Deniz ve okyanuslar dünyanın dörtte üçünü kapsayan ve hayati öneme sahip, insanoğluna karşılıksız bahşedilen nimetlerden.
Gelin "Dünyanın yedinci büyük ekonomisi" olarak nitelendirilen bu kaynakların ekonomideki dağılımına bakalım.
Mavi ekonomi; başta balıkçılık olmak üzere bir çok alanı da barındırıyor. Limanlar, tersaneler, kıyı turizmi, deniz taşımacılığı, deniz madenciliği, deniz üstü rüzgar enerjisi, deniz biyoteknolojisi gibi…
Dünya çapında yaklaşık 50 milyon balıkçı var, bunların büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor ve geçimlerini balıkçılıkla sağlıyor. Küçük ölçekli balıkçılar olarak adlandırılan bu insanlar özellikle Sahra altı Afrika'da, Asya'nın mega deltalarında ve Pasifik okyanusunun küçük ada devletlerinde yaşamakta.
Balıkçılık dünya ekonomisine yaklaşık 240 milyar dolar katkıda bulunuyor ve insanoğlunun faydasına sunulduğu ilk günden beri “Kudret’ten Beslenme” aracı olarak görülüyor.
Ayrıca Dünya Su Ürünleri Avcılığı 2020 verilerine göre; En büyük payı Çin ( %15,2) ardından Endonezya, Peru, Hindistan, Rusya, ABD ve Vietnam takip etmekte. Su ürünleri üretiminin %54’ü avcılık yoluyla elde edilirken, avcılığın %51’i Asya kıtasında gerçekleştirilmekte.
Endonezya su ürünlerinde öne çıkıyor
Dünya su ürünleri üretiminde hem avcılık hem de yetiştiricilik sektöründe 12.7 milyon ton ile Endonezya dünyada 2. sırada geliyor.
Ülkede balıkçılık; yaklaşık 4 milyon balıkçı, 2 milyon su ürünleri yetiştiricisi ve 2 milyon balık çiftçisinden oluşan 7 milyondan fazla kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Bu dünya rakamlarının yaklaşık % 10'unu temsil ediyor. Yaklaşık 100 bin km uzunluğundaki kıyı şeridine sahip 17 binden fazla adayla dünyanın en büyük takımada ülkesi olan Endonezya, deniz kaynakları bakımından zengin.
Endonezya 1.650'den fazla tür ile dünyanın en büyük mercan resif balık çeşitliliğine sahip Mercan Üçgeni ülkelerinden biri. Orkinos balıkçılığında dünya devi, karides sektöründe ise dünyanın ilk üç üretici ülkesi arasında. Dünyanın dördüncü en büyük nüfusu (258 milyon kişi) ve dünya çapındaki 16. en büyük ekonomisi ile Endonezya, ihracat pazarlarına bağımlı değil, aynı zamanda balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği ürünleri için büyük bir iç pazara sahip. Endonezya'nın balıkçılık üretiminin yüzde 85'i yerel pazara gidiyor, geri kalanı ise çoğunlukla Asya pazarlarına ihraç ediliyor.
Malezya
Güneydoğu Asya’da Endonezya’nın komşusu konumunda bir takımada ülkesi olan Malezya’da ise balıkçılık sektörü yıllık olarak GSYİH‘a yaklaşık % 10 katkıda bulunuyor.
Deniz balığı avcılığının 1.5 milyon tonu bulduğu ülkede küçük ölçekli balıkçılar, toplam balıkçılık nüfusunun% 65'inden fazlasını oluşturuyor. Malezya'nın deniz ürünleri ve balıkçılık endüstrisindeki en büyük ihracat ürünü ise işlenmiş deniz ürünleri.
Madagaskar
Hint Okyanusu’nda yaklaşık 600 bin km2 ile dünyanın en büyük ada ülkeleri arasında yer alan Madagaskar’da balıkçılık dört geçim kaynağından biri. Nüfusun yaklaşık yüzde 69'u, günde bir dolarlık ulusal yoksulluk sınırı eşiğinin altında yaşadığı bu ülkede su ürünleri ihracatı ülkenin gayri safi milli hasılasına diğer sektörlerle birlikte yüzde 28 katkı sağlıyor. Madagaskar'da 26 milyon nüfusun 100 bininden fazlası geçimini balıkçılıktan, bir kısmı da balıkçılık yan sektörlerinden sağlıyor.
Maldivler
Maldivler, Hint Okyanusu‘nda sadece yüzde bir kara ve yüzde 99 su ile 1.192 takımadadan oluşuyor. Her biri mercan bahçeleri ve hayretamiz bir dizi deniz yaşamı ile dolu pudra yumuşak beyaz kumlu plajlar ve turkuaz mavisi sularla çevrili. Balıkçılık ve turizm uzun zamandır takımadaların kırılgan ekonomisinin temelini oluşturuyor. Bu iki sektör tek başına ülkedeki dört işten üçünü, ekonominin yüzde 90'ını ve neredeyse tüm döviz kazancını oluşturuyor. Orkinos avcılığının ön planda olduğu balıkçılık sektöründe 9.500 hane istihdam ediliyor.
Solomon Adaları
Okyanusya’da yaklaşık 1000 adadan oluşan bir takımada olan Solomon Adaları'nda, balıklar önemli bir besin ve gelir kaynağı. Toplam nüfusun yaklaşık% 30'u bir gelir için balıkçılığa bağlı.
Türkiye
Türkiye’nin üç tarafında bulunan farklı özelliklere sahip denizler, balıkçılık alanının en önemli kısmını oluşturmakta. Denizler sıcaklık ve tuzluluk açısından farklı özellikler gösterirken, toplam kıyı şeridi uzunluğu 8 bin 333 km.
Marmara ve Karadeniz’de kirlilik sebebi ile balık türleri azalırken, Akdeniz’in önemli bir balık rezervine sahip olduğu belirtiliyor.
Denizlerde Yetiştiricilik Yapılan Önemli İller
Türkiye’de su ürünleri üretimi 2019 yılında bir tona yaklaşmakta.
Rakamlar birçok ülkenin mavi sulardaki nimetlerden azami düzeyde istifade ettiğini ve ekonomilerini bu minvalde şekillendirdiğini ortaya koyuyor.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.