Haftanın en kıymetli günü olan Cuma günü, inananların yenilenmesine ve toplanmasına vesile olan bir bayram günüdür. Bu günde Müslümanlar bir araya gelerek kardeşlik bağlarını kuvvetlendirirler.
Cuma günü ve Cuma namazı ile ilgili Kur'an-ı Kerim'de aynı ismi alan surede şöyle buyrulur:
Ey iman edenler! Cuma günü (ezanla) namaz için çağrıldığınız zaman, derhal Allah’ın zikrine gidin. Alışverişi (işi gücü) bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (Elbette bunun aksi hayırlı değildir.) O namaz kılınınca da yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah’ı çok zikredin ki (dünya ve âhirette) umduğunuza kavuşasınız (kurtuluşa eresiniz). (Cuma, 9-10)
Cuma günü yapılması faziletli olan davranışlar
Peygamber Efendimiz'in (SAS) bu güne özel yaptığı ve tavsiye ettiği işleri, Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi’miz Mahmud Es'ad Coşan, bir Cuma sohbetinde şöyle ifade etmektedir:
1. Cuma gününe özel temizlenmek
Banyoya girmek; "Cuma abdesti almaya niyet ettim." diyerek güzelce tepeden tırnağa tertemiz yıkanmak. Ağzın temizliği, vücudun temizliği, parmakların, tırnakların temizliği... Ne kadar güzel!
Peki, cuma günü bir insan bu temizliği yaparsa ne sevap kazanıyor?
Yedi günlük geçmiş günahı affediliyor, üç gün ziyadesiyle on gün ediyor; on günlük günahı siliniyor. Her cuma böyle abdest aldığı zaman günahları siliniyor, tertemiz oluyor. Ne kadar güzel!
2. Cuma namazına erken gitmek
Cuma namazına ilk gidene "Deve kurban etmiş." gibi sevap veriliyor. Yedi kurban kadar. Sonra bir kurbana iniyor. Sonra daha az, sonra daha az.
Artık imam hutbeye çıkıp konuşmaya geçtiği zaman melekler de onu dinleyecekleri için camiye gelenlerin ismini yazan defterler artık kapanıyor, geç kalınmış oluyor. Erken gitmek ve Cuma hutbesini dinlemek lazım.
3. Kehf suresi okumak
Cuma günü Kehf suresini okumaın 10 günlük günahların affına vesile olacağı bildiriliyor.