Kurban Bayramı telaşı başladı. Kurban pazarlarında hareketlilik arttı. Peki kurban ibadetinin layıkıyla yapılabilmesi için kurbanlık hayvan seçimi nasıl yapılmalı?
Kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Veteriner hekimler cevapladı. Ayrıntılar haberimizde.
Kurban kesimi sırasında ve sonrasında yapılması gereken bir takım önemli noktalar olmakla birlikte bazı bilinmesi gerekenler de var. Bu önemli hususları sizler için derledik.
Kurbanlık yaşı
Bir hayvanın kurban seçiminde başta yaşı önemlidir. Veteriner Hekim Muhammed Efe, AKRA'ya yaptığı açıklamada, “Kurbanlık hayvanlardan deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için ise 1 yaşını doldurması gerekir. Hayvanlar sağlıklı ve azaları tam olmalıdır.
Kötürüm derecede hasta, bir ya da iki gözü kör hayvanlardan kurban olmaz.
Hayvanların sağlıklı ve azalarının tam olması hem ibadet hem de sağlık bakımından çok önemlidir.
Ayrıca topal olan hayvanlardan da kurban olmamakla birlikte hayvan popülasyonunun devamı açısından öncelikle erkek hayvanların kurban edilmesi önemlidir.” açıklamasını yaptı.
Kurban kesiminde dikkat edilecekler
Sağlıklı bir hayvanı kurban için seçtiniz. Peki kesimi nasıl olmalı? Nelere dikkat edilmeli? Hayvanı en acısız şekilde kesmenin yolları nelerdir? İşte detaylar…
“Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borusuyla 2 atar damarının en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Hayvanın canı çıkmadan başıyla gövdesinin ayrılmamasına özen gösterilmeli, hayvana acı çektirilmemeli, bu sebeple iş ehline bırakılmalı ve hızlı olunmalıdır.
Kullanılacak bıçaklar keskin olmalı ve kesim öncesinde hayvanlara kötü davranılmamalıdır. Kesim öncesi kötü muamele sonucu hayvanların strese girmesi kesim sırasında yeterince kan akıtılmamasına sebep olur ve bu da etin kalitesini düşürür. Yine önemli bir detay da unutulmamalıdır ki aynı ortamda kesilen hayvanlar birbirini görmemeli, kurban kesimi mümkün olan en kısa sürede tamamlanmalıdır.”
‘Kesimde ortaya çıkan tüm artıklar toprağa gömülmeli’
Veteriner Hekim Ali Fuat Kaplan ise çevre ve görüntü kirliliğinin sakınılmasının öneminden bahsederek, halka açık, park, meydan, yürüyüş yerleri gibi birçok insanın görebileceği yerlerde kesim yapılmaması gerektiğini belirtti.
Kaplan, bunlar için en uygun yerlerin kombina, mezbaha veya bu iş önceden belirlenmiş yerler olduğunu söyledi. Hayvanlardan bulaşabilecek olan hastalıkları hatırlatan Kaplan, “Kesim yapıldıktan sonra kurbanın iç organları dikkatli çıkarılmalı ve hastalık bulaştırabilecek olan tüm organlar ve atıklar toprağa gömülmelidir.” dedi.
‘Kurban etleri dinlendirilmeli’
Kurban kesimi tamamlandıktan sonraki aşama, etlerin yüzülmesi ve saklanması. Kurban bayramı bereket demektir. Kesilen onca etin kolay sürede bozulmaması ve tazeliğini koruması için de nasıl saklanması ve öncesinde yüzülmesi gerektiği iyi bilinmelidir.
Etlerin ne kadar süre dinlemesi gerektiğini anlatan Muhammed Efe, iyi dinlenmemiş etin tadının özellikle sert ve lezzetsiz olabileceğini söyledi. Efe, “Kurbanlık etler daha sıcak ve taze oldukları için 14 ila 20 derecede 5-6 saat dinlendirilmeli, daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılmalıdır. Etler 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeli aksi takdirde sert kalır ve tadı lezzetsiz gelir.
Etler 1 sene boyunca sıfırın altında 18 derecede kalabilir daha sonra bozulmaya başlar. Bozulmadan kasıt tadının zamanla değişeceği ve içerisinde bulunan besin ve minerallerin zamanla yok olması demektir. Bu yüzden etlerin aynı sene içerisinde tüketilmesi önemlidir. Saklama yöntemlerinden bir diğeri ise tuzlama ve kavurmadır. Özellikle tuzlama etlerin bazı bölgelerinin uzun süre taze kalmasını sağlar.’
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.