İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:28 Güneş06:03 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:00 Yatsı21:29
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %60
Türkçe
15 Şevval 1445 24 Nisan 2024 Çarşamba
15 Şevval 1445
İmsak
04:28
Güneş
06:03
İşrak
06:43
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:00
Yatsı
21:29
Giriş Yap

Karlı ve buzlu zeminlere dikkat

27.01.2022    |

Karlı ve soğuk havalarda ani sıcaklık düşüşüne bağlı olarak görülen buzlanma sebebiyle yaşanan kayma ve düşme ciddi yaralanmalara sebebiyet verebiliyor.

Buzlu zeminlerde yavaş hareket ederek yürümek refleks olarak gösterilse de ani bir hareket ya da uygun olmayan ayakkabı kullanımı aşırı buzlu zeminde kaymayı kaçınılmaz hale getiriyor.

Peki, yaralanmaları azaltmak ve düşme sonrasında ilk yardım olarak nelere dikkat edilmeli?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Özdemir kış aylarında kaygan zeminde ortopedik yaralanmalarda büyük artış yaşandığı uyarısında bulunarak, “Özellikle böyle günlerde ortopedik poliklinikler ve acil servislerde çok sık yaralanma, kırık-çıkık vakalarıyla karşılaşıyoruz. Bunların bir kısmı ciddi kırıklar bir kısmı da yumuşak doku yaralanmaları oluyor” dedi.

En sık karşılaşılan kış kazalarını anlatan Özdemir, önemli uyarılar ve önerilerde de bulundu. 

'Elleriniz cebinizde yürümeyin'

Yerlerin buz kestiği bu kış günlerinde büyük adımlar yerine küçük adımları tercih edilmeli. Elleriniz cebinizde yürümeyin, sert dönüş ve ani hareketlerden kaçının. En önemlisi de dengeli ve önünüze daha bir dikkatli bakarak yürüyün. Zira kış aylarında karlı ve buzlu zeminde kayıp düşme olguları belirgin şekilde artıyor.

Açıklamasında yaşlıların özellikle kış aylarında ciddi kırıklarla karşılaşma riskinin çok yüksek olduğunu da vurgulayan Özdemir, “Bütün yaşlılar ciddi kırıklara adaydır. Yaşlılarda beyin fonksiyonları, reflekslerin gençlere göre daha yavaş olması travmaların önemli bir sebebidir. Vücut ani şekilde gerçekleşen travmalarda koruyucu mekanizmayı geliştiremeyebilir yani savunma mekanizmalarında yaşlılarda özellikle sorun vardır. Bu hastalarda Alzheimer ve demans (bunama) gibi başka hastalıklar varsa daha çabuk düşerler” şeklinde konuştu.

Çocuklarda bu önlemlere dikkat!

Çocukların karla oynamayı çok sevmeleri nedeniyle kaza riskinin oluştuğuna dikkat çeken ve “Çocuklar karda oynarken sık kaza geçirebiliyor. Özellikle ayak bileği, ön kol kırığı, el bileği kırıkları çocuklarda sık görülüyor. Bu nedenle çocukların ellerinde dengelerini yitirmelerine neden olacak şeylerin verilmemesi gerekiyor” 

- Yürürken ellerin cepte olmamasına da önem gösterilmeli; çünkü eller cepteyken hem yürürken denge, rahat kurulamaz hem de kaygan zeminde düşme gibi bir durum olduğunda eller yüzü koruyamaz.

- Kaygan zemine uygun materyalden yapılmış ayakkabılar tercih edin. Ayakkabınızın altının kaymaz dokulu, lastik ve tırtıklı olması kayıp düşme olasılığını azaltabiliyor.

- Kasları sıcak tutacak kıyafetler giyin. Şapka ve eldiven kullanın. Bunlar düşme riskine karşı ellerin ve başın maruz kalacağı hasarı engelleyebiliyor.

- Her türlü kırığın önlenmesi için adımlarınıza dikkat edin, mümkün olduğu kadar küçük adımlarla ve yola bakarak yürüyün. Adımların geniş olması kayma riskini artırıyor. Düşerken dengeyi sağlamak için elleriniz cebinizde yürümeyin.

- Ani dönüş ve ani hareketlerden kaçının, merdivenlerde daha da dikkat edin.

- El çantası yerine mümkün olduğunca sırt çantası kullanın, çantanızı da çok doldurmayın.

İlk müdahale çok önemli

Düşme sonrası kişiye yardım amacıyla bilinçsiz yapılan ilk müdahaleler çok daha ciddi sorunlara yol açabildiğinin de altını çizen Özdemir, “İlk müdahaleye çok dikkat edilmesi gerekiyor. Düşen kişinin durumuna göre 112’nin aranması, ekip gelene kadar mümkün olduğunca hareket ettirilmemesi ya da bilinçli şekilde sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekiyor. Oluşabilecek ödem nedeniyle saat ve yüzük gibi takıların çıkarılmalı, yaralı bölge yukarıda tutulmalı, kanama olması halinde temiz suyla temizlenmeli, ardından temiz ve kuru bezle kuvvetli bası uygulanmalı” dedi.

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close