Verilere göre, tarladan tezgâha gelene kadar meyve sebzenin neredeyse yarısı israf oluyor.
Kalan yüzde 50’nin yarısını da buzdolabımızda ya da yemek yapıp yemeyerek israf ediyoruz. Yani tarladan çıkan bir sebzenin sadece yüzde 24,5’ini tüketiyoruz. Çok büyük bir kısmı ziyan oluyor. Bunu ekmekte, ette, süt ürünlerinde de görüyoruz.
Her gün 5 milyon ekmek çöpe gidiyor
Türkiye gıda israfında 214 ülke arasında 15. sırada. 2020’de yapılan son araştırma her yıl 18,1 milyon ton gıdanın israf edildiğini ortaya koyuyor. Çöplerdeki atığın yüzde 52’sini gıdalar oluşturuyor. Günlük 4,9 milyon ekmek israf ediliyor. En çok kayıp meyve sebzede. Türkiye’deki evsel gıda atığı ise yılda tahmini 7 milyon 762 bin 575 ton. Bu yılda kişi başı 93 kiloya denk geliyor. Araştırmalara göre, Türkiye halkının yüzde 11.8’i bozulduğunu düşündüğü gıdayı çöpe atıyor.
Çöpe atılan ürünler incelendiğinde bu gerçek bir kez daha önümüze çıkıyor.
"Örneğin, rokanın tamamen kullanmak yerine ucunu kesip atmışlar, en vitaminli kısmı o. Maydanozlar sararınca atılmış. Soğanın dış kabuğunu ayırmak zahmetli diye birkaç katman soyulup atılmış. Patates de derin soyularak ziyan edilmiş. Kabuğunu soymaya gerek yok. Lif ile dışını temizledikten sonra kullanılır. Bu bilgiler bilinmiyor, anlatıldıkça durum değişebilir.” diyen uzmanlar, gıda israfına yönelik farkındalık çalışmalarının yapılması gerektiğine vurgu yaparak, şu çağrıyı yaptı:
“Lokantalar bunun farkındalığında olmalı. Pazarlarda çürüğe ayıranlar ucuza satanlar var, yere atanlar. Belediyeler buna çözüm bulabilir. Büyük market zincirleri de sok kullanma tarihi yaklaşmış gıdaları gıda bankalarına verebilir. Manavlarda da paketlemeden başlayan israf söz konusu. Bunlar değiştirilebilir.
Ayrıca kalan ekmekler buzdolabında saklanabilir, bayat ekmekler çeşitli tariflerde yeniden değerlendirilebilir."
Milliyet