Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, kuraklığın etkisiyle küçülüyor.
Ankara, Konya ve Aksaray arasında yer alan Tuz Gölü, başta flamingolar olmak üzere binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor.
Göl alanı, kuraklığın etkisiyle her geçen gün biraz daha daralıyor.ürkiye`de yağış bakımından en fakir bölgenin İç Anadolu, bölgenin en az yağış alan bölümünün de Tuz Gölü Havzası olduğuna dikkat çekildi.
Tuz Gölü`nün güneyde yer alan Toros Dağlarından yer altı sularıyla beslendiğini anlatan Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, 1980-2000`li yıllara bakıldığında Tuz Gölü`nü besleyen nehirler, yüzey suları ve yağışlar yeterliydi. Tuz Gölü`nün 1987 yılında yüzey doluluk oranı 92 bin 562 hektardı. 2019`da sondaj kuyularının üstündeki su seviyesini ölçen cihazla yer altı sularının ölçümünü yaptık.
Uydu fotoğrafları karşılaştırmasıyla da gördük ki gölün su alanı 32 bin 552 hektara kadar düştü. Yani gölün sularının çekilme oranı yüzde 65 civarında."
Suyun nasıl işlenmesi gerektiğinden çiftçilerin hangi bitkileri ekmesine kadar her konuda eğitimler verilmesi gerektiğini aktaran Elhatip, "Çiftçilerimizin az su tüketen bitkileri ekmesi gerekiyor. Hangi ürün ekilirse ekilsin pirinç tarlası sular gibi sulama yapılmaması gerekiyor.
Su kaynaklarımızın planlı bir şekilde kullanılması gerekiyor. Kullanılmadığında ilk başta yüzey suları kayboluyor. Ülkemizdeki birçok sulak alanlarını kaybettik. Isınma ve kuraklığa bağlı olarak aşırı yer altı suyu kullanımı su kaybımıza neden oluyor." ifadesini kullandı.
AA