İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 13°C Nem %93
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
Giriş Yap

Doğru nefes alıyor musunuz?

Özel Haber
Özel Haber
13.07.2020    |

Günlük hayatta farkında olmadan, alışkanlıklar ya da yapısal sebeplerle burun yerine ağızdan nefes alıyoruz. Peki bu doğru mu?

Dünyaya ilk geldiğimiz an itibari ile başlayan serüvenimizde hayati değer taşıyan yetimiz nefes almak, son nefese kadar devam etmektedir. 

Araştırmalara göre doğduğumuzda en doğru şekilde aldığımız nefesi, yaşımız ilerledikçe bizleri etkileyen birçok faktör ile %75 oranla yanlış almaktayız.

Uzmanlar doğru nefes alma şeklinin burundan almak olduğunu, burnun fonksiyonel yapısı sebebi ile burundan alınan havanın temizlenerek akciğerlere indirildiğini, direk ağızdan alınan nefesin ise virüs ve tozları direk ciğerlere taşıdığını belirtiyor.

Burnun görevleri nelerdir?

Temel olarak burnumuzun görevi bilindiği üzere nefes almamıza yaramasıdır. Vücudumuzda en çok yorulan duyu organımız burundur. Bununla birlikte burnun temelde 5 görevi bulunmaktadır: 

1- Burun koku alma işlevinin algılayıcı kısmını oluşturur.

2- Solunu yolları için uygun özellikler kazanmasını sağlar.

3- Solunan havanın ısıtılmasını, nemlendirilmesini sağlar.

4- Solunan havanın toz gibi bazı yabancı cisimlerden temizlenmesine katkıda bulunur.

5- Ses tellerinin çıkardığı ses titreşimlerinden etkilenerek biyolojik bir hoparlör gibi davranır.

Dr. Atilla Pelit, AKRA'ya yaptığı açıklamada, 'Birçok insan ya yapısal nedenlerle ya da iyi nefes alıp vermeyi sağlayamadığı için ağızdan nefes almaktadır. Ağızdan nefes alındığında burnun görevi yerine getirilmemiş oluyor dolayısıyla aldığımız hava vücuda zarar verebiliyor. Virüs ve hastalık yapan çeşitli etkenler burun tarafından kontrollü geçirilemediği için ağızdan direk akciğerlere ve yutağa temas etmekte dolayısıyla farenjit dediğimiz durum akciğer hastalıkları ağızdan nefes alanlarda daha çok ortaya çıkmaktadır" dedi.

'Nefes eğitimi alınabilir'

Pelit, 'Antrenör ya da bir eğitici ile spor yapanlar onların öğretmeleriyle nefes alıp verme olayını daha güzel öğreniyorlar. Spor yapmayanlarda, bu tür eğitimi almayanlarda doğru nefes alma öğretilemediği için bilinemiyor. Bu eğitim okulda beden eğitimi öğretmenlerince de verilebilir.' diyor.

Burundan nefes almanın önemi

Nefes almada öncelikle kullanılması gereken organın burun olduğunu, burundan nefes alınması gerektiğini belirten uzmanlar, toplumda yaygın görülen "burun tıkanıklığı", "burun kemiği eğriliği" sıkıntısı olanlarda burundan alınan nefes yetmediği için insanların ağızdan nefes aldığını ve bunun da burnun fonksiyonlarını azalttığını ifade ediyor.

Doğru nefes almanın faydaları

Doğru nefes alıp vermenin de pek çok yararı vardır; kalp ritminin düzelmesi, kan basıncının düşmesi, dolaşımın hızlanması, sindirim sisteminin düzene girmesi, stres ile rahatlıkla baş edebilme ve uykunun düzene girmesi ilk akla gelenlerdir. Doğru nefes aldığımız takdirde burun bu görevleri yerine getirebilmektedir. 

Burun nefesi temizliyor

Dr. Pelit, 'Burun aldığımız havayı öncelikle ısıtmakta, nemlendirmektedir. Aldığımız havada bulunan çevreden bulaşan çeşitli zararlı maddeler, tozlar, partiküller burundaki kıllar ve burun iç yapısındaki dokular sayesinde toz ve zararlı maddelerden büyük ölçüde temizlenmekte. Alınan hava ortamın ısısına göre, hava soğuk ise burun yoluyla ısıtılmakta hava kuru ise nemlendirilmekte böylece vücuda en az zararlı bir form kazanarak akciğerlerimize ulaştırılmaktadır.' açıklamasını yaptı.

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Günün Sohbeti
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Günün Sohbeti
Günün Sohbeti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close