Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (SAS.) yeryüzünü teşrif ettigi bu mübarek mevsimde; âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber’in (SAS) ümmeti olma sevinç ve coşkusu dünyanın dört bir tarafında farklı şekillerde ortaya konuluyor.
Evlerde kutlamalar yapılıyor, camilerde salat-u selamlar getiriliyor, bazı ülekelerde tüm halkın katıldığı mevlid alayları görülüyor, ihtiyaç sahiplerine sadakalar veriliyor, ikramlar dağıtılıyor, Hz. Peygamber'in (SAS) hayatı ve faziletleri ile ilgili dersler düzenleniyor, farklı bölgelerdeki kutlamalarda kâh çocuklar kâh yetişkinler ön plana çıkıyor. Mevlid, Müslüman nüfusuna sahip hemen hemen tüm ülkelerde birbirinden farklı ve zengin usullerde idrak ediliyor. Aynı medeniyetin fertleri Hz. Peygamber'i (SAS) kendi kültürlerine özgü bir şekilde yâd ediyor.
Peygamber Efendimiz’in doğduğu gün olan Mevlid-i Nebi; "Mevlid-i Şerif”, “mawlidun-nabiyyi”, “mawlid”, “maouloud”, “mevlid”, “mulud”, “Milad-un-Nabi” gibi farklı yerel telaffuzlarıyla karşımıza çıkıyor. Bugünü coşkuyla bir bayram havasında kutlayan ülkelerde “Id-e-Milad” ve “Eid Milad-un Nabi” gibi “Mevlid Bayramı” isimlendirmeleri de bulunuyor. Kimi ülkelerde “Mevlid”; Rebiulevvel ayı boyunca, kimi ülkelerde hafta boyunca, kiminde ise 12. Rebi'ül-evvel günü ve gecesinde kutlanıyor.
Endonezya, Malezya ve Singapur gibi Malay yarımadası ülkelerinde Mevlid-i Nebi kutlamaları genellikle bir ay sürüyor. Camilerde bu bölgelerin İslam`la şereflenmesine vesile olan Yemen asıllı âlimlerin Mevlid-i Şerifleri ve kasideleri Arapça olarak her akşam okunuyor.
Singapur'da, Mevlid-i Nebi kutlaması kapsamında bazı camilerde 12 gün boyunca akşam ve yatsı namazları arasında Arapça Mevlid-i Şerif okunuyor. Mevlid-i Nebi etkinliklerinde yerel camilerde düzenli dualar ve derslere ek olarak, genellikle yoksul çocuklar ve yetimler için özel kutlamar bulunuyor.
İki senedir dersler, sohbetler, kaside okumaları gibi pek çok online program da Mevlid-i Nebi kutlamaları kapsamına dahil oluyor.