Türkiye bir deprem ülkesi olmasına rağmen depreme bireysel olarak hazırlıklı olmadığımız ve deprem anında bilinçli davranmadığımız, yaşanan küçük ve orta ölçekli depremlerde ortaya çıkıyor.
Deprem sonucu meydana gelen can kayıplarını önlemek için, deprem öncesinde alınması gereken birçok tedbir bulunuyor. Bunun yanı sıra deprem sırasında sergilenecek doğru davranışlar da hayat kurtarıcı olabiliyor.
Depremin etkilerini en aza indirmek için doğru davranış şekillerine dikkat çeken Sivil Savunma Derneği (SİSAD), deprem anıyla ilgili şu bilgileri veriyor:
Deprem sırasında ne yapacağını bilmeyen ve paniğe kapılan bireylerin, güvenli bir yere sığınmak yerine bilinçsizce koşması ve panikleyerek yüksek bir yerden atlaması, yaralanmalara ve can kayıplarına yol açabiliyor.
Çok basit bir şekilde uygulanabilecek “çök-kapan-tutun” hareketi deprem esnasında çok sayıda hayatın kurtulmasına yardımcı olabiliyor.
“Çök-kapan-tutun” hareketi nedir, nasıl uygulanır?
Çök: Deprem sizi savurup yere düşürmeden, siz hemen bulunduğunuz yere çömelin ve kapanın. Çünkü sarsıntı koşarak ya da sürünerek kaçamayacağınız kadar şiddetli olabilir. Diğer yandan meydana gelen ilk sarsıntının büyük bir depremin başlangıcı olup olmadığını da bilemezsiniz. O yüzden bulunduğunuz yerde önceden belirlediğiniz güvenli bir eşyanın yanında çökmek yapılacak en doğru davranıştır.
Kapan: Sağlam bir dolap, sandık, masa, mobilya benzeri cisimlerin yanında çökerek kendinizi koruyabilirsiniz. Çökme hareketini yaparak üzerinize düşecek cisimlerden korunduktan sonra başınızı ve yüzünüzü kollarınızla saklayın.
Tutun: Sarsıntının sizi bulunduğunuz güvenliği noktadan ayırmaması için yanında çöktüğünüz sağlam cisme bir elinizle tutun.
Depremden sırasında ne yapmalı?
Deprem anında sakin kalmaya çalışın ve çevrenizdekilerin de sakin kalmasına yardımcı olun, mümkün olduğunca hareket etmeyin ve yer değiştirmeye çalışmayın.
Güvenli bir yer bulup çömelin. Başınızı ve boynunuzu koruyacak şekilde kapanın. Güvenli bir yere tutunun. Sarsıntı geçinceye kadar olduğunuz yerde kalın.
Eğer kapalı bir mekândaysanız, dayanıklı bir masanın ya da benzeri bir yerin altına girip, camlardan korunun,
Eğer dışardaysanız, açıklık bir alana gidip, üzerinize düşebilecek yıkıntı, elektrik kabloları ve ağaçlardan korunun,
Eğer arabanızın içindeyseniz, arabayı açıklık bir alana sürün ve orada kalın. Köprülerden, alt geçitlerden ve elektrik direklerinden uzak durun,
Eğer dar bir sokakta iseniz, düşebilecek nesnelerden korunabileceğiniz bir yer bulup sarsıntının geçmesini bekleyin.
Deprem esnasında:
Panik yapmayın.
Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın.
Balkona çıkmayın.
Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın.
Asansör kullanmayın.
SİSAD tarafından hazırlanan www.72altinsaat.com web sayfasında, deprem ve diğer afetlerin öncesinde ve yaşandığı esnada doğru davranış şekillerinin neler olduğuna dair yol gösterici ve kritik öneme sahip bilgiler aktarılıyor.