İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:26 Güneş06:02 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %84
Türkçe
17 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
17 Şevval 1445
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Giriş Yap

Yaşlılık döneminde doğru beslenme nasıl olmalı?

06.10.2021    |

Yaşlılık, hayatın döngülerinden biridir. Yaşlılık, 65 yaş ve üzeri grup olarak tanımlanır ve yaşlı nüfus hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yılda yaklaşık %5’lik bir artış göstermektedir.

Ülkemizde 65 yaş ve üzeri yaşlı nüfusun önemli bir bölümü, yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan hastalıkların etkisi altında. Bu yaş grubunda görülen obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları, osteoporoz, felç, iskelet ve kas sistemi hastalıklarında sağlıksız beslenme önemli bir risk faktörü.

Yaşlanma ile oluşan tat ve koku almadaki azalma, iştahsızlık, diş kayıpları, besin ögelerinin sindirimi ve emilimin azalması gibi faktörler beslenmeyi olumsuz etkileyebilmekte.

Hayatın her safhasında olduğu gibi bu dönemde de yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çok önemli. 

Yeterli ve dengeli beslenme; dört besin grubunda bulunan besinlerin önerilen miktarda tüketilmesiyle sağlanır.

Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır.

YAŞLILIK DÖNEMİNDE SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

🔘 Haftada en az 2-3 kez balık tüketilmeli. 

🔘 Hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalı, bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tercih edilmeli. Az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketimine özen gösterilmeli. 

🔘 Nörobilişsel fonksiyonların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için günlük ortalama bir avuç ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler tüketilmeli.

🔘 Kan şekerini hemen yükselten şeker, şekerli ve hamurlu besinler yerine muhallebi ve sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmeli. Özel gün ve toplantılarda pasta, tatlı ve şekerleme tüketiminden olabildiğince kaçınılmalı.

🔘 Her gün imkanlar dahilinde 5-6 porsiyon sebze ve meyve ile haftada 2-3 kez kuru baklagil yemeği tüketilmeli. 

🔘 Kızartma ve kavurma yöntemleri yerine sağlık açısından daha uygun olan haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini tercih edilmeli. 

🔘 Kızartılmış besinlerden uzak durulmalı. İçinde et bulunan yemekleri pişirirken ilave yağ konulmamalı. Mümkün olduğunca yaşa uygun olarak fiziksel aktivite artırılmalı.

🔘 65 yaş üzerindeki kişilerde yoğun olarak görülen, beyin kanamaları ve ölümlere yol açan yüksek tansiyondan korunmak için günlük tuz tüketimi kısıtlanmalı. Hazırlanmış yemeklere ilave tuz eklenilmemeli ve tuz içeriği yüksek geleneksel besinler olan turşu ve salamuralardan uzak durulmalı. 

🔘 65 yaş üstü kişilerin sıvı kayıpları ile bu kayıpların yol açtığı sağlık sorunları diğer yaş grubundaki kişilere göre daha yüksektir. Bu nedenle yaşlı bireyler günlük sıvı tüketimini artırmalı ve günde 8-10 su bardağı sıvı tüketmelidirler. 

🔘 Sigara, aşırı çay ve kahve tüketimi özellikle yaşlı kişilerde sağlık sorunlarını tetikleyebilmekte. Ihlamur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve çorba yaşlı bireyler için uygun içeceklerdir.

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Gül Bahçesi
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Gül Bahçesi
Gül Bahçesi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close