Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre doğal unsurlarla bezenmiş, biyoçeşitliliğe sahip mekanlar zihinsel sağlığımıza diğer mekanlardan daha iyi geliyor, hatta birkaç saat boyunca iyileştirici etki yapıyor.
İngiltere’de bir üniversitenin Psikiyatri, Psikoloji ve Sinirbilim Enstitüsü'nün yürüttüğü çalışma kapsamında, yaklaşık 2000 katılımcının zihinsel sağlık ve doğal çeşitlilik hakkında gerçek zamanlı bildirimleri değerlendirildi.
Araştırmacılar, ağaçlar, kuşlar, bitkiler ve su yolları gibi doğal özellikleri daha fazla barındıran ortamların zihinsel sağlığı beslediğini ve bu etkinin sekiz saate kadar sürdüğünü buldu.
Biyoçeşitlilik hem çevreye hem ruh sağlığına faydalı
Daha ileri analizler, tabiatın ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkisinin neredeyse dörtte birinin mevcut özelliklerin çeşitliliğiyle açıklanabileceğini tespit etti. Bu bulgular, doğanın ve türlerin zenginliğini destekleyen uygulamaların hem çevreye hem de toplum ruh sağlığına faydalı olduğunu vurguluyor.
Araştırma nasıl yürütüldü?
4.5 yıl süren çalışmada katılımcılar bir telefon uygulaması üzerinden yaklaşık 42 bin değerlendirmede bulundu. Doğal çeşitlilik, katılımcının çevresindeki ortamda dört doğal özellikten (ağaçlar, bitkiler, kuşlar ve su) kaçının mevcut olduğuyla tanımlandı.
Bilimsel iletişim yazarı bir araştırmacı şu değerlendirmelerde bulundu: "Tüm dünyada biyolojik çeşitlilikte hızlı bir düşüşe şahidiz. Sonuçlarımız, biyolojik çeşitliliğin yalnızca doğal çevrelerimizin sağlığı için değil, aynı zamanda çevredeki insanların zihinsel refahı için de kritik olduğunu gösteriyor.
Biyoçeşitliliğin insana, gezegenimize ve evrensel sağlığa ortak faydalar sağladığını ve şehirlerimizde hayati bir altyapı olarak görülmesi gerektiğini anlamanın şimdi tam zamanı."