Marmara’yı kurtarma planının ilk adımı olan yüzey temizliği İstanbul sahilleri ile Kocaeli Karamürsel, Bursa Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ’da eş zamanlı olarak başladı.

13 gemi ve yaklaşık 1.500 uzman personel Marmara’nın farklı noktalarında temizlik yapıyor. Gemilerde bulunan pompa sistemleri deniz yüzeyindeki salyayı özel hazırlanan tankerlere çekecek. Kıyıda toplanan deniz salyası, hazırlanan şişme bariyerlerle hapsedilip yayılması engellendi. Özel plastik tankerlerde toplanan atıklar laboratuvarlara götürülüp incelenecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Mustafa Sarı, Sadece dar koy ve körfezlerde birikmiş olan, kalınlaşmış tabakaları alabiliyoruz. Onun dışındakini alma şansı yok. Sorun yüzeyde değil, denizin altında. Esas katkı farkındalık oluşturmak. Yüzeye çıkmış olanlar müsilajın son aşaması. Parçalanıyor bunlar. Kalınlaştıklarında, dar koy, körfez, liman içi, barınak gibi yerlerde güneş ışığının aşağıya geçmesini engelliyor. Oksijeni azatıyor, suyu ısıtıyor, canlıların ölmesine neden oluyor.Kapsamlı bir temizlik olmalı” dedi.

Faydalı bakteriler denenecek
Marmara Denizi’nde oluşan müsilajı doğal ortamında deniz bakteri izolatları ile temizlemek için çalışma başlatıldı. Örneklerin alınmasının ardından hazırlanan pilot projeyle müsilajın doğal ortamında yararlı bakterilerle temizlenmesi amaçlanıyor. Dr. Gülşen Altuğ “Daha önce denizden izole ettiğimiz ve metobolik özelliklerini bildiğimiz bakteri karışımları ile müsilajın giderimini sağlamak amacı ile hazırladığımız karışımlar tamamen yararlı bakterilerden oluşuyor. Uyguladığımız yöntem doğal sürecin dışında hiçbir farklı malzeme, materyal veya metot içermiyor.” dedi.
AA