İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:09 İkindi16:52 Akşam19:51 Yatsı21:18 İmsak04:43 Güneş06:15 İşrak06:55
Hava - Hava durumuAçık 19°C Nem %62
Türkçe
7 Şevval 1445 16 Nisan 2024 Salı
7 Şevval 1445
İşrak
06:55
Öğle
13:09
İkindi
16:52
Akşam
19:51
Yatsı
21:18
İmsak
04:43
Güneş
06:15
Giriş Yap

Yeni Hicrî Yıl ve Değişim

Özel Haber
Özel Haber
03.08.2022    |

1444 Yeni hicrî yıl geldi. Müslümanlar için bir yenilenme ve dönüm noktası olan hicri yıl, başladı. Peki, hicrî yeni yılımızı bir önceki yıldan farklı kılmaya hazır mıyız? Değişimi nasıl sağlamalıyız?

İnsanoğlu zaman değişimini ve zaman bilgisini Allah’ın (C.C)  yaratmış olduğu kâinatta bize göstermiş olduğu birtakım işaretlerle, nişanlarla veriyor. Güneşin, Ayın, Dünyanın ve tüm bunların hareketleri ile hesaplamalar yapıyoruz. Böylece günleri, haftaları, ayları ve seneleri keşfediyoruz. Aslında tüm bunların hepsi hareket halinde olan kâinatın içerisindeki değişimler sayesinde. 

İnsanoğlunun temel görevi kendisini her daim yenilemektir

Bu dönüşüm ve değişime dair AKRA’ya değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ayşen Gürcan “Değişim sadece kâinatın hareketinde değildir, hareketin ürünlerinden gerçekleşir. Bu şu demektir, aslında her şey Rabbimizin ‘Hay’ isminin tezahürüdür. ‘Hay’ ismi yani diri olan, yaşam üzere olan her şey bir akış içinde ya da hareket halindedir ve her hareketin bir menzili, rotası, yörüngesi ya da Kur’anî terminolojisi ile feleği vardır. Öyle ki bu yörüngeler insana kendisi ile geçmişi ve geleceği ile bağ kurmada bir zaman bilgisi verir. Bu anlamda örneğin her bir yıl dönümünde ne kadar yaş aldığımızı ya da bir olayın üzerinden ne kadar zaman geçtiğini fark ederiz” dedi. 

Her dem yenilenme

“İnsanoğlunun temel görevi kendisini her daim yenilemek, yenilerken de geçmişten getirdiği birikimle fazlalıkları atmak, yani arınmaktır. Geçmişe göre daha olgun, daha enerjik, daha olumluya dönük; ders çıkarmış, fark etmiş ve bir daha onu yapmayacağını varsaymış ve bir dönüşüme gebe olma halidir. Allah için yapılan, Allah’ın bilgisiyle yapılan Müslümanca yapılan her girişim en az on katlı bereket sağlayacağı gibi bizi pek çok yeni değişimlere de götürecektir.” 

Değişim rotadan çıkmak mıdır?

Değişim çoğu zaman yanlış anlaşılabiliyor ya da değişime karşı çıkanlar olabiliyor. Değişimin olumsuz olduğu ya da menzilden sapmaya yol açtığı da düşünülüyor. Peki değişimden yalnızca kötü mü etkileniriz?

Gürcan, ‘‘Değişime karşı çıkma, değişimden olumsuz etkilenme, rotayı şaşırma… Bunlar insanda olabiliyor. Rabbim bu değişimi bende yapabilirdi ve sonucunda ise benim eserim olmazdı. Ama bana bıraktığı özel bir alan var. Burada diyor ki; sen kendi amellerini ıslah edebilirsin. Salih amele dönüştürebilirsin. Kötüden güzele iyiye dönüştürebilirsin. Daha sorumluluk üstlenmiş sosyal sorumluluğu olan bir insan olarak ne yapabilirim. Kendime çeki düzen vererek, daha faydalı işler yapmaya niyetlenebiliriz. Çünkü Allah (C.C) insana bir rota tayin etmiş, bir sırat-ı müstakîm tanzim etmiş. Fakat insanoğlu kendini bu doğru yoldan ayırabilir, başka bir yola sapabilir ve bu yol değişimin istikâmeti olmayabilir. Ancak bilinmelidir ki değişim mukadderattır, zaten var.

Bize düşen kısmı ise bu değişimin belirleyicisi ben miyim yani onun sağlayıcısı mıyım, onun bizâtihî kaynağı mıyım yoksa başka belirleyenlerin değişiminin nesnesi miyim, bunun kararını vermek lazım.’’dedi. 

Bize düşen nedir?

Her aldığımız nefesle ölüp yeniden canlanan hücrelerimiz değişimin diğer bir örneğidir. Önce ilkbahar ile açan çiçeklerin, yeşilliklerin sonbaharda solup yaprak dökmesinin ardından bir sonraki sene çiçeklerin tekrar açması, yapraklarınsa yeniden yeşermesi… Gün doğarken ve gün batarken… Aslında her an her şey hareket halinde ve bu hareketlilik bir farklılık bir değişimi de içeriyor.  

Allah’ın (C.C) insanoğluna dünya hayatında verdiği ömür için ve bu ömürde geçen her bir zaman için dünün yarından farkını oluşturacak, değişimi sağlayacak bugündür. Bugün şu an o değişimin neresindeyiz? Dünde yapamadıklarımızda ne varsa, yapabileceklerimiz, yapmak istediklerimiz, yapmamamız gerekenler ve hoşlanmadığımız şeylerin yerine başka yeni yapacaklarımız şeklinde değiştirmeliyiz. Çünkü bir Müslüman kendini iki gününü eşit kılacak şekilde değil gününü dünden daha iyi kılacak şekilde yaşamakla mükelleftir. 

 

­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Güne Merhaba
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Güne Merhaba
Güne Merhaba Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close