Kurban Bayramı 10 Zilhicce 1445 - 16 Haziran 2024 Pazar günü itibarıyla idrak edilmeye başlanacak Bayramdan bir önceki gün olan Arefe günü oruç tutmanın sevabına dair derlediğimiz sohbetleri istifadenize sunuyoruz.
Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi'miz Mahmud Es'ad Coşan, arefe gününün önemini ve arefe günü oruç tutmanın faziletini şöyle anlatıyor:
"Allah dünya ve âhiretin bildiğimiz bilmediğimiz, aklımıza gelen gelmeyen her türlü hayırlarına cümlenizi erdirsin. İki cihanda aziz, mutlu, bahtiyar olun. Taberânî ve İbn Mâce'de Katâde'den; İbn Asâkir'de Ebû Saîd el-Hudrî hazretlerinden rivayet edilmiş bir hadîs-i şerîf.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bu hadîs-i şerîfte buyuruyor ki;
Oruçla ilgili bir hadîs-i şerîf. Ramazan geçti ama Ramazan'ın dışında başka oruçlar var. Bu arefe günü orucu yani Kurban bayramından bir gün önceki, herkesin gidip de "Yarın keseceğimiz kurbanları alalım." diye telaş içinde oldukları, bayramlık hazırlıklarının yapıldığı, evlerin temizlendiği o arefe günü varya, işte o gün kurban bayramı arefesinde oruçlu olursa... Zaten bir de Ramazan bayramı arefesi olabilir. Ramazan bayramı arefesi Ramazan'ın içi demektir, o gün de -oruca gücü yeten- herkes oruçlu olacak.
Demek ki kurban bayramının bir gün öncesinde, arefe gününde ne olacak?
"Arefe gününde kim oruç tutarsa. Allah onun iki senesini mağfiret eder. Yani iki senesinde işlemiş olduğu günahları bağışlar, afv u mağfiret eyler. Bir, önündeki gelecek, yaşayacağı senenin günahları."
Gelecek senenin günahlarının affolması ne demek, bir bakıma buradan çıkan mâna nedir?
Allah ömür verecek de -Allah cümlemize hayırlı uzun ömürler versin- önündeki seneyi yaşayacak demek oluyor. Ben buradan kendi kendime bir müjde daha çıkartıyorum. Demek ki arefe günü oruç tutanın bir geçen senesinin günahları affolacak, bir de gelecek senesinin günahları affolacak. İki müjde bu. Bir de bir sene daha yaşayacak demektir. Böyle bir müjde de çıkıyor bu sözün altından. Demek ki oruçlu olmayı takvimimizin kenarına işaret edelim.
Hacı olmayanlar yani ülkesinde kalanlar için arefe günü oruç tutmak çok iyi olduğunu bu hadîs-i şerîften öğrenmiş oluyoruz.
( Mahmud Es'ad Coşan - Cuma Sohbeti - 13 Mart 1998)
Terviye Günü
İslâm dininde, fıkhımızda Arefe gününden bir önceki günün adı, yevmü't-terviye.
Peygamber Efendimiz yevmü't-terviye'de Mekke-i Mükerreme'den Mina'ya gelirdi. Arafat yolunun bir merhalesi bu. Mina, Müzdelife, Arafat. Mina'da öğle namazını kılardı. Mescidü'l-hayf'da ikindi namazını kılardı, akşam namazını kılardı, yatsı namazını kılardı. Ondan sonra Mina'da kalırdı ve ertesi günü sabah namazını kılardı.
Böylece beş namaz ediyor. Ertesi günü sabah namazı kılınca; Mina'da kalışının sabahı, Arefe gününün sabahı Arafat'a hareket ederdi. Sünnet olan bu.
İbn Abbas ve Câbir radıyallahu anhüm hazretlerinden rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Medine'den sadece bir defa haccetmiş. Medine'ye hicretten sonra bir defa haccetmiş. Buna haccetü'l-veda' deniliyor. Tabi haccetü'l-veda' bir hac, "Veda Haccı."
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz veda senesinde bir hac yapmış oluyor. Mübarek Efendimiz, Medine'ye gelmeden önce de hicretten önce de iki defa hacceylemiş.
Hac günleri
Hac kelime olarak "ziyaret" demek. "Hac yapmak" demek; Allah'ın yeryüzündeki en mübarek ibadethanesi, en eski ibadethanesi Hz. Âdem zamanından beri ibadet yeri olan Kâbe-i Müşerrefe'yi usûlüne uygun olarak, belli âdâbına riayet ederek, ihramlanarak ve belli bir zamanda yapılan ziyaret demektir. Adı "hac" mânası "ziyaret."
"Peygamber Efendimiz buyurdu ki hacla umreyi birbirinin peşinden hemen yapınız. Çünkü bu iki ibadet günahları ve fakirliği yok eder..."
Bakın bir günahları affettiriyor bir de fakirliği siliyor. Bu ikisini nefyeder. Silip götürür, alıp giderir.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz yine bir hadîs-i şerîfinde şöyle buyuruyor:
"Hac, kendinden önceki günah yığınlarını devirir, yıkıp götürür."
"Yükselmiş olan, dağlar gibi olan günahları devirir."
Öteki rivayete göre de;
"Günahları, suyun pislikleri yıkadığı gibi yıkar." buyurmuş.
Çok önemli bir ibadet. Allah'a hamd u senâlar olsun. Hac yapanlar böyle bir ibadeti yapmaya muvaffak oldukları için ne kadar şükretseler azdır. Yapmayanlar da yapma arzusunu taşımalı.
Arefe günü oruç tutmak çok sevap. Hacca gelmemiş kardeşlerimiz, Arefe günü orucunu kaçırmasınlar.
Allah nice mübarek günlere sıhhat ve âfiyetle eriştirsin. Cennetiyle cemaliyle müşerref eylesin. İki cihanda aziz ve bahtiyar olun.
( Mahmud Es'ad Coşan - 26 Nisan 1996)
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.