Camiyi ve camide bulunmayı çok seven bir toplum olan Endonezya’daki Müslümanlar için camiler, sosyal hayatın birçok açıdan merkezinde yer alıyor. Camiler beş vakit namaz haricinde gerek eğitim gerek yardımlaşma gerek cemaatin sosyalleşmesi bakımlarından son derece önemli konuma sahip.
Camilerde sık sık sohbetler oluyor. Çeşitli vaizler konuşma yapmaları için camilere davet ediliyor. Birçok camide hem erkek hem kadın cemaate yönelik düzenli Kur’an, Arapça, İlmihal, Hadis, Fıkıh dersleri düzenleniyor.
Ramazan ayında fitre, zekat ve sadakaların toplanması ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında camiler merkezi bir rol oynuyor. Nakit ve nakit harici pirinç ve çeşitli gıda olarak bırakılan yardımları cami yetkilileri ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırıyorlar.
Ramazan ayında birçok cami itikaf programı organize ediyor. Sahur ve iftar yemekleri son on günde camide itikaf için bulunanlara ikram ediliyor.
Endonezya’da çeşitli camilerde erkek çocuklar için sünnet organizasyonu düzenleniyor. Böylece maddi durumu olmayan aileler için çocuklarını ücretsiz sünnet ettirebilecekleri bir imkan olmuş oluyor.
Camilerde zaman zaman zikir ve salavat-ı şerife programları organize ediliyor. Bu programlara binlerce insan katılıyor ve kalabalıklar cami dışında geniş bir alana kadar yayılıyor.
Bununla birlikte birçok yerleşim yerinde en kalabalık cemaat sabah ve yatsı namazlarında oluyor. Gün içinde ise insanlar namazlarını iş yeri ve ofislerinde cemaatle kılabiliyorlar, çoğu resmi ve özel kurumların müstakil camisi yahut bina içi mescitleri bulunuyor.
Yaklaşık 800.000 cami ile dünyada en fazla caminin bulunduğu ülke olan Endonezya’da, cemaatle namaza devamlılık da gün geçtikçe artıyor.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.