İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22 İmsak04:37 Güneş06:10 İşrak06:50
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %80
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
İmsak
04:37
Güneş
06:10
Giriş Yap

Singapur’da artan obezite için sağlıklı yaşam tavsiyeleri

24.11.2021    |

Dünya genelinde Afrika ve Asya kıtasının bazı ülkelerinde, Latin Amerika ve Karayipler gibi bölgelerde gelir dengesizliği dolayısıyla gıdaya erişimi kısıtlı olan insanlar kronik olarak yetersiz besleniyor, beraberinde açlık, fiziksel ve zihinsel az gelişmişlik ile yüzleşiyor. 

Diğer yandan dünya genelinde pek çok ülkede yüksek gelir imkanına sahip insanlar hızlı tüketim mamülleri ve işlenmiş gıda ağırlıklı olarak besleniyor, daha az hareket ediyor, obezite ve kronik hastalıklarla gittikçe daha fazla yüzleşiyor. 

Uluslararası kuruluşlar dünya genelinde obeziteden ölen insan sayısının açlıktan ölenleri geçtiğini belirtiyor. Fiziksel aktivite oranı yüksek ve obezite oranı nisbeten düşük ülkeler arasında bulunsa da Singapur da obezitenin yükselişte olduğu ülkelerden birisi.

Singapur Sağlık Bakanlığı 18 Kasımda yaptığı açıklamada ülkede obezite oranının 2010'dan beri en yüksek seviyeye çıktığını duyurdu; halka egzersiz yapma ve daha sağlıklı beslenme çağrısı yaptı.

Veriler, yıllık Ulusal Nüfus Sağlık Araştırması'nın sonuçları. Temsili bir konut adresi örneğinden Temmuz 2019 ile Mart 2020 arasında gerçekleştirilen anket, 18 ila 74 yaş arası Singapurluların ve daimi ikamet edenlerin sağlık ve risk faktörlerinin yanı sıra yaşam tarzı uygulamalarını takip ediyor. Araştırma kapsamında 6 bin yetişkinle ev görüşmesi gerçekleştirildi ve 5 bin yetişkin sağlık muayenesinden geçirilerek örneklem oluşturuldu ve bu sonuçları elde edildi. 

Araştırma bulguları arasında, 2019-2020 döneminde Singapur sakinlerinin yüzde 10,5'inin obez olduğu bilgisi yer alıyor. 2013 ve 2017 yıllarında obezite oranı ise yüzde 8,6 idi. Raporda, "2017 ile2020 yılları arasında obezitede artışların çoğunlukla 50 ila 74 yaş arasındaki yaşlı yetişkinler, erkekler ve Malaylar arasında” olduğu bilgisi yer alıyor. 

Anket ayrıca, geçen yıl daha az Singapurlunun haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivitede bulunduğunu ortaya çıkardı. Ankete katılanların yüzde 76,4'ü 2020'de önerilen seviyeye ulaşmıştı ve bu, 2017'de kaydedilen yüzde 80,9'dan "önemli ölçüde düşük". 

Ülkenin Sağlık Bakanı bunun, haftada en az üç gün 20 dakika veya daha fazla herhangi bir spor veya egzersizi ifade eden boş zamanlarında düzenli egzersiz yapan insan sayısındaki yüzde 4'lük bir artışa rağmen olduğunu söyledi. Yani hafif yoğunluklu egzersiz yapanların sayısı artarken orta yoğunlukta egzersiz yapanların sayısı azalıyor.

Günlük fiziksel aktivite oranının dünya geneline göre yüksek olduğu ülkeler arasında bulunan Singapur’da obezitede gözlemlenen artışın, potansiyel olarak kronik hastalık geliştirme riskini artırabileceği belirtildi. Genetik faktörlerin yanı sıra obezite, fiziksel aktivite eksikliğinden ve sağlıksız beslenmeden de kaynaklanabiliyor.

Obezite bir hastalıktır 

Uzmanlar obezitenin, en önemli nedeninin hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme olduğunu söylüyor. Ancak bunlar tek neden değil. Obezite, karmaşık ve çok faktörlü bir hastalık. Genetik, sosyolojik (çevresel faktörler, yaşam tarzı) ve psikolojik faktörler obezitenin temel etkenleri. Bu konuda vücudumuzdaki açlık tokluk gibi çeşitli hormonlar ve beyindeki iştah merkezi gibi noktalar da rol oynuyor. 

Obezite birçok kronik hastalığı da beraberinde getiriyor. Uzmanlar obezitenin başta tip 2 diyabet olmak üzere, hipertansiyon, kalp hastalığı, yağlı karaciğer hastalığı gibi birçok kronik kardiyometabolik hastalığa zemin oluşturduğunu belirtiyor. Obez bireylerde kanser gelişimine, safra taşları, kısırlık, astım ve solunum yolu hastalıklarına, uyku apnesine daha sık rastlanıyor. Ayrıca kas iskelet sistemine ait pek çok mekanik yakınma ve depresyon, duygu durum bozuklukları gibi ruhsal hastalıklar da sık görülüyor. Düzenli fiziksel faaliyette bulunmak ve kilo vermek birçok hastalık riskini azaltıyor.

Harekette bereket var

Orta yoğunluklu hareket uluslararası sağlık kuruluşları tarafından dünya genelinde sağlıklı yaşam için tavsiye ediliyor. Orta yoğunluklu hareketler aktiviteyi yaparken konuşmakta biraz zorlanılan hareketler olarak tanımlanıyor. Su sporları ve egzersizler, yavaşça yüzmek, saatte 16 km hıza ulaşmadan bisiklet sürmek, saatte 5.6 km olacak şekilde yahut 10 dakikada 1 km. ilerleyecek şekilde tempolu yürümek ya da koşmak, doğa yürüyüşü yapmak ve tepelere tırmanmak, bahçeçilikle uğraşmak gibi etkinlikler orta yoğunluklu hareketler arasında sayılıyor. 

Haftada 3 gün 50 şer dakika ya da hergün yarım saat süreyle yapılmaları sağlığa katkı sağlıyor. 

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Bir Haberimiz Var
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Bir Haberimiz Var
Bir Haberimiz Var Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close