İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:35 Güneş06:09 Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %83
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
Giriş Yap

Doğada çevrim içi olmak

24.11.2021    |

Orman, ağaçlarla kaplı; çeşitli bitki, hayvan ve canlı mikroorganizmanın yaşadığı doğal bir ekosistemdir. İnsanlar dahil birçok canlının yaşam kaynağını teşkil eder.

Özellikle insan ekseninde baktığımız zaman bu habitatın zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı bir birey olmamıza ve öyle kalmamıza yardımcı olduğunu görürüz. Ormanda yahut yeşil alanlarda bulunmak bile başlı başına önemlidir. Hatta Japonların bununla ilgili hâlihazırda bir terimleri mevcut: “shinrin-yoku”. 

Shinrin-yoku, 20. yüzyılın son çeyreğinde Japonların hayatına girmiş bir uygulama. Bu terimi dilimize orman banyosu, orman yıkanması olarak çevirebiliriz.  Japonya’da büyük şehirlerde ikamet edenlerde psikolojik rahatsızlıkların arttığı, hatta kronik rahatsızlıkların baş gösterdiği gözlemlenince böyle bir çözüm geliştirilmiş. Konu üzerine yapılan araştırmalara gün geçtikçe bir yenisi ekleniyor. Hatta bununla ilgili oluşmuş bir literatür bile mevcut. Aynı zamanda büyük şehirlerde doktorlar tarafından da desteklenen bir uygulama.

Orman banyosu, kişinin yeşil bir alana giderek orada bulunması halidir. Nasıl banyo sayesinde tazelenip arınıyorsak, orman banyosuyla da bedensel ve zihinsel arınma hedefleniyor. Bir ormana gidin, yavaşça yürüyün ve etrafın ne kadar dingin olduğunun farkına varın.

Şehir içinde duyularınızı sürekli uyaran ve meşgul eden şeylerden çok uzakta olduğu için sükûnete kavuşan 5 duyunuzu da uyandırın. Ormanı görün, koklayın, dokunun, duyun, hatta tanıdığınız bir bitki görürseniz tadın. Ne kadar ormanla bütünleşirseniz o kadar kendinizi tanıyacak ve kendinizi dinlemeyi öğreneceksiniz.

Orman banyosu egzersizle, doğa yürüyüşüyle karıştırılmamalıdır. Burada asıl hedeflenen duyuların açığa çıkmasıdır. Bunu engelleyecek her türlü eylemden uygulama boyunca uzak durulmalıdır.

Ormandayken tüm uyarıcılardan uzak olduğunuzdan ve kendinizle kaldığınızdan emin olmanız gerekir. Telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerden bir süreliğine de olsa mahrum kalmayı gerektirir. Hatta zaman algısına takılıp derin düşünmenizi engellememek için saatinizden bile ayrı kalmanızı gerektirebilir. Böylelikle daha kaliteli bir deneyim gerçekleştirebilirsiniz.

Orman banyosunu sadece Japonlara özgü bir uygulama olarak görüyorsanız yanılıyorsunuz. Aslında tüm dünyada kullanılmaya başlanan bir pratiğe dönüşüyor. Ayrıca başka kültürlerde de mevcut. Yani aslında orman banyosu bize de yabancı değil. Ufak bir araştırmayla ormana ait birtakım sembollerin çoğu milletin edebiyatının kökeninde zaten bulunduğunu görebilirsiniz. 

Ormanlar ve yeşil alanlarda bulunmanın sağlığa katkıları 

Stresi azaltır: Kişi stres altında olduğu zaman vücutta oksijen ihtiyacı oluşur. Örneğin tedirgin edici durumlarda hızlı nefes alıp vermemiz aslında vücudun bu ihtiyacı karşılaması içindir. Vücuttaki oksijen miktarının artması, stresli bireyde ortaya çıkan adrenalin ve noradrenalinin azalmasına yardımcı olur. Dinginliği ve sakin kalmayı deneyimlediğimiz bu zaman dilimi, ormanda maruz kaldığımız bol oksijen sayesinde stresi azaltma konusunda başarılıdır.

Uykuyu düzenler ve kaliteli hâle getirir

Düzenli şekilde orman banyosuna devam eden kişilerde uyku kalitesinde artış gözlemlenmiştir. Bu ayrıca daha düzenli uyku saatleri ve günlük veriminizin artışı demektir.

Berrak bir zihin sağlar

Temiz hava beyin faaliyetleri için çok iyidir. Odaklanmanın artmasıyla birlikte karar mekanizmanız da kuvvetlenecektir. Ayrıca olumlu düşünme olasılığınızın da artmış olması size berrak bir zihin sağlayacaktır.

Kişisel farkındalığı arttırır

Doğada hiçbir uyarıcıya maruz kalmadan bulunmak size kendinizi dinleme fırsatını verecektir. Böylelikle kendinizi tanımak için küçük adımlar atmış olursunuz. Bu, kendinizde sevmediğiniz huyları fark edip onları düzeltme konusunda da yardımcınız olacaktır.

Dikkat eksikliğine ve hiperaktivite bozukluğuna iyi gelir

Yapılan çalışmalarda düzenli orman banyosunun dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna da iyi geldiği gözlemlenmiştir. Bu ana faktörden ziyade tamamlayıcı bir adım olarak görülebilir.

Zindelik ve odaklanma sağlar

Kana oksijen sağlandığında sağlıklı kan hücreleri artmaktadır. Eksikliği ise bitkinlik yapar. Bu da sahip olduğu enerjiyi idareli kullanmaya çalışan vücudumuzda odaklanma problemine yol açar. Yani oksijen artışı halsizlik ve dikkat eksikliğinin giderilmesinde yardımcı olur.

Daha fazla doğal hücreye sahip olursunuz

Doğal öldürücü hücreler, vücudumuzun doğal bağışıklık sisteminde bulunan hücrelerdir. Bunların amacı virüs ve mikroplara karşı bağışıklık sistemini koruyarak zararlı hücreleri yok etmektir. Ormanda geçirilen bir gün, vücuttaki doğal öldürücü hücre sayısının artmasına ve vücudun bunları bir hafta kadar muhafaza etmesine yardımcı olmaktadır.  Yani sadece ormanda bulunmak bile bağışıklık sisteminizi güçlü kılmak için yeterlidir.

Tansiyonu dengeler

 Kalbin sol tarafı oksijen bakımından zengin kanı vücuda pompalamaktan mesuldür. Temiz hava ise kan basıncınızı dengeleyecek ve tansiyonunuza iyi gelecektir.

Sonuç olarak kişinin yeşil alanda bulunarak duyularını serbest bırakması kendini tanımasına yardımcı olmayı amaçlayan bir uygulama. Bunu yaparak zihinsel sağlığımıza olumlu katkılar sağlamanın yanı sıra bedensel sağlığımız için de birçok fayda elde ediyoruz. Önemli olan başka uyarıcılardan kendimizi soyutlayarak doğada çevrim içi olmak. Gerisi ormanın şifalı atmosferine kalıyor.

İyilik Tasarım Merkezi­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Evrensel Ahenk
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Evrensel Ahenk
Evrensel Ahenk Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close