Çocukların yarıyıl tatilinde daha fazla ekrana hapsolmaması için günde en az bir saati eğitsel aktiviteye ayırmanın, harekete ağırlık verilmesinin, beyin egzersizlerinin, ailenin de eşlik ettiği etkinlikler yapılmasının önem taşıdığı belirtildi.
Ebeveynlerin, çocuklarının eğitimiyle ilgili 'ek ders mi aldırayım', 'özel öğretmen mi tutayım', 'kayıplarını nasıl telafi edeyim' gibi kaygıları yoğun yaşayabildiğine işaret eden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Özlem Sürücü, 'Velilerin çocuklarının eğitim süreciyle ilgili kaygılar sebebiyle fazla baskı yapması çatışmaların çıkmasına sebebiyet veriyor. Ebeveynin çocuğa öğretmenlik yapmaması gerekiyor.' diye konuştu.
Yarıyıl tatilinde çocukların daha fazla ekrana düşmemesi için bazı rutinlerin korunması gerektiğinin altını çizen Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Tatilde çocukların uyku, uyanma, yemek saati gibi rutinlerini belli bir noktada korumak lazım. Çocuğu tamamen ödevsiz ve teknolojiyle baş başa bırakmamak için günde en azından bir saat eğitsel bir çalışma yapılabilir. Yine teknoloji kullanılabilir ama örneğin internette çocuğun ilgisini çekebilecek deneyler, aktiviteler, müzeler var. Çocuklar bunlara yönlendirilebilir. Kitap okunabilir, mümkün olduğunca ailenin de eşlik ettiği etkinlikleri yapmak. Yeter ki çocuk sadece bilgisayar oyunlarıyla, sosyal medyayla birebir kalmasın.'
Çocuklar camilerle buluşuyor
Yarıyıl tatilince ailece yapılabilecek birçok etkinlik bulunuyor. Server Yaşam Vakfı tarafından gerçekleştirilen "Haydi Çocuklar Camiye" adlı yarışma kapsamında çocuklar vakit namazlarını camilerde ya da evlerinde kılarak hediyeler kazanabiliyor.
Yarışmanın ismiyle hazırlanan web sitesinden kayıt yapılarak ve kılınan namazlar işaretlenerek etkinliğe katılmak ve hediye kazanmak mümkün. Çocuklara namaz kılma alışkanlığı kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen yarışma yoğun ilgi görüyor.
Hem çocuklar hem de yetişkinler açısından hareketin önemine işaret eden Özlem Sürücü, 'Hareket, kaygı kontrolü, dikkat ve öğrenme, duygu düzenleyebilme açısından ruh, beden ve akıl sağlığımız için kesinlikle gerekli. Çocuklarla birlikte bu konuda bir plan yapılabilir.' dedi.
Sürücü, 'Hareketin illa çok yapılandırılmış bir şey olması şart değil ama ailelerin günlük hareketleri çocuklarla birlikte planlayarak uygulaması önemli. Eğer ailenin bir spor, hareket rutini yoksa 'bu çok önemli lütfen sporunu yap' diyemezsiniz. Ebeveyn olarak örnek teşkil edilmesi lazım.' dedi.
Ayrıca ebeveynlerin, spor ve hareket konusunda ne kadar istikrarlı olurlarsa çocuklarını da bu sürece o kadar dahil edebileceklerini vurgulayarak, fiziksel hareketin çocuklarda özellikle duyguları düzenleyebilme noktasında büyük önem taşıdığının altını çizdi.