İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:54 Yatsı21:22 İmsak04:37 Güneş06:10 İşrak06:50 Öğle13:08 İkindi16:53
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 12°C Nem %86
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
İmsak
04:37
Güneş
06:10
İşrak
06:50
Öğle
13:08
Giriş Yap

Hafızayı etkileyen besinler

20.08.2020    |

Tükettiğimiz gıdalar hafızayı olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor. Fazla kilolar, kronik stresin beyin fonksiyonlarını bozarken, unutkanlık, öğrenme güçlüğü ve konsantrasyon bozukluğuna neden oluyor. 

Yaş ilerledikçe de stresin ektiği tohumlar, Alzheimer ve bunama gibi ciddi sorunların ortaya çıkma riskini artırabiliyor.

Araştırmalara göre kilo aldıkça beyin de hantallaşıyor. Milliyet'te yer alan haberde, Dr. Ümit Aktaş güçlü bir hafıza için tüketilmesi ve uzak durulması gereken besinleri şöyle sıralıyor:

Keskin bir hafıza için:

Omega-3 zengini besinler: Sağlıklı beyin fonksiyonları için omega-3 yağ asitleri elzemdir! Balık, et, yumurta, ceviz, badem gibi omega-3 zengini besinler hafızayı biler, bunama ve Alzheimer riskini azaltır. Omega-3 takviyelerinden faydalanmak da iyi bir fikir.

B12 zengini bir diyet: Diyetinizde et, ciğer, böbrek, tavuk, yumurta ve peynir gibi B12 zengini gıdalara yer verin. B12 eksikliğinin en önemli işareti unutkanlıktır.

Folik asit zengini sebzeler: Ispanak, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası gibi yeşil sebzeler, fasulye, mercimek, nohut gibi baklagiller bol miktarda beyin dostu folik asit içerir.

Süper baharat zerdeçal: Antioksidan etkisiyle beyin hücrelerini serbest radikal hasarından korur, plak oluşumunu önler.

Sağlıklı dişetleri: Alzheimer hastalarından alınan beyin dokusu örneklerinde, diş eti hastalığına neden olan bir bakterinin salgıladığı toksine rastlanmış. Ağız ve dişeti sağlığına özen göstermek için bir neden daha!

Egzersiz: Beynin hafıza ve öğrenmeden sorumlu bölümlerinde hacimsel bir artışa neden olur. Yani, hareket ettikçe beyniniz de çalışıyor, zekânız bileniyor.

Bellek kaybına uğramamak için uzak durulması gerekenler:

İşlenmiş yiyecekler: Kimyasallarla, nişasta bazlı şekerle dolu yiyecekler yiyerek keskin bir zekâ, güçlü bir hafızaya sahibi olamazsınız. Diyeti abur cuburla, fast-food ve işlenmiş gıdalarla dolu çocukların IQ seviyesinin daha düşük olduğunu biliyor muydunuz?

Şeker ve hamur işleri: Kan şekerindeki hafif bir yükselme bile bunama ve Alzheimer riskini artırır. Yani, siz tatlı, börek, çörek, ekmek yedikçe beyninizin kimyası da bozuluyor.

Yağsız diyetler: Light ürünler yiyerek sağlıklı bir seçim yaptığını düşünenler dikkat! Beyin sağlığınız için yapabileceğiniz en kötü şey az yağlı beslenmektir. Bol bol zeytinyağı, tereyağı tüketin.

Tatlandırıcılar: Tükettiğiniz diyet içeceklerin içindeki tatlandırıcılar sadece kanser yapmıyor, bunama ve Alzheimer riskini de artırıyor.

Amalgam dolgular: Unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğunda ağır metal zehirlenmesi mutlaka araştırılmalı. Ağır metal zehirlenmesinin baş sorumlusu ise amalgam dolgulardır. Bu dolguları yaptırmayın, olanları sağlıklı alternatiflerle değiştirin!

Uyku ilaçları: Bu ilaçlar bunama ve Alzheimer için ciddi bir risk faktörüdür. Statin grubu kolesterol ilaçları ve bazı anti-depresanların da benzer bir etkisi var.

 

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Günün Sohbeti
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Günün Sohbeti
Günün Sohbeti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close