Kurban Bayramı arefesi hangi güne denk geliyor? Bugüne neden arefe deniyor? Arefe günü oruç tutmalı mı?
Arefe günü hangi güne denk geliyor?
1445 Hicri takvime göre 9 Zilhicce - 15 Haziran 2024 Cumartesi, Arefe günü ve 10 Zilhicce - 16 Haziran 2024 Pazar günü de Kurban Bayramının birinci günü olarak idrak edilecek.
Arefe ismi nereden geliyor?
Zilhicce ayının 10. günü itibarıyla kutlanan Kurban Bayramından bir önceki güne Arefe Günü adı veriliyor.
Arefe haccın en önemli farzı olan vakfenin yapıldığı yerin (Arafat) diğer adı.
Vakfe, kurban bayramının bir gün öncesi olan zilhicce ayının dokuzuncu günü burada yapıldığından bu güne yevmü arefe (arefe günü) veya Türkçe’de kısaca arefe (arife) denilmekte.
Arefe günü, haccın temel rüknü olan vakfenin o gün yapılması sebebiyle büyük önem taşımakta.
Arefe günü Hac esnasında neler yapılır?
Hac yapacak Müslümanlar Zilhicce’nin sekizinde Mekke civarındaki Mina’ya gelir, burada Peygamber Efendimizin (SAS.) sünneti üzere öğle, ikindi, akşam, yatsı ve ertesi arefe gününün (Zilhicce’nin dokuzuncu gününün) sabah namazını kılar, Arafat’a doğru, “Lebbeyk Allâhümme lebbeyk... emrettin, geliyorum, tekrar tekrar sana itaat ve icabetimi arz ediyorum ya Rab!” diye diye, aşk ile şevk ile gözyaşlarıyla, haşyet ve huşu ile edep ile seller gibi akar giderler.
Arefe günü akşam namazından sonra hacılar Arafat’tan Mekke tarafına doğru Müzdelife denilen mübarek mevkiye gelirler, geceyi orada geçirir, bayram sabahı namazını orada kılarlar, dua eder, vakfe yapar, sonra Mina’ya doğru akarlar; varsa oradaki çadırlarına gelir, “Cemre-i Akâbe” (büyük şeytan taşlama) vazifesini yapar, kurban kesmesi gerekenler kurban keser, sonra saçlarını tıraş eder, ihramdan kısmen çıkarlar.
Arefe günü orucu
Hz. Peygamber’den arefe günü oruç tutmanın faziletine dair hadis rivayet edildiği gibi, Arafat’ta oruç tutmanın menedildiğine ve kendisinin orada oruç tutmadığına dair hadisler de vardır. Buna göre, hacıların zayıf düşerek asıl görevlerini aksatmalarına yol açacağı için arefe günü oruç tutmaları mekruh, hacca gitmeyenlerin aynı gün oruç tutması ise müstehap kabul edilmiştir.
Arefe günü tutulan orucun fazileti
Abdullah b. Amr İbnü'l-Âs'tan ve Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (SAS.) şöyle buyurmuştur:
"Kim Kurban Bayramı'ndan bir gün önceki arife gününde oruçlu olursa iki senelik günahı mağfiret olunur. "
"Kim Zilhicce'nin sekizinde, yevm-i terviye'de oruç tutarsa... Bu oruç, bir senelik günahın keffâreti olur. Arife gününün orucu da iki senenin günahına kefaret olur. Bir geçen senenin, bir de gelecek senenin..."
Arefe günü başlayan teşrik tekbirleri
Teşrik tekbiri, arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, farz namazların arkasından birer defa "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diye tekbir getirilmesine denilmekte.