İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:02 Yatsı21:32 İmsak04:24 Güneş06:00 İşrak06:41
Hava - Hava durumuAz Bulutlu 16°C Nem %85
Türkçe
17 Şevval 1445 26 Nisan 2024 Cuma
17 Şevval 1445
İşrak
06:41
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:02
Yatsı
21:32
İmsak
04:24
Güneş
06:00
Giriş Yap

­D vitamini eksikliği kas kaybı nedeni

09.03.2021    |
Hareket; özellikle yaşlılarda ve kronik hastalıkları bulunanlarda kas kaybının önüne geçilmesi için günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olmalı. Ayrıca D vitamini eksikliği de kas güçsüzlüğü ve kas kaybına neden olabilir. 

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Dr. İbrahim Azboy, 'sarkopeni' olarak bilinen kas erimesi ile ilgili şunları aktarıyor:

Kas kitlesinin yüzde 30-50'si 20 ila 80 yaş arasında kaybedilir. Kas gücünde azalma 50-70 yaş arasında her 10 yılda yüzde 15 ve sonrasında her 10 yılda yüzde 30 azalır.

Yaşlanmanın yanında, cinsiyet, genç yaşlardaki kas gelişimi, bazal kas kütlesi, beslenme bozuklukları, fiziksel inaktivite, D vitamini eksikliği, komorbid kronik hastalıklar ve bazı ilaçlar; sarkopeni gelişiminde rol oynamaktadır.

Özellikle yaşlılarda, hareketsiz olan çocuk ve yetişkinlerde, kronik hastalıkları bulunanlarda kas kaybının önüne geçilmesi için hareket, onların günlük yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmalıdır. Sağlıklı kaslar için protein ve albümin düzeyine dikkat etmek gereklidir. Bu nedenle günlük protein alımı yaşlı hastalarda kilogram başına ortalama 1.2-1.3 gr. düzeyinde olmalıdır.

D vitamini eksikliği, kas güçsüzlüğüne ve kas kaybına neden olduğundan kandaki D vitamini düzeyinin yeterli olması önemlidir. D vitamini düzeyi kontrol edilerek gereken destek sağlanmalıdır.

Evde de yürüyüş yapılmalı

Kas gücünün ve kitlesinin korunması çok önemli bir konudur. Özellikle ileri yaşta olanların her yarım saatte bir kalkıp ev içinde dolaşmaları, solunum egzersizi yapmaları kas kaybını önlemede onlara yardımcı olacaktır. Buna ek olarak düzenli egzersiz yapılması gereklidir. 

Egzersiz yaparken dikkat edilecekler

Sabah'ta yer alan haberde, egzersizin faydası ile birlikte belirli yaş guruplarının dikkat etmesi gerekenler şöyşe anlatılıyor: Özellikle bel-karın, kalça çevresi ve üst bacak kaslarının güçlendirilmesi, eklem hareket açıklığını artırmaya yönelik egzersizler, esneme ve denge egzersizleri hastanın yürüme kalitesini ve dengesini artırır ve düşme riskini azaltır. Bu nedenle evin içinde bile olsa haftada en az 3 gün, 30-45 dakikalık tempolu yürümeye ve kas güçlendirici egzersizlerin yapılmasına özen gösterilmelidir. Ancak egzersizlerin tipi, süresi ve yoğunluğu; kişinin yaşına, cinsiyetine, özellikle eşlik eden diyabet, kalp damar ve akciğer hastalıklarına uygun olmalıdır. Aksi takdirde beklenmeyen kas ve tendon yaralanmaları kemik ödemleri ve stres kırıkları ile karşılaşılabilir.

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close