey Ebû Hüreyre! Senin dün gece yakaladığın esirin ne yaptı?”

Bu neyi gösteriyor?

Allah'ın bildirmesiyle Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'in Ebû Hüreyre’nin o gece başından geçen macerayı bildiğini gösteriyor.

İşte bu önemli bir nokta, bunu herkes bilsin. Sonra ben asıl sonuçta da bir şeyler söyleyeceğim. Bu Buhârî’nin hadîs-i şerîfini onun için okuyorum.

Fe-kultü. “Ebû Hüreyre Peygamber Efendimiz'e diyor ki...” Resûlallah şekâ hâceten ve ‘ıyâlen fe-rahimtühû fe-halleytû sebîle. “Yâ Resûlallah! Çok ihtiyacı olduğundan şikayetlendi, çoluk çocuğunun kalabalık olduğunu söyledi. Ben de ona acıdım, serbest bıraktım.” Fe-kâle emâ innehû kad kezebeke ve seye’ûdü. Bakın burada da tekrar bu cümlenin altını çizmek istiyorum, iyice dinleyin. Peygamber Efendimiz dedi ki, Emâ innehû kad kezebeke. “Sana yalan söyledi o herif, o sana yalan söyledi.” Bu bir. Efendimiz sözünün doğru olmadığını biliyor.

Nereden biliyor?

Allah'ın bildirmesiyle biliyor. Yoksa o adamın hakikaten çoluğu çocuğu çok mu? Hakikaten muhtaç mı, değil mi, normal şartlarda, tabii şartlarda bir başkası bilemez bunu ama Resûlullah diyor ki, “Yalan söyledi.” Söylediklerinin doğru olmadığını biliyor.

Nereden biliyor?

Allah bildirince bilir.

Bunu niçin söylüyorum?

Bir de diyor ki, Ve seyeûdü. “Bak, yine gelecek.” Bakın bu da ileriye dönük bir olay. Dün geceki olayda yalan söylediğini söylüyor, “Yine gelecek; bu akşam da gelecek” diyor.

Bu neyi gösteriyor?

İleride olacak bir şeyi de bildiğini gösteriyor.

Bu nedir?

İşte bu gayb ile ilgili bir bilgiyi bilmektir.

Peki, gaybı Allah’tan başkası bilir mi?

Bilir. Allah'ın bildirdiği, gayıbtan bazı bilgileri verdiği kimseler bilir.

اِلَّا مَنِ ارْتَضى مِنْ رَسُولٍ

İllâ meni’r-tedâ min râsûlin. “Peygamberlerden istediği kimselere bazı bilgileri bildirir.” Söylenen sözün yalan olduğunu biliyor, adamın bir daha geleceğini biliyor.

Gördünüz mü?

Demek ki Resûlullah o iddiacının dediği gibi değil, Allah'ın bildirmesiyle olacak şeyleri de biliyor. Olmuş şeylerdeki başkalarının bilmediği taraflarını da biliyor.

Fe-‘araftu ennehû seye’ûdü li-kavli Resûlillâhi sallallahu aleyhi ve sellem fe-rasadtuhû. Ebû Hüreyre diyor ki, “Resûlullah’ın ‘yine dönecek’ demesinden o adamın yine geleceğini anladım ve gözlemeye başladım.”

Bakın sahabe-i kirâm bu yarım bilgili, yarım alim gibi düşünmüyor. Resûlullah bir şey söyledi mi onun gerçek olacağını biliyor ve bekliyor. Tekrar tarassud etmeye, gözlemeye başlamış.

 Fe-câe yahsû mine’t-ta’âmi. “Yine  hurmaları, yiyecekleri, -belki hurma da vardır, buğday da vardır, arpa da vardır, yani ta’âm- yemekleri, yenilecek malzemeleri avuçlamaya başladı.” Herhalde torbasına doldurup, kucağına doldurup kaçıracaktı. Ebû Hüreyre yine yakalamış.

Fe-kultü le-erfe’anneke ilâ-Resûlillâhi sallallahu aleyhi ve sellem. “Seni Resûlullah’ın huzuruna böyle yaka paça götüreceğim.” demiş. le da’nî fe-innî muhtâcün ve ‘aleyye ‘ıyâlün lâ e’ûdü. “Beni bu sefer de bırak, ben çok muhtacım. Çoluk çocuğum çok var, işte ondan yine dayanamadım geldim, hırsızlık yapmaya kalkıştım. Bir daha gelmeyeceğim.” demiş. Fe-rahimtühû fe-halleytü sebîlehû. Ebû Hüreyre, Adama yine acıdım ve yolunu yine serbest bıraktım, açıverdim, gitmesine müsaade ettim.” diyor. Fe-asbahtü fe-kâle lî Resûlullâhi sallallahu aleyhi ve sellem. “Sabahleyin Resûlullah’ın huzuruna varınca, -hani namazda buluşuyorlar ya,- yine o bir şey demeden Peygamber Efendimiz yine buyurmuş ki...”

Ebâ Hüreyre mâ fe’ale esîrüke’l-bâriha? “Dün gece senin yakaladığın esirin bu sefer yine ne yaptı?” Yine onun geldiğini biliyor. Resûlallah şekâ hâceten ve ‘ıyâlen fe-rahimtühû fe-halleytü sebîle. “Ya Resûlallah! Yine ihtiyacının çok olduğunu, çoluk çocuğunun, ailesinin kalabalık olduğunu söyledi. Ben de acıdım, yolunu yine serbest bıraktım.” Yani yakasını bıraktım, yine gitti.

Fe-kâle emâ innehû kad kezebeke ve seye’ûdü. “Peygamber Efendimiz tekrar buyurdu ki: O yine sana yalan söyledi, yine gelecek.” Bak bir daha geleceğini biliyor. Halbuki adam daha Ebû Hüreyre’den kurtulmak için ne demişti? Lâ e’ûdü. “Bir daha gelmeyeceğim” demişti. Peygamber Efendimiz diyor ki, “Yine gelecek.”

Fe-rasadtuhu’s-sâlisete. “Üçüncü defa yine saklandım, onu gözetledim.” Fe-câe yahsû mine’t-ta’âmi. “Yine hırsızlık yapmak için geldi yiyecek malzemeyi avuçlamaya kalkıştı.” Fe-ehaztühû. “Bu sefer yine yakaladım.” Fe-kultü le-erfe’anneke ilâ Resûlillâhi sallallahu aleyhi ve sellem ve hâzâ âhiru selâsi merrâtin enneke tez’umu lâ te’ûdü sümme te’ûdü. “Bak bu üçüncü defa oldu, seni Resûlullah’ın huzuruna mutlaka götüreceğim. Sen dönmeyeceğim diyorsun, dönmeyeceğim sanıyorsun ondan sonra da dönüyorsun, yine tekrar tekrar hırsızlık yapıyorsun, bu sefer götüreceğim.” dedi.

Fe-kâle da’nî fe-innî u’alimke kelimâtin yenfe’ukallâhu bihâ. “Beni bırak! Bak, bırakırsan sana Allah'ın fayda sağlatacağı bazı güzel dualar, güzel şeyler öğreteceğim.” dedi. Kultü mâ hunne? Ebû Hüreyre, “Bu güzel dualar nedir diye sordum.” diyor. Yakalanan kişi, “Beni serbest bırak, ben sana bazı dualar öğreteceğim.” demiş. O da, “Nedir o dualar?” diye sormuş. Kâle. “O herif, hırsızlık yapan varlık...” İzâ eveyte ilâ firaşike fakra’ Âyete’l-kürsiyyi fe-inneke len-yezâle ‘aleyke minallâhi hâfizun. “Yatağına yatmaya gittiğin zaman Âyete’l-kürsî’yi oku, çünkü Âyete’l-kürsî senin üzerinde Allah’tan bir muhafız olur.” Allah'ın nasip ettiği, takdir eylediği, tayin ettiği bir muhafız olur, seni korur. Ve lâ yakrabenneke şeytânun. “Ve o Âyete’l-kürsî’yi okuduğun gece şeytan sana yaklaşamaz.” Hattâ tusbiha. “Sabaha çıkıncaya, sabah oluncaya kadar şeytan yanına sokulamaz.” dedi.

Burada hemen hatırımıza tutalım, alalım, defterimize not edelim. Bundan sonra ben de yatağa yattığım zaman inşaallah Âyete’l-kürsî’yi okuyayım diyeceksiniz değil mi? Madem sahih hadistir, duydunuz; şeytan benim yanıma yaklaşmasın diye bugünden itibaren artık her akşam gece yatarken ne okuyacağız? Âyete’l-kürsî’yi okuyacağız.

Neden?

Çünkü Âyete’l-kürsî başında bekçi olarak duracak. Seni koruyucu bir melek vazifeli gibi bekçi olacak ve şeytan yaklaşamayacak.

Fe-halleytü sebilehû. “Böyle dedi diye Ebû Hüreyre yine hırsızı salıverdi.” Yani öğrettiği için salıverdi. Bir şey alamadan salıverdi. Fe-asbahtü fe-kâle lî Resûlullah. “Sabahleyin Resûlullah’ın yanına varınca Resûlullah bana dedi ki;” fe’ale esîruke’l-bârihate. “Ey Ebû Hüreyre! Dün gece senin yakaladığın esirin ne yaptı?” diye tekrar sordu. Fe-kultü yâ Resûlallah ze’ame ennehû yu’allimunî kelimâtin yenfe’uni’l-lâhu bi-hâ fe-halleytü sebîlehû.O herif sandı ki, o bana bazı kelimeler, dualar öğretecek ve dualardan Allah beni istifade ettirecek diye böyle bir şey söyledi. Ben de onun için o duayı öğrendim. Onu salıverdim.” Fe-kâle mâ hiye? Efendimiz, “Ne öğretti, öğrettiği dua nedir?” diye soruyor. Biliyor ama soruyor.

Nereden biliyor?

Allah'ın bildirmesinden biliyor.

Kultü kâle lî. “Ben Resûlullah’a anlatmak için dedim ki, ‘o bana dedi ki’...” İzâ eveyte ilâ firâşike fakra âyete’l-kürsî.Yatağına yatmaya gittiğin zaman Âyete’l-kürsî’yi oku.” Min evvelihâ hattâ tahtime’l-âyete. Bana,Başından ta ayetin sonunu bitirinceye kadar; Allâhu lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyu’l-kayyûmdan... ve hüve’l-‘aliyyü’l-azîm’e kadar oku.” dedi. Ve kâle lî len yezâle ‘aleyke minallâhi hâfızun. “Böyle okursan Allah’tan senin üzerinde bir muhafız olur.” Âyete’l-kürsî mi korur, bir melek mi vazifelendirir o mu korur; korunma altına alınırsın.

Ve lâ yakrabake şeytânün hattâ tüsbiha. “Yâ Resûlullah! Sabah oluncaya kadar şeytan yanına sokulamaz.” dedi. O hırsız böyle anlattı diye söylüyor.

Fe-kâle’n-nebiyyü sallallahu aleyhi ve sellem. “Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki...” Emâ innehû kad sadake. “Evet, bu sözleri doğru, sana doğru söylemiş.” Ve hüve kezûbün. “Çok yalancı bir varlık olduğu halde bu sözleri doğru. Ey Ebû Hüreyre! Bu sözleri sana doğru olarak söylemiş.” dedi.

Ta’lemü men tuhâtıbu münzü selâsi leyâlin yâ Ebâ Hüreyre? “Ey Ebû Hüreyre! Sen üç gecedir kime muhatap olduğunu, kiminle konuştuğunu biliyor musun?” Kultü lâ. “Resûlullah’a hayır, bilmiyorum.” dedim. le zâke şeytânün. “Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz o şeytan idi.” diye buyurdu.

Görüyorsunuz Sahîh-i Buhârî’den, Buhârî’nin bir hadîs-i şerîfiyle karşılaşmış olduk. Peygamber Efendimiz'in zamanında Ebû Hüreyre’nin bekçi için başında durduğu zekât yiyeceklerini beklerken başına gelen bir olayı duymuş olduk. Ama burada bir şeyi öğrenmiş oluyoruz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Ebû Hüreyre’nin başından geçenleri onun yanında olmadığı halde biliyor ve ona söylüyor. Konuştuğu varlığın kim olduğunu, tekrar geleceğini biliyor. Söylediği sözlerin doğruluğunu söylüyor. En son öğrettiği duaların doğru olduğunu söylüyor. Bizde gece yatarken bundan sonra o duayı, Âyete’l-kürsî’yi okuruz.

Buradan şu çıkıyor ki Allah bildirince başka insanların bilmediği bazı şeyleri Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz de bilir, Allah'ın sevgili mübarek evliyâ kulları da bilir. Bunun böyle olduğunu bilmeyenler bu hadîs-i şerîfi okuduktan sonra akıllarını başlarına alsınlar. Birisi diyebilir ki o peygamberdi. Peygambere Allah bildirmiş olabilir. Peygambere Allah'ın bildirmiş olduğu gayba ait başkalarının bilmediği bazı şeyleri peygambere Allah'ın bildirmiş olduğu bu hadîs-i şerîfle ispatlanıyor, bu önemli.

Gelelim peygamber bilir ama başka insanlar bilir mi bilmez mi?

Allah bildirdiği zaman başka insanlar da bilir. Nasıl Peygamberimiz'e Allah bildirdiği zaman yanında olmadığı kişilerin başından geçen olayları Peygamber Efendimiz görüyor, biliyorsa; Allah'ın evliyası da Allah bildirince bilir. Buna din alimlerimiz karar vermişler. O yarım şahıs bunu inkâr etse de din alimlerimiz karar vermişler. Keramatü’l-evliyâi hakkun. “Evliyâullahın kerametleri, olağanüstü halleri; bilmeleri vesairesi haktır, gerçektir, vâkidir.” diye bildirmişler.

 Hz. Ömer Efendimiz'in ta İran’daki komutanına Medine’deki minberinde hutbe okurken birden yâ Sâriye el-cebel demesi bir olay olarak kulağınıza gelmiştir. Daha başka bin bir tane olay vardır ama bu hususta âyetler ve hadisler vardır ki peygamberlerden ayrı, evliyaullahın, mübarek kimselerin olağanüstü kerametler gösterebileceği, kerametlere mazhar olacağı hadîs-i şerîflerle bildiriliyor.

En sahih, en meşhur hadislerden birisi nedir?

Peygamber Efendimiz bir keresinde buyurdu ki;

Kul Allahu Teâlâ hazretlerine farz ibadetleri yaparak onun sevgisini kazanır, nafile ibadetler yaparak yakınlaşmaya devam eder, devam eder Allah'ın yakın kulu olur. Allah’a yakın kul olur, erenlerden olur. Allah'ın sevgili kullarından olur. Allah onu sevdi mi artık onun gören gözü, söyleyen dili, işiten kulağı, tutan eli yürüyen ayağı olur. Allah ile görür; başka insanların görmediği şeyleri Allah ona gösterir. Allah ile duyar; başka insanların duymadığı şeyleri o Allah tarafından bildirdiği için duyar. Allah ile tutar; Allah nasip eder, onun elinin uzanamayacağı çok uzak mesafelerde bazı şeyler yapmasını sağlar. Allah ile varır, yürür; başka insanların aylarca, yıllarca seyahat edip varacağı yerlere bir göz yumup açıncaya kadar tayy-i mekân suretiyle varabilir. Bu hadîs-i şerîf bunu bildiriyor.

Evet, insanlar eğri otursalar bile doğru konuşsunlar. Dinde aslı olan şeyleri inkâr etmesinler. Veyahut kendilerine mahsus çok özel münkirlikleri varsa onları kendilerine saklasınlar da başkalarını da âyetlere hadislere aykırı durumlara sevk edip de onların da imanlarıyla oynamasınlar.

es-Selâmü aleyküm ve rahmetullâhi ve berakâtüh.

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 01.03.1996 - Ramazan Sonrası Şevval 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 01.03.1997 - Alimlerin Önemi ve Üstünlükleri, Çeşitleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 01.05.1998 - Hicri Yılbaşı, Oruç Tutmak, Müslümanlara Düşen Toplumsal Görevler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 01.07.1994 - Belalara Sabır ve Şükür, 4 Şeyden Sakınmak, Kuran-ı Kerim 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 01.08.1997 - Müslümanların Sıkıntılarıyla İlgilenmek, Allaha, Rasulüne, İmama, Müslümanlara Samimiyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 01.09.2000 - Günahkar Uyarma, Yöneticilerin Veballeri, Ölümden Sonra Pişmanlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 01.10.1999 - Namaz Vaktinde Nida Eden Melek, Sabır Göstermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 01.11.1996 - Tevbe Etmek, Allah İçin Sevmek, Sevginin Gerekliliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 01.12.1995 - Borç Vermenin Sevabı, Sadaka ve Zekatın Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 01.12.2000 - Ramazanda Verilen Beş Şey, Orucun Faziletleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.01.1998 - Ramazanın Faziletleri, Teravih, Kadir Gecesi 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 02.02.1996 - Ramazanın İlk Haftası 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 02.02.2001 - Ahiretin Hayrı, Dünyanın Geçiciliği, Peygamber Efendimiz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 02.04.1999 - Hacdan Dönüşler, Lebbeyk Demek, İlim Öğrenmek, Eşe ve Çocuğa İkram Sadakadır 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.05.1997 - Muharreme Yaklaşıyoruz, Alimlerin Çeşitleri ve Kıymeti, Alim Olmaya Çalışmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.06.1995 - Hicri Yıl ve Aşure Günü Orucu, Hicri Yıl Girmiş 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.06.2000 - Tefekkür, Amel Niyet ve Sünnete Uygunluk 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 02.07.1999 - Peygamber Efendimizine İman, İslam Olmak, Hicret 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.08.1996 - Salih Kimseleri Anmak, Sıkıntılar İçin Estağfirullah, Kin Tutmak, Kıskançlık, İbadeti İsteksiz Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 02.09.1994 - Kalbin Paslanması, Ölümü Düşünmek, Kuran-ı Kerim Okumak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 03.01.1997 - Ramazan Ayetleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 03.02.1995 - Ramazanın İlk Haftası, Ramazanı Değerlendirmek 03.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 03.03.2000 - Salavat, Müminler, Cennet, Yahudiler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 03.04.1998 - Hac Günleri, Zilhiccenin İlk Günü, Arife, Hicret, Günahlardan Uzak Durmak, Kurban Bayram öncesi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 03.06.1994 - Hac Sonrası, İnanç, İmanın Özelliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 03.07.1998 - Allah Sevgisi, Peygamber Efendimizin Doğumu, Salavat Getirmek, Ümmete Hizmet Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 03.09.1999 - Zikirin Faydası, Abdest, Fakih Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 03.10.1997 - Muhabbet, Hediyeleşme, Misvak, Tevbe, İyi İnsan Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 03.11.1995 - Yalnızlığın Yararları 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 03.11.2000 - Kimseye Yük Olmamak, Zikrin Kıymetli Olduğu Zamanlar, Kuran-ı Kerim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 04.02.2000 - Hakkı Söylemek, Alimlerin Susması, Mümine Belaların Gelmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 04.04.1997 - Hac Yaklaşıyor, Kültürümüze Sahip Çıkmak, İyi Niyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 04.04.1997 - Zilhicce ve Hac Yaklaşıyor, Evi İbadetle Şenlendirmek, Ecdadın Mirasına Ve Kültürümüze Sahip Çıkmak, Küçük Yaşta Eğitim 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 04.06.1999 - İlim Talep Etmek, İlmin Sadakası, Ganimet Malı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 04.08.2000 - Zenginlerin Hali, Fakirin Hakkı, Kötü Alimler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 04.10.1996 - Mümin Kardeşini Sevindirme, Cennetteki Arazileri İbadetle Mamur Hala Getirme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 04.11.1994 - Sahih Kaynakların Önemi, Sahte Din Alimlerine Dikkat, Hak Yolda Olmak Hakkı Söylemek 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 04.12.1998 - Erhamerrahimin Demek, Vefat Haberi Almak, Azrail 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 05.01.1996 - Berat Kandili, Günahları Affedilmeyecek Kişiler, Berat Gecesinde Yapılması Gerekenler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 05.01.2001 - Gerçek İman ve Tezahürleri, İman ve Namaz , Allah Sevgisi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 05.06.1998 - Estagfirullah, Zikir, Musibetler Karşısındaki Haller 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 05.07.1996 - Rahman, Rahim ve Hay Olması, Ellerin Açılıp Dua Edilmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 05.07.1998 - Mevlid Kandili Sohbeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 05.08.1994 - Allahtan İstemek, Cennet, Her İşte Allahın Rızasını Düşünmek, Cehennemden Korkmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 05.09.1997 - Yardımlaşmak, Tasavvufun Çeşitli Yolları 10.01.2025 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 05.12.1997 - Hayat Gayesi, İsraf, Namazın Önemi, Mekke 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 06.02.1998 - Kulun Vazifesi, Kuranın Anlaşılması, Ramazandaki İyi Halin Devam Etmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 06.03.1998 - Cuma Namazının Önemi, Diğer Ülkelerdeki Rahatlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 06.04.1995 - Sabır, Doğru Yol, Mescitleri Doldurmak, Allah İçin Arkadaşlık Yapmak, Seherde İbadet Etmek 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.05.1994 - Rızkın Kesilmesi, Tövbe Etmek, Seher Vaktinde İbadet 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 06.08.1999 - Gaziye Yardımcı Olmak, Müslümana Yardımcı Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 06.09.1996 - Hamdetmek, Estagfirullah, Laileheilallah Demek, Allahın Kula Kızmasıyla Kulda Değişen Haller 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.10.2000 - Dinini Öğrenmek, Ahir Zamanda Belâların Gelmesi, Dinden Çıkan Alim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.11.1998 - Helal Kazanç, Doğru Arkadaş Edinmek, Sağlam Dostluklar, Sünnete Sarılmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 06.12.1996 - Şaban, Miraç Kandili Öncesi, Ramazana Hazırlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 06.12.1996 - Tevbe Etmek, Gönlü Allah ile Olmak, Ramazana Hazırlık 05.03.2021 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 07.01.2000 - Ramazanın Son Günleri, Veda 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 07.02.1997 - Ramazanın Son Cuması ve Bayram, Niyetin Önemi, Allah Yolunda Para Harcamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 07.03.1997 - Alim Olmak, Kabenin Anahtarı, Eman Vermek, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 07.04.1995 - Allah Güzeldir Güzeli Sever, Cemalullah, Allah Nimeti Üstünde Görmek İster, Kibir 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.04.2000 - Hicri yıl 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 07.04.2000 - Kalplerin Pası, Veli Kullar, Riya, Pazartesi ve Perşembenin Fazileti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.05.1999 - Oruç, Namaz, Gusül, İlmihal Bilgisi 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 07.06.1996 - Peygamber Efendimizin Zühd Sahibi Olması, Rüşvet, Dünyayı Sevmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 07.07.2000 - Aktarırken Yalnış Aktarmak, Allahın Gazabı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 07.08.1998 - Müslümanların İşleriyle İlgilenmek, Edepsiz Olanlar, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 07.10.1994 - Müminlerin Güzel Özellikleri, Emin Olmak, Ahir Zaman 15.01.2021 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.11.1997 - Bildiğini Uygulamamak, Alimin Önemi, Peygamber Efendimizin Kıyafet Tavsiyleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 08.01.1999 - Kadir Gecesinin Önemi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 08.03.1996 - Salavat Getirmek, 20 Kişiye Selam Vermek, Ezanı Tekrar Etmek, Cemaate Devam Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 08.05.1998 - Hesap Yapmak, Dünya Müslümanları, Batıl Din, Doğru İnanç, Çanakkale Savaşı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 08.08.1995 - Peygamber Efendimizin Doğumu, Son Peygamber Oluşu, Peygamberlerden Üstünlüğü 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 08.08.1997 - Merhamet, Acıma, Emri Maruf Nehyi Münker 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 08.10.1999 - Medinenin Önemi,Tarihi, Sadaka, Tevhidin Önemi 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 53 playlist like
playlist play 08.11.1996 - Kabenin O Zamanki İnşaatı, Kabe-i Muazzama 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 08.12.1995 - Şaka, Mizah Ölçüsü, Kendisi İçin İstediğini Kardeşi için İstemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.01.1998 - Ramazan Gufran Ayıdır, Kuran Ayıdır 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 09.02.1996 - Ramazanda Mukabele, Zekat 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 09.05.1997 - 1 Muharrem 1418, Hicri Yılbaşı, Hicri Yıl İlk Günü 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 09.06.2000 - Peygamber Efendimizin Soyu, Asaleti, Son Peygamberliği, Makam-ı Mahmud 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 09.07.1999 - Kurtuluş İslamda, Peygamber Efendimizin Şefaati, Salih İnsanların Azalması, İlim 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 09.08.1996 - Doğanın Korunmasına Verilen Önem, Ateş, Peygamberimizin Fakihliği, Salatu Selam Getirmek, Selamın Önemi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.12.1993 - Hamd Etmek, Allaha Tam Teslimiyet ve İrfan Gözü ile Bakmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 09.12.1994 - Recep, Şaban ve Ramazanın Önemi, Tevbede Acele Etmek, İnancın Doğru Olması 26.01.2022 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 10.01.1997 - Ramazanın İlk Günü, Ramazanda Sevaplar, Tavsiyeler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 10.02.1995 - İlk On Gün, Ramazan 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 10.04.1998 - Kurban Bayramı 4. Gün, Mekkeden Ayrılmadan Veda Tavafı, Haccın Muhteşemliği 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 10.05.1996 - Ahlakı Güzelleştirmek, Evlenmek, Hamileliğin ve Çocuk Büyütmenin Sevabı, Nikah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 10.06.1994 - Allahtan Korkmak, Zenginlik, Adalet, Cimrilik, Kendini Beğenme, Nefsine Uyma, Yemek Yedirme, Selam Verme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 10.09.1999 - Allah Yolunda Yürümek, İlimsiz Fetva Vermek 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 10.10.1997 - Amerikadaki İnanç, Tevhid İnancı, Ölümden Sonra Dirilmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 10.11.1995 - Mümin Kulların Kaza ve Kader Karşısındaki Tavırları, Mümin Kulların Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Cömertlik, Allah Rızası İçin Şehit Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 10.12.1999 - Ramazan, Orucun Mükafatı, Orucun Sevabını Götürecek Olanlar 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 11.02.1994 - Ramazanın Fazileti 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 11.02.2000 - Bela, Hasta Ziyareti, Musibete Uğrayan Kimse, Müslümanın Yardımına Koşmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 11.04.1997 - Mescid-i Haram Ziyareti, Seher Vakti İbadet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 11.06.1999 - İstanbul'un Fethinden Sonra, Romanın Fethi, Subanallah Demek, Deccal 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 11.07.1997- Hayırlı Yardımcılar, İdarecilerin Sorumlulukları, İyi Niyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 11.08.2000 - İnsanı Cennete Götüren Ameller, Selam, Gece Namazı, İyi Geçim, Sıla-i Rahim, İlim Öğrenmek, Takva 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 11.10.1996 - İftira Atmak, Evlenmek, Abdestin Fazileti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 11.11.1994 - Ahir Zamanda Cahillik, Emri Maruf, Sünnete ve Kurana Sarılmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 11.12.1998 - Mescid Yaptırmak, Meleklerin Girmedikleri Evler, Ömürün Kıymeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 12.01.1996 - Dünya Kaygısının Nelere Sebep Verdiği, Ahireti Düşünmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 12.02.1999 - Oruç Tutmak, Her Sene Hacca Gitmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 46 playlist like
playlist play 12.03.1999 - İtikafın Sevabı, Allahı Zikretmek, Çocuklar Arasında Adalet, Miras, Koca ve Anne Hakkı 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 12.04.1996 - Hacda Sabırlı Olmak, İyi Niyetin Kıymeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 12.05.2000 - Emanet, Doğruluk, Komşu, Sadaka, Vakıf, Lanetleme, İçki 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 12.06.1998 - Toplum Hayatının Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 12.07.1996 - Komşuluk Hakkı, Güzel Ahlak, Akıllı İnsan 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 12.09.1997 - Anne Babaya İtaat, Allah ve Peygambere İtaat, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 12.11.1993 - Cuma Gününün Faziletleri, Temizlenmek, Camiye Erken Gitmek, Cuma Günü Salavat-ı Şerife Getirmek 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 12.12.1997 - Şabanın Ortası, Peygamber Efendimizin Sıfatları, Cehennem 17.01.2025 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 13.01.1995 - Gönlün Önemi ve Gönül Kırmamaya Dikkat Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.02.1998 - İnanç Özgürlüğü, Tercihler, Ümmetten Bozulmayacak Olanlar, İçkinin İçilmesi ve Sunulması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 13.02.1998 - İnanç Özgürlüğü, Tercihler, Ümmetten Bozulmayacak Olanlar, İçkinin İçilmesi ve Sunulması, Allah 10.02.2023 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 13.03.1998 - Kurban ve Arife Orucu, Cemaatle Namaz, Nafile Oruçlar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.08.1999 - Gazilerin Önemi, Müslümanın Güçlü Olması,Tefekkür 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 13.10.1995 - Karadeniz Gezisi, Cenneti İsteyip Ona Göre Çalışma Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 13.11.1998 - Miraç Kandili 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.12.1996 - Şaban Ayı, Sünnet Yolu, Dünyayı Terketmek, Ramazana Hazırlık, Salavat 04.03.2022 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 14.01.2000 - Deccal, Kehf Sûresi, Hz.İsâ 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 14.02.1997 - Aile Eğitimi, Hicret Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 14.03.1997 - Cahillik, Akıl Zenginliği, Tefekkür, Cennete Giremeyecek Kişiler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 14.04.1995 - Kötü Huyun Ameli Bozması, Hased 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 14.04.2000 - Aşure Gününde Oruç, Alışveriş Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 14.05.1999 - Adaletli Olmak, Cehennem, Çocuk ve Eş İmtihanımız, Adaletli Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 14.06.1996 - İlim Öğrenmek, Hoca ve Talebe 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 14.07.2000 - Anne Babasının İhtiyacını Görmek, Allah İçin Sevmek, Zahidin Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 14.10.1994 - Marifetullah, Arif Olmanın Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 14.11.1997 - Mehmed Zahid Kotku, Gerçek Akıllı İnsan, Nefsi Terbiye Etmek, Evliyaların Anılması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 15.01.1999 - Kadir Gecesi Geçti, Ramazanda Zekat ve Fitre Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 15.02.1996 - Kadir Gecesi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 15.05.1998 - Belaların Gelmesi ve Sebebleri, Lailaheillallah Demek, Kardeşinin İhtiyaçlarını Görmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 15.08.1997 - Peygamber Efendimiz Özellikleri, Ahlakı, Şefaati, Hanımlarına Davranışı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 15.10.1999 - Dua, Salavat, Doğru Söz Söylemek, Sıla-i Rahim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 15.11.1996 - Recep Ayının Faziletleri, Kuran Okumak, Kalp ve Dil Temizliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 15.12.1995 - Allaha ve Peygamberimize Kendimizi Sevdirmek, Emanete Riayet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 15.12.2000 - Kadir Gecesi, Şehitler, Sıddıklar, Tervaih 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 16.01.1998 - Ramazanda İtikafa Girmenin Sevabı 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Muharrem, Aşure Günün Önemi, Orucunun Fazileti, Muharremde Neler Yapılmalı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 16.06.1995 - Okul Yaz Tatilini İyi Değerlendirmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 16.07.1999 - Allah ve Resulune İtaat, Yöneticiler, Zikir Ehli 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 16.08.1996 - Gıybet, Tartışmaya Girmemek, Çok Konuşmamak, Helal Kazanç 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 16.12.1994 - Kanaatkar Olmak, Söylenenle Yapılanın Bir Olması, Sadaka Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 17.01.1997 - Evliyaların Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 17.02.1999 - Müslümanlara Yardım, Dua 18.12.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 17.03.1994 - Ramazan Bayramı Sonrası, Zikir, Şükür, Eş Seçiminin Önemi, Arkadaş 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 17.03.2000 - Kurban Bayramı, Bayram Gecelerinin İhyası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 17.04.1998 - Haccın Önemi, Ziyaret Edilecek Mescitler, Toplumsal Durumlar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 17.05.1996 - Yarın Hicri Yıl, Hilali Gözlemlemek, Müslümanlara Düşen Vazifeler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 17.06.1994 - Tatili Değerlendirme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play 17.09.1999 - Adaletli Hükmetmek, Amel-i Salihada Acele Etmek, Deccal 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 17.10.1997 - Tevhidin Faziletleri, Doğru İnanç, Temizlik, Müslüman Kardeşine İyilik Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 17.11.1995 - Allaha ve Resulune Yakın Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 17.11.2000 - Allahı Zikretmek, Ölümü Düşünmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 18.02.2000 - Kuranın Önemi, Kuran Öğrenmenin Önemi 26.05.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Salatu Selam, Ziyaret Etmek, Sadaka Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 18.06.1999 - Şehit Olmak, Ayetel Kürsi ve İhlas Suresinin Faziletleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 18.07.1997 - Hac, Müslümanlar, Tefekkür 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 46 playlist like
playlist play 18.08.1995 - Peygamber Efendimizin Şefaati, Merhameti, Paylaşımcı Olmak, Aile Sevgisinin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 18.08.2000 - İyiliği Hor Görmemek, İmanın Tadı, Munakasa, Cennet, Cehennem 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 18.10.1996 - Kadın ve Erkekte Kıyafet Ölçüsü, İlimin Önemi, Hastalığın Sevabı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 18.12.1998 - Şabanın Son Günleri, Oruç İle İlgili Hadisler, Ramazan Geliyor 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.01.1996 - Berat Kandili, Ramazana Yaklaşırken Dikkat Edilecekler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 19.01.2001 - Allahın Sevdiği Haller, Hakla İyi Geçinmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 19.01.2001 - Dua Edenin Eli Boş Kalmaz, Allah Verdiği Nimeti Görmek İster, Peygamber Efendimizin Merhameti 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 19.03.1999 - Zilhiccenin 10 Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 19.04.1996 - Haccın Faziletleri, Hacının Şefaati 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.05.2000 - Peygamber Efendimizin Saçını Ağartan Sûreler, Şehidler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 19.06.1998 - Dünyanın Kıymetsizliği, Afiyet İstemek, Zikir 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 19.07.1996 - Özgürlük Anlayışı, Eşler Arası İletişim, Muhabbet, Anne Babanın Çocuguna Bakması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 19.08.1994 - Peygamber Efendimizin Doğumu ve Vefatı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 19.09.1997 - Dili Tutmak, Susulacak ve Konuşulacak Yerler, İlim ile Amil Olmak, Zamanın Kıymetini Bilmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 49 playlist like
playlist play 19.11.1999 - Kabir Ehline Yapılacaklar, Ahde Vefa, Haramdan Sadaka Vermek, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.12.1996 - Şaban Ayındayız, Allahın Lütfuna, Kaderine, Rızka Rıza 19.03.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 19.12.1997 - Doğru İnanç, Allaha İtaat, Rasulullahın Namazı, Nimetlere Şükür, Dünya Müslümanlarını Unutmamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 20.01.1995 - Hayır İşlemek, Hayra Vesile Olmak, Şerden Sakınmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 20.02.1998 - Ramazan Sonrası Dikkat Edilecek Hususler 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 20.02.1998 - Ramazan Sonrası Dikkat Edilecek Şeyler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 20.03.1998 - Cennet Ehline İkramlar ve Alimin Önemi, Allahu Teala 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 20.06.1997 - Hz. Ali, Kulluk, Dünyaya Rağbet Etmek, Ahiret, Cehennem 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 20.07.2000 - Fitne Zamanı Hayırlı Amellere Sarılmak, Toplum Ahlakı, Sadaka, Zekat, Buğz Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 20.08.1999 - Zikirin Faydaları, Tatil,Kuran Kursu, Fakih Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 20.10.2000 - Dünya ve Ahiret İçin Çalışmak, Hastanın Duası 20.11.2020 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play 20.11.1998 - Ahir Zaman Haramdan Mal Kazanmak, Müslümanın Arıya Benzemesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.01.2000 - Gaziye Yardımcı Olmak, Şehide Mükafat 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 21.03.1997 - Amil ile Abid Arasındaki Fark, Tövbe, Zikir 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 21.04.2000 - Nefse Uymak, Allah Rızası İçin Öfkelenmek, Allah Rızası İçin Yaşamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 21.05.1999 - Önce Allahın Kitabını Öğrenmek, Kuranın Öğrenilmesi, Fetih Haftası 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 21.06.1996 - Salavatın Faziletleri, Mütevazi Olmak, Cematin Önemi, Avlanmanın Sakıncaları 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.07.1995 - Sabır ve Şükür, Kurana İtaat Mükafatları, Cennete Dört Vesile 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 21.07.2000 - Salih Amellere Koşmak, Gece Karanlığı Gibi Fitneler Olması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 21.10.1994 - Ölümü Hatırlamak, İbret Almak, Nasihat, Başkasının Ayıbına Bakmamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.11.1997 - Zulmetmek, Affetmek, Hidayet, Hamdetmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 22.01.1999 - Ramazandan Sonra, Şevval Orucu, Kurban Arifesi, Nafile Oruçlar 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 22.05.1998 - Dilin Önemi, Haktan Yana Olmak, Uzun Ömürlü Müminin Değeri 25.12.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 22.07.1994 - Cemaat Sevabı, Nefsi Yenmek, Tasavvuf, Allah'ın Emirlerine Uymak, Nefs Terbiyesi, Kulluk 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 22.08.1997 - Mücahit, Hurafeler, Sıla-ı Rahim Yapmak, Emirlerin, Yöneticilerin Veballeri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 22.10.1999 - Ölüm Sonrası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.11.1996 - Miraçtan Önce, Helal Kazanç, Ailenin İhtiyaçlarını Görmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 22.11.1996 - Ticaret, Helal-Haram Kazanç, İlim Talep Etmenin Niyeti, Komşuluk 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.12.1995 - Allahın Kudreti, İslamın Güzelliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 22.12.2000 - İlmin Önemi, Kadir Gecesi Temennileri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 23.02.1996 - Ramazan Bayramının Son Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 23.04.1999 - Kurana Bağlılık, Sadaka, Yardımlaşma, Anne Babayı Hoşnut Etmek, Birlik ve Beraberlik 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 23.05.1997 - Gıybet, İftira, Dedikodu, Müslümanın Heybeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 23.07.1999 - Mağfiret İstemek, Tevbe, İman Kıymeti, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 23.08.1996 - İçkinin Kötülüğü, İlim Öğrenmek, Genç Yaşta Kuran Öğrenmek, Hadis Öğrenmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 23.08.1996 - İlim Öğrenmek, Affedilmek, Genç Kuran Öğrenmek, Hadis Öğrenmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 24.01.1997 - Allah Rızası, Ramazandan Sonraki Halimiz, Ayet el-Kürsi, Keramet 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 24.02.1995 - Ramazandan Sonra Halimizi Muhafaza Etmek 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 24.03.1995 - Mazluma Yardım, Müslüman Kardeşliği, Yardım Etmek, Dertlenmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 24.09.1999 - Mazlumun Duası, Günahlar, Kötü Arkadaş 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 24.10.1997 - Meleklerin Dua Ettiği Üç Zümre, Alim, Cömert, Zalim, Aşikare, Günahkar, Bidatçi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 24.11.1995 - Recep Ayına Girerken Dua, Recebin ve Üç Ayların İçerisindeki Kandil Geceleri 19.02.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 24.11.2000 - Orucun Faziletleri ve İncelikleri 25.03.2022 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 24.12.1993 - İlmin ve Alimin Önemi ve İbadetin Anlamı, Yeryüzünün Işıkları, Varisleri 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 24.12.1998 - Oruçlunun Duası 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 25.02.2000 - Allah Bir Kavmin Hayrını İsterse Alimleri Çogaltır, İyi ve Kötü Kavimler, Misafirin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 25.03.1994 - İlimin Önemi, İlimin Mükafatı, Bahar Ayına Giriyoruz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 25.04.1997 - Haccın Muhteşemliği, Hacdan Sonra, Şehit Mertebeleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 25.06.1999 - Bidatçiye Hürmet, İdarecilerin Vasıfları, Merhamet Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 25.07.1997 - Mümin Kardeşe Sevgiyle Bakmak, Evde Namaz, Kuranı Anlamak, Sabretmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 25.08.1995 - Akra, İlahi Ente Maksudi ve Ridaike Matlubi, Müslümanların Genel Durumu 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 25.08.2000 - Fitne Zamanında Güzel Kulluk, Sünnete Sarılmanın Karşılığı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 25.09.1998 - İlimle Meşgul Olmak, Dini Ögrenmek, Fakih Olmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 25.10.1996 - İçi Temizlemek, Ahiret İçin Hazırlanmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 26.01.2001 - Kabir, Kıyamet Alametleri, Müslümanca Yaşamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 26.02.1999 - Allahın Sevdiği Davranışlar, Namazı Kabul Olanlar, Kulluğu Güzel Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 55 playlist like
playlist play 26.03.1999 - Zilhiccenin 10 Günü, Arefe ve Aşure Orucu, Bayram Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 26.04.1996 - Hac Hadisleri, Zekat, Hacıların Duası, Arefe Orucu 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Hicri Yıl Geliyor, Aşurede Olan Olaylar, Hicri Yılda Oruç Tutmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Hicri Yıl Geliyor, Muharrem Oruçları, Aşurede Olan Olaylar, Yılı Oruçla Kapatıp Oruçla Açmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 26.05.2000 - İlim ve Alimin Önemi, Alimin Vefatı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 26.06.1998 - Helal Kazanç, İhtiyacını Görmek, Darlıktan Sonra Kurtuluş, İkram Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 26.07.1996 - Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 57 playlist like
playlist play 26.08.1994 - Allahın Rızasını Kazanmak, Hayırlarda Yarışmak, Nefsi Dizginlemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 26.09.1997 - Allahın Sevmedikleri, Sevgide ve Buğzda Aşırıya Kaçmak, Mal, Eş ve Evlatla İmtihan, Kalpler Allahın Elinde 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 26.11.1999 - Büyük Konuşmak, İnşallah Demek, Edep, Yasin Suresi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 26.12.1997 - Ramazan Öncesi Yapılması Gerekenler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 27.01.1995 - Dünyanın Faniliği, Kabir Hayatı, Asi Olmamak, İbadet ve Taat Etmek, Şükredici Olmak 24.12.2021 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 27.02.1998 - Müslüman Kardeşine Yardım Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 27.05.1994 - Haccın Önemi, Alimin Abide Üstünlüğü, Cumanın Faziletleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 27.06.1997 - Musibetin Sebepleri, Zekatın Önemi, Allah Bir Topluma Gazap Etmişse Bunun İşaretleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 27.07.1996 - Mevlid Kandili, Peygamber Efendimizin Soyu, Peygamber Özellikleri Ve Ona Tabi Olmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 27.09.1996 - Toplumu Düzeltmek, Azap, Umumi Gelir, Günah İşleyenleri İkaz Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 27.10.1995 - Zikrin Faydaları, Toplumda İyiliği Yaymak, Topluma Karşı Görevler, Kardeşi Sevindirmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 27.10.2000 - Kardeşini Kendisine Tercih Etmek, Haksız Kazanç, Ölümden İbret Alın 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 27.12.1996 - Şaban Ayı, Oruç ve Allahın Rızasını Gözetmek 03.03.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 28.01.2000 - Gaziye Yardım Etmek, Mescid Yapmak, Müslümana Yardım Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 28.02.1997 - Peygamber Efendimize İtaat, Kuran-ı Kerim Okumak, Cennet, Cehennem, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 28.03.1997 - Faiz, Zina 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 28.04.2000 - Hasta Ziyareti, Belalara Sabır, Rıza, Müslümana Yardım 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 28.05.1999 - İslamın Küfre Galip Gelmesi, Zaferler, İslamın Yayılması Yeni Fetihler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.06.1996 - Allahın Cömert Olması, Alimin Önemi, Cömertliğin Çeşitleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 28.07.2000 - Allah'ın Sevdiği ve Kızdığı İşler,Tevbekâr Genç Günahkar Yaşlı,Cuma Gününde Yapılacaklar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.10.1994 - Nefsini Küçültmek, Mütevazı Olmak, Malını Hayra Vermek, Sözünü Tutmak, Müslümanın Özellikleri 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.11.1997 - İmanı Korumak, Müslümanın Hali, Recep Ayının Son Günleri 12.03.2021 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 29.01.1999 - Allahın Rızasını Gözetmek, Müslüman Akıllı Olmalı, İslama Hizmet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.03.1996 - Peygamber Efendimizin Şemaili, Merhameti, Adetleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.04.1994 - İyilik ve Kötülükte Niyetin Önemi, Nefisle Mücadele 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.05.1998 - İstanbul 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 29.08.1997 - Cehennemde Cennette Ebedi Kalmak, İslam 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 29.09.1995 - Dört Çeşit Göz Hakkında Bilgiler 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.10.1999 - Peygamber Efendimizi Görmek İstemek, Allah Sevgisi ve Merhamet, İslamı Yaymak, Sadaka ve Dua, Cennet Ehli 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 29.12.1995 - Rasulullahın Rüyası, Seher Vakti, Teheccüd, Hz. Ebubekir, Rüya Tabiri, Hz. Aişenin Rüyası 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.12.1995 - Rüyaların Önemi, Rüyaların Hakikati 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.12.2000 - Ramazan Bayramı, Ramazan Sonrası Durum, Alimlerin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 30.01.1998 - Ramazan Bayramı, Ramazandan Sonra İbadetlere Devam Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 30.04.1999 - Müslümanın Temiz Olması, Melekler, Hocaya ve Öğrenciye Saygı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 30.06.2000 - Sabır ve Takva, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 30.08.1996 - İstihare, İstişare Yapmak, Yolculuk, Tevbe Duası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 30.12.1994 - Gıybet, Haramlardan Sakınma, İlmiyle Amel Etmek ve Dünyaya Tamah Etmemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 31.01.1997 - Aşrul Evahir, Ramazanın Son On Günü, Kadir Gecesini Değerlendirmek 03.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 31.03.1993 - Günah İşleyeni Engellememek, İyi İşlere Vesile Olmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 31.05.1996 - Müslüman Kardeşine Yardım Etmek, Borçluya Mühlet Tanımak, İstiğfar Etmek, La Havle ve La Kuvvete 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 31.10.1997 - Tüm İnsanlığa Merhamet, Cömertlik, Cesurluk, Huysuzluk ve Cimrilik 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 31.12.1997 - Ramazanın İlk Günleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 31.12.1999 - Ramazan, İlmin Önemi, Takva, Mümin Kardeşini Sevindirmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
İnsan Olmak
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
İnsan Olmak
İnsan Olmak Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close