Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, eski bir köy evinde cam şişeler içinde bulunan buğday tohumlarının “10 bin yıllık” olduğu tespit edildi. Evin bazı yerlerinde farklı zamanlarda yapılan aramalarda ise genetiği ile oynanmamış yüzlerce yıllık “saf” sebze tohumları bulundu.
Ereğli ilçesinde köyde satın aldığı evin onarımını yapan Recep Somuncu, tavan arasında ve evin odalarındaki tahtaların arasında 15 cam şişe arasında sebze ve buğday tohumları buldu.
Araştırma sonucu buğday tohumlarının DNA’sı ile oynanmamış saf tohum olduğu ortaya çıktı.
Tohumları bulan Somuncu, 'Bu buğdaydan yapılan ekmek, şeker hastalarında seviyeyi normale çekiyor. Vücudu normal hale çeviriyor. İlk 5 kilogram tohum bulduk şimdi elimizde 15 ton tohum var. Hedefimiz, üretimi artırmak. Bire kırk veriyor, çok bereketli. Dünyaya Karadeniz Ereğli’den yayılmış. Osmanlı arşivlerinde de var. 1850 Osmanlı arşivlerinde, ‘kabulca’ diyor ama Kastamonu’da ‘siyez' derler' açıklamsını yaptı.
Yüzlerce yıllık ekşi maya!
Üretim ve yayma aşamalarında görev üstlenen Semiha Somuncu ise yaklaşık 300 yıldır sürdürülen aile geleneği ile ‘ekşi maya’ ürettiklerini, bu maya ve 10 bin yıllık buğday kullanarak taş fırında pişirdikleri ekmeğin pek çok hastalığa şifa olduğunu ve ekşi mayanın yüzlerce yıldır kullanıldığını anlattı:
“Bu ekmek, 300 senelik ekşi mayadan yapılıyor. Ekşi maya büyüklerimizden itibaren bugüne kadar muhafaza edilmiştir. Kullanımdan kullanıma, yaptığımız hamurdan bir miktar bırakıldı ve bu 300 yıldır böyle sürdü.'
Buğdayla birlikte sebze tohumları da bulan aile, bu tohumları birçok aileye gönderdiklerini söyledi.