İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak06:52 Güneş08:23 Öğle13:15 İkindi15:38 Akşam18:00 Yatsı19:26
Hava - Hava durumuAçık 13°C Nem %82
Türkçe
9 Recep 1446 9 Ocak 2025 Perşembe
9 Recep 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:52 08:23 09:06 13:15 15:38 18:00 19:26
Giriş Yap

Sınav kaygısıyla baş etme yolları

Özel Haber
Özel Haber
12.06.2020    |

 

Liselere Geçiş Sınavı ( LGS) 20 Haziranda, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)ise 27-28 Haziranda yapılacak. Sınav yaklaşırken öğrenciler artan stres ve kaygı ile nasıl mücadele etmeli? Anne babalar çocuklarına nasıl destek olmalı? 

Öğrenciler bu yıl koronavirüs süreci sebebiyle okullarından uzak kaldı. Dersleri uzaktan takip ederek sınavlara hazırlandı. 

Yaşanan bu süreçte öğrenciler okul ve sınıf atmosferinden farklı olarak dersleri uzaktan eğitim ile aldı. Yakın zamana kadar evden çıkmaları belirli günlerde serbest olan gençlerin sınav hazırlığı telaşıyla kaygı seviyeleri daha da arttı.

Öğrencilerin hem başarısını ölçen hem de istedikleri okullara ve üniversiteye yerleşme imkânı sağlayan LGS ile YKS diğer sınavlar gibi adayların heyecanla hazırlandıkları bir dönem. Sınav takvimi yaklaştıkça hazırlıklar son aşamaya gelirken stres ve kaygı da artabiliyor.

Adayların sınavlarda daha rahat olması ve hazırlık sürecinin kolay olması için müfredat, sınav konuları, sınav süreleri ve baraj puanlarında bazı değişiklikler yapılmıştı. 

Ergenlik ve sınava hazırlık süreci

Öğrencilerin evde sınava hazırlandıkları bu süreçte bazı yaş gruplarının ergenlik dönemi buhranlarıyla mücadelesi psikolojik anlamda dalgalanmaları artırdı.

Konuyla ilgili AKRA’ya değerlendirmelerde bulunan Psikolog Sebahattin Ertuç, “Bu dönemde yapılan sınavlar, gemiyi dalgalı bir denizde hedefe ulaştırmaya benziyor. Çocuğun dalgalarla mücadele edip gemiyi rahatça dümeniyle götürmesi kolay değildir. Dolayısıyla bu dalgalanmalarla ders çalışmak istemeyebiliyor, dalgalar onu başka yöne götürüyor yeniden derse odaklanmak için epey zaman geçiyor. Bu sebeple sınav sadece hayatın kendisi olmamalı. Sınav sadece hayatın bir parçasıdır” dedi. 

Ertuç, “Ergenlik çağında olan gençlerin aynı zamanda gelişim dönemlerinde de oldukları için sadece sınava çalışmaya değil de hayatın başka şeylerine de ihtiyaçları olduklarını unutmamak lazım. Çünkü gelişmede hem zihinsel gelişim, hem duygusal gelişim, hem ruhsal gelişim ve bütün bunlarla birlikte bedensel gelişimler de çok önemlidir. Hepsi beraber giderse dengeli bir büyüme olur. Yoksa sadece bir tanesini çok fazla geliştirip diğerlerini bıraktığınız zaman anormalliktir. Yani o altın orana uymaz. Dolayısıyla bu gelişim düzeyinde anne babalar çocuklarına sürekli çalışma baskısı yapmamalı onların gelişimlerine destek vermelidir” ifadelerini kullandı.

“Hedefe ulaşmak için hem hız hem enerji kontrol edilmeli”

Ertuç, “Öğrenciler sınava hazırlanırken planlamalar dahilinde en azından haftada bir gün kendileri için zaman ayırmalı. Çok hızlı koşan kişi hedefe ulaşmaz. Aynı zamanda o hızıyla birlikte enerjisini de ayarlayan kişi hedefe ulaşır. Saatlere çalışmak değil verimli çalışmak önemlidir.” dedi.

Anne babaların çocuklarıyla ilgili “Çocuğum acaba ders çalışırken mutlu mu?’’ sorusunu sorması gerektiğini onların sevgiye, mutluluğa, dinlenmeye, spora, kendilerini yenilemeye ihtiyacı var. Bu bütünlük sağlandığında başarı da beraberinde gelecektir” açıklamalarında bulundu.

Uzmanlar  ayrıca, öğrencilerin sınava planlı bir şekilde hazırlanması gerektiğini, son günlerde kritik olduklarını düşündükleri konulara ağırlık vermesini, bol bol deneme sınavı çözmesini, rahatlamak için hoşlandıkları etkinlikleri yapmak üzere kısa molalar vermesini ve nefes egzersizleri yapmalarını öneriyor.

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2 Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close