İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:18 Güneş06:45 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 16°C Nem %60
Türkçe
19 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
19 Ramazan 1445
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Giriş Yap

Atık piller neden geri dönüştürülmeli?

14.12.2020    |

Pil; "Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine doğrudan dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlar" olarak tanımlanıyor. 

Radyo, el feneri, oyuncak, cep telefonu, vb gibi cihazlarda piller tek tek kullanılırken, matkap, tornavida, gibi kablosuz güç aletleri, kameralar, telsiz telefonlar, acil aydınlatma sistemleri ve benzerlerinde batarya kullanmakta.

Günlük yaşantımızda en sık rastlanan ve uygulama yeri bulan enerji kaynakları taşınabilir pil ve bataryalardır.

Atık piller

Kullanım ömrünü tamamlamış, son tüketim tarihi gelmiş veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere “Atık Pil” deniyor.

Pillerin kullanımı ve bertarafında dikkat edilmesi gerekenler var.

Taşınabilir pil üreticileri bu önlemleri şöyle sıralıyor:

* Uzun süre kullanılmayacak cihazların içindeki piller çıkartılmalı, artı ve eksi uçları kuru bir bezle silinmeli ve kısa devre oluşturmayacak şekilde naylon bir torbada veya karton kutuda muhafaza edilmelidir. Aksi taktirde pillerin içindeki kimyasal çözeltilerin sızıp cihaza zarar verme ihtimali oldukça yüksektir.

* Cep telefonlarında yaygın olarak kullanılan ve şarj edilebilir türdeki Li-İyon pilleri aşırı şarjlara maruz bırakılmamalı, yüksek sıcaklıklarda tutulmamalı ve dahili/harici kısa devrelerden korunmalıdır.

* Sürekli şebeke cereyanı ile çalıştırılan dizüstü bilgisayarlarındaki Li-İyon pilleri, cihazın oluşturduğu sıcaklıktan korunmak üzere, bilgisayardan çıkartılmalı ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir.

* Atık haldeki piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu veya kavanoz gibi) biriktirilmelidir.

* Piller delinmemeli, ezilmemeli ve özellikle düğme şeklindeki minik piller küçük çocukların ulaşacağı yerlerde tutulmalıdır.

Atık pillerin insan ve çevre sağlığına zararları 

Piller kullanım sırasında herhangi bir zarara yol açmasa da, kullanımı bittikten sonra diğer çöplerle beraber atılırsa, dış kaplarının delinme olasılığı oluşuyor. Bu da içerdikleri metal ve kimyasal maddelerin toprağa ve suya karışmasına ve çevreyi kirletmesine yol açıyor. Aynı zamanda içerdikleri cıva ve kadmiyum gibi ağır metaller besin kaynaklarına karışarak insan ve çevre sağlığına da zarar verebiliyor.

Atık pillerin çevreye ve insan sağlığına oluşturduğu tehlike, cıva ve kadmiyumun da arasında bulunduğu, içerdikleri bu ağır ve yarı ağır tabir edilen metallerden kaynaklanıyor.

Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler çöp depolama alanlarından sulama sularına ve toprağa karışarak çevre kirliliği yapabilir. Hem bu nedenle hem de atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak için evlerde, iş yerlerinde biriktirilen atık pilleri poşette, karton kutu ya da kavanozlarda biriktirerek süpermarketlerde, okullarda, muhtarlıklarda, belediyelerin belirlediği toplama merkezlerinde bulunan atık pil kutularına atmalı veya pilii satın aldığımız satış noktasına geri götürülmeli.

Çöpe atılan eski piller patlayabiliyor

İngiltere'deki geri dönüşüm şirketlerini temsil eden Çevre Hizmetleri Birliği (ESA), insanların geri dönüşüm kutuları ya da çöp torbalarına çok fazla sayıda eski pil attıklarını, bunların atıkları ayıran makinalarda kolayca parçalanıp yanmaya başladığını söylüyor.

Cep telefonları, tabletler ve diş fırçalarında kullanılan lityum-iyon pilleri, zarar gördükleri zaman çok tehlikeli olabiliyor.

Geri dönüşüm merkezlerinde zaman zaman pillerin patlamasıyla oluşan yangınlar söz konusu olabiliyor.

Piller nasıl geri dönüştürülüyor?

Piller geri dönüşüm merkezlerinde çok yüksek ısı ile eritiliyor. Bu sayede metallerin yeniden kullanımı mümkün olabiliyor. Ancak bu şekilde yapılan geri dönüşüm işleminde pil içinde yeniden kullanılabilecek başka bazı unsurlar da eriyip yok oluyor. Bu nedenle özellikle madenlerden çıkarılan maddelerin bir kısmı yeniden kullanılamadan yok oluyor.

Avrupa'da pil satan mağazalar piller için geri dönüşüm kutusu da bulundurmakla yükümlü. Müşteriler de kullandıkları pilleri bu kutulara atmaya teşvik ediliyor. Bu sayede tüketilen pillerin çoğu diğer atıklara karışmadan geri dönüşüm merkezlerine ulaşabiliyor.

Euronews haberine göre, Avustralya'da durum farklı. Çünkü alkali pillerin yüzde 97'si Avustralya'da geri dönüştürülemiyor. Bu nedenle biten piller geri dönüşüm kutularına değil, katı atıkların arasına karışıyor. Ancak bu sırada pillerin içindeki zehirli kimyasallar toprağa karışarak kirliliğe neden oluyor.

Geri dönüşüm firmaları biten pillerin çöpe gitmemesi için yeni yöntem arayışında. Avustralya'da bir firma, atık pillerden mahsuller için kullanılabilen gübre üretmeyi başaran girişimcilerden biri.

Atık piller elektrikli araçların bataryalarının üretiminde kullanılacak

Kocaeli'de kurulan 'Atık Pil Geri Kazanım Tesisi'nde, atık piller çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde bertaraf edilip, elde edilen lityum ve kobalt sülfat, elektrikli araçların bataryalarının ham maddesi olarak ekonomiye kazandırılıyor.

Atık pillerin tesiste deşarj sisteminden geçtiği, bunların içinden elektrikli araçlar için kullanılan pillerin ayrıştırıldığı ve sınıflandırıldıktan sonra özel aktif karbonlu ünitelerde özel kırıcılardan geçirildiği böylelikle içindeki malzemelerin ayrıştırıldığı belirtildi.

Buradan çıkan ham maddeler elektrikli araçların bataryalarının üretiminde kullanılabilecek.

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hayatımıza En Güzel Örnek
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hayatımıza En Güzel Örnek
Hayatımıza En Güzel Örnek Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close