İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Güneş05:56 İşrak06:37 Öğle13:06 İkindi16:56 Akşam20:05 Yatsı21:37 İmsak04:18
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %89
Türkçe
20 Şevval 1445 29 Nisan 2024 Pazartesi
20 Şevval 1445
Güneş
05:56
İşrak
06:37
Öğle
13:06
İkindi
16:56
Akşam
20:05
Yatsı
21:37
İmsak
04:18
Giriş Yap

Çölyak hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?

01.06.2021    |

Çölyak hastalığı, ince bağırsakta sorunlara sebep olan bir sindirim sistemi bozukluğudur. Glüten içeren yiyeceklerle beslendiğinizde bazı sorunlar yaşarsınız. 

Gluten şu besinlerde bulunur:

Buğday

Arpa

Çavdar

Çölyak hastalığı olan bireylerde glüten, bağışıklık sistemine uyarı verdirerek ince bağırsağa saldırmasına sebep olur. Bu nedenle ince bağırsak zarar görür. Bu durum gerçekleştiğinde, vücudunuzun ihtiyacı olan önemli besinler alınamaz. Bunlar:

Vitaminler

Protein

Kalsiyum

Karbonhidratlar

Yağlar

Vücut bu besinler olmadan çalışamaz.

Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?

Çölyak hastalığı olan herkes bunu fark etmez veya semptom ortaya çıkmaz. Fakat birçok insanda semptomlar vardır. Belirtiler şunlar olabilir:

Bebeklerde

Karın ağrısı, kusma, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sorunları.

Sinirli, huysuz, bitkin, içe kapanıklık.

Diş minesinde problemler.

Büyümede gerilik ve kilo alamama.

Fazla kilolu olmak.

Gençlerde

İshal ve kabızlık gibi sindirim problemleri.

Ergenliğe geç girme.

Kısa boylu olmak.

Saç kaybı.

Yetişkinlerde

İshal veya kabızlık gibi sindirim problemleri.

Yorgunluk ve halsizlik.

Sinirlilik.

Depresyon.

Vücut ağrıları.

Adet dönemlerinde düzensizlik.

Kemiklerde kalsiyum kaybı.

Çölyak hastalığı olan her yaştaki bireyde görülen diğer yaygın belirtiler şunlardır:

Laktoz intoleransı: Süt ürünlerini sindirememe.

Dermatitis herpetiformis: Kaşıntılı ve kabarık belirtileri olan cilt problemleri.

Ağızda yaralar oluşması.

Çölyak hastalığına ne sebep olur?

Yapılan araştırmalar çölyak hastalığına neyin sebep olduğunu tam olarak belirleyememiştir. Ancak aşağıdaki kişilerde daha yaygın görüldüğü tespit edilmiştir. 

Çölyak hastalığını taşıyan akrabaların olması. Ailenizin 1 üyesinde varsa, muhtemelen diğer 10 aile üyesinden 1'inde de olacaktır.

Otoimmün bir hastalığı olanlar. Bu, tip 1 diyabet, otoimmün tiroid, romatoid artrit, karaciğer hastalığı, sjogren sendromunu ve addison hastalığı olabilir.

Down sendromu ya da turner sendromu gibi genetik bozukluğu olanlar.

Çölyak hastalığınız varsa, muhtemelen hemen fark edeceksinizdir. Bu hastalığı belirtiler olmadan da taşıyabilirsiniz. Ancak hastalığı tetikleyen bir durum olduğunda da ortaya çıkabilir veya belirtiler başlayabilir. Bu durumlar; ciddi stres, fiziksel yaralanmalar, doğum yapmak, enfeksiyon veya ameliyat olabilir.

Çölyak hastalığı nasıl teşhis edilir?

Bu hastalığı teşhis etmek kolay olmayabilir. Semptomlar diğer sindirim bozukluklarına benzer. Ancak yapılacak kan testleri doktorunuzun çölyak hastalığını teşhis etmesine yardımcı olabilir. Kan testleri çölyak hastalığı olabileceğini gösteriyorsa testin ardından bağırsak biyopsisi yapılır. Biyopsi için ince bir tüp kullanılır, ince bağırsaktan küçük bir doku parçası alınır. Pozitif biyopsi sonuçları çölyak hastalığını doğrular. Kan testi yapılacağı zaman glüten yemeyi bırakmamalısınız. Bunu yaparsanız, sonuçlar yanlış çıkabilir.

Çölyak hastalığı önlenebilir mi?

Çölyak hastalığını önlemenin bilinen bir yolu yoktur.

Çölyak hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Oldukça ciddi bir rahatsızlıktır Çölyak hastalığı. Glütensiz bir diyet listesi sayesinde hastalığı kontrol altına alabilirsiniz. Bu, glüteni tamamen diyet listesinden çıkaracağınız anlamına gelmektedir. Bunu yaparak çölyak hastalığının sebep olduğu zararı giderebilirsiniz. Böyle beslendiğinizde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ancak diyetinizi bozarsanız çölyak vücudunuza hasar vermeye başlayacaktır. Bazen rahatsızlığı hemen hissetmeyebilirsiniz, bu nedenle glüten yemeye devam edebilirsiniz. Fakat bu doğru değildir.

Glutensiz diyet uygulayanlar, şunları içeren tüm gıdaları yemekten kaçınmalıdır: 

Buğday

Çavdar

Arpa

Un içeren tüm gıdalar

Glüten içermeyen yiyecekler şunlardır ve yenebilir:

Mısır

Pirinç

Yulaf

Darı

Karabuğday

Kinoa

Bazı yulaf ürünleri buğday glüteni ile karıştırılıyor olabilir. Bu nedenle çölayak hastası kişilerin yulaf yemekten de kaçınması gerekebilir.

Gluten bazen yiyeceklerin içinde bulunabilir:

Pek çok sosa kıvam artırıcı olarak eklenir.

Bazen ilaçların içinde kullanılır. Yeni bir ilaç almadan önce bunu öğrenin. Bu ilaçlara vitaminler ve takviyeler de dahildir.

Kozmetiklerde de bulunabilir.

Günümüzde çölyak hastalığı daha iyi bilinir bir hale gelmiştir. Glutensiz ürünlerle beslenmek öğrenildi ve hastalar diyet listesi hazırlayıp bu listeyi uyguluyor. Birçok restoranda glütensiz yiyecekler bulunuyor. Artık birçok markette glütensiz yiyecekler bölümü bulunuyor. Böylece bol miktarda glütensiz ürün bulunabilir.

Doktorunuza sormanız gereken bazı sorular:

* Babamın çölyak hastalığı vardı. Bende risk altında mıyım?

* Çölyak hastalığım var. Çocuklarımda da bu hastalık ortaya çıkabilir mi?

* Çölyak hastalığının semptomları nelerdir ve diğer sindirim problemlerinden nasıl ayırt edebilirim?

 * Çölyak hastalığım başka bir sağlık sorunumun işareti olabilir mi? Beni farklı sağlık sorunlarım riske sokuyor mu?

* Çölyak hastalığım nasıl tedavi edilebilir?

* Çölyak hastalığımdan dolayı psikoloğa gitmem gerekir mi?

* Glütensiz yiyecekleri nerde bulabilirim?

* İlaç kullanmam gerekecek mi?

Çölyak hastalığı ile yaşamak

Glütensiz yaşamayı öğrenmek başta zor olabilir fakat siz ve aileniz glütenden nasıl kaçınabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Glüten içeren yiyeceklerin hangisi olduğunu öğrenmek için ürünün içerik etiketlerini okumayı öğrenmek gerekir. Dışarıdaki yiyecekleri yerken dikkatli olmalısınız. Glüten içerebilir. Yeni yemek tarifleri öğrenmek gerekebilir.

Bu hastalık hakkında araştırma yapmak için birçok kaynak mevcuttur. Kitaplar ve web siteleri, glütensiz yiyeceklerle beslenmek için bilgiler, ipuçları ve tariflerle doludur. Ayrıca bir diyetisyenle görüşmek de faydalı olacaktır. Hangi gıdalarla beslenmemek gerektiğini, gıda etiketlerinin nasıl okunacağını ve sağlıklı ikamelerin neler olduğunu öğrenmenize yardımcı olabilir. Doktorunuzdan hangi diyetisyene gidebileceğiniz konusunda yardım isteyin.

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close