Milli Eğitim Bakanlığı 2022 Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) aralık ayı örnek sorularını yayımladı. Soruların sınava hazırlanan öğrenciler için rehber niteliğinde olduğunu vurgulayan eğitimciler örnek sorular üzerinden değerlendirme yaptı.
Buna göre, görsellerle desteklenen örneklerin bilgiyi doğru kullanma, verileri karşılaştırma, okuduğunu anlama ve yorumlama üzerine kurgulandığı görülüyor.
Sınavın hem hızlı ve doğru okumayı hem de bilimsel düşünmeyi gerektiren konulardan oluştuğunu ifade eden eğitim uzmanları, Sorularda görseller ve bu görsellerin içinde bilgiler var. Öğrencinin bu bilgileri doğru yorumlaması gerekiyor. Öğrenci 1,5 dakika içinde hızlı bir şekilde soruyu kavrayıp, işlem yapıp sonuca varabilmeli. İşlemi hızlı yapabilmesi için de bol miktarda soru çözmeli” diyor.
Derslere göre uzman değerlendirmeleri şöyle:
Fen Bilimleri Testi
"Soruların tamamı görsellerle desteklenmiş. Sorulardaki detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle sınıf içi etkinlikler ve günlük yaşamdan örneklere yer verilerek zenginleştirilmiş. Bilgiyi kullanma, verileri karşılaştırma, okuduğunu anlama ve yorumlama üzerine kurgulanan aralık ayı sorularının öğrencileri zorlayabilecek nitelikte olduğunuz söyleyebiliriz”
Matematik Testi
"Sınavlarda matematik okur yazarlığı önem kazanıyor. Öğrencilerin bu sorularda analiz, sentez ve mantık yürütme becerilerini kullanması gerekiyor. Sorular üst düzey düşünme becerileri gerektiren ve bilgiyi yoklayan sorulardan oluşuyor. Problem sorularında ise uzun hikayelere yer verilmemiş ve bu sorular görsellerle desteklenmiştir. Konulara hakim, yönergeleri dikkatle okuyan, bilgiyi doğru kullanan beceri temelli soru çözümlerine yer veren öğrencilerin daha rahat çözebileceği sorulardan oluşmakta."
Türkçe Testi
"Dil bilgisi konuları Türkçe testinin yüzde 20’sini oluşturuyor. Örnek sorular üç yıldır uygulanan LGS’lere göre bir kademe daha az zorlayıcı olmakla birlikte soru kökleri genel anlayışa bire bir uymakta. Şaşırtıcı ya da çok farklı denilebilecek bir soru kalıbı bulunmamaktadır. Özellikle şifreleme ve noktalama işaretleri sorularının son iki ay örneklerinde yer alması LGS’ de bu konulardan soru gelme olasılığını arttırmakta. Sonuç olarak örnek sorular; yine çok dikkat gerektiren, çok uzun olmayan metinlerle kurgulanmış hem analiz hem de sentez yeteneklerini yoklayan sorular şeklinde değerlendirilebilir. Metinlerin içerikleri düşünce ve bildirme yazısı ağırlıklı olarak sorulmuş. Yapay zeka, medya metinleri gibi güncel konulardan bahsedilmiş.”
Sosyal Bilgiler Testi
Uzun paragraf soruları öne çıkıyor. Sıklıkla çıkarım yapmaya yönelik sorular bulunuyor.
İngilizce Testi
“Diyalog tamamlama sorularıyer alıyor. Durum sorusuna hiç yer verilmemiş. Özellikle tablo ya da verilen bilgi üzerinden diyalog tamamlama soruları ağırlıkta. Broşür ve ayrıca verilen bilgiye dayalı okuduğunu anlama sorusu sorularına yer verilmiş olup, seçeneklerde görsellere yer verilmemiş."
Din kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi
“Görsel anlatıma dayalı sorulara ağırlık verildiğini görüyoruz. Kazanımlar günlük hayatla ilişkilendirilerek sorulmuş ve öğrencinin bilgi seviyesi okuma, anlama ve yorumlama becerileri üzerinden ölçülmek istenmiş. Ayrıca öğrencilerin diğer derslerden alışkın oldukları grafik okuma sorularına artık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde de yer verilmeye başlanmış.”