Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in, (SAS.) dünyayı teşrif ettiği ve milyonlarca Müslümanın ibadetler ve dualar ile ihya ettiği Mevlid Kandili ne zaman? Ayrıntılar haberimizde...
Peygamber Efendimiz (SAS.), Rebîü'l-evvel ayının 11'ini 12'sine bağlayan gece dünyayı teşrif etti. Bu vesileyle bu kutlu gün ve gece Mevlid Kandili olarak idrak ediliyor.
Bu yıl Mevlid Kandili, 14 Eylül 2024 Cumartesi akşamına denk geliyor. Mevlid Kandili; kılınacak namazlar, okunacak dualar, salavatlar ve yapılan ibadetlerle ihya edilecek.
Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi'miz Mahmud Es'ad Coşan, 'Resûlullah ve Habibullah olan Muhammed-i Mustafâ Efendimiz’i derinden ve içten sevmek, İslâm’ın özü, aslı ve temelidir. O, peygamberlerin en üstünü ve en güzelidir, insanlığın baş tacıdır, iki cihan serveridir, Allah’ın âlemlere rahmetidir. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz âlemlere rahmet olarak indirilmiş, gönderilmiş, vazifelendirilmiş bir yüce insandır' diyerek; 'Allahu Teâlâ hazretleri, o en sevgili kulu, Habîb-i Edib-i Muhammed-i Mustafâsı hürmetine bizleri dünya ve âhiretin hayırlarına erdirsin. Afv u mağfiret eyleyip rızasına rahmetine vâsıl eylesin. Cennetiyle cemaliyle müşerref eylesin. Cennet içre de bizi Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'e komşu eylesin' duasında bulunuyor.
Bolca salavat getirilmeli
Mevlid Kandili ve öncesinde Peygamber Efendimiz'e her fırsatta salavat getirilmelidir. Nitekim Efendimiz de hadis-i şeriflerinde bu hususta güzel müjdelerde bulunmaktadır.
'Kıyamet günü bana insanların en yakını, bana en çok salavât okuyandır.' (Tirmizi)
'Her kim benim üzerime salavat getirirse, Allah bu yüzden ona on misli mağfiret eder.' (Ebu Davud)
Mevlid Kandili nasıl idrak edilmeli?
Kültürümüzde ve geleneğimizde, mübarek gün ve gecelerde Kur’ân-ı Kerim okunması, dua ve tesbihatlarda bulunulması ve bu gecelerin hem bireysel hem de aile ve toplum olarak en güzel şekilde idrak edilmesi, kandil gecelerine ne kadar önem verildiğini göstermektedir.
Mahmud Es'ad Coşan Hocamız, 'Evimizi o gece için bayram günü gibi temizleyip bezemeli; en güzel ve pak elbiselerimizi giyinmeli, sokağımızı süpürüp düzenlemeli, fakirlere sadakalar vermeli, komşulara ikramlarda bulunmalı, tebrikleşmeli; o gece yatsı namazına çoluk çocuk sevinçle camilere gitmeli; Kur’an’lar ilahiler okumalı, tesbihler çekmeli, zikirler, ibadetler etmeli, çokça salât ü selâmlar ile geceyi îmar ve ihya eylemeliyiz. Sevgili aile reisleri! O günü asla sönük geçirmeyin, akşama eve kucaklarınız dolu dolu gelin, evinizi, sofranızı, çiçekler, meyveler ve tatlılarla, kandil simitleriyle şenlendiriniz.' tavsiyesinde bulunuyor.
Mevlid Kandili'nde yapılabilecek olan ibadetler;
⚪ Kur’ân–ı Kerim okunmalı;
⚪ Peygamber Efendimiz (SAS.)’e salât ü selâmlar getirilmeli
⚪ Kaza, nafile namazlar kılınmalı
⚪ Tefekkürde bulunulmalı
⚪ Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı
⚪ Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli
⚪ Bol bol zikredilmeli
⚪ Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
⚪ Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
⚪ Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
⚪ Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
⚪ Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
⚪ Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.