Ticaret Bakanlığı, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nde değişiklik yaparak, indirimli ürün satışlarına ilişkin verilen reklamların koşullarını yeniden belirledi.
Buna göre bir malın indirim oranı, son 30 gün içerisindeki en düşük fiyat esas alınarak belirlenecek.
Meyve ve sebze gibi çabuk bozulabilen mallara ilişkin reklamlardaki indirim oranı hesaplanırken ise indirimli fiyattan bir önceki fiyat esas alınacak.

İnternet ortamında satışa sunulan bir mal veya hizmetin fiyat, nitelik ve benzeri hususlarında karşılaştırma yapılarak sıralama yapılması durumunda, sıralamanın hangi ölçütler dikkate alınarak oluşturulduğuna ilişkin bilgiye aynı alanda ya da bir bağlantı veya uyarı işareti ile tüketicilerin yönlendirilerek ayrıntılı bilgi alabileceği açılır ekranda kolayca görünebilecek şekilde yer verilecek.
1 Mart tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek değişiklikler uyarınca, indirim bedeli ve oranı belirlenirken, mal veya hizmetin son 1 ay içindeki "en düşük fiyatı" dikkate alınacak. Buna göre ürünlerin reklamlarında da indirimin yapıldığı tutara yer verilecek. Böylece tüketicinin gerçek indirim oranını görebilmesi sağlanacak.
Yorumlar 1 yıl kalacak
Tüketicilerin internetten alışveriş yaparken dikkate aldıkları "yorum" ve "beğeniler" de artık belli kurallara bağlı olacak. Tüketicinin tercihlerinin etkilendiği "sipariş" yorum ve beğenilerin önlenmesi için yönetmeliğe eklenen madde çerçevesinde artık sadece gerçek tüketiciler yani o ürün ve hizmeti satın alanlar değerlendirmede bulunabilecek. Yapılan yorum ve değerlendirmeler olumlu-olumsuz ayrımı olmaksızın 1 yıl süreyle yayınlanacak. Düzenleme ile ayrıca, satışı artırmak amacıyla, tüketiciyi yönlendirmeye yönelik değerlendirmeler yapılması konusunda kişi ve şirketlerle anlaşma yapılması ve hizmet satın alınması da yasaklandı.
İnternet satışlarında, öne çıkarılan ürün tercihleriyle yapılan gizli reklamlara da müdahale edildi. Ürünlerin fiyat, nitelik gibi karşılaştırma yapılarak sıralama yapılması durumunda, sıralamanın hangi ölçütler dikkate alınarak oluşturulduğuna ilişkin bilgiye kolayca görünebilecek şekilde yer verilecek. İnternette tüketici şikayetlerinin yayınlandığı platformlarda, hakkında değerlendirme yapılan satıcıya açıklama veya cevap verme hakkı için en az 72 saat süre verilecek. Yorumlar, bu süre dolmadan veya gerçeği yansıtmadığının anlaşılması halinde yayınlanmayacak. İnternet satışlarında, tüketicinin satın alma davranışı ve kişisel verilerinin analiziyle belirlenen fiyat politikaları ise yönetmeliğe "kişiselleştirilmiş fiyat" olarak girdi. Bu şekilde fiyat sunulması durumunda, bunun kişiselleştirilmiş fiyat olduğunun açıklanması ve ürünün güncel fiyatına da aynı alanda yer verilecek.
AA