Türkiye, AB’den ayrılması sonrası Gümrük Birliği’nin dışına çıkan İngiltere ile Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) imzaladı.
Anlaşma 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, törendeki konuşmasında iki ülke arasında Gümrük Birliği döneminin kazanımlarını koruyarak daha derinlikli ekonomik ilişkiler için ilk adımın atıldığını söyledi. Pekcan, “Anlaşma olmasaydı ihracatta yüzde 75 ilave vergi yüküyle karşı karşıya kalacak, 2,4 milyar dolara ulaşan bir zararımız olacaktı. Bu risk ortadan kalkmış durumda” dedi. Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Gümrük Birliği kazanımlarını koruyacak olan anlaşma dün imzalandı.
Dünya'da yer alan habere göre, Türkiye-İngiltere serbest ticaret anlaşması, Türkiye’nin bu ülkeye ihraç ettiği otomotiv ve elektroniğin tamamı, tekstil ve hazır giyimin tamamına yakınını ortalama yüzde 10 vergiden kurtardı. Türkiye’den İngiltere’ye yapılan yaklaşık 7 milyar dolarlık ihracat vergi duvarı ile karşılaşmadan bu ülke pazarına girecek.
İthalatın iki katı kadar ihracat yapılan Birleşik Krallık, Türkiye’nin en fazla ticaret fazlası verdiği pazar konumunda.
Serbest Ticaret Anlaşması ne sağlıyor?
Brexit sonrası Türkiye ile Birleşik Krallık arasında gümrük vergisi oluşması engellendi.
Sanayi ürünlerinde gümrükler sıfırlandı.
Tarım ve işlenmiş gıdada AB, Birleşik Krallık Türkiye arasındaki ilişkiler ölçeklendirilerek Birleşik Krallık ile de uygulanır hale geldi.
Anlaşmada, hizmet, yatırım ve tarım alanında daha geniş bir STA için çalışmaların süreceğine dair bir mutabakat maddesi de bulunuyor.
Anlaşma ile Mal Ticaretinde Pazara Giriş ve Menşe Kurallarına ilişkin hükümlerin yanı sıra Gümrükler ve Ticaretin Kolaylaştırılması, Ticarette Teknik Engeller, Ticaret Politikası Önlemleri, Sağlık ve Bitki Sağlığı Önlemleri, Rekabet, Kamu Alımları, Fikri ve Mülkiyet Hakları, İdari ve Kurumsal Hükümler ile Anlaşmazlıkların Halli gibi konular da düzenlendi.