İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39
Hava - Hava durumuAçık 14°C Nem %81
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
Giriş Yap

Yılda 931 milyon ton gıda çöpe atılıyor !

27.04.2021    |

Atık Gıda ve israf, gıdaların tüketilemeden çöpe gitmesini ifade ediyor. Ramazan ayını idrak ettiğimiz bugünlerde tüm insanlığı ilgilendiren bir konuyla ilgili bazı bilgileri sunmak istedik.

Gıda israfı konusunda, dünya çapında yapılan çalışmalar ve raporlar yer alıyor. 2019’da yayınlanan bir raporda, gıda atıklarının doğrudan ölçüldüğü 54 ülkeden veriler toplandı. Buna göre tüketicilere sunulan gıdanın tahmini %17'si evlerde, perakende satış noktalarında ve restoranlarda israf edildi. Tüketici atığının zengin ve fakir ülkelerde büyük ölçüde benzer olduğu da ortaya çıktı. Gıda israfının tahmin edilenden iki kat fazla ölçeği olduğu ve daha yaygın olduğu saptandı.

2021 Gıda Atık Endeksi Raporunda yayınlanan veriler, ev, market ve restoranlardan yıllık 931 milyon ton gıdanın çöpe atıldığını ortaya koyuyor. Bu miktar dünya üzerindeki tüketime hazır tüm gıdanın altıda birine denk geliyor. Diğer bir ifadeyle 23 milyon tam yüklü 40 tonluk kamyona eşit.

Tüm insanlığı ilgilendiren önemli bir sorun

Bugün dünyada birçok insan sağlıklı ve yeterli beslenme imkanlarından yoksun bir şekilde açlıkla mücadele ederken, birçoğu da sağlıksız gıdaları sağlıksız yollarla almaktan ya da haddinden fazla tüketmekten kaynaklanan hastalıklarla mücadele etmekte.

Dünya üzerinde yaklaşık 690 milyon insan açlıkla mücadele ediyor. Çöpe atılan gıdaların miktarı ise yaklaşık 1 milyar ve bu miktar insanları doyurmaya yetiyor da artıyor bile.

Tüketilmeden çöpe atılan gıda hem çevreye hem ekonomiye zarar

Diğer yandan çöpe atılan yiyeceklere ambalaj üretmek için kesilmiş ağaçları da hesaba katmak gerekiyor. Bu gıdaların sevki için yakıt yakılarak, yine çöplüklerde çürüyen yiyecekler yoluyla atmosfere daha fazla sera gazı salınıyor.  Dünya çapında sera gazı emisyonlarının tahmini %8 ila 10'u, amacına uygun kullanılamadan atığa dönüşen gıdalardan kaynaklanıyor. Yani gıda israfı bir ülke gibi düşünülürse, atmosfere en fazla sera gazı salan üçüncü ülke oluyor. Ayrıca gıda üretiminin olduğu bölgelerde doğal kaynakların sürdürülebilir bir biçimde kullanılmaması ve verimi arttırmak için kullanılan kimyasallar da çevre tahribatını artırıyor. İklim, doğa ve biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik ve atıklarla mücadele konusunda ciddi adımlara ihtiyaç var.

Gıda israfını önlemek için neler yapılabilir?

Gıda israfı, iklimi ve çevreyi yakından ilgilendiren bir sorun, çözümü de bizim elimizde. Bir yaşam biçimi haline getirmek için günlük hayatımızda bir takım alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. Yapabileceklerimiz listedekilerle sınırlı değil elbette:

-        Daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme düzeni benimsemek,

-        Sadece ihtiyaç dahilinde alışveriş yapmak,

-        Görünüşü iyi olmayan meyve ve sebzeleri farklı tariflerde değerlendirmek ve bu ürünlerin tüm besin değerlerinden faydalanmak,

-        Gıdaları daha iyi depolamak ve stok yönetimi yapmak, yeni alınan gıdayı dolabın arka tarafında, eskisini ön tarafında saklamak, hava geçirmez saklama kapları kullanmak,

-        Gıda etiketlerini iyi okumak, katkı maddesiz gıdaları satın almaya dikkat etmek,

-        Porsiyon miktarlarını küçültmek,

-        Gıda artıklarından yeni reçeteler üretmek,

-        Ekmekleri dilimleyip buzlukta muhafaza etmek

-        Artan yemekleri hayvanlar için yem olarak kullanmak

-        Yiyecek artıklarından kompost yapmak,

-        Gıda üretim süreçleri hakkında bilgi edinmek, toprağa temas etmek,

-        Sıfır atık ve geri dönüşümle toprakları ve suyu temiz tutmak,

-        Paketli gıdalardan ziyade bakliyat ve sebze tüketmek,

-        Yiyeceğin fazlasını paylaşmak. 

Kainatı bütün güzellikleriyle birlikte insanoğluna emanet eden Yüce Rabbimiz, bu işin ölçüsünü ve çözüm yolunu şöyle özetlemiştir: “Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz”

­

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close