Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli camisi olarak İstanbul'un silüetini süsleyen Sultanahmet Camii'nde süren ve caminin inşasından bu yana yapılanların en kapsamlısı olarak nitelendirilen restorasyon çalışmasının 2022 yılının ortalarında bitmesi bekleniyor.
Osmanlı padişahı I. Ahmed'in Ayasofya'nın karşısına konumlanmasını istediği ve mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırdığı Sultanahmet Camii, 1617'de ibadete açıldı. Çinileri dolayısıyla yabancı turistlerin "Blue Mosque" (Mavi Cami) diye tanımladıkları Sultanahmet Camii, bugüne kadar 5 kez restorasyon gördü.
Cami, 6 Temmuz 2017'den bu yana ise altıncı ve tarihinin en kapsamlı restorasyonundan geçiyor.
Çalışmaları kapsamında caminin minareleri söküldü, tek tek numaralandırılarak şantiye sahasına yerleştirilen minare taşları, gerekli iyileştirmeler yapılarak yeniden yerlerine konuldu.
Çalışmalarda caminin kubbelerindeki yapısal sorunlar da giderilerek kurşunları yenileniyor, kubbelerin alemleri onarılıyor.
Camide kullanılan bezemeler ve kalem işleri de yine özgün renklerine uygun olarak yenileniyor.
Caminin avlu döşemesindeki deformasyonlar ve çökmelere de gerekli müdahale yapılıyor. Yine avlu altındaki su kanalları düzenlenerek su birikme sorunu gideriliyor.
Çalışma kapsamında caminin ahşap bölümleri de elden geçiriliyor. Caminin içine kurulan ahşap atölyesinde sedefli, kündekari cümle kapıları ile benzeri ahşap kısımların konservasyonu yapılıyor.
Yaklaşık 4 yıl önce başlatılan restorasyonda sona gelindiği belirtildi.
AA