Merhum Muhammed Ali’nin cenaze namazı merasimi haber ve fotoğrafları…
Cenaze merasiminin videosunu buradan izleyebilirsiniz.
30 Zilhicce 1360 (17 Ocak 1942) tarihinde doğan dünya ağır sıklet boks şampiyonu Muhammed Ali, solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle 77 (miladi 74) yaşında vefat etti. Dünya şampiyonu olduğu 1964'te İslam dinine giren Muhammed Ali, hayatının sonuna kadar her platformda İslam'ı tebliğ etmeye çalıştı.
Uzun süredir parkinson rahatsızlığı bulunan ve hastaneye kaldırılan Muhammed Ali'nin tedavi gördüğü hastanede 3 Haziran 2016 Cuma günü son nefesini verdiği açıklandı.
Hayatı boyunca birçok önemli maça çıkan, spor yaşantısının yanı sıra İslam'ı her platformda tebliğ etmesiyle ve ABD'de ayrımcılığa tabi tutulanlara desteğiyle de bilinen Muhammed Ali, 2014 yılından bu yana sağlık sorunları nedeniyle zaman zaman hastanede tedavi görüyordu.
Aile sözcüsü Bob Gunnell, 'dünya vatandaşı' olarak nitelediği Muhammed Ali'nin cenaze töreninin, unutulmaz sporcunun kendini insanlığa adamasının bir yansıması olacağını söyledi.
Rahman ve Fecr suresinden ayetler okundu
Muhammed Ali'nin naaşı 9 Haziran Perşembe günü öğle vakti (Türkiye saatiyle 19.00'da) ilk kez dünya şampiyonu olduğu Louisville Freedom Hall'e getirildi.
Namaz öncesi salonda Rahman ve Fecr suresinden ayetler okundu. Kuran-ı Kerim okunmasının ardından Muhammed Ali'nin naaşı Yusuf İslam ve Hamza Yusuf'un da aralarında olduğu bazı Müslümanlar tarafından tekbirler eşliğinde cenaze aracından alınarak salona alındı.
Tabutun üzerindeki örtüde Kuran'ı Kerim'den ayetlerin olduğu görülürken tabutun önünde Amerikalı Müslüman toplum önderleri bir süre bekledi.
ABD'deki Müslüman toplumun önemli temsilcilerinden İmam Zaid Shakir cenaze namazı hakkında kısa bilgi verdikten sonra namazı kıldırdı. Aile üyeleri törende kendilerine ayrılan bölümde taziyeleri kabul etti.
Cenaze namazına Türkiye dahil dünyanın birçok yerinden yaklaşık 18 bin kişinin katıldığı belirtiliyor.
10 Haziran Cuma günü düzenlenen tören kapsamında ise arabaya konulan Muhammed Ali'nin naaşı, Louisville'de kendi adını taşıyan bulvar boyunca ilerleyerek çocukluğunun geçtiği mahalleye uğradı.
Muhammed Ali'nin naaşı doğduğu Kentucky eyaletinin Louisville şehri sokaklarında aralarında çocukluğunun geçtiği Grand Sokağı'ndaki evi, boksu öğrendiği spor salonu ve adına kurulan müze ile ismini taşıyan caddenin de aralarında bulunduğu güzergah üzerinden Cave Hill mezarlığına getirildi. Cenaze burada Muhammed Ali'nin sadece ailesi ve yakınlarının katıldığı törenle toprağa verildi. Muhammed Ali'nin naaşının, vasiyeti gereği babasının yanına defnedildiği ifade ediliyor.
Muhammed Ali için son tören 22 bin kişi kapasiteli KFC Yum Center'da düzenlendi.
Muhammed Ali’nin son anları
Muhammed Ali’nin son anlarında tüm çocuklarının elini tutup başını okşadığını söyleyen kızı Hana Ali, o anları şöyle anlattı:
'Laila, Rasheda, Maryum, Jamillah, Khaliah, Miya, Muhammed Ali Jr., Asaad Amin ve ben, odada onun başındaydık. Bizi hep dost görmek isterdi. Gözlerine baktık. 'Bütün çocukların arkadaş işte. Bu duyguyu sen bize verdin' dedik. Hepimiz güçlü olmaya çalışıyorduk. Dilimizden ayetler ve dualar dökülürken, onun gözlerinden gözlerimizi hiç ayırmadan 'Artık gidebilirsin. Biz iyi olacağız. Sevgi dolu olacağız. Her şey için çok teşekkürler. Şimdi Allah'a dönebilirsin' diyorduk.”
Muhammed Ali Kimdir?
Muhammed Ali (önceki adı Cassius Marcellus Clay) 30 Zilhicce 1360 - 17 Ocak 1942 tarihinde ABD’nin Kentucky eyaletinin Louisville şehrinde doğdu. Afro-Amerikan ve İrlanda kökenlidir. 12 yaşındayken boksla tanıştı ve kısa zaman içinde National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası'nda amatör kayıtlara girdi. Yine 1960'ta Roma'da ağır hafif sıklette altın madalyayı alarak profesyonel lige döndü. 18 yaşındayken katıldığı Roma Olimpiyatları'nda altın madalya aldıktan sonra ünü giderek artmaya başladı. 1964 yılında 22 yaşındayken dünya şampiyonu oldu.
'Allah’tan zenginlik istedim, bana İslam'ı verdi'
Ünlü boksör, dünya şampiyonu olduktan sonra İslam dinini seçerek 'kölelik adım' dediği Cassius Marcellus ismini değiştirerek Muhammed Ali adını aldı. 1964 yılında Malcolm X'ten etkilenerek Müslüman olan Muhammed Ali'nin, 'Allah’tan zenginlik istedim, bana İslam'ı verdi' sözleri hafızalara kazındı. 1976 yılının Ekim ayında Türkiye'ye de geldi. Türkiye'de 24 saat kalan Muhammed Ali Sultanahmet Camii'nde Cuma namazı kıldı, Ayasofya Camii önünde insanlara hitap etti, Topkapı Sarayı'nı gezdi. Samimi bir Müslüman olan Muhammed Ali daha sonra Hac farizasını da yerine getirdi.
Haksızlıklara karşı dik duruşuyla tanınan Muhammed Ali, 'Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım' diyerek Vietnam savaşına gitmediği için 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Lisansı ve pasaportu 1967'de elinden alındı. Cezalı olduğu dönemde dünyanın birçok yerini dolaşarak İslamiyet'i anlattı. 1970'te temyiz davasını kazanıp tekrar boksa döndü.
1964, 1974 ve 1978 yıllarında olmak üzere dünya ağır sıklet boks şampiyonluğunu 3 kez kazanan Muhammed Ali, bu ünvanı rakipleri karşısında 19 kez korumayı başardı. Kariyeri boyunca çıktığı 61 maçın 56'sından galibiyetle ayrıldı. Boksu 1978 yılında zirvedeyken bıraktı. 1984 yılında parkinson hastalığına yakalandı. Muhammed Ali zamanının en iyisi kabul edilir. 2001 yılında Hollywood tarafından hayatı filme de alındı.
“Ben peygamber ismi taşıyorum, insanların ismimin üzerine basarak geçmesini kabul edemem.
Muhammed ismini yere yazdıramam”
Keskin zekalı, tam bağımsız, özgüveni yüksek, kendinden emin, kişilikli, özgün, özgür, azimli, iradeli, samimi bir Müslüman olan Muhammed Ali olaylar karşısında aldığı tavırla ve sarf ettiği sözlerlerle dikkat çekti.
'Muhammed ismini yere yazdıramam'
Hollywood Şöhretler Kaldırımı'nda bulunan 2 bin 582 yıldız arasında sadece Muhammed Ali’nin yıldızı yerden yukarıda, duvara yerleştirilmiş olarak 2002 yılından beri sergileniyor. Hollywood bulvarına yıldızı konulması için teklif gittiğinde Muhammed Ali’nin “Ben peygamber ismi taşıyorum, insanların ismimin üzerine basarak geçmesini kabul edemem. Muhammed ismini yere yazdıramam” şeklinde cevap verdiği biliniyor.
'Benim korumam Allah'tır'
Tüm zamanların en iyi boksörü olarak kabul edilen, insan hakları savunucusu ve Müslüman kimliğiyle de hafızalarda yer eden Muhammed Ali, katıldığı bir programda 'Koruman var mı?' diye soran bir spikere, 'Bir korumam var. Evet. Gözleri olmasa bile görebilen, kulakları olmasa bile duyabilen, hafızası olmadan her şeyi hatırlayan. Bir şeyi yaratmak istediğinde ona sadece 'ol' demesiyle oluverir. Ama bu söz dilin söylediği veya kulakların duyabileceği gibi bir söz değildir. En gizli düşüncelerini bile duyandır. Tahmin et bu kimdir? O Allah'tır. O benim korumamdır. O senin de korumandır' diye yanıt vermişti. (İlgili videoyu buradan izleyebilirsiniz.)
'Müslümanların yaftalanmasına seyirci kalamam'
2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları üzerine Muhammed Ali, olay yerine giderek şu açıklamayı yapmıştı:
“Beni asıl inciten, 'İslam' adının bulaştırılması ve 'Müslüman' adının bulaştırılması ve sorun çıkarılıp nefret ve şiddete yol açılması. İslam, katil dini değildir. İslam, barış demektir. Evde öylece oturup insanların sorunun kaynağı olarak Müslümanları yaftalamalarına seyirci kalamazdım.”
'Liderler İslam'ı anlamaya çalışmalı'
Muhammed Ali, Paris'te gerçekleştirilen saldırıların ardından Aralık 2015'te yaptığı açıklamada ise şu ifadeleri kullanmıştı:
'Ben bir Müslümanım. Paris'te San Bernardino'da veya dünyanın herhangi bir yerinde masum insanları öldürmenin İslami hiçbir tarafı yoktur. Gerçek Müslümanlar bilir ki, sözde İslami cihad olarak adlandırılan acımasız şiddet, bizim dinimizin temel öğretilerine tamamen aykırıdır.
Kendi kişisel gündemlerini ilerletmek için İslam'ı kullanmaya çalışanlara, biz Müslümanlar olarak karşı çıkmalıyız. Onlar İslam hakkındaki birçok öğretiyi yabancılaştırıyorlar. Gerçek Müslüman bilir ve bilmedilir ki, herhangi bir kişiyi İslam dinine zorlamak inancımıza aykırıdır.
Ben politik konuşmakla suçlanmamış biri olarak gerçekleri söylüyorum. Ben inanıyorum ki, politik liderlerimiz konumlarını İslam dinini anlamaya yardımcı olmak için kullanmalılar ve yanlış yola sapmış katillerin insanların gerçek İslam hakkındaki görüşlerini saptırdığını açıkça ifade etmeliler.'
M. Es’ad Coşan Hocaefendi’nin nazarında Muhammed Ali
İlim, fikir ve gönül önderi Mahmud Es’ad Coşan (Rh.A) Hocaefendi, 10 Ekim 1997 tarihli sohbetinde Muhammed Ali’den şu şekilde bahsetmektedir:
“Allah-u Teâla Hazretleri, ABD uzak bir kıta diye oraları irşadsız, tebliğsiz, İslam gerçeklerini duymadan yaşayan habersiz bir kıta olarak bırakmıyor. Orada da manevi bir şeyler oluyor. Allah onlara da tebliğ ediyor; ‘Bak benim varlığımı, birliğimi anlayın. İslam’ın hak din olduğunu anlayın’ diye.
Allah-u Teâla Hazretleri birilerine bunları söylettiriyor. Hatta içlerinden çıkmış olan mesela boks şampiyonu Muhammed Ali’ye galip geldikten sonra ‘Hak din İslam’dır’ dedirterek bütün dünyaya söylettiriyor. Bunlar hep müsebbib-ül esbab olan, her şeyi çekip çeviren kudreti külliye sahibi Cenabı Mevla’nın kaderinin cilveleri… Tebliğini yaptırtıyor kullarına Allah-u Teala Hazretleri…”
Muhammed Ali, gerçek bir boks efsanesi olarak ringlere, mazlumlar, ezilenler ve ayrımcılığa tabi tutulanlar başta olmak üzere tüm insanların saygı ve sevgisini kazanan bir sporcu olarak veda etti. Sadece bir sporcu olarak değil, hayatının her anı mücadeleyle geçmiş müthiş bir insan olarak da milyonlarca gence örnek oldu. Sözleri prensip olarak kabul edildi.
İşte Muhammed Ali’nin unutulmaz sözlerinden bazıları:
- Bir hayatımız var, yakında geçmişte kalacak; yalnızca Allah için yaptıklarımız sonsuza dek kalacak.
- Ben peygamber ismi taşıyorum, ismimi yerlere yazdırmam.
- Bir hayat kurtarmak dünyanın bütün şampiyonluklarından daha değerlidir.
- Seni tüketen, önündeki tırmanılacak dağlar değil, ayakkabındaki çakıl taşıdır.
- İmkânsız, kendilerine verilen dünyanın içinde yaşamayı, onu değiştirmek için gereken enerjiyi keşfetmekten daha kolay bulan küçük insanların ortaya attığı büyük bir sözcüktür.
- İmkânsız bir gerçek değil. Bir fikir. İmkânsız bir tebliğ değil. Bir cüret. İmkânsız bir potansiyel. İmkânsız geçici. İmkânsız hiçbir şey.
- Ben en büyüğüm; bunu öyle olduğumu bilmeden bile söyledim. Bunu yeterince söylediğimi düşünürsem, dünyayı gerçekten en büyük olduğuma ikna ederim.
- Büyük bir şampiyon olmak için en iyi olduğuna inanmalısın. Öyle olmasan bile, öyle gibi davranmalısın..
- Aklım onu anlayabilir ve kalbim ona inanabilirse, işte o zaman başarabilirim.
- Risk almak için yeterince cesur olmayanlar hayatta hiçbir şey başaramaz.
- Hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur.
- Rüyalarınızı gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır.
- Aklım kesiyorsa ve yüreğim inanıyorsa, başarabilirim.
- Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım.
- İki siyahi adamın dövüşünü birçok beyaz adamın izlemesine boks denir.
- Mükemmel bir İngilizce konuşmuyor olabilirim ama size akıl veriyorum..
- Birçok siyah insanın başı dertte. Ama onlar özgür olmadıkça ben de özgür olamam.
- Keşke insanlar herkesi, beni sevdikleri gibi sevselerdi. Dünya çok daha güzel bir yer olurdu.
- Zevk mutluluk demek değildir. İnsanı takip eden gölgeden öte hiçbir önemi yoktur.
- Ben Amerika'yım. Tanımadığınız yönüyüm onun. Alışın bana. Siyah, öz güvenli, kendinden emin... Benim adım bu, sizin değil. Benim dinim, sizin değil. Benim amaçlarım, sizin değil. Alışın bana..
- 11 Eylül saldırılarında CNN muhabiri: Sn. Muhammed Ali, bu dehşetin meydana gelmesine sebep olan teröristlerle aynı dinin bir mensubu olarak neler hissediyorsunuz?
Muhammed Ali: Siz Hitler ile aynı dini paylaşan bir mensup olarak neler hissediyorsanız aynısını.
- Başkalarına hizmet etmek, bu dünyada ödediğimiz oda kirasıdır.
- Nereye gittiğimi ve gerçeği biliyorum, benim olmamı istediğimiz şey olmak zorunda değilim. İstediğim gibi olabilirim.
- İyi bir cevap aklınıza gelmediğinde sessizlik altındır.
- Her günü son günün gibi yaşa çünkü bir gün gerçekten öyle olacak.
AKRA
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.