İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:35 Güneş06:09 Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %83
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
Giriş Yap

Âlim ve Mutasavvıf Gümüşhânevî Hazretlerinin İlim Hazinesi

28.05.2021    |

Âlim, muhaddis, mütekellim, fakîh, ârif ve fâzıl Ahmed Ziyâüddîn Gümüşhânevî Hazretlerinin kısa zaman öncesine kadar el yazmaları ve kitaplarının önemli bölümünün kayıp olduğu kabul edilmekteydi.

İstanbul, Bayburt, Rize ve Of’ta dört büyük kütüphane kurmuş olan Gümüşhânevî Hazretlerinin kendisi de elliyi aşkın eser yazmıştır. Yazdığı eserler ve kurduğu kütüphaneler şavaş döneminde tahrip edilerek büyük kısmı ortadan kaybolmuştur. Şarkiyat uzmanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda buldukları bilgilere göre kalan bazı kitapların Rusya’da olduğu tespit edilmiştir.

Özellikle 1916-1918 yılları arasındaki Rus işgali sürecinde Gümüşhânevî vakıf kütüphanelerinde bulunan kitapların çoğu tahrîb olmuş ve kaybolmuştu. Kalan eserler ise, kitapların değerini ve önemini fark edenler tarafından Rusya’ya götürülerek Petersburg, Kiev ve Moskova kütüphanelerine aktarılmıştır. 

Dönemin mütevellileri Rusya ile çeşitli girişimlerde bulunarak o sıralarda işgal altındaki Of, Rize ve Bayburt Gümüşhânevî kütüphanelerindeki vakıf kitaplarının geri iadesi çaba sarfetmişler fakat bir sonuç elde edememişlerdir. 

Aralarında Rusya bilim akademisi üyelerinin de bulunduğu ilim adamlarının gösterdiği gayretlerle 2020 yılı Şubat ayında Moskova’da kütüphanelerde bulunan ve Gümüşhânevî mührü taşıyan kitaplar ve yazma eserler taranmış; katalog çalışması yapılmış; "Sınırsız tasavvuf: Nakşîbendî Şeyhi Ahmed Gümüşhânevî (1813-1893) ve el yazmaları"adıyla bir müzede sergilenmiştir

Sergide yer alan eserler şöyle:

Farsça’dan Osmanlıca’ya tercüme edilmiş Mevlana Muhammed Zahid'in Risaleyi Süluk eseri ve Hace Ubeydullah Ahrar'ın Risaleyi Validiyye eserleri. Gümüşhanevi vakıf kayıtlarındaki Arapça rakamı: 19, Tiflis'ten Rusya'ya gönderi no: 25 70. Resimde bu numaraya kayıtlı eserlerden birini ilk sayfası görülüyor. Gümüşhanevi Hz. mührü ile. 

Sergilenen el yazması eserlerin hemen hepsinin bazı sayfalarında bulunan Gümüşhanevi mührü

Gümüşhanevi vakıf kütüphanesindeki rakam: 56, Tiflis'ten gönderi no: 25 27. Arapça dualar risalesi

Gümüşhanevi vakıf kütüphanesi rakamı: 185, Tiflis'ten gönderi no: 22 9. Mevlana Celaleddin Rumi ve Ali Şir Nevai'den dizeler.

Gümüşhanevi vakıf kütüphanesi rakamı: 81, Tiflis'ten gönderi no: 25 12. Medine ziyaretinde okunan dualar. Men semia şeriatul İslam risalesi

Gümüşhanevi vakıf kütüphanesi rakamı: 295, Tiflis'ten gönderi no: 27 1 kayıtlı bir Arapça dualar risalenin içindekiler bölümünün yer aldığı bu yaprakta el yazmasının Gümüşhanevi vakıf kütüphanesine ait olduğuna dair kendi el yazısıyla not bulunmaktadır. 

143 numara ile Gümüşhanevi vakıf kütüphanesine kayıtlı bulunan, Tiflis’ten gönderi no: 29 27 olan, Hacibzade olarak bilinen Muhammed b. Mustafa b. Mahmud el Istanbuli’nin şeriat hakkında bilinen bir eseri.

Gümüşhanevi vakıf kütüphanesi rakamı: 350, Tiflis'ten gönderi no: 32 17. kayıtlı bir mahreç tablosu. 

Moskova’da yazma eserlerle birlikte sergilenen, yer aldığı kaynak eseri henüz tesbit edemediğimiz minyatürlerden biri, Ayasofya

İstanbul haritası minyatürü

Sergide yer alan eserlere ait diğer resimler

Moskova'daki sergide yer alan Mehmet Hulusi’ye ait olduğu belirtilen  İnanç ve Kurtuluş Gemisi isimli Arapça hat tablosu, erken 20.yy eseri

Moskovada düzenlenen serginin kataloğu 1.Dünya Savaşı sırasında kaybolan Gümüşhânevî vakıf eserlerinin günümüzde nerede muhafaza edildiğine dair ipuçları vermektedir. 

Ayrıca araştırmacılar Moskova koleksiyonlarında Gümüşhânevî vakıf mühürlü en az otuz el yazması bulunduğunu belirtiyorlar. Yine diğer koleksiyonlarda da Gümüşhânevî Hazretlerinin kurduğu kütüphanelerdeki diğer kalan eserlerin bulunabileceğini ve bunların da gün yüzüne çıkarılmasının mümkün olduğunu belirtilmektedir. 

Âlim, muhaddis, mütekellim, fakîh, ârif ve fâzıl olan Gümüşhânevî Hazretleri, sadece tarihi ve tasavvufi bir şahsiyet değil aynı zamanda ilme verdiği önem ve döneminde kurduğu vakfiyelerle ve vakıf kütüphaneleriyle ilmî tarihimizin önemli bir kaynağı durumundadır. 

Hayatı boyunca insanlığa hizmeti öne çıkaran tarzıyla Gümüşhânevi Hazretleri; Mevlânâ Celâleddin-i Rûmi, İmam Gali ve Hâlidi Bağdâdi gibi ilme hizmet etmiş, ilmin halk arasında yayılmasını sağlamış bir âlimdir. Gümüşhânevî Hazretleri çeşitli çalışmaları ve çok yönlülüğü ile toplumu kucaklayan hitabının yanında yardımlaşma sandığı, matbaa, kütüphaneler gibi çalışmaları ile günümüz insanına da örnek olmuştur. ­

 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close