İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak06:24 Güneş07:53 Öğle12:55 İkindi15:25 Akşam17:49 Yatsı19:13
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 9°C Nem %80
Türkçe
20 Cemaziyelevvel 1446 21 Kasım 2024 Perşembe
20 Cemaziyelevvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:24 07:53 08:34 12:55 15:25 17:49 19:13
Giriş Yap

Günlük hayata dair sağlık önerileri

27.09.2022    |

Aşırı temizlik ürünü kullanımı, işlenmiş gıdaların fazla tüketimi, gürültülü ortam, aşırı hareket ya da hareketsizlik, vitamin ve besin destek ürünlerinin bilinçsiz tüketimi gibi durumlar ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Dr. Halil Öztürk, “hangi davranış ve alışkanlıklar hangi sağlık sorunlarına yol açar” konusunda dikkat çekici bilgiler veriyor:

* Uzun süre gürültülü ortamda bulunmak: Gürültülü ortamlar, yüksek sesle müzik dinlemek, ani ve şiddetli sesler iç kulak yapılarını geri dönüşümsüz olarak bozabiliyor. Kulaklıkla müzik dinlerken sesin 80-90 desibeli aşmaması ve süre olarak iki saati geçmemesi öneriliyor.

* Hareketsiz olmak ya da aşırı egzersiz yapmak: Düzenli egzersiz yapmak sağlığı birçok açıdan olumlu yönde etkiliyor. Bunu yapınca kalp - damar hastalıkları, diyabet ve kanser riski azalıyor. Haftada en az 150 dakika kalp hızını artıracak yürüyüş, bisiklete binme gibi egzersizler haftada 1-2 gün de kişiye uygun ağırlık kaldırma hareketleri öneriliyor. Ancak aşırı egzersiz yapılması halinde ortaya istenmeyen etkiler de çıkabiliyor. Kas ve eklemlerde zorlanma ve yıpranma, hormon dengesizliği, bağışıklık sisteminde zayıflama gibi sorunlara uzun süre yapılan ağır egzersiz sonrası rastlanabiliyor.

* Vitamin ve destek ürünlerini kontrolsüz kullanmak: Son yıllarda sayıları gittikçe artan destek ürünlerinin uzun süreli ve doktor kontrolü olmadan kullanımı istenen etkinin tam tersini yapabiliyor. Vitamin ve minerallerin vücudumuzda birikim özelliği dikkate alınmadan yüksek dozda ve uzun süreli kullanımı kaş yapayım derken göz çıkarmaya neden olabiliyor. Bu tür ürünleri almadan önce hastanın doktoruyla görüşüp, gerekli tetkikleri yaptırması ve ihtiyaca uygun desteklerin kullanılan diğer ilaçlarla etkileşimi konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor.

* Yetersiz uyku: Uyku, mental ve fiziksel sağlık için çok önemli. Uyku yetersizliğinde; Halsizlik, anksiyete, dikkat bozukluğu ve depresyonla daha sık karşılaşılıyor. Bu durumda bağışıklık azalacağı için enfeksiyonlara yatkınlık artıyor. Fiziksel stresin de artması hipertansiyon, kalp ve diyabet gibi hastalıkların kontrolünü zorlaştırıyor.

* Az su içmek: Vücudun büyük bölümü sudan oluşuyor. Su, başta böbreklerin toksik maddeleri kandan uzaklaştırabilmesi olmak üzere tüm hayati işlevler için gerekiyor. İhtiyaç duyulan günlük su miktarını kişinin fiziksel özellikleri, mevsim, ortam sıcaklığı gibi faktörler belirlese de ortalama tüketimin günlük 1.5-2.5 litre arasında olması öneriliyor.

* Aşırı temizlik ürünü kullanmak: Ev temizliğinde kullanılan kimyasal maddeler, akciğer ve cilt sağlığı için tehdit oluşturabiliyor. Bu maddelerin fazla kullanıldığı ortamlardaki havanın solunmasının akciğer fonksiyonlarında azalmaya yol açtığı belirtiliyor. Özellikle sprey ürünlerde bunun daha belirgin olduğuna dikkat çekiliyor. Çeşitli kimyasal maddeler kullanılarak yapılan temizlik esnasında ortamın havalandırmasına dikkat edilmesi ya da toksik etkisi olmayan doğal ürünlerin tercih edilmesi öneriliyor.

* Masa başında hareketsiz oturmak: Masa başında uzun süre hareketsiz kalmak omurgaya binen yükü artırıyor. Oturma esnasında omurgaya binen basıncın ayakta durma ve uzanmaya oranla daha yüksek olduğu belirtiliyor. Bunun sonucunda boyun, sırt ve bel ağrıları kaçınılmaz hale geliyor. Toplardamardaki dolaşımın zorlanması ise kronik venöz yetmezlik ve varis oluşma riskini artırdığı için, hareketsiz geçen sürenin bir saati geçmemesine dikkat edilmesi gerekiyor.

* Uyumadan önce yemek yemek: Gece yatma saatine yakın yemek yemek sindirimi güçleştirip, reflüye yol açabiliyor. Tüketilen besinler, alınan kaloriler harcanamayacağı için yağ olarak depolanıyor. Uyku öncesi yemek, tansiyon yüksekliği ve kalp hastalığı olanların şikayetlerinde de artışa yol açıyor.

* Tuz tüketimine dikkat etmemek: Önerilen günlük tuz tüketimi günde 5 gr. iken ülkemizde bu miktar 15 gramı buluyor. Fazla tuz alımı ödem oluşumuna yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor, kalp-damar hastalıklarının ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor, böbrek fonksiyonlarına zarar veriyor, kemik erimesine zemin hazırlıyor. İdrarla kalsiyum atılması fazlalaşınca böbrek taşı oluşum riski de yükseliyor.

* İşlenmiş gıdaları fazla tüketmek: Katkı maddeleri ve koruyucularla dolu olan işlenmiş gıdalar kronik enflamasyonu artırıp, diyabet, hipertansiyon, obezite, kalp hastalıkları ve kansere kadar birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Şarküteri ürünleri, hazır yiyecekler, tuzlu tatlı atıştırmalıklar ve unlu mamuller ile konserveler bu örnekler arasında bulunuyor. Bu ürünler; kalori, sodyum ve şeker bakımından yüksek olmakla kalmayıp aynı zamanda ekstra içerikler ve kimyasallarla da barındırıyor.

* Bitkisel ürünleri bilinçsiz kullanmak: Bilinçsiz kullanılan bitkisel ürünler, başta böbrek sağlığı olmak üzere genel sağlığı ciddi şekilde tehdit edebiliyor. Ayrıca böbrek tedavisi gören hastaların kullandığı bazı ilaçlar da bitkisel ürünlerle etkileşime girerek vahim sonuçlara yol açabiliyor.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close