İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:16 Güneş06:43 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:53
Hava - Hava durumuAçık 14°C Nem %71
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İmsak
05:16
Güneş
06:43
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:53
Giriş Yap

Marmara'da müsilaj önlemleri artırılmalı

04.01.2022    |

Marmara Denizi ve Çanakkale boğazı 2021 yazını deniz salyası bir diğer adıyla müsilaj sorunuyla geçirdi. Balıkçıların av sezonunun 21 gün önce bitirmesine neden olan müsilaj turizm sektörünü de yaraladı. 

Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın dağılmasında Karadeniz’den gelen soğuk ve temiz suyun çok etkili olduğunu belirtti. 

Marmara Denizi’nde sıcaklıklarının ve durağan yapısına bağlı kirlilik yükünün arttığını vurgulayan Sarı, “Tek yapmamız gereken kirlilik yükünün azaltmak. Koy ve körfezleri kaplayan müsilaj otelleri, yazlıkları boş bıraktı. Unutulmamalı ki müsilaj, Marmara Denizi ile kurduğumuz yanlış ilişkini sonucu. Marmara Denizi ile ilişkimizi ekolojik temelli eksene oturtmalıyız. Yanlış atık yönetimi, Marmara Denizi’nin orijinal yapısıyla birleşince çıkan ekolojik sorunlar yaşamak istemiyorsak yepyeni atık yönetimi benimsemeliyiz” dedi.

Sarı, müsilajın en çok deniz dibine bağlı yaşamını sürdüren hareketsiz organizmalara zarar verdiğini belirtti: “Kalın müsilaj kümeleri yorgan gibi örttü. Dipte yaşayan süngerler, sert ve yumuşak mercanlar gibi organizmalar müsilaj örtüsünün altında kaldı. Beslenemeyip oksijen alamadıkları için toplu ölümler oldu. Ölen bir mercan dalının o büyüklüğe ulaşması için 100 yıldan fazla beklemek gerek."

Prof. Dr. Neslihan Özdelice ise Marmara Denizi’ne verilen derin deşarjı sonlandırmanın yeterli olmayacağını belirterek, “Tüm deşarjlarda sağlıklı ve tam randımanlı çalışan arıtma sistemleri uygulanmalı. Müsilaj, tek nedene bağlı gelişmez. Kirlilik, aşırı avcılık ve kıyısal alanların bozulmasıyla ilgilidir. Kirliliği önlemezsek başka olaylarla karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.­

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hadisler Deryası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hadisler Deryası
Hadisler Deryası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close