İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14
Hava - Hava durumuAçık 18°C Nem %58
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Giriş Yap

Birbirini tamamlayan gıdalar nelerdir?

06.07.2021    |

Tükettiğimiz gıdaların helal ve doğal bir kaynaktan gelmesinin yanı sıra vücudumuz için sağlıklı olmasını da göz önünde bulundururuz.

Farklı branşlarda pek çok uzmanın ifade ettiği üzere, gıda tercihlerimizin bütünsel sağlığımıza hizmet etmesi için çeşitli besinlerden aynı öğün yahut gün içerisinde karar miktarınca yiyip içmek önemlidir. Bazı yiyecekler farklı bileşenleri vücudumuzun ihtiyaç duyduğu oranda içermek ve birlikte faaliyet göstermek suretiyle birbirini tamama erdirir.

Gıdaların içeriğinde bulunan karbonhidrat, yağ, protein, mineral gibi gıda bileşenlerinin bir başka ifadeyle besin öğelerinin sayısı yetmişi bulmaktadır. Tek bir gıda maddesi, örneğin ekmek, süt ya da et, her bir gıda bileşenini arzu edilen düzeyde sağlayamaz. Bazı gıdalar belirli gıda bileşenlerinden zengin, bazılarından yoksun olabilir. Bazı gıdalar kendilerine mahsus başka bir gıda maddesiyle birlikte tüketildiğinde birbirini takviye etmekte, vücut tarafından daha kolay emilmekte ve kullanılmaktadır. 

Buna göre;

* Yumurta, sebze ve tahılla birlikte yendiğinde kan kolesterolüne olumsuz etkisi azalır.

* Tahıl ve bakliyatlar birbirini protein yapıtaşları yönünden takviye eder, ayrıca süt ürünleriyle yendiğinde gıdanın protein kalitesi ve vitamin içeriği artar.

* Bakliyatlar, C vitamini içeren gıdalarla yendiğinde demir ve kalsiyum gibi minerallerin emilimi artar.

* İşlenmiş etler, C ve E vitamini içeren gıdalarla yendiğinde nitrit ve nitrat tuzları gibi zararlı katkı maddelerinin yan etkisi azalır.

* Sebze ve meyveler, tam tahıllarla yendiğinde kronik hastalıkların gelişme riski azalır.

* Tam tahıllar, ekşi maya ile hazırlandığında zor sindirilen fitik asit içeriği azalır ve çinko, bakır, selenyum gibi minerallerin emilimi artar.

* A, E, K vitamini içeren sebze ve meyveler, doymamış yağlar ile harmanlandığında A ve E vitaminleri, lutein, likopen, beta karoten ve minerallerin emilimi artar.

* Sebze ve meyvelerin söğüş doğranıp çiğ yenmesiyle de B2, B11, C vit ve folat gibi mineral emilimi artar.

Mutfağını daha sağlıklı hale getirmek isteyenler için geleneksel yahut coğrafi işaretli gıda örneklerinin bulunduğu birbirini tamamlayan gıda örnekleri şöyledir:

1. Maydanoz ve yeşil soğanlı yumurta salatası, haşlanmış yumurta ve brokoli, çırpılmış yumurta soslu fırınlanmış karnabahar, dereotlu yulaflı omlet, yumurtalı ıspanak yemeği ile tam tahıllı ekmek.

2. Erişteli yeşil mercimek yemeği, tam buğday unundan yeşil mercimek böreği, İspir kuru fasulye ile Tosya pirinç pilavı. Yulaflı süt, yoğurtlu yeşil mercimek yahut yüksük çorbası (A ve C vitamini).

3. Yeşil mercimek salatası, piyaz, zeytinyağlı barbunya.

4. Sucuk, pastırma ya da kavurma gibi işlenmiş et ürünlerinden birinin yanına maydanoz, tere, marul, kereviz çorbası, ıspanak yemeği, zeytinyağlı limonlu kuşkonmaz, yahut ceviz (C ve E vitamini, antioksidanlar).

5. Yulaf ezmesi, keten tohumu yahut susam gibi yağlı tohumlardan serpilmiş meyve salatası. Yulaf kepeği ve tarçın serpilmiş elma dilimleri (C, B vitamini, beta glukan ve pektin).

6. Ekşi mayalı tam buğday ekmeği, ekşi mayalı  siyez ekmeği yahut çavdar ekmeği, atıştırmalık olarak ekşi mayalı tam karakılçık unundan galeta yahut kurabiye.

7. Çiğ pancar turşusu (folat), zeytinyağında hafif kavrulmuş havuç (A vitamini beta karoten), havuç tarator ( sarımsaklı yoğurtlu ve cevizli pişmiş havuç salatası), zeytinyağlı brokoli yemeği (E vitamini). Haşlanmış ıspanak salatası yahut soğan ve zeytinyağında kavrulmuş ıspanak (A, B11, E, K vitamini, lutein). Zeytinyağında pişirilmiş domates (likopen). Söğüş doğranmış zeytinyağlı domates (A vitamini), söğüş doğranmış yeşil ve kırmızı biber (C vitamini), ezilmiş sarımsak (alisin). Yıkanmış, demet halinde taze soğan ve maydanoz (C ve B2 vitamini). 

Karar miktarı nedir?

Sağlıklı beslenebilmek için besin çeşitliliğine dikkat etmek kadar hangi gıdaların ne miktarlarda yeneceği ve hangi yöntemler uygulanarak tüketime hazırlanacağı da önemlidir. Sağlıklı Yemek ve Fiziksel Aktivite Piramidi besin çeşitliliğine dayalı sağlıklı beslenme ilkesine dayanarak günlük tüketilmesi tavsiye edilen porsiyon miktarlarını görsel açıdan sunar.  Arzu edenler internet ortamında erişime açık olan bu kaynağa müracaat edebilir.

 

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close