İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:24 Güneş06:00 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:02 Yatsı21:32
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 17°C Nem %84
Türkçe
17 Şevval 1445 26 Nisan 2024 Cuma
17 Şevval 1445
İmsak
04:24
Güneş
06:00
İşrak
06:41
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:02
Yatsı
21:32
Giriş Yap

Yorgunluğun sebepleri

19.08.2020    |

Aşırı yorgunluk hissi Kovid-19’un belirtilerinden biri. Aşırı yorgunluk hissedenler ve bunu sürekli yaşayanlar bu endişeye kapılabiliyor ancak  yorgunluğun başka sebepleri de var.

Yorgunluk basit bir şekilde uykusuzluk sebebiyle olabilir. Bir gece önce iyi uyumamış ve iyi dinlenmemişsek ertesi güne yorgun uyanırız ve bu durum bütün gün devam eder. Eğer sıcaktan, çok çay, kahve içtiğimizden ya da bir şeyi kafaya taktığımızdan uyuyamadıysak. Bu normaldir. Bir dahaki sefere bu sebepleri ortadan kaldırmak bizim elimizdedir. Dikkat ederiz düzelir. Ancak yatınca nefesimiz daraldığı için, ağrımız olduğu için ya da reflümüz arttığı için ve bunun gibi sebeplerle uyuyamadıysak bir doktora gitmekte fayda vardır. Dr. Demet Erciyes, Milliyet'te diğer sebepleri şöyle açıklıyor:

Tiroid bezi bozuklukları

Tiroid bezinin iyi çalışmadığı guatr hastalığında da yorgunluk hissi olabilir. Eğer tiroid bezi fazla çalışıyorsa hipertiroidi söz konusudur. Çarpıntı, titreme, huzursuzluk, kilo kaybının yanı sıra sürekli bir yorgunluk hali de olur. Bunun tam tersi tiroid bezi yavaş çalışıyorsa yani hipotiroidi varsa yüzde, elde, ayakta şişme, kabızlık, ciltte kuruluk, ses kısıklığıyla beraber aşırı yorgunluk hissi olur.

Vitamin eksikliği

Yorgunluk bazı vitamin eksikliklerinde de ortaya çıkabilir. Özellikle de sık olarak D vitamini eksikliğinde yorgunluk şikâyeti ile karşılaşırız. Yaz aylarında güneşe çıkmakla cildimizde üretilen D vitamini özellikle kış aylarında çok düşer. Kimi zaman da yazın da yeterince üretilemez. Bağışıklık için de çok önemli olan bu vitamin kemik ve kas yapısının kuvvetlenmesinde büyük rol oynar. Bu nedenle eksikliği belirgin olarak yorgunluğa da yol açar.

Kansızlık

Anemi yani kansızlık da yorgunluk hissine yol açabilir. Demir, folik asit (B9 vitamini) ya da B 12 vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir. 

Mineral eksiklikleri

Magnezyum, sodyum, potasyum gibi mineraller özellikle sıcak yaz aylarında terle beraber kolayca kaybettiğimiz minerallerdir. Eksikliğinde halsizlik, yorgunluk olur.

Obezite

Obezite yani fazla kilo da bir yorgunluk sebebidir. 

Aşırı zayıflık

Obezite nasıl iyi bir şey değilse, aşırı zayıflık da aynı şekilde zararlı olabilir. Yetersiz beslenme sebebiyle hem birçok vitamin ve mineral eksikliği olabilir. Hem de kaslar güçsüz kalır. Sürekli bir yorgunluk hissedilir.

Düşük tansiyon

Hipotansiyon olarak adlandırdığımız düşük tansiyon sadece yorgunluk belirtisiyle karşımıza çıkabilir. Sıcak yaz günlerinde terlemenin artmasıyla hem mineral hem de su kaybı olacağından mineral eksikliğini bol sebze, salata, meyve tüketerek karşılamak, susuzluğu da mutlaka su içerek gidermek gerekir.

Kronik hastalık

Diyabet yani şeker hastalığı, kalp, akciğer hastalıkları, hipertansiyon gibi sürekli ilaç kullanımını gerektiren hastalıklar sürekli takip ve tedavi gerektirir. Her zamankine göre kendinizi daha yorgun hissediyorsanız kontrol zamanınız gelmiş demektir.

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close