Liselere Geçiş Sınavı ( LGS) 20 Haziranda, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)ise 27-28 Haziranda yapılacak. Sınav yaklaşırken öğrenciler artan stres ve kaygı ile nasıl mücadele etmeli? Anne babalar çocuklarına nasıl destek olmalı?
Öğrenciler bu yıl koronavirüs süreci sebebiyle okullarından uzak kaldı. Dersleri uzaktan takip ederek sınavlara hazırlandı.
Yaşanan bu süreçte öğrenciler okul ve sınıf atmosferinden farklı olarak dersleri uzaktan eğitim ile aldı. Yakın zamana kadar evden çıkmaları belirli günlerde serbest olan gençlerin sınav hazırlığı telaşıyla kaygı seviyeleri daha da arttı.
Öğrencilerin hem başarısını ölçen hem de istedikleri okullara ve üniversiteye yerleşme imkânı sağlayan LGS ile YKS diğer sınavlar gibi adayların heyecanla hazırlandıkları bir dönem. Sınav takvimi yaklaştıkça hazırlıklar son aşamaya gelirken stres ve kaygı da artabiliyor.
Adayların sınavlarda daha rahat olması ve hazırlık sürecinin kolay olması için müfredat, sınav konuları, sınav süreleri ve baraj puanlarında bazı değişiklikler yapılmıştı.
Ergenlik ve sınava hazırlık süreci
Öğrencilerin evde sınava hazırlandıkları bu süreçte bazı yaş gruplarının ergenlik dönemi buhranlarıyla mücadelesi psikolojik anlamda dalgalanmaları artırdı.
Konuyla ilgili AKRA’ya değerlendirmelerde bulunan Psikolog Sebahattin Ertuç, “Bu dönemde yapılan sınavlar, gemiyi dalgalı bir denizde hedefe ulaştırmaya benziyor. Çocuğun dalgalarla mücadele edip gemiyi rahatça dümeniyle götürmesi kolay değildir. Dolayısıyla bu dalgalanmalarla ders çalışmak istemeyebiliyor, dalgalar onu başka yöne götürüyor yeniden derse odaklanmak için epey zaman geçiyor. Bu sebeple sınav sadece hayatın kendisi olmamalı. Sınav sadece hayatın bir parçasıdır” dedi.
Ertuç, “Ergenlik çağında olan gençlerin aynı zamanda gelişim dönemlerinde de oldukları için sadece sınava çalışmaya değil de hayatın başka şeylerine de ihtiyaçları olduklarını unutmamak lazım. Çünkü gelişmede hem zihinsel gelişim, hem duygusal gelişim, hem ruhsal gelişim ve bütün bunlarla birlikte bedensel gelişimler de çok önemlidir. Hepsi beraber giderse dengeli bir büyüme olur. Yoksa sadece bir tanesini çok fazla geliştirip diğerlerini bıraktığınız zaman anormalliktir. Yani o altın orana uymaz. Dolayısıyla bu gelişim düzeyinde anne babalar çocuklarına sürekli çalışma baskısı yapmamalı onların gelişimlerine destek vermelidir” ifadelerini kullandı.
“Hedefe ulaşmak için hem hız hem enerji kontrol edilmeli”
Ertuç, “Öğrenciler sınava hazırlanırken planlamalar dahilinde en azından haftada bir gün kendileri için zaman ayırmalı. Çok hızlı koşan kişi hedefe ulaşmaz. Aynı zamanda o hızıyla birlikte enerjisini de ayarlayan kişi hedefe ulaşır. Saatlere çalışmak değil verimli çalışmak önemlidir.” dedi.
Anne babaların çocuklarıyla ilgili “Çocuğum acaba ders çalışırken mutlu mu?’’ sorusunu sorması gerektiğini onların sevgiye, mutluluğa, dinlenmeye, spora, kendilerini yenilemeye ihtiyacı var. Bu bütünlük sağlandığında başarı da beraberinde gelecektir” açıklamalarında bulundu.
Uzmanlar ayrıca, öğrencilerin sınava planlı bir şekilde hazırlanması gerektiğini, son günlerde kritik olduklarını düşündükleri konulara ağırlık vermesini, bol bol deneme sınavı çözmesini, rahatlamak için hoşlandıkları etkinlikleri yapmak üzere kısa molalar vermesini ve nefes egzersizleri yapmalarını öneriyor.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.