İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Güneş07:46 İşrak08:27 Öğle12:54 İkindi15:28 Akşam17:53 Yatsı19:16 İmsak06:18
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %88
Türkçe
13 Cemaziyelevvel 1446 15 Kasım 2024 Cuma
13 Cemaziyelevvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:18 07:46 08:27 12:54 15:28 17:53 19:16
Giriş Yap

Bir haftamız nasıl geçiyor?

Özel Haber
Özel Haber
24.10.2024    |

Âlemlere rahmet, bizlere en güzel örnek olan Peygamber Efendimizin (SAS) güzide hayatlarında haftanın bazı günlerine diğer günlerden daha fazla önem verildiğini görmekteyiz.

Bunlar arasında Allah'ın (CC) önemli kıldığı çeşitli zaman dilimleri bulunuyor; Efendimiz (SAS) bu vakitlere özel davranış ve ibadetlere dikkat çekiyor.

Yerine göre farz, vacip, sünnet veya müstehap olan bu işlerle bir haftamızı kendimiz, ailemiz ve çevremiz için nasıl bereketlendirebiliriz, bu haberimizde bazı ip uçları bulabilirsiniz. 

1. Pazartesi ve Perşembe  günleri oruç tutarım

"Pazartesi ve perşembe günleri ameller (Allah'a) arz olunur. Ben, oruçluyken amellerimin arz olunmasını isterim." (Tirmizî)

 2. Yolculuğa çıkacağım zaman Perşembe gününü tercih ederim

Peygamber (SAS)’in, perşembe günü dışında yolculuğa çıktığı pek nâdirdir. (Ebû Dâvûd) 

3. Cuma gecesi Kehf Suresi’ni okumaya gayret ederim

"Kim, Kehf sûresinin son on âyetini okursa deccâlin fitnesinden korunur” (Müsned) 

4. Cuma günü namazdan sonra, diğer günler öğleden önce “kaylule” uyurum

Rasulullah (SAS) Cuma günleri, cuma namazı kıldıktan sonra, diğer günlerde ise, öğleden önce bir miktar uyurlardı. (Buharî) 

5. Cuma günleri muhakkak yıkanırım; kişisel temizliğime dikkat ederim

 “Bir kimse cuma günü boy abdesti alarak elinden geldiğince temizlenir, saçını sakalını yağlayıp tarar veya evindeki güzel kokudan süründükten sonra câmiye gider, fakat orada yan yana oturan iki kimsenin arasını açmaz, sonra Allah Teâlâ’nın kendisine takdir ettiği kadar namaz kılar, daha sonra sesini çıkarmadan imamı dinlerse, o cumadan öteki cumaya kadar olan günahları bağışlanır. ” (Buhâri) 

6. Misvak kullanır, dişlerimi fırçalarım

 “Bulûğa ermiş olan herkesin cuma günü gusletmesi, misvak kullanması ve camiye giderken mümkünse güzel koku sürünmesi gerekir.” (Müslim) 

7. Yeni elbiselerimi ilk defa Cuma günü giymeye özen gösteririm

Resûl-i Ekrem (SAS) bir Cuma günü, Hz.Ömer’in üzerinde bir gömlek görmüşlerdi: “Bu gömleğin yeni mi yoksa yıkanmış mı?” diye sordu. Yıkanmış olduğunu öğrenince: “Yeni giy, hamdeden olarak yaşa” buyurdu. (Ahmed İbni Hanbel)

Peygamberimiz yeni bir elbiseyi ilk defa cuma günü giyerdi. 

8. Cuma namazı için erkence hazırlanır, camide hazır bulunurum

“Bir kimse cuma günü boy abdesti aldıktan sonra erkenden cuma namazına giderse bir deve kurban etmiş gibi sevap kazanır. İkinci saatte giderse bir inek, üçüncü saatte giderse boynuzlu bir koç kurban etmiş gibi sevap kazanır. Dördüncü saatte giderse bir tavuk, beşinci saatte giderse bir yumurta sadaka vermiş gibi sevap elde eder. İmam minbere çıkınca melekler hutbeyi dinlemek üzere topluluğun arasına katılır. ” (Buhârî)

9.  Hutbeyi pür dikkat dinlerim

“Bir kimse güzelce abdest alarak ederek cuma namazına gelir, hutbeyi ses çıkarmadan dinlerse, iki cuma arasındaki ve fazla olarak üç günlük daha günahları bağışlanır.” (Müslim)

10. Cuma namazını itinayla kılarım

“Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece, beş vakit namaz ile iki Cuma ve iki Ramazan, aralarında geçen günahları affettirir.” (Müslim)

11. Hutbe ile kamet arasındaki vakitte kendime, aileme, yakınlarıma, tüm insanlığa bolca dua ederim

 “Cuma günü öyle bir an vardır ki kul o anda Allah’tan bir şey dilerse Allah mutlaka ona o isteğini verir.” (Tirmizî)

12. Cuma günü bolca salat-u selam getiririm

“Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salât ü selâm getiriniz; zira sizin salât ü selâmlarınız bana sunulur. ”(Ebû Dâvûd)

13. Haftanın bir günü büyük camilerden birini ziyaret eder, iki rekat nafile namaz kılarım

Nebî (SAS) her Cumartesi günü binekle veya yaya olarak Kubâ Mescidi’ni ziyâret eder ve orada iki rek’at namaz kılardı. (Buhârî)

Haftada en az bir defa yapılması tavsiye edilen diğer iş ve davranışlarsa şöyle sıralanıyor

14. Kabir ziyareti yapar, Kur’an okur, dua ederim

Peygamber Efendimiz (SAS) kabir ziyaretine gittiğinde şöyle dua ederdi: “Selâm size, ey bu kabirlerde yatanlar! Allah bizi de sizi de bağışlasın. Siz bizden önce gittiniz. Biz peşinizden geleceğiz.” (Tirmizî)

15. Anne-babamı ve yakın akrabamı ziyaret ederim

“Kim rızkının bollaştırılmasını yahut ecelinin geciktirilmesini arzu ederse, akraba ilişkilerini sürdürsün!” (Müslim)

16. Eş - dostumu arar, halini hatırını sorarım 

"Birbirinize kin tutmayınız, hased etmeyiniz, sırt dönmeyiniz ve ilginizi kesmeyiniz. Ey Allah'ın kulları, kardeş olunuz." (Buhârî)

17. Kur’an okur, çeşitli tesbihler çekerim

“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.”(Tirmizî)

18. Misafir çağırır, davet edildiğim yerlere icabet etmeye gayret ederim

“Bir Müslümanın diğer Müslüman üzerindeki hakkı beştir. Selâmını almak, dâvetine icâbet etmek, cenâzesini uğurlamak, hastalandığında ziyâretine gitmek, aksırıp «elhamdülillâh» dediğinde «yerhamukellâh» diyerek dua etmek.” (İbn-i Mâce)

19. Hastaları ziyaret ederim  

“Bir müslüman, hasta olan bir müslüman kardeşini sabahleyin ziyarete giderse, yetmiş bin melek akşama kadar ona rahmet okur. Eğer akşamleyin ziyaret ederse, yetmiş bin melek onun için sabaha kadar istiğfar eder. Ve o kişi için cennette toplanmış meyveler de vardır.”(Tirmizî)

20. Sadaka verir, iyilikte bulunmaya çalışırım

Kazâyı ancak dua geri çevirir. Ömrü de ancak birr (her çeşit hayır ve ihsan) uzatır.” (Tirmizî)

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close