İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:14 Yatsı21:50 İmsak04:03 Güneş05:45 İşrak06:27 Öğle13:06 İkindi16:59
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %81
Türkçe
29 Şevval 1445 8 Mayıs 2024 Çarşamba
29 Şevval 1445
İkindi
16:59
Akşam
20:14
Yatsı
21:50
İmsak
04:03
Güneş
05:45
İşrak
06:27
Öğle
13:06
Giriş Yap

Evde ders çalışırken sağlığa dikkat

16.10.2020    |

Uzun saatler bilgisayar ve telefon başında kalan çocuklarda göz bozuklukları, omurga sorunları, aşırı kilo alımı, asosyallik ve teknoloji bağımlılığı görülebiliyor. Uzmanlar, uzaktan eğitimde çocukların sağlıklarını korumak için ailelere büyük görev düştüğüne dikkat çekiyorlar.

Salgın nedeniyle mart ayında uzaktan eğitime geçilmişti, 2020-2021 akademik yılında da bazı kademeler için seyreltilmiş yüz yüze eğitim verilirken bazı kademeler ise sadece uzaktan eğitim alıyor. Seyreltilmiş eğitimler haftada 2 gün yapılıyor, geri kalan günlerde öğrenciler yine ekran karşısında derslerini takip ediyorlar.  

Obez çocuklar

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Cengiz Kara, bu süreçte çocuklarda özellikle obezite ve erken ergenlik gibi büyüme sorunlarında artış gözlemlediklerini söyledi. “Birkaç ay içinde bazı çocuklarda 5-10 kilograma varan ağırlık artışları gözledik” diyen Kara, ayrıca katkı maddeleri içeren hazır gıda tüketiminin artması ve hızlı kilo alımıyla birlikte, özellikle kız çocuklarında ergenlik belirtilerinin erken ortaya çıktığını söyledi.  Kara’nın, bu noktada önerileri şöyle:  

Teneffüs aralarında okulda olduğu gibi çocukların dışarıya çıkması, nefes alması sağlanabilir. 30-60 dakikalık yürüyüşler hareketsizliği kıracaktır.  

Çocuklar öğün atlamadan yemeklerini düzenli yemeliler. Meyve ve benzeri ara öğünler alınabilir. Ancak paketli hazır ürünler ve şekerli içecekler tüketilmemeli.

Hamburger, pizza gibi yüksek kalorili hazır gıdalar sipariş edilmemeli, evde tencere yemeklerinin tüketilmesine önem verilmeli. Ayrıca makarna, patates gibi yüksek karbonhidrat içerikli öğünlerin porsiyonları küçük tutulmalı. 

Uzaktan eğitim, öğrencilerin bilgisayar, telefon ve televizyon başında kaldıkları süreyi artırdı. Eğitimin yanı sıra eğlence amaçlı geçirilen süre de eklenince çocuklar neredeyse uyanık kaldıkları her an teknolojiyle iç içeler. Uzmanlar, ailelerin ders dışı internet kullanımında süre kısıtlaması yapmasını öneriyor. 

Farklı etkinlikler yapılmalı

Milliyet'te yer alan haberde, Dr. Hayri Şafak Ural, “Hızla artan bağımlılığın önüne geçmek için en uygun yol, spor olanaklarının, doğa sevgisinin, yapılacak etkinliklerin, sanat faaliyetlerinin planlı ve sistemli olarak artırılması öncelikle düşünülmelidir” diye konuştu. 

Gözler de zarar görüyor

Uzun süre bilgisayara, telefona ve televizyona maruz kalmanın gözler için de birçok zararı bulunuyor. 

Göz Hastalıkları Uzmanı Mucize Yararcan, göz sorunlarını en aza indirebilmek için öğrencilerin ekran başında mutlaka rahat ve dik bir pozisyonda oturmalarını ve ekranın göz hizasında ya da biraz altında olması gerektiğini söyledi. Ekran ve göz arasındaki mesafenin 60 santimetreden fazla olması gerektiğini kaydeden Yararcan,  şu bilgileri verdi: “20 dakikadan fazla yakına bakmak miyopi denilen uzak görmedeki bozukluğa zemin hazırlar. Çocuklar fırsat buldukça ekran başından kalksınlar, uzağa bakıp gözlerini dinlendirsinler.”

Omurga sağlığı da önemsenmeli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Emrullah Hayta, çocuklarda bilgisayar karşısında geçirilen sürenin günlük 6 saati aştığı zaman postür için risk oluşturacağını kaydediyor ve ailelere şu önerilerde bulunuyor:  

Vücut dik, omuzlar serbest, bel çukuru bir yastıkla desteklenmeli, göz ekran mesafesi 60 cm olmalı. Çocukların ekran karşısında vücut pozisyonları 15 dakikada bozulur. Duruşunu düzeltmesi konusunda hatırlatma yapın. 

Her 30-60 dakikada bir mola verdirin ve molada omuz silkelemesiyle boyun kaslarına yönelik esneme egzersizi ve en az 3 dakika yürüyüş yaptırın. 

Günlük en az 4 bardak su içmesini sağlayın. Haftada 2 gün egzersiz yaptırın. 

Günlük en az 60 dakika spor yapma, aktif oyunlar oynama, hızlı yürüyüş gibi orta şiddette fiziksel aktiviteler planlayın. Omurga kemik gelişimi olumsuz etkilenmemesi için kemik-kuvvetlendirme aktivitelerini (ip atlama, tenis, badminton) haftada en az 3 gün olacak şekilde planlayın.

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close