İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak06:24 Güneş07:53 Öğle12:55 İkindi15:25 Akşam17:49 Yatsı19:13
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 9°C Nem %77
Türkçe
20 Cemaziyelevvel 1446 21 Kasım 2024 Perşembe
20 Cemaziyelevvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:24 07:53 08:34 12:55 15:25 17:49 19:13
Giriş Yap

Geri dönüşüm yolculuğu

Özel Haber
Özel Haber
24.08.2023    |

Global çapta artan nüfus insan eliyle oluşan çevre sorunlarına da hız kazandırıyor. Bunlara çözümler getirilmeye çalışılsa da pek çok şey bireyler olarak bizde bitiyor. Örneğin her gün tonlarca ürün, tonlarca gıda maddesi çöp olmaktan kurtulamıyor.

Atık konusunda bilinçli bireyler olabilir ve çöplerimizi ayrıştırıyor olabiliriz. Ancak bunun yeterli gelmediğine sürekli tanıklık ediyoruz. Çevreye atılmış milyarlarca çöp, bulunduğu yerin doğal dengesini bozuyor. Her ne kadar kendi çöpümüzü düşünsek bile bazen başkalarının çöpünü de düşünmemiz gerekebiliyor.

Çünkü rastgele oluşan çöp yığınlarının getirdiği sorunlar çok ciddi. Bu sorunların başında gözle görmenin mümkün olmadığı mikroplastikler, deniz florasının ve kara habitatının bozulması, metan gazının açığa çıkması gibi birçok sıkıntı geliyor.

Mikroplastikler

Denizler, okyanuslar ve çeşitli sularda biriken çöp yığınları her geçen gün artıyor olsa da bu manzaralar aslında buzdağının görünen kısmını oluşturuyor. Çünkü insan gözüyle görülmesi imkansız mikroplastikler denizlerdeki atıkların neredeyse %90’ını oluşturuyor. Plastik atıkların çeşitli şekillerde parçalara ve taneciklere ayrılmasıyla minik taneli plastikçiklere dönüşmesi olarak adlandırabileceğimiz mikroplastikler sağlığımızı tehdit eden bir olgu.

Örneğin pamuk, yün gibi doğal kumaşlar dışında aldığınız her giysinin yıkama evresinde giysiden koparak suya karışan mikroplastiklerin varış noktası denizler yahut toprak oluyor. Tabi buradan da tükettiğimiz yiyeceklere karışıyor. Solunum yolları ile ciğerlerimize doluyor ve hatta deri temasıyla vücutlarımıza nüfuz ediyor.

Çöp Yığınları

Evlerden, iş yerlerinden, okullardan her gün atık çıkarılıyor ve bu atıklar bazen geri dönüşüm kapsamında ayrıştırılmak için tesislere gönderiliyor. Ancak geri dönüştürülemeyen atık oranı oldukça yüksek. Peki bu çöplere ne oluyor?

Bunlar maalesef bizlerin de zaman zaman gördüğü çöp yığınlarını oluşturuyor. Oluşan bu yığınlar, yığın içindeki oksijenin tükenmesi ile ortaya metan adını verdiğimiz zararlı bir gaz salmaya başlıyor. Elbette tek zararı bu değil ve metan gazı haricinde çeşitli oranlarda başka gazlar da salınıyor ancak en büyük oran metana ait. Rengi ve kokusu olmayan bu gaz havada kolaylıkla karbondioksite dönüşebiliyor.

Bunların önüne geçmek için aslında bireysel olarak inisiyatif almak ve harekete geçmek zor değil. Etrafımızdaki çöpleri toplayarak, ayrıştırarak çevre kirliliğinin önüne geçebiliriz. Dünya çapında bir farkındalık hareketine dönüştürülmeye çalışılan bu eylemin farklı dillerde kavramları oluşmaya başladı bile. Örneğin İsveç’te, kişiler koşuya çıktığında bir yandan çevredeki çöpleri topluyor. Çünkü sonuçta bu atıklar her ne kadar bize ait olmasa da üzerinde yaşadığımız gezegen bize ait. Dolayısıyla onu korumak için aracılar ve büyük etkinlikleri beklemeye gerek yok. Çeşitli sebeplerle gittiğimiz çeşitli yerlerde atıkları toplayabilir, herkesin katılacağı bir etkinlik haline getirebiliriz.

Diyelim ki buna ayıracak vaktiniz yok. O zaman da atık konusunda yapabileceğiniz şeyler mevcut. İşte gezegenimizi çöplerden korumak için beş öneri:

Daha az tüket: Hızla şekil değiştiren modaya uymaktan kaçın. İhtiyaç kadarını satın alın. Böylece daha az tüketerek muhtemel çöpleri de ortadan kaldırmış olursunuz. Bir şeyi satın alırken ona gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını iyice düşünün. Yahut mümkün olan kategorilerde ikinci el alternatiflere yönelin.

Daha az plastik kullan: Ne kadar kolay uygulanabilen bir madde gibi dursa da hayatımızın her alanını kaplayan plastiklerden kaçınmak kolay değil, biliyoruz. Burada önemli olan bunun bilincinde olmak ve plastik kullanımımızı sınırlamaya çalışmak. Kafelerde otururak içeceğiniz içeçekleri kupada tercih etmekten tutun, paketsiz gıda tercih etmeye kadar pek çok seçenek var ve en azından bunların birkaç tanesiyle yola koyulabiliriz.

Çöplerini ayrıştır: Mevcut çöpü azaltamıyorsanız ya da azalttınız ama daha fazlasını yapmak istiyorsanız atıklarınızı ayrıştırma yoluna gidebilirsiniz. Böylece hem çoğu atık ham madde olarak faydalanmak üzere geri dönüştürülecek hem de çöp yığını olmaktan kurtulacak. İnanın çoğu yerel yönetim bu hizmeti sunuyor. En azından cam şişe ve kavanozlarını ayırmakla başlayabiliriz.

Tek kullanımlık ürünlere elveda: Tek kullanımlık ürünler bir kere kullandıktan sonra çöpe attığımız ürünlerdir. Bunlar her ne kadar içinde bulunduğumuz şartlar itibariyle pratik gibi görünse de aslında yalnızca dakikalar içerisinde atık olarak karşımıza yeniden çıkar. Bunları kullanmak yerine alternatifler bulabiliriz. İnternet bu konuda derya!

En iyisi için uğraşmayın: Mükemmeli hedeflemek çoğu zaman bizi harekete geçirmekten alıkoyabilir. Onun yerine elimizden geleni yapalım. Belki işe yahut okula giderken kendi yemeğimizi götürme imkânı yok, belki bazı şeylerden vazgeçemiyoruz. Yapabildiklerimize odaklanalım. Yapamadığımız kısma değil yapabildiğimiz şeylere bakalım. Herkes çöpünü ufak çaplı da olsa bir şekilde azaltabilir. Unutmayalım bu gezegen hepimizin!

İyilik Tasarım Merkezi

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Okudukça
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Okudukça
Okudukça Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close