İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam19:59 Yatsı21:28 İmsak04:30 Güneş06:05 İşrak06:45
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 20°C Nem %53
Türkçe
14 Şevval 1445 23 Nisan 2024 Salı
14 Şevval 1445
İşrak
06:45
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
19:59
Yatsı
21:28
İmsak
04:30
Güneş
06:05
Giriş Yap

İlkokul çağı çocuklarda doğru beslenme nasıl olmalı?

28.12.2021    |

Beslenme, anne karnından itibaren insan sağlığının korumasında ve iyileştirilmesinde en önemli unsurlardan biri. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için, özellikle de çocuklar için gerekli. Öğrencilerin okulda başarılı olmasının yanı sıra büyüme ve gelişmeleri için de sağlıklı beslenmeleri gerekmekte.

Bu konuda ailelere ve öğretmenlere büyük görev düşüyor. Çünkü okul çağındaki çocuklar hayatlarının sonuna kadar devam edecek beslenme alışkanlıklarını bu yıllarda ediniyorlar.

Bu yaş grubu, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biri ve çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmakta.

Bu dönemde beslenme hedeflerimizi şöyle sıralayabiliriz:

- Normal büyüme ve gelişimini sağlamak

- Çeşitli besinlerin tüketilmesini sağlamak

- Bağımlı beslenmeden doğru bir bağımsız beslenme davranışına geçişini sağlamak

- Okul başarısını arttırmak

Günlük beslenme planı nasıl olmalı?

Bu dönemde sağlıklı beslenmek için günde en az dört öğün yenilmelidir. Günün en önemli öğünü olan ve okul başarısını etkileyen kahvaltı mutlaka yapılmalıdır. Her öğünde 4 besin grubundan olması çeşitliliğinin sağlanması, günlük enerji ihtiyacı ve yeterli vitamin ve mineral desteği için önemlidir.

Çocuklarda beslenme yaşa, cinsiyete, vücut ağırlığına ve fiziksel aktivite durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte bu yaş grubundaki çocukların günlük ortalama:

- Süt grubundan 3 porsiyon,

- Et grubundan 2 porsiyon,

- Taze sebze ve meyvelerden 4-5 porsiyon,

- Ekmek ve tahıllar grubundan 3-6 porsiyon tüketilmesi önerilir.

Okul çocuklarında süt ve süt ürünleri neden önemli?

Süt, peynir ve yoğurt gibi besinler, güçlü kemikler, güçlü dişler ve kaslar için protein, kalsiyum ve D vitamini gereksinimlerini karşılamak için önemlidir. Her gün 2-3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmek gerekir.

Okul çocuklarında tahıl ürünleri neden önemli?

Tam buğday veya kepekli ekmek, yulaf ezmesi, bulgur pilavı, buğday salatası, mısır veya mısır pirinci gibi tahıl içeren gıdalar ve makarna B vitamini, demir, mineral ve lif içeren gıdalardır. Bu yiyecekler aynı zamanda çocuklara gerekli enerjiyi sağlayan bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Bu tür yiyecekler ekmek içerdiğinde günde 3-6 porsiyon yenebilir.

Okul çocuklarında sebze ve meyve neden önemli?

Sebzeler A vitamini, C vitamini, kompleks karbonhidratlar ve lif içerir. Bunlara ek olarak sebzeler de belirli miktarda B vitamini, potasyum, kalsiyum ve diğer mineralleri içerir.

Meyveler, çocukların cilt, göz ve diş sağlığını geliştirmek için vücuda A vitamini, C vitamini, potasyum ve diğer mineral alımını sağlar. Meyveler ayrıca karbonhidrat ve lif içerir. Okul çağındaki çocukların günde 3-4 porsiyon sebze tüketmeleri önerilir.

Okul çocuklarında et grubunun ve protein ürünler neden önemli?

Kırmızı et, beyaz et, karaciğer, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek ve diğer besinler vücuda protein, demir, B vitamini ve sağlıklı kaslar ve kan için gerekli olan bazı mineralleri sağlar. Okul çağındaki çocukların ihtimaline göre bu besinler günde 2-3 porsiyon yenebilir.

Ara öğünlerde besleyici değeri olmayan pasta, bisküvi, çikolata, kola gibi çeşitler yerine daha sağlıklı olan meyve, yoğurt, süt, taze sıkılmış meyve suyu, kuruyemişler gibi besinler tercih edilmeli.

Yine bu dönemde su tüketimi çok önemli. Günlük olarak kaybettiğimiz su miktarını karşılayacak kadar sıvı almadığımızda vücut hücrelerinin çalışması aksar. Bu yüzden her çocuğun kendisinin su kabı olmalı ve su içmesi gerektiği hatırlatılmalı.­

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali
Feyzü'l Furkan Kur'an-ı Kerim Meali Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close